fbpx Indiai űrkutatás - Bharata Kultúrtér

Indiai űrkutatás

Tudomány

Bár az ma már senkit sem lep meg, ha azt olvassa, hogy Indiában a szoftvergyártó cégek száma meghaladta a kettőszázat, az mégis érdekes hír, hogy az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) űrprogramjában magyar érdekek is vannak.

A közelmúltban útjára bocsátott Mars-szonda adatait az indiai követőállomásokon olyan technikai berendezésekkel követik, amelynek egyes részeit a magyar Bonn-Hungary Elektronikai Kft. gyártotta. A cégnek már elismert múltja van Indiában, ezt a megbízást is nagyon szoros mezőnyben kialakult nemzetközi versenytárgyalás előzte meg.

Indiának természetesen nem ez az első műholdja, több mint 20 kering sajátos feladatokkal, úgy mint: távközlési kapcsolatok, műsorszórás, időjárás-előrejelző, katasztrófa-figyelő és navigációs feladatok.

Figyelemre méltó a kereső-mentő funkció, valamint a műholdas távgyógyászati hálózat. Az ISRO adatai szerint 375 kórház kapcsolódik ehhez, beleértve a legkeletibb szövetségi területeket is, mint az Andaman és Nicobar szigetek. A műhold alapú telemedicina révén 57 szuper speciális kórház segíti a távoli és vidéki kis kórházak orvosait.

K. Radhakrishnan, az ISRO elnöke kijelentette: Elsődleges célunk az űrtechnológia alkalmazása a nemzet javára.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*