Tudomány

India tudomány területén is sokat tett le a tudományos világ asztalára. India öröktől fogva sorsfordító tényekkel járult hozzá a tudományhoz. Akár orvostudomány, jog, matematika vagy csillagászat terén az indiai tudósokról szóló írásainkból megbizonyosodhatunk róla, hogy Indiára a spirtualitás mellett tudományos okokból is érdemes odafigyelni. India nagyjai és tudósai, mint amilyenek az óind matematikusok, és orvosok rég olyanokról beszéltem, amikről a nyugati féltekén még csak nem is sejtettek. Budhayana Krisztus előtt 800 évvel kiszámolta a Pí számot, Charaka a világ első orvosa, Susruta a világ első plasztikai sebésze, valamint a világ első egyeteme is Indiához kötődik - csak hogy néhányat említsünk az indiai tudósok listájából.

 

Tudomány és spiritualitás

 

A Bharata szerkesztősége nagy érdeklődéssel figyeli a mai India tudományos vívmányait is, de különös érdeklődéssel van az évezredekkel ezelőtt lefektetett tudományos alapok indiai oldala iránt. Ki gondolná, hogy többek között az informatika, a nulla fogalma, a telekommunikáció is India tudósainak köszönhető? Jó olvasást kívánunk a tudomány világában!


Mi jut eszünkbe, ha mágikus növényekről hallunk? A boszorkányvilág? A tudatmódosító szerek? Tévedés lenne csupán erre gondolni. Igenis van jó szerencsét bevonzó növény, legalábbis az indiai kultúrában. Az olyan indiai növények, mint a Tulasi, a Szent bazsalikom, a banyan fa és a neem fa, különleges hatásai miatt már ősidők óta kivételes helyet foglalnak el India kultúrájában. Íme, egy rövid ismertető az indiai növényvilág 4 legfontosabb mágikus növényéről.

 

Mágikus növények az indiai növényvilágban

Az ősi Indiában a környezetre nem az emberiségtől független, elszigetelt egységként tekintettek. Számos olyan bizonyíték van, amely tanúsítja, hogy a természettel való együttélés ősidők óta az indiai kultúra szerves részét adja. Az indiai folklórban, a történelmi szövegekben dokumentálva és az emberek mindennapi életében tükröződve egyaránt felleljük ezt. A mágikus növények számukra az ingyen patikát jelentették. Tudták, hogy létezik sok olyan indiai növény, amely gyógyhatásával segíti fizikai életüket. A vallásos emberek pedig élőlénytársuknak fogadták el őket, s tisztelték azt a spirituálist, amit a „mágikus növények” kisugároztak.

Tulsi vagy Tulaszi – szent bazsalikom

A Tulasi növényt a gyógyfüvek királynőjeként is emlegetik. Spirituális jelentőségű, mert Krisna és Visnu szent indiai növénye. Annyi gyógyhatása van, hogy még a felsorolás is hosszú listát tenne ki. Ezeket a modern orvostudomány is elfogadja. A Tulsi vagy Tulaszi néven is ismert, a bazsalikom családjába tartozó cserjének a gyökerétől a virágjáig, minden része jótékony hatást fejt ki.

Tulasi

A Szent bazsalikom csökkenti a stresszt, fájdalomcsillapító hatást fejt ki, kiváló antioxidáns, gyulladásgátló, szabályozza a vérnyomást, méregtelenítő. A keresztény ortodox kolostorokban is mindenhol megtalálható. 

A hinduk személyes filozófiája úgy tekint rá, mint Laksmi istennő egyik megnyilvánulására, Visnu örök társa itt nagy lelki erővel felhatalmazott mágikus növény formájában jelenik meg. Tulaszi imádata a Visnunak szentelt templomokban mind a mai napig a szertartás része. De a vaisnava családok is ültetnek Tulsi növényt a kertjük egy kiemelt helyén, vagy cserépben áll a házi oltár mellett. Hiszik, hogy megvédi az egész családot a gonosztól és jó szerencsét hoz.

A Szent bazsalikom levelek ősi idők óta az ünnepségek lényeges részét alkotják. Ezek a gyakorlatok nem a babona szülöttei, mivel ténylegesen megfelelő tudományos gondolkodás van mögöttük. Figyelembe véve a legendás gyógynövény ultra-fertőtlenítő és csíraölő tulajdonságait, a bölcs emberek a szokásokat úgy alakították ki, hogy minden nap kapcsolatba lépjenek ezzel a szent növénnyel.

Banyan fa

A banyan fa az Indiai Köztársaság nemzeti fája. A hosszú és mély gyökerek jelképezik az ország egységét. Egyike a legnagyobb, legmagasabb fáknak. 200 éves példányról is tudunk. Léggyökerekkel rendelkezik, melyek miatt egy fa fordított képet mutatja, mintha a fa koronája lenne alul. Joggal került a mágikus növények közé. A Bhagavad-gítá az anyagi világ útvesztőjét egy banyan fához hasonlítja.

banyan fa

A növényi élet nagyon érzékeny az érzelmekre és a gondolatokra - különösen bizonyos növénytípusok. Ilyen a banyan fa, ezért választják meditatív célokra Indiában. A banyan fa megfelelő légkört teremt, lombkoronája védő pajzsként önmagában egy meditációs csarnokká válik. Gyógynövényként is kiemelkedő szerepe van számos betegség kezelésében.

Neem fa

A neem örökzöld fa, kevés vízre, de sok napfényre van szüksége. Az indiai növények közül a neem fa az egészség jelképe, gyógyhatásait már több mint 4000 éve ismerik. A neem szanszkritul nimba, ami jó egészséget jelent. A Védák is kiemelik a neem fa jó tulajdonságait, „sarva roga nivarini” -nek nevezik, ami azt jelenti, „minden betegséget gyógyít”. Úgyis emlegetik, mint neem, az isteni fa, életet adó fa, a természet drogériája és a falu gyógyszertára. Egyedülálló elixírje felülmúlja az aloé vera, az ausztrál teafa, a koreai ginseng és a kínai ginkgo biloba hatását is.

neem fa

A neem gyógyító tulajdonságai közé tartozik több mint száz egészségügyi probléma megoldása. Bőrkiütéseket, maláriát, szem- és cukorbetegséget kezelnek vele. A neem fa kivonata enyhíti a különböző fájdalmakat, fertőzéseket, bőrbetegségeket, továbbá gyulladásos, reumatikus és fogorvosi problémák kezelésére is jó. A neem fa levele, virága, magja, gyökere, kérge és a gyümölcse egyaránt antibakteriális, gombaellenes, vírusölő, allergiaellenes és antiszeptikus tulajdonságú.

A neem fa a szépségápolásban is fontos szerepet kap. Indiában a nők számára a neem felbecsülhetetlen értékű egészségügyi, higiéniai és szépségforrásnak bizonyult, amely szabadon, ingyen elérhető volt. A neem levelek a bőrt rugalmassá és egészségessé teszik. A neem levélkivonat fertőtlenítő tulajdonságai segítenek a pattanások kezelésében. A neem olaj is gyulladáscsökkentő, haj- és bőrápoló.

Bodhi fa, Buddha fa vagy szent pípal

A Bodhi fa (magyar átírásban Bódhifa ) örökzöld, magas fa, nagy koronával. A fügefák családjához tartozik. A leghíresebb Bodhi fa Bodgayában található az indiai Bihar állam északi részén. A hagyomány úgy tartja, hogy itt volt az a mágikus növény, amely alatt Gautama Buddha megvilágosodott. Itt áll a híres buddhista Mahabodhi-templom, mely az UNESCO Világörökség része. A Bodhi fa a bölcsesség fája. Bo a bölcsesség, Bodhi a megvilágosodás, Buddhi a tudás és a Buddha az, aki elérte a megvilágosodást.

Bodhi fa

Ez egy kozmikus fa, a bogyói édesek, és egyesek szerint a gyümölcséből készül a sokat emlegetett, a félistenek által kedvelt Soma-ital. A Bodhi fa Peepal néven is ismert. Levele, kérge, gyümölcse is gyógyhatású: vértisztító, emésztést szabályozó, bőrbetegségek kezelésére is kiváló. Az égi gyarapodásban és a földi termékenységben is segít. Az egyszerű emberek tehát joggal sorolják a mágikus növények közé. Az ájurvéda pedig tudományos alapon a gyermeket akaró férfiak és nők számára egyaránt ajánlja a Bodhi fa gyümölcsét.

Szanszkritul asvattha és pippala, (hindi-pípal) néven ismert fa, szent fügefa, a megvilágosodás fája. A védikus irodalomban az Asvattham néven említik. Az asvattham jelképesen „test-fa”, ennek a névnek komoly tanítása van. A szótagok jelentése: A-nem, THA-a létezés, Shva-holnapután. Vagyis: Nincs holnaputáni létezés. Azt mondja, hogy az anyagi élet bizonytalan, veszélyes, nem tart sokáig. Életünk ne a mulandó anyagi létben folytatódjon, hiszen maga a fa, az élőlény halhatatlan (HAM), mert Isten áthatja.

Szantálfa

A szantálfa leginkább aromája, valamint fantasztikus gyógyító tulajdonságáról híres indiai növény. A szantálfa kivonat többek között stresszoldó, gyulladásgátló, bőrhidratáló, görcsoldó és természetes fertőtlenítőszer.

szantal fa

 

A szantál csökkenti a magas vérnyomást, hatékonyan gyógyíthatja a fekélyeket. Különleges, nemes illatú illóolaját évezredek óta használják orvosi, pl hajápolási és terápiás és spirituális célokra, pl púdzsa alkalmával. További részletek>> A Szantál történe és használata

Összefoglalás

Thiruvalluvar, a legendás tamil filozófus szerint: A természet olyan, mint az erőd. Aki elpusztítja, védelem nélkül marad. Spirituális megközelítésben vannak olyan növények, amelyek reagálnak a körülötte levő emberekre. Azt kívánják, hogy valami nemes célra használják őket. Még ha nem is értékelik és gondozzák őket, a világnak adják szépségüket, árnyékos védelmüket, de ha tisztelettel kezelik őket, előjönnek titokzatos tulajdonságaik. Az aromás növények gyógyító erejűek, nem pusztán kereskedelmi áruk.

