fbpx Ráma korszakának meghatározása - Bharata Kultúrtér

Ráma korszakának meghatározása

Tudomány

Egy korábbi őszi indiai utam végén adtam magamnak egy-két szabad napot a 12 milliós Delhiben. Bár az indiai nagyváros kevésbé tartozik célállomásaim közé, mégis jólesett beleszimatolni a XXI. század Indiájának a levegőjébe. Nem arra a levegőre gondolok, amit Pekinggel versengve a szmogriadóval kapcsolatban emlegetnek.

Ha már Delhi levegőjénél tartunk, egyre jobb a helyzet. Folyamatosan bővítik a szupermodern metrót, így valamivel csökkent a közúti forgalom. Ugyanakkor egyre több a jármű. Ami biztos, hogy a közlekedés a metró megnyitása óta sokkal szervezettebb. Persze európai agynak még korántsem rendeződött teljesen.

Kutakodás a könyvesboltban

Delhiben töltött szabad napjaimon napközben könyvesboltokat kerestem fel, esténként pedig kulturális rendezvényeket. Így történt, hogy abban az évben már második alkalommal nézhettem meg az egyik színház már közel ötven éve színen levő Rámájana feldolgozását. Korábban már írtunk arról, hogy az UNESCO világörökséggé nyilvánította a Rámájana klasszikus előadásmódját, a Rámlílát. Erről a Rámájana világörökség az UNESCO listán c. írásunkban olvashat.

Könyvesbolti látogatásaim is sikerrel jártak. A Motilal Banarsidas az óind irodalom egyik legnevesebb kiadója. Itt találtam rá a Dating the Era of Lord Ram (Az Úr Ráma korszakának meghatározása) című könyvre. A szerző, Pushkar Bhatnagar, tízévnyi csillagászati kutatása eredményeit írta le 2004-ben megjelent könyvében. Megfigyelésének alapja a bolygók ciklikus mozgásából eredő bolygó együttállások tanulmányozása.

Ekkor élt Ráma

Valmiki, a Rámájana szerzője Ráma kortársa volt. Abban az időben a bolygók megfigyelése legalább olyan fontos tudomány volt, mint az irodalom vagy a matematika. Így történhetett, hogy Valmiki a Rámájanában pontos leírást ad Ráma életének fontos eseményei közben fennálló bolygóállásokról.

A Rámájana többek között két napfogyatkozást és egy holdfogyatkozást említ. Pushkar megállapította, hogy a szóban forgó holdfogyatkozás, vagyis amikor Hanumán Sri Lankára látogat, hogy megvigasztalja az elrabolt Szítát, az időszámításunk előtt pontosan 5076. szeptember 12-én történt.

Természetesen egy ilyen tanulmány önmagában nem feltétlenül bizonyíték a Rámájana korának meghatározására, de az embert bizonyára gondolkodásra készteti a világtörténelem pillanatnyilag alkotott képéről.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*