Nikola Tesla és a hinduizmus

Tudomány

Nikola Tesla, a zseniális feltaláló, korát meghaladó tudós fizikus rendkívül színes egyéniség volt. Amit általánosságban talán mindenki tud róla, azokkal a találmányaival függ össze, melyeknek hatása napjaink mindennapi életére is vonatkozik. Ő a tudománytörténet egyik legrejtélyesebb alakja. A hinduizmust is ismerte valamennyire. Tanulmányozta a keleti filozófiát, az anyagi világ valós természetét. Röviden így foglalta össze véleményét:

„Azon a napon, amikor a tudomány elkezdi tanulmányozni a nem fizikai jelenségeket, sokkal nagyobb haladást fog elérni egy évtized alatt, mint az összes korábbi évszázadban.”

A misztikus Tesla

Nikola kisfiúként egy szörnyű tragédia szemtanúja volt. 12 éves bátyja, Danilo lovagolni tanult, de a megbokrosodott ló levetette magáról, és a gyerek meghalt. Az addig vidám sokat játszó kis Nikola magába forduló gyermek lett, zárkózottá vált, aki kerülte a társaságot. Ettől kezdve leginkább a természet megfigyelése és az olvasás kötötte le. Később az iskolában többször is előfordult, hogy a tanár még be sem fejezte a feladat írását a táblánál, ő már tudta a választ.

Elkezdte, majd abbahagyta az egyetemet. Amikor Pesten munkába állt, a napi 12-14 órányi megfeszített munka 1881 nyarán idegösszeroppanáshoz vezetett. Érzékszervei elképesztő módon kifinomultak, a Városliget fái között hallotta a denevérszárny surrogását. Szobája több száz méterre volt az állatkerttől, mégis megfájdult a füle, ha felbőgött az oroszlán.

Napokig csak este vagy kora hajnalban ment ki az utcára, mert szeme megfájdult a fényben. A sötétben viszont mindenkinél jobban látott. Elbeszélése szerint az egészet úgy élte meg, mintha a homloka közepén egy harmadik szeme lett volna, és annak kibocsátott fénysugarai tükrözték volna vissza a tárgyakat.

Amikor laboratóriuma porrá égett, támogatói segítségével tudta újrakezdeni munkáját.

Hálából New Yorkban egy speciális bemutatót tartott nagylelkű jóakaróinak. Több nagyvárosból is érkeztek vendégek. A program befejezésekor Tesla erős fejfájásról panaszkodott, és a hazakészülő philadelphiaiakat megkérte, hogy ne üljenek vonatra, inkább másnap reggel utazzanak haza. Az emberek nehezen, de beleegyeztek – másnap reggel értesültek arról, hogy a New York-Philadelphia között közlekedő gyorsvonat kisiklott, sokan meghaltak vagy megsebesültek.

1892-ben Franciaországban előadókörúton volt, amikor rémálmából ébredve tudta, hogy anyja haldoklik. Még aznap reggel megkapta a sürgönyt, mely hazahívta. Éppen el tudott búcsúzni édesanyjától, aki pát óra múlva meghalt.

Tesla magánélete

Nikola Tesla úgy élt, mint egy szerzetes. Nem házasodott meg, cölibátusban élt, mindenféle serkentőszert elkerült. Vegetáriánussá vált, mert felismerte, hogy a növény alapú étkezés nemcsak az egészséges életmód, hanem a belső fejlődés eszköze is.

„Természetesen többre becsülendőek a növényi étkek, ezért is gondolom, hogy a vegetarianizmus helyesebb módszer a húsevés barbár szokásánál. Ha végre meg tudunk elégedni a növényi ételekkel és befejezzük jelenlegi helytelen cselekedeteinket, akkor a hallomásból ismert előnyök nem csak elméletek lesznek, hanem saját magunkon bebizonyosodott igazságok.”