A régi bölcsek mindig imádták és értékelték a világot, amelyben éltek. Arra tanították az embereket, hogy szeressék és értékeljék a körülöttük lévő élőlényeket. Ma is több millió indiai ember használja a szent fák minden részét. Ha tehették, otthonuk közelében ültették őket, ahol napi kapcsolatban álltak a rendkívüli fákkal.

 

 

 

Dr. Bruce Lipton nemzetközileg elismert sejtbiológus. Kimutatta, hogy a környezeti jelek hatással vannak a fehérjékre és a kromoszómában levő DNS-re. Gondolataink és hitünk hatással vannak testünk minden sejtjére. A jó hír az, hogy mindnyájan képesek vagyunk gondolataink átprogramozására, és ezzel életünk pozitív átformálására.

Dr Bruce Lipton

Lipton kimutatta, hogy a sejt, ha védekezésre szorul, vagy csak úgy gondolja, hogy védekeznie kell, akkor leáll a növekedéssel.

Az információk különféle szűrőkön keresztül jutnak el hozzánk, és a sejtekben félelmet, védekezést vagy nyugalmat, növekedést eredményeznek. Csak azt vesszük észre, aminek a meglátásához a kellő szűrőkkel rendelkezünk.

A jó hír az, hogy mi magunk vonzottuk magunkhoz ezeket a szűrőket, de képesek vagyunk átalakítani, kitörölni és pozitív fajtákkal kicserélni.

 


Tipp: Spirituális előadások a Bharatában>> Spirituális programajánló


Az életrajz átíródik

Bruce Lipton neves sejtbiológus, tudós, 20 évig tanított. Saját bevallása szerint orvostanhallgatóknak adta át „a biológia központi dogmáját”. Lipton számos kutatást végzett, s valamikor az 1980-as években döbbent rá arra, hogy a sejtek működéséről vallott nézetek egy része ellentétes a valósággal. Szembeszállt azzal az általa megkövesedett dogmának nevezett felfogással, hogy a gének irányítják az életünket, és nincs mit tenni, ezt el kell fogadni.

Lipton ateistaként élt, ezért számára is óriási változást jelentett a tudat irányító erejének felfedezése. Úgy fogalmazott: a sejtek működése megmutatta Isten létezését. Meggyőződése, hogy a világ nem mechanikus alapokon nyugszik, hanem „láthatatlan energián”. Hihetünk neki, hiszen a modern kvantumfizika is ezt igazolja.

dr Bruce Lipton munkássága

Bruce Lipton 1993 óta különböző egyetemeken tanít, publikál, és számos televíziós és rádióműsorban is szerepelt. Nemzetközi konferenciák előadója. Az új biológia területén végzett úttörő munkája elismeréseként a 2009-es Goi békedíj kitüntetettje. Ezt a nemzetközi díjat évente Japánban adják át azoknak, akik kiemelkedő módon járultak hozzá a békés és harmonikus világ megvalósításához.

Azt olvashatjuk róla, hogy felfedezései ellentétesek voltak a megalapozott tudományos nézettel, miszerint az életet a gének szabályozzák. Kiemelkedő munkát végzett az epigenetika tudományában, ami hozzájárult az élet jobb megértéséhez. A biológia egyik legfontosabb tudományos területe, az epigenetika. Azt kutatja, hogyan kerülnek át a gén információi egyik nemzedékből a másikba.

A szülők felelőssége

Bruce Lipton sok előadást tartott a szülők felelősségével kapcsolatban is. A tudatos elmének kicsi a befolyása mindaddig, amíg mi nem arra fókuszálunk. Leginkább a tudatalatti, a tanult szokások gyűjteménye igazgatja életünket. Tudatos várandósság! Másképp félelmeket, rossz szokásokat kódolnak a szülők leendő gyermekükbe.

Lipton szerint a magzat már az anyaméhben felkészül arra, ami a kinti világban várja. Információra van szüksége, és érthető módon ezt elsősorban az anyától kapja. Ha a kismama szerető közegben, kiegyensúlyozottan, aggodalmak nélkül tölti a várandós idejét, akkor a gyermek számára ezek az üzenetek válnak alapértékké. Természetesen ennek ellenkezője is igaz. A születés után pedig eleinte a környezet, majd mi saját magunk is módosítjuk, illetve betápláljuk azokat a programokat, melyeket szervezetünk megvalósít.

Emerson idézet

Dr Bruce Lipton kutatási eredményei és a Védák

Hogy miként látjuk az életet? Nem biztos, hogy az alapján kellene élnünk, ahogy eddig kondicionáltak minket. A védikus tanítás szerint az élőlény joga a boldogság. Mégpedig nem az önző öröm, hanem az, mely nem mások boldogtalanságán alapul. Ez a lélek alaptermészete. Ha nem ebben az állapotban van, akkor meg kell keresnie, mi az, ami ebben akadályozza.

Lipton a magzat tanulásával kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a gyermek már az anyaméhben gyűjti az információkat, melyek a kinti világban segíteni fogják. Ezért is érthetetlen, hogy a mai világban az abortusz etikai szempontból elfogadott gyakorlat.

Erről a témáról rengeteget olvashattunk, nem véletlen, hogy zenét hallgattatnak az anyaméhben levő gyermekkel, beszélnek hozzá, sőt ma már az sem egyedi eset, hogy a szülők nyelvekre is tanítják. Tény, hogy dr. Bruce Lipton nagy hangsúlyt fektet annak megértetésére, hogy mennyire döntő jelentőségű, hogy a gyermek már az anyaméhben milyen ismeretekre tesz szert. 

A Védák ezt teljesen természetesen kezelik. A Bhágavata-purána 3. énekének 31. fejezete részletesen ír az anyaméhben levő gyermekről, s mindezt a modern orvostudomány is megerősíti. A Mahábhárata egyik híres történetében pedig arról olvashatunk, hogy Arjuna fia Abhimanyu az anyaméhben hallotta apja elbeszélését egy harci formációról, melyre később a kuruksetrai csatában is szüksége volt. Mivel csak a speciális alakzatba való bejutást halotta, így vesztére nem ismerte a kijutás módszerét.

Bruce Lipton magyarul

Bruce Lipton könyvei már magyarul is kaphatók. Ilyen a Spontán evolúció, mely „korunk természettudományos felismeréseit az ősi korok bölcsességével elegyíti”.

Bruce Lipton magyarul: idézet a tudatról

Másik híres könyvének címe: Tudat - a belső teremtő - A sejtek mágiája. A tudós előadásokat tartott „A hit biológiája” címmel, ezek közül néhány feliratozva a YouTube-ról is letölthető.

Következtetés

Úgy tűnik ma már a tudomány nyelvén is megfogalmazódik az, amit a filozófia és a vallások régóta természetesnek vesznek.

Marcus Aurelius, a filozófus császár mondta:

„Olyan az ember élete, amilyenné a gondolatai teszik.”

„Ahogy az ember az ő szívében gondolkodik, olyan ő.” (Példabeszédek 23.7.)

Buddha: „Amit gondolunk, azzá leszünk.”

A hagyományos nézet szerint a gének véletlenszerűen változnak, de Lipton ezt tagadja. Új nézőpontból vizsgálta a spiritualitás és az orvostudomány kapcsolatát. Arra is emlékeztet, hogy a szeretet az élet leginspirálóbb és legfontosabb elemi része.

A valóság és a valóságról alkotott kép sok esetben nem egyezik meg. Még az anyagi síkon sem. A lelki tudatosság szempontjából pedig csak a legmagasabb szinten levő személyeknek van reális képe az élet dolgairól.

 

 

 

Kétség kívül Steven Hawking korunk egyik legmegosztóbb és leghíresebb tudósa volt. Elhunyt a világhírű brit elméleti fizikus. 76 éves volt. Steven Hawking betegsége, a Hawking Lou Gehrig-kór meghatározta életét. Mindössze 21 éves korában diagnosztizáltak. Szakmai tudásánál csak óriási akaratereje lehetett nagyobb. Utánajártunk, hogy Stephen Hawking élete hogyan találkozik Indiával és Istennel. És bizony találtunk érdekességeket.

 Stephen Hawking élete indiai vonatkozásban

Stephen Hawking élete Indiáig elnyúlik: képen Hawking a dzsajpuri mahárádzsa csillagvizsgálójánál, a Jantar Mantar Obszrervatóriumnál tette tiszteletét. A csillagvizsgálóm evezredes tapasztalatok alapján épült a 18. században. Az UNESCO Világrörökség listáján szerepel

Stephen Hawking élete: indiai szálak

2001. januárjában Indiába látogatott a Strings 2001 konferenciára. Ez az esemény 300 kutatót hozott össze a világ minden tájáról. A húrelmélettel kapcsolatos konferencia fontos eseménye volt többek között az univerzum eredetének boncolgatása is.

Hawking előadása „A világegyetem dióhéjban” címet kapta, melyet kiegészített a kozmológia fejlődéséhez fűzött kutatásaival.

Később a fővárosban találkozott az akkori elnökkel, K. R. Narayanannal. A híres fizikus szerint az ország drámaian megváltozott az 1959-es első látogatása óta. Hawking indiai „nemzeti jellegzetességnek” nevezte az országban tapasztalt magas szintű matematikai tudást.

Ezek a készségek lenyűgözték, és megjegyezte az elnöknek, hogy

„az indiaiak rendkívül jók a matematika és a fizika területén”.

S valóban, az óind matematika mellett még oly sok mindent kaptunk Indiától.

