fbpx Mágikus növények az indiai növényvilágban - Bharata Kultúrtér

Mágikus növények az indiai növényvilágban

Tudomány

Mágikus növények az indiai növényvilágban is vannak. Mi jut eszünkbe, ha mágikus növényekről hallunk? A boszorkányvilág? A tudatmódosító szerek? Tévedés lenne csupán erre gondolni. Igenis van jó szerencsét bevonzó növény, legalábbis az indiai kultúrában. Az olyan indiai növények, mint a Tulasi, a Szent bazsalikom, a banyan fa és a neem fa, különleges hatásai miatt már ősidők óta kivételes helyet foglalnak el India kultúrájában. Íme, egy rövid ismertető az indiai növényvilág 4 legfontosabb mágikus növényéről.

Mágikus növények, ingyen patika

Az ősi Indiában a környezetre nem az emberiségtől független, elszigetelt egységként tekintettek. Számos olyan bizonyíték van, amely tanúsítja, hogy a természettel való együttélés ősidők óta az indiai kultúra szerves részét adja. Az indiai folklórban, a történelmi szövegekben dokumentálva, és az emberek mindennapi életében tükröződve egyaránt felleljük ezt. A mágikus növények számukra az ingyen patikát jelentették. Tudták, hogy létezik sok olyan indiai növény, amely gyógyhatásával segíti fizikai életüket. A vallásos emberek pedig élőlénytársuknak fogadták el őket, s tisztelték azt a spirituálist, amit a „mágikus növények” kisugároztak.Szantálfa valóságos csoda, nem mágia

A szantálfa leginkább aromájáról, valamint fantasztikus gyógyító tulajdonságáról híres indiai növény. A szantálfa kivonat többek között stresszoldó, gyulladásgátló, bőrhidratáló, görcsoldó és természetes fertőtlenítőszer.

Szantálfa füstölőt keresel? Keresd prémium minőségű füstölőinket! >> Szantálfa füstölő

A szantál csökkenti a magas vérnyomást, hatékonyan gyógyíthatja a fekélyeket. Különleges, nemes illatú illóolaját évezredek óta használják orvosi, hajápolási, terápiás és spirituális célokra, pl. púdzsa alkalmával. További részletek>> A Szantál történe és használataTulsi vagy tulaszi – szent bazsalikom

A Tulaszi növényt a gyógyfüvek királynőjeként is emlegetik. Spirituális jelentőségű, mert Krisna és Visnu szent indiai növénye. Annyi gyógyhatása van, hogy még a felsorolás is hosszú listát tenne ki. Ezeket a modern orvostudomány is elfogadja. A Tulsi vagy Tulaszi néven is ismert, a bazsalikom családjába tartozó cserjének a gyökerétől a virágjáig, minden része jótékony hatást fejt ki.

A Szent bazsalikom csökkenti a stresszt, fájdalomcsillapító hatást fejt ki, kiváló antioxidáns, gyulladásgátló, szabályozza a vérnyomást, méregtelenítő. A keresztény ortodox kolostorokban is megtalálható.

A hinduk személyes filozófiája úgy tekint rá, mint Laksmi istennő egyik megnyilvánulására. Visnu örök társa itt nagy lelki erővel felhatalmazott mágikus növény formájában jelenik meg. Tulaszi imádata a Visnunak szentelt templomokban mind a mai napig a szertartás része. De a vaisnava családok is ültetnek Tulsi növényt a kertjük egy kiemelt helyén, vagy cserépben áll a házi oltár mellett. Hiszik, hogy megvédi az egész családot a gonosztól, és jó szerencsét hoz.

A szent bazsalikom levelek ősi idők óta az ünnepségek lényeges részét alkotják. Ezek a gyakorlatok nem a babona szülöttei, mivel ténylegesen megfelelő tudományos gondolkodás van mögöttük. Figyelembe véve a legendás gyógynövény ultra-fertőtlenítő és csíraölő tulajdonságait, a bölcs emberek a szokásokat úgy alakították ki, hogy minden nap kapcsolatba lépjenek ezzel a szent növénnyel.

A mágikus banyan fa

A banyan fa az Indiai Köztársaság nemzeti fája. A hosszú és mély gyökerek jelképezik az ország egységét. Egyike a legnagyobb, legmagasabb fáknak. 200 éves példányról is tudunk. Léggyökerekkel rendelkezik, melyek miatt egy fa fordított képet mutatja, mintha a fa koronája lenne alul. Joggal került a mágikus növények közé. A Bhagavad-gítá az anyagi világ útvesztőjét egy banyan fához hasonlítja.

A növényi élet nagyon érzékeny az érzelmekre és a gondolatokra – különösen bizonyos növénytípusok. Ilyen a banyan fa, ezért választják meditatív célokra Indiában. A banyan fa megfelelő légkört teremt, lombkoronája védő pajzsként önmagában egy meditációs csarnokká válik. Gyógynövényként is kiemelkedő szerepe van számos betegség kezelésében.

