fbpx Edison, a villamosszék feltalálója erőszakmentes aktivistának tartotta magát - Bharata Kultúrtér

Edison, a villamosszék feltalálója erőszakmentes aktivistának tartotta magát

Tudomány

Thomas Alva Edison tudós feltaláló, 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Mind a magán-, mind a tudományos életben ellentmondásos személyiségként ismerték. Az Egyesült Államokban várost neveztek el róla, ami most „Kis India”-ként ismert.

„Az emberek 5 százaléka gondolkodik, 10 százalékuk gondolja azt, hogy gondolkodik és a maradék 85 százalék inkább meghal, mint hogy gondolkodjon.” (Edison)

Edison, az ellentmondások embere

Amikor 1914 decemberében laboratóriuma csaknem teljesen leégett, és kétmillió dolláros kára keletkezett, a hatvanhét esztendős tudós kijelentette:

„A katasztrófa legnagyobb haszna, hogy minden tévedésünk elégett. Hála Istennek, tiszta lappal indulhatunk újra.”

Edisont nevezték ateistának, panteistának és deistának is, talán ez utóbbi a legpontosabb. Kijelentette:

„Soha nem tagadtam egy Felsőbb Értelem létét.”

Vallásos lett volna? Tudósként bizonyítékokat akart.

„Nem tudok elfogadni végsőként semmilyen elméletet, amely nem bizonyítható. A teológusok elméletei nem bizonyíthatóak.”

A Bizonyíték Isten létezésére c. cikkünkben éppen arról írtunk, hogy valami létezésének a bizonyíthatatlansága nem bizonyítja nem létezését. Továbbá, hogy nem anyagi dolgot hogyan is lehetne anyagi eszközökkel bizonyítani?

Edison jelleme megviselte Puskás Tivadart és Teslát is

Edison napi húsz órát dolgozott. Az emberi kapcsolataiban rendkívül hangulatember volt. Hol jókedvű, bratyizós szellemben, hol zsarnokként viselkedett a beosztottjaival és a családjával egyaránt. Munkatársa volt a telefonközpont feltalálója, Puskás Tivadar is, aki sokat szenvedett miatta. Miként Nikola Tesla is, aki a világ egyik legjelentősebb tudósává vált, s nem utolsó sorban jól ismerte és tisztelte a védánta filozófiát is.

Edison megengedte magának azt a „tréfát”, hogy a korábban Teslának felajánlott ötvenezer dolláros munkadíjat egyszerűen nem fizette ki a tudósnak, akit riválisának tartott. Sőt propaganda hadjáratot folytatott Tesla munkája ellen, aki a váltakozó árammal dolgozott. Edison azt akarta bebizonyítani, hogy Tesla váltakozó áramú rendszerének és gépeinek használata veszélyes. Nem volt igaza, az „áramok harcában” Edison vesztett.

Az elefántgyilkos Edison

Vannak idézetek, melyeket neki tulajdonítanak, melyből kitűnik az állatok szeretete, és a velük szembeni erőszak elítélése. Ugyanakkor kisebb-nagyobb állatok árammal való elpusztításával kísérletezett… Még ma is szörnyű tettének minősítik azt, amikor egy Topsy nevű elefántot 6600 Volt feszültséggel kivégzett. Ezért ellentmondásos Edison elkötelezettsége az erőszakmentességgel kapcsolatban, bár kijelentette:

„ Az erőszakmentesség a legmagasabb etikához vezet.”

Horrorisztikus villamosszék

A fenti szép gondolat ellenére Edison megalkotta a villamosszéket. Az állatkísérletek is a villamosszék létrehozásához kellettek neki, mellyel egy gyilkost akartak kivégezni. Az állatvédők rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az állatkísérletek csak felesleges szenvedést okoznak a szerencsétlen, kiszolgáltatott élőlényeknek, mert az emberi szervezet sok esetben másként viselkedik. Edison esetében sem vált be, mivel az emberi test az áramütést jobban bírja. A szerencsétlen elítélt horrorfilmbe való kínhalált élt át…

Edison-díj a filmiparban

A filmgyártás terén is kísérletezett, a kor 9 legnagyobb filmstúdiója tömörült össze, így cége hangosfilmmel is foglalkozott. A filmgyártás mai központja, Hollywood e konkurencia miatt alakult ki nyugaton. A dél-indiai tamil filmipar viszont az ő tiszteletére évente kiadja a rangos Edison-díjat a hazai filmművészet elismert személyeinek.

Edison találmányai

Edison nevéhez fűződik a hengeres fonográf, a szénpormikrofon, a szénszálas izzó. Igaz, mint később kiderült, ez utóbbi nem az ő találmánya volt, két másik tudós munkáját nyúlta le ügyesen… Udvariasan így szokták megfogalmazni: a munkatársai ötleteiből fejlesztette tovább.

„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.”

A vegetariánus Edison

A híres feltaláló idős korában egészségügyi okból vegetáriánus lett, és annyira elégedett volt a változatos diétával, hogy miután visszanyerte egészségét, továbbra is lemondott a hús minden formájáról.

Edison lábnyoma

Érdekes változás, hogy az a város, melyben Edison élt, 1954-ben a feltaláló iránti tiszteletből felvette a nevét. A Menlo Park, ahol laboratóriuma állt, ma szintén az ő nevét viseli. Edison város ma az ötödik legnépesebb település New Jersey-ben. A legtöbb üzlet tulajdonosa indiai gyökerekkel rendelkezik, de ez a helyzet az éttermek, boltok, benzinkutak tulajdonosai között vagy a bankszférában is. 400 indiai vállalkozás található itt.

Egy korábbi felmérés szerint a település előkelő helyet foglal el az „Amerika legbiztonságosabb városa” listán. A rangsor az alacsony bűnözési statisztikát, az erős iskolákat, a nagy zöld területeket és a rengeteg szabadidős tevékenységet vette figyelembe. A városka testvérvárosa Vadodara (korábbi nevén Baroda), a nyugat-indiai Gudzsarát állam kulturális fővárosa.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*