Dr. Narayanan pedig az emberi remény és inspiráció példájának állította Hawking professzort: „szimbólumaként azoknak, akik valamilyen módon hátrányos helyzetbe kerültek”.

Stephen Hawking Delhiben

A fogyatékkal élő közösség tagjai is szerettek volna fogadást szervezni neki, de Delhiben a meglehetősen szoros program nem tette lehetővé. A fizikai fogyatékossággal foglalkozó intézet különleges erőfeszítéseinek köszönhetően fából készült rámpákat helyeztek el azoknál a műemlékeknél, melyeket Hawking látni akart.

Hawking New Delhiben több helyre is ellátogatott, többek között megtekintette a Jantar Mantar Obszervatóriumot. Mumbai környékén is utazott a Mahindra & Mahindra cég által gyártott kifejezetten újratervezett járműben, amely befogadta a kerekes székét.

Newton és Stephen Hawking idézetek Istenről

Hawking Cambridge-ben annak a tanszéknek volt a vezetője, ahol egykor Sir Isaac Newton dolgozott. Newton (1642-1727) pedig határozottan kijelentette:

„A Kozmosz csodálatos elrendezése és harmóniája csak egy mindenható és mindentudó lény tervében születhetett meg. Ez mindörökre a legnagyobb felismerésem.”

Hawking Az idő rövid története című, 1988-as bestsellerében még hasonló következtetésre jutott. Úgy tűnt, az azóta is népszerű ismeretterjesztő könyvében még elfogadta Isten teremtő szerepét.

Stephen Hawking idézete Istennel kapcsolatban így hangzik:

„Ha felfedeznénk egy teljes elméletet, akkor az lenne az emberi értelem végső diadala, mert akkor belelátnánk Isten gondolataiba”

Korábban azzal érvelt, hogy egy teremtőbe vetett hit nem összeegyeztethetetlen a tudománnyal. Későbbi munkáiban már a „Big Bang” mellett voksolt, és tagadta Isten létét.

Stephen Hawking élete: folytatás odaát

Stephen Hawking élete a tudományos világra nagy hatással volt. Kíváncsiak vagyunk, vajon India spiritualitása mennyire ihlette meg őt. Ezt már csak odaát vitathatjuk meg vele. A majdani beszélgetésen már ő is konkrétabban tud majd beszélni az univerzum keletkezéséről. Akárcsak India tudományános műve, a Védák.

 

 

 

Nikola Tesla feltaláló, fizikus, aki egy személyben mérnök és látnok is volt. Mint mérnök legalább 700 eszközt alkotott. A váltakozó áram, a villamos energiának az a formája, amelyet ma használunk a háztartásban és a számítógépeink áramellátásához Nikola Tesla munkásságából származik.

Megérintette a Védák tana, helyesen használta a szanszkrit szavakat. Neve kapcsolatba került például az antigravitációval, az időutazással, a szabad energiával, sőt a más bolygókkal kapcsolatos kommunikációval is. Valóság vagy mítosz?

Nikola Tesla

Tény, hogy halála után az amerikai kormány Tesla kutatásait, jegyzeteit begyűjtötte és zárolta. Egy részük később visszakerült a családtagjaihoz, illetve szülőhelyére.

„Az igazi tudományos géniusz a misztika világában él, és ezt személyesíti meg Nikola Tesla. Tudományos zsenialitása a misztika és a spiritualitás világában gyökerezett.”

Ezt írta róla Albert Einstein. A zsenit nehezen érti meg kora, de még az utókor is. Mi az, amit erről a különleges emberről biztosan elmondhatunk?

Nikola Tesla élete

Nikola Tesla (1856-1943) szerb nemzetiségű, a horvátországi Smiljanban született, ami akkor az Osztrák-Magyar Monarhiához tartozott. Édesanyja egy szerb lelkészi család tagja, édesapja európai műveltségű ortodox pap volt. Talán édesanyjától is örökölt egy kis feltalálói hajlamot, aki híres volt apró, maga készítette szerkezeteiről. Fiának is ilyen játékokat adott, kis vízimalmot, csörlőt. A családi hagyományok szellemében Tesla is papnak tanult, de egy súlyos betegsége után apja átengedte a mérnöki pályára. A leghitelesebb képet önéletrajzi írásaiból kapjuk:

„Az emberi élet egyik legalapvetőbb igazságát érzékletesen fejezi ki az a francia közmondás, ami szabadon fordítva így hangzik: "Ha az ifjúkornak van tudása, ideje és energiája a cselekvésre, az öregkori testi és szellemi állapotunk csupán annak igazolása, ahogyan a fiatalságunkat töltöttük. A mostani saját teherbírásomnak és életerőmnek az a titka, hogy fiatalkoromban olyan életet éltem, amit erkölcsösnek lehet nevezni. Sohasem folytattam kicsapongó életet.”

 

„Úgy látszik, hogy már egészen fiatalon jó értelmi képességekkel rendelkeztem, ugyanis ha azt akartam, hogy néhány álmom valóra váljon, uralkodnom kellett a szenvedélyeimen és étvágyamon. Ezt szem előtt tartva, az életben elég korán elkezdtem fegyelmezni magam, kitervelve egy olyan életvitelt, amelyet a legtudatosabbnak és megvalósításra érdemesnek gondoltam.”

Nikola Tesla találmányai

28 évesen került Amerikába, és Edison cégénél kapott munkát. Hamarosan kibékíthetetlen ellentét támadt köztük, Edison csúnyán elbánt vele. Később a pittsburghi Electric Company vezetője, Westinghouse megvásárolta Tesla váltóáramú dinamóinak, trafóinak és motorjainak szabadalmi jogát. Ez tette lehetővé, hogy megvalósítsa álmait.

Westinghouse támogatta Teslát, ők az ún. „áramok háborújában” a váltóáram mellett szálltak síkra, míg Edison és az általa befolyásolt csoport az egyenáramért. A vita évekig elhúzódott, és Edison távolról sem úriemberként viselkedett. A váltóáram akkoriban még ismeretlen volt, Tesla mindent megtett a népszerűsítés érdekében. Még saját testébe is vezette, amitől a kezében tartott izzó világítani kezdett.

1883-ban már bemutatta az indukciós motort. Valamennyi háztartási gépünk ilyen motorral működik. 1891-ben találta fel azt a tekercset, amit róla neveztek el, ezt ma is használják a rádiókban és tévékben. 1893-ban a chicagói világkiállítás az ő rendszerének segítségével borult fénybe. Olyan generátort épített, amivel az ívlámpák egyenletes fénnyel, zaj nélkül működtek. A siker nem maradt el. Megbízást kapott a Niagara-vízesés erőművének kiépítésére. 1898-ban távirányítással irányított hajójával ejtette ámulatba a közönséget. A robottechnika első jeleit láthatták.

Több olyan „első” helyezést mondhatott volna a magáénak, amit bár ő kezdett el, nem fejezett be, vagy éppen nem foglalkozott a levédésével. Ilyen például:

  • az első radarrendszer
  • a később Röntgenről elnevezett sugárzás
  • a vezeték nélküli rádió adótorony. Jóval Marconi előtt, elsőként továbbított rádióhullámokat.

Számos legendának tűnő történet kapcsolódik hozzá: az időutazás, az üzemanyag nélkül működő motor. Jegyzeteiből nem sokat tud az utókor, mert többnyire fejben készítette el terveit, és csak a legvégén vetette papírra.

1935-ben egy amerikai újságíró riportot készített Teslával. Ebben a cikkben a tudós olyan fontos témákról beszélt, mint a vízkészlet megóvása, a környezetvédelmi hivatal szükségessége vagy a robotok világa. Már hét évvel korábban, az Elektromos Kiállításon bemutatta távirányítású hajóját, mely a robotika első képviselője.

Sokszor meglepte közönségét, amikor két fémlapot tett le a helyiségbe, és a levegő hamarosan izzani kezdett a lapok között. A mai napig nem tudják, hogy ezt milyen fizikai ok váltotta ki.

Tudós volt, csak a hozzá nem értők szemében tűnt varázslónak, amikor azt látták, hogy szikrák pattognak róla, de semmi baja sincs. A nagyfrekvenciás, nagyfeszültségű áram nem tett benne kárt, csak a bemutatók kedvéért vállalt ilyen mutatványokat.

Tesla és Mark Twain

Tesla zárkózott ember volt, csak keveseket engedett egy kicsit is közel magához. Ilyen barát volt Mark Twain, akit még odahaza megismert a könyvekből.

„Egy napon néhány új könyvet kaptam, mely ellentétben állt azzal, amit valaha is olvastam. Annyira magával ragadt, hogy teljesen elfelejtettem reménytelen állapotomat. Mark Twain korábbi munkái voltak, és talán ennek következménye lett csodálatos fellendülésem. Huszonöt évvel később, amikor találkoztam Clemens úrral, és barátok lettünk, elmeséltem neki ezt a tapasztalatomat, és csodálkoztam, hogy a nevettetés e nagy embere könnyezett.”

Nikola Tesla idézetek

„Azon a napon, amikor a tudomány elkezdi tanulmányozni a nem fizikai jelenségeket, egy évtized alatt nagyobb utat tesz meg, mint létezésének összes korábbi századában.”

 

Nikola Tesla idézetek

 

„Természetesen többre becsülendők a növényi étkek, ezért is gondolom, hogy a vegetarianizmus helyesebb módszer a húsevés barbár szokásánál. Ha végre meg tudunk elégedni a növényi ételekkel és befejezzük jelenlegi helytelen cselekedeteinket, akkor a hallomásból ismert előnyök nem csak elméletek lesznek, hanem saját magunkon bebizonyosodott igazságok.” – Nikola Tesla vegetáriánus volt.

