fbpx Stephen Hawking élete indiai vonatkozásban - Bharata Kultúrtér

Stephen Hawking élete indiai vonatkozásban

Tudomány

Kétség kívül Steven Hawking korunk egyik legmegosztóbb és leghíresebb tudósa volt. A világhírű brit elméleti fizikus 76 évesen húnyt el. Steven Hawking betegsége, a Hawking Lou Gehrig-kór meghatározta életét. Mindössze 21 éves korában diagnosztizálták. Szakmai tudásánál csak óriási akaratereje lehetett nagyobb. Utánajártunk, hogy Stephen Hawking élete hogyan találkozik Indiával és Istennel. És bizony találtunk érdekességeket.

Stephen Hawking élete indiai vonatkozásban

Stephen Hawking élete Indiáig elnyúlik: a képen Hawking a dzsajpuri mahárádzsa csillagvizsgálójánál, a Jantar Mantar Obszrervatóriumnál tette tiszteletét. A csillagvizsgáló több évezredes tapasztalatok alapján épült a 18. században. Az UNESCO világrörökség listáján szerepel

Stephen Hawking élete: indiai szálak

  1. januárjában Indiába látogatott a Strings 2001 konferenciára. Ez az esemény 300 kutatót hozott össze a világ minden tájáról. A húrelmélettel kapcsolatos konferencia fontos eseménye volt többek között az univerzum eredetének boncolgatása is.

Hawking előadása „A világegyetem dióhéjban” címet kapta, melyet kiegészített a kozmológia fejlődéséhez fűzött kutatásaival.

Később a fővárosban találkozott az akkori elnökkel, K. R. Narayanannal. A híres fizikus szerint az ország drámaian megváltozott az 1959-es első látogatása óta. Hawking indiai „nemzeti jellegzetességnek” nevezte az országban tapasztalt magas szintű matematikai tudást. Ezek a készségek lenyűgözték, és megjegyezte az elnöknek:

„az indiaiak rendkívül jók a matematika és a fizika területén”.

S valóban, az óind matematika mellett még oly sok mindent kaptunk Indiától.

Dr. Narayanan pedig az emberi remény és inspiráció példájának állította Hawking professzort: „szimbólumaként azoknak, akik valamilyen módon hátrányos helyzetbe kerültek”.

Stephen Hawking Delhiben

A fogyatékkal élő közösség tagjai is szerettek volna fogadást szervezni neki, de Delhiben a meglehetősen szoros program nem tette lehetővé. A fizikai fogyatékossággal foglalkozó intézet különleges erőfeszítéseinek köszönhetően fából készült rámpákat helyeztek el azoknál a műemlékeknél, melyeket Hawking látni akart.

Hawking New Delhiben több helyre is ellátogatott, többek között megtekintette a Jantar Mantar Obszervatóriumot. Mumbai környékén is utazott a Mahindra & Mahindra cég által gyártott kifejezetten újratervezett járműben, amely befogadta a kerekes székét.

Newton és Stephen Hawking idézetek Istenről

Hawking Cambridge-ben annak a tanszéknek volt a vezetője, ahol egykor Sir Isaac Newton dolgozott. Newton (1642-1727) pedig határozottan kijelentette:

„A Kozmosz csodálatos elrendezése és harmóniája csak egy mindenható és mindentudó lény tervében születhetett meg. Ez mindörökre a legnagyobb felismerésem.”

Hawking Az idő rövid története című, 1988-as bestsellerében még hasonló következtetésre jutott. Úgy tűnt, az azóta is népszerű ismeretterjesztő könyvében még elfogadta Isten teremtő szerepét.

Stephen Hawking idézete Istennel kapcsolatban így hangzik:

„Ha felfedeznénk egy teljes elméletet, akkor az lenne az emberi értelem végső diadala, mert akkor belelátnánk Isten gondolataiba”

Korábban azzal érvelt, hogy egy teremtőbe vetett hit nem összeegyeztethetetlen a tudománnyal. Későbbi munkáiban már a „Big Bang” mellett voksolt, és tagadta Isten létét.

Stephen Hawking élete: folytatás odaát

Stephen Hawking élete nagy hatással volt a tudományos világra. Kíváncsiak vagyunk, vajon India spiritualitása mennyire ihlette meg őt. Ezt már csak odaát vitathatjuk meg vele. A majdani beszélgetésen már ő is konkrétabban tud majd beszélni az univerzum keletkezéséről. Akárcsak India tudományos művei, a Védák.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*