Tesla és Swami Vivekánanda találkozása

A kapcsolat Nikola Tesla és Swami Vivekananda, a nagy hindu reformer között eléggé ismert. Tesla 1893-ban ismerte meg a hindu szerzetest, aki egyike volt a legismertebb és legbefolyásosabb hindu lelki vezetőknek. Amikor Vivekananda elment a világvallások parlamentjébe, Tesla ott ült mellette. 

A védikus filozófia volt az, ami befolyásolta Nikola Tesla szabad energiáról alkotott elképzeléseit. A Védák olyan szanszkrit nyelvű gyűjtemények, amelyek himnuszok, imák, események tárházai. Emellett a valóság természetének leírásából állnak, koruk legalább 5000 évre nyúlik vissza. Mai kifejezéssel élve: történelemmel, tudománnyal és művészettel egyaránt foglalkoznak. Az anyag, az antianyag és az atommag összetételét a Védák is leírják. 

Vivekananda később ezt írta: „Mr. Tesla el volt ragadtatva, hogy hallott a védai prána, akashán és kalpa fogalmáról. Úgy véli, matematikailag be tudja bizonyítani, hogy az erő és az anyag redukálható a potenciális energiára. A jövő héten elmegyek, hogy lássam ezt az új matematikai bizonyítást. Ugyanis ebben az esetben a védikus kozmológia a legbiztosabb alapokra kerül.” Ezt a munkát végül nem Tesla, hanem Einstein folytatta.

Szanszkrit fogalmak Nikola Tesla alkalmazásában

Tesla nemcsak a bonyolult matematikai képleteket ismerte, de a világegyetem egészen finom részleteit is kutatta. Nikola Tesla a villamos energia szakterületére specializálódott, de a tudósra nagy hatással volt a hindu filozófiából megismert tan, az élet ciklikus elmélete. Hol tanulta Tesla a védikus fogalmakat és a szanszkrit kifejezéseket? Az ember legnagyobb eredménye egy nem publikált cikk, melyben említi e kifejezéseket. Leland Anderson szerint a cikk 1907. május 13-án íródott. A kutatók szerint miután Tesla megismerte Swami Vivekanandát, egyben betekintést nyert a védikus filozófiába és a szanszkrit terminológiába.

Tesla tisztában volt a szanszkrit szavak akasha a prána és kalpa jelentésével. Akasha jelentése anyag, a két atomrészecske közti tér, de éterként is fordítják. Prána jelentése energia, általában életerőként, életlevegőként fordítva. A kalpa a ciklikus idő védai fogalma. Ezek a kifejezések megtalálhatók az Upanisádokban, a védikus szövegekben. 

„Minden érzékelhető anyag egy elsődleges anyagból származik, egy finom és felfoghatatlan létezésből, mely kitölti a teret és amit akashának vagy ragyogó éternek is neveznek, és amelyet az életet adó prána vagy kreatív erő befolyásol. Ezáltal jön életre végtelen ciklusban minden dolog és jelenség.” – Nikola Tesla, Az ember legnagyobb teljesítménye, 1907.

Olyan szavakat használt, mint például az „az életet adó prána”, ami világosan mutatja, hogy jártas volt a védikus tanításokban is.

Tesla univerzuma

„A kísérleteim természeténél fogva kizárt annak a lehetősége, hogy a változásokat légköri zavarok okozzák, amint arra néhányan régebben rámutattak. Kis idő múlva arra gondoltam, hogy az észlelt zavarok intelligens irányításnak tudhatók be.”

„Bár nem tudtam abban az időben megfejteni a jelentésüket, lehetetlenné tette számomra, hogy teljesen véletlen dologként gondoljak rá. Az érzés folyamatosan nőtt bennem, ahogy először hallottam az egyik bolygó másiknak szóló üdvözlését.

Tesla hitt abban, hogy más bolygókon is van élet. 1908-tól kezdve többször is beszélt arról, hogy az univerzumban más értelmes lények is léteznek, nemcsak az ember, de nem bocsátkozott részletekbe.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*