 

„Az agyam csak vevő, az Univerzumban van egy mag, amelyből ismeretet, erőt és inspirációt szerezhetünk. Nem ismerem a mag titkait, de tudom, hogy létezik.”

 

„A szellemi hatalom ajándék Istentől, az Isteni Létezőtől származik. Ha elménket az igazságra összpontosítjuk, ezzel a nagy hatalommal egyezünk.”

 

„A hiányos megfigyelés csupán a tudatlanság egyik formája, amely felelős a sok morbid fogalomért és az ostoba ötletekért.”

 

Nikola Tesla élete röviden


A 78 éves Tesláról a Kansas City Journal-Post 1933. szeptember 10-én ezt írta:

„Mr. Tesla már régóta egy olyan tudós, aki évekkel jár a kora előtt, és akit a haladó elméletei miatt váltakozva hol őrültnek, hol varázslónak bélyegeztek.”

Nemcsak mint feltaláló és fizikus volt különleges, de emberként is: kitartása, egyszerű életmódja révén pozitív példát állít elénk. Sok elismerést és kitüntetést kapott, de fájdalmára a Nobel-díjat nála kevésbé kiemelkedőknek adták. Hagyatékát 2003-ban az UNESCO a dokumentációs világörökség részévé tette.

 

A szanszkrit kifejezés jelentése: „előkészített, tiszta, kifinomult vagy elöljáró”. A gazdag szanszkrit irodalom a tudás kimeríthetetlen tárháza. A művészeteken és a tudományokon át a filozófiáig minden témával kapcsolatban csodálatos művek születtek szanszkrit nyelven.

Az ősi szanszkrit nyelv

 

Tipp: Keresd programjainkat, melyeken szanszrit verseket is recitálunk

>>Asrami programok  

>>Spirituális programajánló

Kellár Márta írása

Egyes becslések szerint több mint 30 millió szanszkrit kézirat létezik. Egy konzervatív becslés ebből 7 milliót Indiában sejt. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendekkel több szanszkrit kézirat áll az emberiség szolgálatára, mint a latin és a görög összesen.

Egészen 1100-ig megszakítás nélkül a szanszkrit volt a hivatalos nyelv Indiában. A muszlim támadások hatására ez megváltozott. Ettől kezdve a szanszkritot fokozatosan felváltotta a muszlim királyok közös nyelve. Nem utolsó sorban abból a taktikai megfontolásból, hogy elnyomja az indiai kulturális és vallási hagyományt, és kiszorítsa a Védák által inspirált hitet.

A mai indiai nyelv nem egyre és nem egyetlen nyelvjárásra szorítkozik. Tájegységenként is változik. A szanszkrit csupán Uttarakhand államban hivatalos államnyelv. Ám akit érdekel a szanszkrit, nemcsak maga a nyelv, de a szanszkrit szimbólumok, a szanszkrit mantrák is, azt biztosan lenyűgözi az a számtalan különlegesség, ami magához a szanszkrit nyelvhez kapcsolódik. A teljesség igénye nélkül következzen hát egy rövid betekintés e gazdag kulturális örökségbe.

A szanszkrit irodalom és a Védák tudománya

A legkorábbi szanszkrit szövegek, a Védák a világ legrégebbi alkotásai. Eleinte szóban őrizték. Csak jóval később írták le, de változatlanul megmaradt több mint 4000 éven keresztül. Az ősi Nalanda könyvtár több ezer szanszkrit szöveget tárolt, amíg el nem pusztította és fel nem égette Bakhtiyar Khilji, muszlim hadvezér.

A szanszkrit irodalom több mint 95%-a nem vallási tárgyú, de sok esetben a tudományos munka is tartalmaz lelki utalásokat. Többek között a filozófia, a jog, az irodalom, a nyelvtan, hangtan, tolmácsolás, a tudomány különféle ágai alkotják a témáit. Például olyan vegyészmérnöki leírások is szerepelnek, mint a kristály nádcukor gyártása vagy a kámforkészítés. Az építészet, a csillagászat, az asztrológia, és természetesen a matematika és algoritmus számítás is magas szinten állt. Az ájurvéda, az óind orvostudomány ma reneszánszát éli.


Szanszkrit idézet - William JonesA szanszkrit nyelv, bármilyen régi is legyen, csodálatos szerkezetű; tökéletesebb, mint a görög, gazdagabb, mint a latin, és mindkettőnél finomabban kimunkált; mégis mindkettővel oly erős rokonságot mutat, mind az igetöveit, mind a nyelvtani alakokat nézve, semhogy ez csupán a véletlen műve lehetne; valójában annyira erőset, hogy nincs az a filológus, aki a szanszkritot, görögöt és a latint tanulmányozza és ne vélekedne úgy, hogy egy közös forrásból erednek, amely talán ma már nem is létezik.
 
Hasonló okunk van, ha nem is ennyire alapos, azon föltevésre, hogy mind a gót, mind a kelta nyelv ugyanonnan ered, mint a szanszkrit, valamint az óperzsa is hozzáadható ugyanezen nyelvcsaládhoz...” William Jones (London, 1746–Calcutta, 1794) 
 

A szanszkrit nyelvtan

A szanszkrit nyelv hangjai, melyet a 36 mássalhangzó és a 16 magánhangzó a kezdetektől pontosan rögzített, soha nem változott meg. Nem kellett javítani vagy változtatni. A szanszkrit nyelv minden szavának mindig ugyanaz volt a kiejtése, ami ma. Nem volt „hangváltás”, nem változott a magánhangzó-rendszer, és nem változott a szanszkrit nyelvtan sem.

Szanszkrit magas szintű nyelvtani szerkezete hozzájárul a nyelv a tömörségéhez. Amit a szanszkrit egy szóval kifejez, azt magyarul vagy angolul gyakran 4-6 vagy még több szóval kellene körülírni. A szanszkrit szavakhoz általában sok szinonima tartozik. Például az elefántot 100 rokon értelmű szóval fejezi ki.

India részéről az egyik legnagyobb ajándék, amit a nyugati szakembereknek adott, az Pánini szanszkrit nyelvtana volt.

A szanszkrit nyelv atyja Panini

A szanszkrit nyelvet Panini foglalta rendszerbe kb. az i.e. 5-4. században. Ekkor már nem a védikus, hanem a klasszikus szanszkrit koráról beszélünk. Pánini a klasszikus szanszkrit nyelvtant összegezte könyvében. Ez a világ első nyelvészeti tudományos munkája.

A szanszkrit nyelv kapcsolata más nyelvekkel

A szanszkrit hatással volt a kínai-tibeti nyelvek elterjedésével a buddhista szövegek fordítására. A buddhizmus az Asóka császár által küldött Mahayana misszionáriusok által terjedt el Kínában. Így sok szanszkrit szöveg csak a tibeti gyűjtemények és a buddhista tanítások között maradt fenn.

Az olyan nyelvek, mint a thai és laoszi sok szanszkrit jövevényszót tartalmaznak, akárcsak a khmer és kisebb mértékben még a vietnami is. Sok szanszkrit jövevényszót találtak a jávai nyelvben is, különösen a régi forma szókincsében, melynek közel a fele szanszkrit nyelvből kölcsönzött.

A modern nyelvészet, az összehasonlító nyelvtudomány is sokat köszönhet a szanszkrit nyelvnek. A nyelvészetben az olyan nagy nevek, mint Chomsky és Kiparsky elismerik ezt, és Panini szanszkrit nyelvtanát.

A szanszkrit nyelv és a fiziológia

Bebizonyosodott, hogy a szanszkrit segíti a hangképzést, a logopédusok munkáját, növeli a koncentrációt, a matematika tanulását.

A fonetika területén a kutatások egészen döbbenetes eredményeket hoztak. Kimutatták, hogy az egyes hangok kiejtése különböző energia pontokat aktivál. Az olvasás, a beszéd vagy a szanszkrit mantrák szavalása stimulálja ezeket a pontokat, és erősíti az energiaszintjét. Így a test ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. Az elme nyugalma pedig a stressz csökkentésében segít.

A szanszkrit az egyetlen, amely felhasználja a nyelv összes idegét. Ez, párosulva a fokozott agyi funkciókkal és a magasabb energiaszinttel, biztosítja a jobb egészséget. A vérnyomásra is pozitívan hat.

Aurobindo idézet a szanszkrit nyelvről

Összegzés

Aurobindo, a szabadságharcos, jógamester és filozófus költőien foglalta össze:

„A szanszkrit jellege és milyensége önmagában is jól tükrözi annak a népnek a jellemét és tulajdonságait, amely ezen a nyelven fejezte ki gondolatait, s fényt vet arra a kultúrára is, amelynek közvetítő közege volt.”

Napjainkban 22 hivatalos indiai nyelv van, ezek egyike a szanszkrit, melynek másik elnevezése „devavani”, vagyis az istenek nyelve. A szanszkrit költészet rendkívül sokszínű, több száz fajta időmértéket, versritmust foglal magába. A szakirodalom műveit kimagasló komplexitás jellemez. A gazdag szanszkrit filozófiai munkák magukba foglalták a különböző témájú gondolatok legszélesebb spektrumát.

India történelme során az események és az időpontok is másképp keresendők, mint Európában. A történetírás nem az általunk ismert időrendi sorrendet követi, és más műfajban jött létre, nem a nyugati krónikák mintájára alakult. A Védák lényeglátása és a klasszikus védikus kultúra alkotásai jelentik az alapot.

 

India történelme: Karnataka Dél-India

Fotó: Leveles Zoltán

A Rámájana vagy a Mahábhárata is India történelmének eseményeit tartalmazza. A „mitológiai idők” és a „legendák” kifejezések teljesen téves információt adnak az érdeklődőknek. A történelemtudomány csupán más formában jelent meg. Indiában a tradíció szerinti történelem volt a múlt megőrzésének legfontosabb szempontja.

