fbpx Szaturnusz - Bharata Kultúrtér

Szaturnusz

Tudomány

A templomok előtt kígyózó sorokból ítélve manapság a két legnépszerűbb félisten Ganesa és Sani Mahárádzs. Ganesától azt kérik, hogy távolítsa el, Sanitól meg azt, hogy eleve ne támasszon akadályokat. Sani a Szaturnusz bolygó. Sani, Sanaiscsara szó szerint azt jelenti, lassan mozgó. Szúrja (a Nap) fia, ismeri az emberi szív mélységeit. Nagyon ragaszkodik Sivához.

Miért félünk tőle?

A hindu asztrológia azt mondja, 9 graha (bolygó) van: Szúrja, Csandra, Angaraka, Búdha, Brhaszpati, Sukra, Sani, Ráhu és Ketu. Az állatöv 12 jegyének megfelelően, 12 rasi, holdjegy is van. Sani (Szaturnusz) kb. 30 év alatt fordul meg a nap körül. Mindegyik rasiban kb. 2,5 évet tölt.

Mindenkinek van egy rasija, a születés napja, órája és helye alapján. Sani hatása akkor kezdődik, amikor belép a holdjegyünk előttibe, és akkor ér véget, amikor elhagyja a holdjegyünk utánit. Ez összesen kb. 7,5 év, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor az emberek nehéz időket élnek, problémáik vannak. De senkinek nem sima az életútja, és nem fair, ha egy bolygót okolunk a balszerencse miatt. Gondoljunk inkább a karma tanítására.

Sani, mint barát és tanító

Ne kárhoztassuk Sanit, gondoljunk rá úgy, mint barátra és tanítóra, akitől fontos dolgokat tanulhatunk. Sani azokat szereti, akik bátrak és türelmesek (és még a szezámmagvat is nagyon kedveli). Minden hindu templomban ott van a 9 bolygó kis szentélye. Sani általában a kedvenc színét, a sötétkéket viseli.

A legrégebbi Navagraha (9 bolygó) templom Kumbakónamban, Tamil Náduban van; a legjóságosabb Sani Tirunallarban, a Darbáranjésvara (Siva) templomban él. Fontos Sani-templom van Singnapurban, Mahárástrában. Itt a múrti szvájambhú, „önmagától megnyilvánult,” a jelen esetben egy kőtömb.

Itt az emberek még ma is nagyon félnek Sanitól. A templom körül 1 km sugarú körben a házakat nem merik bezárni. Nem is kell, mert a tolvajokkal mindig rettenetes dolgok történnek.

Sanihoz írt himnusz

Muthuszvámi Diksitar, Dél-India nagy költője mindegyik bolygóhoz írt egy himnuszt. Sanihoz így imádkozik:

Nap fia, bátor, lassan mozgó, mindig rajtad meditálok. Félelmet keltesz azokban, akik elmerültek a világi élet óceánjában; nem segít más rajtuk, csak Siva. Jama testvére, varjún utazol, tested sötéten ragyog, mint a szén, kék ruhát, kék virágfüzért és pompás zafírokat viselsz.

Téged imád Málini (Draupadi), örömet szerzel a híveidnek, két ház ura vagy (Makara – Bak, és Kumbha – Vízöntő). Kegyesen elfogadod a szézámolajban meggyújtott mécseseket, és a szézámos rizst.

Sántítasz, mert gyermekkorodban a testvéreddel, Jamával együtt megátkozott Cshájá. Cshájá fia, tűz vagy mégis, elpusztítod az időt, és mint a kámadhenu, a minden kívánságot teljesítő tehén, minden jó dolgot nagyon kegyesen megadsz.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*