Neem fa

A neem örökzöld fa, kevés vízre, de sok napfényre van szüksége. Az indiai növények közül a neem fa az egészség jelképe, gyógyhatásait már több mint 4000 éve ismerik. A neem szanszkritul nimba, ami jó egészséget jelent. A Védák is kiemelik a neem fa jó tulajdonságait, „sarva roga nivarini”-nek nevezik, ami azt jelenti, „minden betegséget gyógyít”. Úgyis emlegetik, mint neem, az isteni fa, életet adó fa, a természet drogériája és a falu gyógyszertára. Egyedülálló elixírje felülmúlja az aloé vera, az ausztrál teafa, a koreai ginseng és a kínai ginkgo biloba hatását is.

A neem gyógyító tulajdonságai közé tartozik több mint száz egészségügyi probléma megoldása. Bőrkiütéseket, maláriát, szem- és cukorbetegséget kezelnek vele. A neem fa kivonata enyhíti a különböző fájdalmakat, fertőzéseket, bőrbetegségeket, továbbá gyulladásos, reumatikus és fogorvosi problémák kezelésére is jó. A neem fa levele, virága, magja, gyökere, kérge és a gyümölcse egyaránt antibakteriális, gombaellenes, vírusölő, allergiaellenes és antiszeptikus tulajdonságú.

A neem fa a szépségápolásban is fontos szerepet kap. Indiában a nők számára a neem felbecsülhetetlen értékű egészségügyi, higiéniai és szépségforrásnak bizonyult, amely szabadon, ingyen elérhető volt. A neem levelek a bőrt rugalmassá és egészségessé teszik. A neem levélkivonat fertőtlenítő tulajdonságai segítenek a pattanások kezelésében. A neem olaj is gyulladáscsökkentő, haj- és bőrápoló.

Bodhi fa, buddha fa vagy szent pípal

A Bodhi fa (magyar átírásban Bódhifa ) örökzöld, magas fa, nagy koronával. A fügefák családjához tartozik. A leghíresebb Bodhi fa Bodgayában található az indiai Bihar állam északi részén. A hagyomány úgy tartja, hogy itt volt az a mágikus növény, amely alatt Gautama Buddha megvilágosodott. Itt áll a híres buddhista Mahabodhi-templom, mely az UNESCO Világörökség része. A Bodhi fa a bölcsesség fája. Bo a bölcsesség, Bodhi a megvilágosodás, Buddhi a tudás és a Buddha az, aki elérte a megvilágosodást.

Ez egy kozmikus fa, a bogyói édesek, és egyesek szerint a gyümölcséből készül a sokat emlegetett, a félistenek által kedvelt Soma-ital. A Bodhi fa Peepal néven is ismert. Levele, kérge, gyümölcse is gyógyhatású: vértisztító, emésztést szabályozó, bőrbetegségek kezelésére is kiváló. Az égi gyarapodásban és a földi termékenységben is segít. Az egyszerű emberek tehát joggal sorolják a mágikus növények közé. Az ájurvéda pedig tudományos alapon a gyermeket akaró férfiak és nők számára egyaránt ajánlja a Bodhi fa gyümölcsét.

Szanszkritul asvattha és pippala, (hindi-pípal) néven ismert fa, szent fügefa, a megvilágosodás fája. A védikus irodalomban az Asvattham néven említik. Az asvattham jelképesen „test-fa”, ennek a névnek komoly tanítása van. A szótagok jelentése: A-nem, THA-a létezés, Shva-holnapután. Vagyis: Nincs holnaputáni létezés. Azt mondja, hogy az anyagi élet bizonytalan, veszélyes, nem tart sokáig. Életünk ne a mulandó anyagi létben folytatódjon, hiszen maga a fa, az élőlény halhatatlan (HAM), mert Isten áthatja.

Összefoglalás

Thiruvalluvar, a legendás tamil filozófus szerint: A természet olyan, mint az erőd. Aki elpusztítja, védelem nélkül marad. Spirituális megközelítésben vannak olyan növények, amelyek reagálnak a körülötte levő emberekre. Azt kívánják, hogy valami nemes célra használják őket. Még ha nem is értékelik és gondozzák őket, a világnak adják szépségüket, árnyékos védelmüket, de ha tisztelettel kezelik őket, előjönnek titokzatos tulajdonságaik. Az aromás növények gyógyító erejűek, nem pusztán kereskedelmi áruk.

A régi bölcsek mindig imádták és értékelték a világot, amelyben éltek. Arra tanították az embereket, hogy szeressék és becsüljék a körülöttük lévő élőlényeket. Ma is több millió indiai ember használja a szent fák minden részét. Ha tehették, otthonuk közelében ültették őket, ahol napi kapcsolatban álltak a rendkívüli fákkal.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*