Az ősi indiai kultúra egyfajta történelemkönyvének fogható fel a Srímad Bhágavatam, más néven Bhágavata Purána is. 18 ezer verse – sok más mellett – a különféle korokat, királyokat és eseményeket is bemutatja.

A történelmi témájú indiai versek és világhírű eposzok mellett a filozófiai értekezések is útmutatóként szolgálhatnak. Ezek ugyanis egy-egy kiemelkedő tanítómester és tanítványi körének munkáit tartalmazzák. Szinte minden időszakban megtalálhatóak, és a bölcseleti vonalvezetés mellett számos történelmi tényre is rávilágítanak.

Az muzulmán hódítás előtt számtalan felirat készült, kőbe vésett emlékeztetők. Az Indiát felkereső utazók beszámolói szintén jó források. Márpedig sok van ezekből is.

India ősi neve

India ősi neve a hindu szentírásokban is szerepel: Bharatavarsa (Bharata országa).
Bhārat (kiejtése: Bhárat) az Indiai Köztársaság hivatalos neve ma is. A védikus irodalomhoz tartozó Visnu Purána így írja le:

„Az országot (varsam), amely az óceántól északra és a havas hegyektől délre húzódik, Bharata néven hívják , ott tartózkodnak Bharata leszármazottai.”

A Bharata Birodalom az indiai szubkontinens egész területét magába foglalta.

A hindu szövegben, a Skanda Puránában (37. fejezet) olvashatjuk, hogy Rishabha királynak volt egy Bharata nevű fia, aki meghódította egész Nagy-Indiát, és egyetlen politikai entitásként egyesítette. Bharata volt az első Csakravartin, egyetemes uralkodó vagy világhódító. Indiát Bhāratavarsa vagy Bhārata vagy Bharata-bhumi (Bharata földje) néven nevezték el.

India nevének eredete

Az India elnevezés nem az őslakóktól származik. India eredeti neve Bharata császárra, a dinasztia alapítójára utal.

A bha szótő fényt jelent, mely a tudást jelképezi, a rata pedig: odaadó, vágyakozik, élvezi. Ezért a szanszkrit Bharata szó: „A sötétség ellen a fényre”, azokra utal, akik vágynak a tudásra, és élvezik azt.

Egy másik felosztás: Bha-ra-tha.

Bha érzést jelent, az érzelmi intelligenciát, a szív bölcsességét.
Ra – Raga vagy az élet dallama, a tudás végső formája. Már készen kaptuk, csak meg kell találni, rá kell hangolódni.
Tha – ritmus. Ha megvan az a ritmus, mely harmóniában van mindennel, akkor életünk is kiegyensúlyozott lesz.

India történelme az ókorban

Az Indus völgye az i.e. VII. évezredben már lakott volt. Az Indus-völgyi civilizáció fénykorát i.e. 2500 és i.e. 1700 között élte. A Harappá-kultúra néven is emlegetett terület népei fejlett városépítészetről, kézművességről tettek tanúbizonyságot. Kereskedelmi utakkal, fejlett iparral, virágzó művészettel, demokratikus államformával, adminisztrációval rendelkezett. Írásuk mindmáig megfejthetetlen.

Liviu Giosan, geológus kifejtette: Egyiptom és Mezopotámia ismert volt az ókorban, de az Indus-völgyi civilizációra csak az 1920-as évektől terelődött a figyelem. Pedig jóval nagyobb kiterjedésű volt. Területe egymillió négyzetkilométert foglalt magába.

 

India történelme: Karnatakai templomrészlet

Fotó: Leveles Zoltán

 

Ma már a tudósokat is megosztja az „árja hódítás” tana. Egy téves elképzelés ez, amit sokan cáfolnak. Az árja szó a szanszkrit nyelvben általánosan használt kifejezés. A nagy tudású emberekre, a brahmanákra vonatkozott. Indiába soha nem volt árja bevándorlás. Észak-India népei azonos összetételben mindig is ott éltek, miként Dél-India dravida eredetű népei is.

Egy dolgot azonban ki kell hangsúlyozni: India történelméről szinte kizárólagosan nyugati történetfelfogásában olvashatunk. Indiában élő, indiai tudósok munkáit nem találjuk meg az akadémikus történettudomány lapjai között. Így érthető, ha több helyen azzal a szemlélettel találkozunk, mely nem értékeli kellőképpen a több ezer éves múlttal rendelkező India kulturális, filozófiai, etikai és művészeti múltját.

Egy jellemző példa: a nyugati tudomány szerint a Rámájana keletkezése az i. e. 15. századra tehető. Az indiai történészek meggyőződése pedig az, hogy az i. e. harmadik évezred elejére. Ugyanis az eposz szerzőjének tartott Válmiki csak a végleges formájában jegyezte le. Ha figyelembe vesszük, hogy még a lejegyzés időpontja is eltérő, akkor jobban megértjük, miért nem lehet kizárólag a nyugati időszámítás szerint tanulmányozni India történelmét.

India történelme a védikus korban

A védikus kor a nyugati időszámítás szerint az i.e. 2. évezred és a 3. század közötti időszak. De megint meg kell említeni, hogy Indiában más időlépték számított. A védikus kor a nevét a Védákról, India szent könyveiről kapta, melyek egyben a tudás tárházai is. Nemcsak magas szintű eszmerendszert továbbítanak. Az orvostudománytól kezdve a táncművészeten át az építészetig minden fontos témát felölelnek.

Ekkor egymástól független fejedelemségek jöttek létre. India gazdagsága ebben az időben még nem az idegen hódítókat gyarapította.

India történelme a középkorban

India történelme a középkorban nagy lépésekkel haladva: a perzsa hódítás, a Maurja dinasztia, a Gupta-kor és a Delhi szultanátus kialakulása.

Az i. e. 6. századból származó perzsa feliratokon már találkozunk az India szóval. A perzsákat leigázó Nagy Sándor is elérte Indiát. Az ind-görög kapcsolat révén a kulturális áramlás is megkezdődött. India számos tudományos eredménye is eljutott Európába.

A Maurja dinasztia az i. e. 322-183 között virágzott, leghíresebb uralkodója Asóka volt.

 

India történelme: idézet Asoka királyról

 

Asóka véres kezű diktátorból lett az ahimsza, az erőszaknélküliség hirdetője. Vegetáriánussá vált, aki még az állatokat sem ölte meg. Uralkodása alatt jólét köszöntött be. Dinasztiája után 1947-ig, India függetlenné válásáig nem volt akkora az ország, amely ekkora területet jelentett volna. Asóka a világtörténelem egyik legrendkívülibb uralkodója. H. G. Wells, angol író szerint is, aki ezt írta róla: „Az uralkodók, királyok, őfelségék tízezrei között neve fénylik, csaknem egymagában, akár egy csillag.”

A 320-540 közötti időszakot, a Gupta-dinasztia uralkodása jelzi, a művészeti és tudományos alkotások újabb aranykora. A buddhizmus háttérbe szorult, megújult az ősi hindu vallás.

India történelme a 7-16. században északi és déli pólusra oszlik. Délen a különféle hindu királyságok kulturális és politikai hatalma virágzott. Északról pedig megkezdődött a muszlim hódítás időszaka. Véres harcok, hinduk tömeges legyilkolása, a brahmana papok kivégzése és a templomrombolás mellett a kultúra, főleg az építészet ragyogó elemei a jellemzőek. Létrejött a Delhi szultanátus.

India történelme a gyarmatosítás idején

A brit Kelet-indiai Társaság már 1612-ben megjelenik Indiában, de igazán a XVIII. század első évtizedeiben kezdte meg rablógazdálkodásra épült tevékenységét. Kedvező feltételeket teremtett számukra a mogul birodalom belső válsága.

Erre alapozva magukhoz ragadták a közigazgatást és az adószedői jogot. A kereskedő társaság gyarmati hatalommá vált. A bengáli éhínség idején is csak a tartomány kifosztása érdekelte őket. A termékek Angliába kerültek, a vezetők dúsgazdaggá váltak. Működésüket a már elviselhetetlen kizsákmányolás és a visszaélések jellemezték, míg a szipojlázadás véget nem vetett korrupt és kegyetlen ténykedésüknek.

Helyükre az Egyesült Királyság tisztviselői kerültek, India továbbra is függő helyzetben maradt.

Annak idején Lord Randolph Churchill a parlamenti képviselőkhöz fordulva kijelentette:

„...a legbuzgóbb figyelemmel kísérjék, a leggondosabban fejlesszék, a legegységesebb és lankadatlan elszántsággal őrizzék Hindusztán földjét és népét, a királynő koronájának legértékesebb gyöngyszemét, melynek birtoklása valamennyi gyarmati tulajdonunknál jobban növelte kis szigethazánk hatalmát, erőforrásait és jólétét...”

Részlet Kamala Markandaya: Aranycsapda című híres regényéből

„Az értékes gyöngyszem megőrzése érdekében az angolok segélynyújtási szerződések és kölcsönös megállapodások rendszerét tartották fenn India látszólag független fejedelmeivel.

E rendszer értelmében angol ellenőrzés alatt álló haderőt vezényeltek a fejedelemségekbe, hogy megvédjék őket a támadásoktól, és ennek ellenében a fejedelemség uralkodója hozzájárulást fizetett a saját határain belül, általában a fővárosa területén állomásozó helyőrség fenntartásához.

Valójában olyan volt ez, mint a 22-es csapdája. Ha a fejedelem visszautasítja a hozzájárulás fizetését, ezzel államának annexióját kockáztatja, ha pedig fizet, akkor olyan erőt tart fenn, amely gyakorlatilag az ő alávetettségét biztosítja.”

India történelme India függetlenné válása idején

A brit gyarmatbirodalom felbomlását több megoldatlan társadalmi és politikai ok is megelőzte. Ezek vezettek Gandhi híres felkiáltásához: „Angolok, távozzatok Indiából!”

Részletesebben a témáról az India függetlenné válása című cikkben.

