Szanszkrit nyelv: tények és érdekességek a legősibb nyelvről

Tudomány

A szanszkrit kifejezés jelentése: „előkészített, tiszta, kifinomult vagy elöljáró”. A gazdag szanszkrit irodalom a tudás kimeríthetetlen tárháza. A művészeteken és a tudományokon át a filozófiáig minden témával kapcsolatban csodálatos művek születtek szanszkrit nyelven.

Az ősi szanszkrit nyelv

Tipp: Keresd programjainkat, melyeken szanszrit verseket is recitálunk

Asrami programok

Spirituális programajánló

Kellár Márta írása

Egyes becslések szerint több mint 30 millió szanszkrit kézirat létezik. Egy konzervatív becslés ebből 7 milliót Indiában sejt. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendekkel több szanszkrit kézirat áll az emberiség szolgálatára, mint a latin és a görög összesen.

Egészen 1100-ig megszakítás nélkül a szanszkrit volt a hivatalos nyelv Indiában. A muszlim támadások hatására ez megváltozott. Ettől kezdve a szanszkritot fokozatosan felváltotta a muszlim királyok közös nyelve. Nem utolsó sorban abból a taktikai megfontolásból, hogy elnyomja az indiai kulturális és vallási hagyományt, és kiszorítsa a Védák által inspirált hitet.

A mai indiai nyelv nem egyre és nem egyetlen nyelvjárásra szorítkozik. Tájegységenként is változik. A szanszkrit csupán Uttarakhand államban hivatalos államnyelv. Ám akit érdekel a szanszkrit, nemcsak maga a nyelv, de a szanszkrit szimbólumok, a szanszkrit mantrák is, azt biztosan lenyűgözi az a számtalan különlegesség, ami magához a szanszkrit nyelvhez kapcsolódik. A teljesség igénye nélkül következzen hát egy rövid betekintés e gazdag kulturális örökségbe.

A SZANSZKRIT IRODALOM ÉS A VÉDÁK TUDOMÁNYA
A legkorábbi szanszkrit szövegek, a Védák a világ legrégebbi alkotásai. Eleinte szóban őrizték. Csak jóval később írták le, de változatlanul megmaradt több mint 4000 éven keresztül. Az ősi Nalanda könyvtár több ezer szanszkrit szöveget tárolt, amíg el nem pusztította és fel nem égette Bakhtiyar Khilji, muszlim hadvezér.

A szanszkrit irodalom több mint 95%-a nem vallási tárgyú, de sok esetben a tudományos munka is tartalmaz lelki utalásokat. Többek között a filozófia, a jog, az irodalom, a nyelvtan, hangtan, tolmácsolás, a tudomány különféle ágai alkotják a témáit. Például olyan vegyészmérnöki leírások is szerepelnek, mint a kristály nádcukor gyártása vagy a kámforkészítés. Az építészet, a csillagászat, az asztrológia, és természetesen a matematika és algoritmus számítás is magas szinten állt. Az ájurvéda, az óind orvostudomány ma reneszánszát éli.

Szanszkrit idézet – William Jones„A szanszkrit nyelv, bármilyen régi is legyen, csodálatos szerkezetű; tökéletesebb, mint a görög, gazdagabb, mint a latin, és mindkettőnél finomabban kimunkált; mégis mindkettővel oly erős rokonságot mutat, mind az igetöveit, mind a nyelvtani alakokat nézve, semhogy ez csupán a véletlen műve lehetne; valójában annyira erőset, hogy nincs az a filológus, aki a szanszkritot, görögöt és a latint tanulmányozza és ne vélekedne úgy, hogy egy közös forrásból erednek, amely talán ma már nem is létezik.

Hasonló okunk van, ha nem is ennyire alapos, azon föltevésre, hogy mind a gót, mind a kelta nyelv ugyanonnan ered, mint a szanszkrit, valamint az óperzsa is hozzáadható ugyanezen nyelvcsaládhoz…” William Jones (London, 1746–Calcutta, 1794)

A SZANSZKRIT NYELVTAN
A szanszkrit nyelv hangjai, melyet a 36 mássalhangzó és a 16 magánhangzó a kezdetektől pontosan rögzített, soha nem változott meg. Nem kellett javítani vagy változtatni. A szanszkrit nyelv minden szavának mindig ugyanaz volt a kiejtése, ami ma. Nem volt „hangváltás”, nem változott a magánhangzó-rendszer, és nem változott a szanszkrit nyelvtan sem.