 

India történelme a modern Indiában

 

India legfontosabb teendői között a különféle vallások békés egymás mellett élésének megteremtése az egyik elsődleges feladat. A modernizáció fejlesztései természetszerűleg sorra következnek. India ma már vezető nagyhatalom. Újabban komoly próbálkozásokat tesznek, hogy megőrizzék és továbbörökítsék az ősi kultúrájuk révén örökölt óriási szellemi vagyont. Ez többek között a szanszkrit nyelv megóvását, a Védák tanításának és kulturális hagyományainak értékeit jelenti.

Egyre több tudós és kutató próbálja átlépni azt a láthatatlan gátat, mely a nyugati felfogás és a keleti megközelítés között húzódik. Példamutató Diana L. Eck munkája, aki 2012 márciusában adta ki könyvét „India: A szent földrajz” címmel. Eck az összehasonlító vallás és az indiai tanulmányok professzorasszonya a Harvard Egyetemen. Könyvében arról is szó van, hogy India történelme a brit vagy a mogul történelemnél sokkal korábbi időre nyúlik vissza. 

 

 

 

Az idén ünnepeljük 185. születésnapját. Vámbéryt a turkológia, a törökség tudomány egyik alapítójának is tekinthetjük. A magyar orientalisztika legjelesebb képviselője Kőrösi Csoma Sándor, de rögtön utána Vámbéry Ármin nevét kell megemlíteni.

Regényes élete többféle szerepben is megmutatja őt: álruhás dervisként, elismert politikai elemzőként vagy éppen az angol korona beépített embereként. Londonban nem csak a tudóst tisztelték benne, az Oszmán Birodalom szakértőjét, hanem a diplomatát is, aki útjai során titkosszolgálati feladatokat látott el. Vámbéry Ármin diplomata és kém volt?

Vambery Armin keleti kutato

„Míg más diák játékkal töltötte idejét, és bohóságainak élt, én már akkor gyönyörűségemet leltem útleírások, vitézi játékok és könnyebb történeti munkák olvasásában.

A könyv nekem nemcsak barátom és a nyomorúságban való vigasztalóm volt, hanem néhanapján elűzte az éhességemet is, mert a fölhevült képzelődés nemcsak lelkemet táplálta, hanem testemet is”

– írta Küzdelmeim című visszaemlékezésében.

Oroszellenessége

Gyermekként tanúja volt annak, amikor az orosz csapatok 1849-ben megjelentek, és haláláig a cári Oroszország hatalmi törekvései ellen munkálkodott. Ő volt az utolsó európai tudós, aki még az orosz megszállás előtt járta be Közép-Ázsia kánságait. A kor a politikai eseményei a „Nagy Játszma” körül forogtak: orosz és brit érdekek ütköztek.

A Brit Birodalom aggodalommal figyelte az oroszok közép-ázsiai terjeszkedését, féltette legértékesebb gyarmatát, Brit-Indiát. A kis muszlim kánságok csak a hatalmi pozíciók megszerzése szempontjából voltak fontosak. A cári Oroszország még a kutatókat sem engedte erre a területre, Stein Aurél sem kapott hosszú ideig kutatási engedélyt Afganisztánba, mert korábban a briteknek dolgozott.

Vámbéry Kelet-kutatása


Vámbéry Ármin Törökországban és Perzsiában tett utazásai jelentik a hazai Kelet-kutatás alapját. Egyben a kor külpolitikai szakértője is volt, akinek véleménye sokat számított, rangos újságok közölték cikkeit, angol, német, és ritkábban francia nyelven. Londonban adta ki a „Közép-ázsiai utazás” című munkáját angol nyelven. A Királyi Földrajzi Társaságban tartott előadásokat. A tudósnak sorra jelentek meg cikkei, politikai elemzései, a magyar mellett angolul, németül, néha franciául publikált.


Nem szabad elfelejteni, hogy útjai során mennyi fontos hírt továbbított. Olyan területről, ahová európai utazó nem igen merészkedett. Így már látszik az is, hogy a brit megbecsülés nem teljesen önzetlen! Használták, amíg szükségük volt rá, majd engesztelhetetlen oroszellenessége egy idő után már nemkívánatossá vált. Amikor a politikai széljárásban az angol-orosz diplomáciát inkább már a barátságosság jellemezte, a Habsburgok pedig éppen elragadták Boszniát a törököktől, már nem volt oly nagy szükség rá.

Vámbéryt a hírnév nem kábította el


Az egykori dervist váratlanul hírneves és divatos emberré vált. Ugyanakkor nehéz őt elképzelni világfiként.

„Ázsia közepéből, vagyis a régi műveltség és a szörnyű barbárság egyik szélsőségéből, beleestem a nyugati és új műveltség másik szélsőségébe”

– írta. Nem is maradt ott sokáig… A kortársai oly nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak magyarázatot találni, csak csodálkoztak: miért nem maradt Angliában az ott olyannyira elismert és ünnepelt tudós. Ő maga ezt a választ adta minderre:


„…kietlenül érintett, sőt egyenesen visszariasztott a tömegeknek az az örök sietsége, mohósága, versenyfutása, az a kétségbeesett tusa és küzdelem a dicsőségért és gazdagságért…”


Vámbéry hindukkal és mohamedánokkal egyaránt levelezett, tudós könyvei sorra jelennek meg, az érdemrendek is gyarapodtak. Az ázsiai népekkel kapcsolatban megjegyezte:


„a keleti ember egész lelki világában, de családi életében is uralkodó vonás a nyugalom, a szemlélődésre való örök hajlandóság.”

Vámbéry éleslátó megfigyelőként ezt írta:


„Az ember nem érti, hogy hittérítőink hogyan és mi jogon igyekeznek meggyőzni az ázsiai népet vallásának tévedéséről… Az iszlámnak, a buddhizmusnak vagy a brahmanizmusnak semmi része sincs abban, hogy Ázsia hanyatlásnak indult, és szabad prédája lett a hódításra éhes Európának.”


Vámbéry Ármin a keleti nyelvek magántanára


1865-ben a Pesti Királyi Tudományegyetemen a keleti nyelvek magántanára lett. Kinevezése nem volt teljesen visszhang nélküli. Voltak, akik nehezen fogadták el a diplomával nem rendelkező utazót, hiszen még érettségije sem volt, autodidakta módon képezte magát.

Vámbéry Ármin kelet kutató

Ő mindezt annak tudta be, hogy zsidó származása és református felekezetbe lépése miatt néznek rá ferde szemmel a katolikus egyetemen. Nyugalomba vonulásáig tanított, itt alapította meg a világ első turkológiai tanszékét. Növendékei között felfedezhetjük a későbbi orientalista tudóst, Germanus Gyulát is.

Összefoglalás


Nemcsak a néprajz és a tudomány területén voltak barátai. Jókai Mór a túlvilágra a Bibliát, Shakespeare-t és Vámbéry könyveit vitte volna magával.

„Önnek, Uram, regényírónak kellene lennie!” – mondta neki Charles Dickens."

Amikor Arany János már a Magyar Tudományos Akadémia titkára volt, Vámbéry pedig az egyetem professzora, Budapesten gyakran találkoztak, s beszélgettek Duna-parti sétáik közben. Elképzelhetjük a két nemes jellemű embert, akiknek sok közös gondolata lehetett. Vámbéry világnézeti vallomásnak is beillő gondolata Küzdelmeim című munkájában olvasható:


„Szépnek, fenségesen szépnek csak azt a tudatot lehet mondani, hogy bár a legkisebb dolgokban is, szolgálatot tettünk az emberiségnek.”

 

170 éve, 1847. február 11-én született Thomas Alva Edison, a tudós feltaláló. Mind a magán-, mind a tudományos életben ellentmondásos személyiségként ismerték. 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Az Egyesült Államokban várost neveztek el róla, ami most „Kis India”-ként ismert.

Edison idézet a gondolkodásról

„Az emberek 5 százaléka gondolkodik, 10 százalékuk gondolja azt, hogy gondolkodik és a maradék 85 százalék inkább meghal, mint hogy gondolkodjon.” (Edison)

Edison, az ellentmondások embere

Amikor 1914 decemberében laboratóriuma csaknem teljesen leégett, és kétmillió dolláros kára keletkezett, a hatvanhét esztendős tudós kijelentette: „A katasztrófa legnagyobb haszna, hogy minden tévedésünk elégett. Hála Istennek, tiszta lappal indulhatunk újra.”

Edisont nevezték ateistának, panteistának és deistának is, talán ez utóbbi a legpontosabb. Kijelentette:

„Soha nem tagadtam egy Felsőbb Értelem létét.”

Vallásos lett volna? Tudósként bizonyítékokat akart.

„Nem tudok elfogadni végsőként semmilyen elméletet, amely nem bizonyítható. A teológusok elméletei nem bizonyíthatóak.”

A Bizonyíték Isten létezésére c. cikkünkben éppen arról írtunk, hogy valami létezésének a bizonyíthatatlansága nem bizonyítja nem létezését és hogy nem anyagi dolgot hogyan is lehetne anyagi eszközökkel bizonyítani?

Edison jelleme megviselte Puskás Tivadart és Teslát is

Napi húsz órát dolgozott. Az emberi kapcsolataiban rendkívül hangulatember volt. Hol jókedvű, bratyizós szellemben, hol zsarnokként viselkedett a beosztottjaival és a családjával egyaránt. Munkatársa volt a telefonközpont feltalálója, Puskás Tivadar is, aki sokat szenvedett miatta. Miként Nikola Tesla is, aki a világ egyik legjelentősebb tudósává vált, s nem utolsó sorban jól ismerte és tisztelte a védánta filozófiát is.

Edison megengedte magának azt a „tréfát”, hogy a korábban Teslának felajánlott ötvenezer dolláros munkadíjat egyszerűen nem fizette ki a tudósnak, akit riválisának tartott. Sőt propaganda hadjáratot folytatott Tesla munkája ellen, aki a váltakozó árammal dolgozott. Edison azt akarta bebizonyítani, hogy Tesla váltakozó áramú rendszerének és gépeinek használata veszélyes. Nem volt igaza, az „áramok harcában” Edison vesztett.

Az elefántgyilkos Edison

Vannak idézetek, melyeket neki tulajdonítanak, melyből kitűnik az állatok szeretete, és a velük szembeni erőszak elítélése. Ugyanakkor kisebb-nagyobb állatok árammal való elpusztításával kísérletezett… Még ma is szörnyű tettének minősítik azt, amikor egy Topsy nevű elefántot 6600 Volt feszültséggel kivégzett. Ellentmondásos Edison elkötelezettsége az erőszakmentességgel kapcsolatban is. Kijelentette:

"Az erőszakmentesség a legmagasabb etikához vezet."

Horrorisztikus villamosszék

Ugyanakkor megalkotta a villamosszéket. Az állatkísérletek is a villamosszék létrehozásához kellettek neki, mellyel egy gyilkost akartak kivégezni. Az állatvédők rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy az állatkísérletek csak felesleges szenvedést okoznak a szerencsétlen, kiszolgáltatott élőlényeknek, mert az emberi szervezet sok esetben másként viselkedik. Edison esetében sem vált be, mivel az emberi test az áramütést jobban bírja. A szerencsétlen elítélt horrorfilmbe való kínhalált élt át…

Edison-díj a filmiparban

A filmgyártás terén is kísérletezett, a kor 9 legnagyobb filmstúdiója tömörült össze, így cége hangosfilmmel is foglalkozott. A filmgyártás mai központja, Hollywood e konkurencia miatt alakult ki nyugaton. A dél-indiai tamil filmipar viszont az ő tiszteletére évente kiadja a rangos Edison-díjat a hazai filmművészet elismert személyeinek.

Edison találmányai

Edison nevéhez fűződik a hengeres fonográf, a szénpormikrofon, a szénszálas izzó. Igaz, mint később kiderült, ez utóbbi nem az ő találmánya volt, két másik tudós munkáját nyúlta le ügyesen… Udvariasan így szokták megfogalmazni: a munkatársai ötleteiből fejlesztette tovább.

„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.” (Edison)

A vegetáriánus Edison 

A híres feltaláló idős korában egészségügyi okból vegetáriánus lett, és annyira elégedett volt a változatos diétával, hogy miután visszanyerte egészségét, továbbra is lemondott a hús minden formájáról.

Edison lábnyoma

Érdekes változás, hogy az a város, melyben Edison élt, 1954-ben a feltaláló iránti tiszteletből felvette a nevét. A Menlo Park, ahol laboratóriuma állt, ma szintén az ő nevét viseli. Edison város ma az ötödik legnépesebb település New Jersey-ben. A legtöbb üzlet tulajdonosa indiai gyökerekkel rendelkezik, de ez a helyzet az éttermek, boltok, benzinkutak tulajdonosai között vagy a bankszférában is. 400 indiai vállalkozás található itt.

Egy korábbi felmérés szerint a település előkelő helyet foglal el az „Amerika legbiztonságosabb városa” listán. A rangsor az alacsony bűnözési statisztikát, az erős iskolákat, a nagy zöld területeket és a rengeteg szabadidős tevékenységet vette figyelembe. A városka testvérvárosa Vadodara (korábbi nevén Baroda), a nyugat-indiai Gudzsarát állam kulturális fővárosa.

 

 

hanuman_baba_03.jpgAmikor az Indiában élő szent életű férfit, Hanuman Das Babajit a koráról kérdezték, nem tudott pontos adatot mondani, csak arra emlékezett, hogy 12 éves volt, amikor Jhansi Rani a britek ellen harcolt. Márpedig a híres királynő, India első függetlenségi háborújának egyik vezetője 1857-ben küzdött a gyarmatosítók ellen.

Hanuman Das azt mondta, hogy gyermekkorában édesanyja még a királynőt szolgálta, aki 1858-ban halt meg. (Bővebben A hindu Jeanne d’Arc c. cikkünkben!) Az idős férfi ezek szerint körülbelül 170 éves. Említette, hogy miután minden foga kihullott, kinőtt másodszor is, ez akkor történik, ha valaki elmúlt 100 éves. 

Hanuman Das fiatalkorában az Úr Krisna híveként elhagyta otthonát, és Vrindávanba ment. Alapított egy csodálatos goshalát, menedékhelyet a tehenek számára, ahol jelenleg is több száz állatot gondoznak. Az ásramja a Vrindávan parikrama, vagyis zarándokút mentén található, neki csak egy kis, néhány méter széles szobája van. Egyszerűségét és alázatát látva mindenki meglepődött, aki találkozott vele.

Bár az ma már senkit sem lep meg, ha azt olvassa, hogy Indiában a szoftvergyártó cégek száma meghaladta a kettőszázat, az mégis érdekes hír, hogy az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) űrprogramjában magyar érdekek is vannak. A közelmúltban útjára bocsátott Mars-szonda adatait az indiai követőállomásokon olyan technikai berendezésekkel követik, amelynek egyes részeit a magyar Bonn-Hungary Elektronikai Kft. gyártotta. A cégnek már elismert múltja van Indiában, ezt a megbízást is nagyon szoros mezőnyben kialakult nemzetközi versenytárgyalás előzte meg.
Indiának természetesen nem ez az első műholdja, több mint 20 kering sajátos feladatokkal, úgy mint: távközlési kapcsolatok, műsorszórás, időjárás-előrejelző, katasztrófa-figyelő és navigációs feladatok.
Figyelemre méltó a kereső-mentő funkció, valamint a műholdas távgyógyászati hálózat. Az ISRO adatai szerint 375 kórház kapcsolódik ehhez, beleértve a legkeletibb szövetségi területeket is, mint az Andaman és Nicobar szigetek. A műhold alapú telemedicina révén 57 szuper speciális kórház segíti a távoli és vidéki kis kórházak orvosait.
K. Radhakrishnan, az ISRO elnöke kijelentette: Elsődleges célunk az űrtechnológia alkalmazása a nemzet javára.

K. Radhakrishnan

Nyugat már hosszú évtizedek óta Kelet felé tekintget, a gyarmatosítás ideje alatt csupán anyagi haszon reményében, majd később felismerve az ott megtapasztalható magas szintű gondolkodást és lelkiséget, már önzetlen tudásvágyból is. A védikus tudás tiszta átörökítése céljából mindig is voltak olyan szent életű tanítók, akik életüket a tudás feltétel nélküli átadásának szentelték.

Az elmúlt évtizedben drámai növekedés következett az „indológia" területén, s mivel ez magába foglalja a nem-hinduk boncolgató kommentárjait, felelősséget érző tudósok nemrégiben megalakítottak egy újabb tudományos fórumot, a British Board of Hindu Scholars, mely szeretné elérni, hogy sem a hindu szent szövegek, sem a történelmi események ne elferdítve kerüljenek nyilvánosságra. Emellett nem titkolt célja a hinduk önbecsülésének növelése.

Dr. Pratap Dakshinamurthy Dikshitulu, a sokoldalú védikus tudós, ájurvédikus szaktekintély nemrégiben egyetemi diákok tömege előtt különleges előadást tartott, melyre a nyugati média is felfigyelt. A tudós kijelentette: a Védák univerzális tanítása átfog mindent, ami nemes és szent, ez a hatalmas tudás hasznos az egész emberiség számára. Azok, akik voltak olyan szerencsések, hogy hallhatták Dr. Dikshitulu varázslatos előadását, meggyőződhettek hatalmas tudásáról.

Dr. Pratap Dakshinamurthy Dikshitulu

Köztudott, hogy a tudós memorizálta mind a négy Védát (csak a Rigvéda 1028 szanszkrit himnuszt, 10600 verset tartalmaz!), folyékonyan beszél 18 nyelven, s mégis oly egyszerűen fogalmazott. Kifejtette, hogy a védikus etika követése nemcsak az ember saját életére lesz jó hatással, hanem az egyetemes jólét eléréséhez is szükséges.

Hét éve egy ősi Visnu szobrot találtak Oroszországban. Bár a felfedezés jónéhány évvel ezelőtt történt, most újra reflektorfénybe került, mert a kutatók nemzetközi konferenciát szerveznek, mely radikálisan megváltoztathatja az ókori orosz történelmet. A Volga-menti régi orosz faluban végzett ásatások megkérdőjelezik az ősi orosz történelem uralkodó nézetét, s megerősítenek bizonyos eszméket, melyek szerint a gyökerek a védikus ősi és dicső földön és kultúrában találhatók.

Vishnu-russiaStaraya Maina falu Ulyanovsk régióban 1700 évvel ezelőtt egy sűrűn lakott város volt, sokkal idősebb, mint Kijev, amit eddig minden orosz város anyjának véltek. „Lehet, hogy hihetetlennek tűnil, de talán a Közép-Volga régió az eredeti területe Oroszországnak. Ez a hipotézis alapos kutatást igényel" – mondta Dr. Alexander Kozhevin az Ulyanovsk Állami Egyetem régészeti tanszékének professzora az állami tulajdonban lévő televízióban.

Dr. Kozhevin, aki már végzett ásatásokat Staraya Mainaban az elmúlt hét évben, beszámolt arról, hogy a környék minden egyes négyzetméterén a régi város maradványai láthatóak. Már a Visnu szobor előtt is találtak régi érméket, medálokat, gyűrűket és töredék fegyvereket.

Dr. Kozhevin úgy véli, hogy a mai Staraya Maina tízszer népesebb volt az ókorban. Innen indultak el az emberek, s később alapították az ősi Kijevet az 5. században.