Szanszkrit magas szintű nyelvtani szerkezete hozzájárul a nyelv a tömörségéhez. Amit a szanszkrit egy szóval kifejez, azt magyarul vagy angolul gyakran 4-6 vagy még több szóval kellene körülírni. A szanszkrit szavakhoz általában sok szinonima tartozik. Például az elefántot 100 rokon értelmű szóval fejezi ki.

India részéről az egyik legnagyobb ajándék, amit a nyugati szakembereknek adott, az Pánini szanszkrit nyelvtana volt.

A szanszkrit nyelv atyja Panini

A szanszkrit nyelvet Panini foglalta rendszerbe kb. az i.e. 5-4. században. Ekkor már nem a védikus, hanem a klasszikus szanszkrit koráról beszélünk. Pánini a klasszikus szanszkrit nyelvtant összegezte könyvében. Ez a világ első nyelvészeti tudományos munkája.

A SZANSZKRIT NYELV KAPCSOLATA MÁS NYELVEKKEL
A szanszkrit hatással volt a kínai-tibeti nyelvek elterjedésével a buddhista szövegek fordítására. A buddhizmus az Asóka császár által küldött Mahayana misszionáriusok által terjedt el Kínában. Így sok szanszkrit szöveg csak a tibeti gyűjtemények és a buddhista tanítások között maradt fenn.

Az olyan nyelvek, mint a thai és laoszi sok szanszkrit jövevényszót tartalmaznak, akárcsak a khmer és kisebb mértékben még a vietnami is. Sok szanszkrit jövevényszót találtak a jávai nyelvben is, különösen a régi forma szókincsében, melynek közel a fele szanszkrit nyelvből kölcsönzött.

A modern nyelvészet, az összehasonlító nyelvtudomány is sokat köszönhet a szanszkrit nyelvnek. A nyelvészetben az olyan nagy nevek, mint Chomsky és Kiparsky elismerik ezt, és Panini szanszkrit nyelvtanát.

A SZANSZKRIT NYELV ÉS A FIZIOLÓGIA
Bebizonyosodott, hogy a szanszkrit segíti a hangképzést, a logopédusok munkáját, növeli a koncentrációt, a matematika tanulását.

A fonetika területén a kutatások egészen döbbenetes eredményeket hoztak. Kimutatták, hogy az egyes hangok kiejtése különböző energia pontokat aktivál. Az olvasás, a beszéd vagy a szanszkrit mantrák szavalása stimulálja ezeket a pontokat, és erősíti az energiaszintjét. Így a test ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. Az elme nyugalma pedig a stressz csökkentésében segít.

A szanszkrit az egyetlen, amely felhasználja a nyelv összes idegét. Ez, párosulva a fokozott agyi funkciókkal és a magasabb energiaszinttel, biztosítja a jobb egészséget. A vérnyomásra is pozitívan hat.

Aurobindo idézet a szanszkrit nyelvről

ÖSSZEGZÉS
Aurobindo, a szabadságharcos, jógamester és filozófus költőien foglalta össze:

„A szanszkrit jellege és milyensége önmagában is jól tükrözi annak a népnek a jellemét és tulajdonságait, amely ezen a nyelven fejezte ki gondolatait, s fényt vet arra a kultúrára is, amelynek közvetítő közege volt.”

Napjainkban 22 hivatalos indiai nyelv van, ezek egyike a szanszkrit, melynek másik elnevezése „devavani”, vagyis az istenek nyelve. A szanszkrit költészet rendkívül sokszínű, több száz fajta időmértéket, versritmust foglal magába. A szakirodalom műveit kimagasló komplexitás jellemez. A gazdag szanszkrit filozófiai munkák magukba foglalták a különböző témájú gondolatok legszélesebb spektrumát.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*