Az ősi Visnu szobor csak megerősít bizonyos eszméket, melyek mindig is a védikus civilizációval való kapcsolatot hangsúlyozták. A Rig Védában olvashatunk Staraya Maina-ról, a 45 folyó földjeként tesz említést róla, amelynek egyik folyópartján a nemes Rishi mutatta be a híres ló áldozatot. A Rig Véda ide vonatkozó versének első sora azonosítja a helyet, a második sorban a pontos hosszúsági és szélességi fokról, s interferencia vonalakról beszél. A számítások rendkívüli pontossága a védikus időszak fejlett tudományának újabb bizonyítéka, mely alapos ismerettel rendelkezett az SI-mértékegységek terén is, mely a 10 hatványain alapul. A többi ókori kultúra, majd Európa Indiának köszönheti ezt a rendszert is.

A Visnu szobor megtalálása megerősítette a Rig Veda szavait, s e kettő együtt sokak számára egyértelművé tette az Oroszország és India közötti régi kapcsolatot. Amikor Vlagyimir kijevi nagyfejedelem Oroszországot keresztény hitre kényszerítette, minden más vallási gyakorlatot betiltották. Oroszországot ezzel elvágta Indiától, de még a 6-7. században is voltak kereskedelmi kapcsolatok, s a tudósok mindennek ellenére felfedezték a hasonlóságokat az orosz ortodox istentisztelet s a Visnu templomokban zajló szertartások között. Hivatkoztak például a Vizhnyir Ekoratsya Vikhunh ünnepre, mely az indiai Vaikhunda Ekhadasinak felel meg.

Az orosz nyelv a szanszkritnak is sokat köszönhet. A régészek számára közismert a Parasuráma Szútra is, mely az egykori Kerala királyság kormányzati politikájának alapja.

A megtalált Visnu szobor több karral ábrázolja az Urat, egyikben kalapáccsal, míg egy másik kezében sarlót tart. Ez a sarló és kalapács kép is megtalálható a Parasuráma Szútrában, meggyőzően bizonyítva a szovjet politika téves ideológiai elméletének védikus eredetijét.

A politikai lobbi sajnos arra törekedett, hogy aláássa a védikus kultúra emlékeit, bár jól dokumentált, hogy Marx annak idején meglátogatta Kerala és Nyugat-Bengál tartományait, sőt ismerete a Parasuráma Szútrát, melynek másolatát egy régi könyveket áruló standnál vette Cochin repülőterén. Később persze nem tartotta fontosnak.

1952-ben Szovjet-Oroszországban egy régész, Varely Smirzkoff, az odesszai egyetem professzora ősi indiai leleteket talált a fehérorosz város Kozhikodz közelében. Ő volt az első, aki úgy gondolta, hogy hazája uralkodó politikai ideológiájának jót tenne, ha bebizonyosodna a történelmi kapcsolat, hogy a gyökerek az indiai védikus kultúrában, nem pedig Európában keresendők. Amikor Sztálin Szibériába száműzte vele ment szinte az összes tudományos bizonyíték, mely Oroszországot és Indiát közelebb hozta volna egymáshoz.

Ez az új felfedezés, valamint Dr. Kozhevin kutatásai most feltámasztották a Prof. Varely Smirzkoff által megkezdett úttörő munkát.

Egy korábbi őszi indiai utam végén adtam magamnak egy-két szabad napot a 12 milliós Delhiben. Bár az indiai nagyváros kevésbé tartozik célállomásaim közé, mégis jólesett beleszimatolni a XXI. század Indiájának a levegőjébe. Nem arra a levegőre gondolok, amiről Pekinggel versengve a szmogriadóval kapcsolatban emlegetnek.

Ha már Delhi levegőjénél tartunk, egyre jobb a helyzet. Folyamatosan bővítik a szupermodern metrót, így valamivel csökkent a közúti forgalom. Ugyanakkor egyre több a jármű. Ami biztos, hogy a közlekedés a metró megnyitása óta sokkal szervezettebb. Persze európai agynak még korántsem rendeződött teljesen.

 

Ramayana

 

Kutakodás a könyvesboltban

Delhiben töltött szabad napjaimon napközben könyvesboltokat kerestem fel, esténként pedig kulturális rendezvényeket. Így történt, hogy abban az évben már második alkalommal nézhettem meg az egyik színház már közel ötven éve színen levő Rámájana feldolgozását. Korábban már írtunk arról, hogy az UNESCO világörökséggé nyilvánította a Rámájana klasszikus előadásmódját, a Rámlílát. Erről a Rámájana világörökség az UNESCO listán c. írásunkban olvashat.

Könyvesbolti látogatásaim is sikerrel jártak. A Motilal Banarsidas az óind irodalom egyik legnevesebb kiadója. Itt találtam rá a Dating the Era of Lord Ram (Az Úr Ráma korszakának meghatározása) című könyvre. A szerző, Pushkar Bhatnagar, tízévnyi csillagászati kutatása eredményeit írja le 2004-ben megjelent könyvében. Megfigyelésének alapja a bolygók ciklikus mozgásából eredő bolygóegyüttállások tanulmányozása.

Ekkor élt Ráma

Valmiki, a Rámájana szerzője Ráma kortársa volt. Abban az időben a bolygók megfigyelése legalább olyan fontos tudomány volt, mint az irodalom vagy a matematika. Így történhetett, hogy Valmiki a Rámájanában pontos leírást ad Ráma életének fontos eseményei közben fennálló bolygóállásokról.

A Rámájana többek között két napfogyatkozást és egy holdfogyatkozást említ. Pushkar megállapította, hogy a szóban forgó holdfogyatkozás, vagyis amikor Hanumán Sri Lankára látogat, hogy megvigasztalja az elrabolt Szítát, az időszámításunk előtt pontosan 5076. szeptember 12-én történt.

Természetesen egy ilyen tanulmány önmagában nem feltétlenül bizonyíték a Rámájana korának meghatározására, de az embert bizonyára gondolkodásra készteti a világtörténelem pillanatnyilag alkotott képéről.

 

Írta: Leveles Zoltán

 

 

 

 

A templomok előtt kígyózó sorokból ítélve manapság a két legnépszerűbb félisten Ganesa és Sani Mahárádzs. Ganesától azt kérik, hogy távolítsa el, Sanitól meg azt, hogy eleve ne támasszon akadályokat. Sani, Sanaiscsara szó szerint azt jelenti, lassan mozgó. Szúrja (a nap) fia, ismeri az emberi szív mélységeit. Nagyon ragaszkodik Sivához.

Miért félünk tőle?

A hindu asztrológia azt mondja, 9 graha (bolygó) van: Szúrja, Csandra, Angaraka, Búdha, Brhaszpati, Sukra, Sani, Ráhu és Ketu. Az állatöv 12 jegyének megfelelően, 12 rasi, holdjegy is van. Sani (Szaturnusz) kb. 30 év alatt fordul meg a nap körül. Mindegyik rasiban kb. 2,5 évet tölt. Mindenkinek van egy rasija, a születés napja, órája és helye alapján. Sani hatása akkor kezdődik, amikor belép a holdjegyünk előttibe, és akkor ér véget, amikor elhagyja a holdjegyünk utánit. Ez összesen kb. 7,5 év, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor az emberek nehéz időket élnek, problémáik vannak. De senkinek nem sima az életútja, és nem fair, ha egy bolygót okolunk a balszerencse miatt. Gondoljunk inkább a karma tanítására. Ne kárhoztassuk Sanit, gondoljunk rá úgy, mint barátra és tanítóra, akitől fontos dolgokat tanulhatunk. Sani azokat szereti, akik bátrak és türelmesek (és még a szézámmagvat is nagyon kedveli). Minden hindu templomban ott van a 9 bolygó kis szentélye. Sani általában a kedvenc színét, a sötétkéket viseli. A legrégebbi Navagraha (9 bolygó) templom Kumbakónamban, Tamil Náduban van; a legjóságosabb Sani Tirunallarban, a Darbáranjésvara (Siva) templomban él. Fontos Sani-templom van Singnapurban, Mahárástrában. Itt a múrti szvájambhú, „önmagától megnyilvánult," a jelen esetben egy kőtömb. Itt az emberek még ma is nagyon félnek Sanitól. A templom körül 1 km sugarú körben a házakat nem merik bezárni. Nem is kell, mert a tolvajokkal mindig rettenetes dolgok történnek. Muthuszvámi Diksitar, Dél-India nagy költője mindegyik bolygóhoz írt egy himnuszt. Sanihoz így imádkozik: Nap fia, bátor, lassan mozgó, mindig rajtad meditálok. Félelmet keltesz azokban, akik elmerültek a világi élet óceánjában; nem segít más rajtuk, csak Siva. Jama testvére, varjún utazol, tested sötéten ragyog, mint a szén, kék ruhát, kék virágfüzért és pompás zafírokat viselsz. Téged imád Málini (Draupadi), örömet szerzel a híveidnek, két ház ura vagy (Makara – Bak, és Kumbha – Vízöntő). Kegyesen elfogadod a szézámolajban meggyújtott mécseseket, és a szézámos rizst. Sántítasz, mert gyermekkorodban a testvéreddel, Jamával együtt megátkozott Cshájá. Cshájá fia, tűz vagy mégis, elpusztítod az időt, és mint a kámadhenu, a minden kívánságot teljesítő tehén, minden jó dolgot nagyon kegyesen megadsz.

Az amerikai Szilícium-völgyben tapasztalthoz hasonló fejlődést él át India. A legnagyobb technológiai cégek, mint az IBM, a Microsoft vagy az Oracle programozók tízezreit képzik ki és állítják munkába.

Szilícium-völgy

Az Oracle folyamatosan figyeli India csúcsiskoláit, a végzősőknek autót, lakóhelyet és rugalmas munkabeosztást kínálva próbálja megnyerni őket alkalmazottnak. A cég Bangalore-ban és Hyderabadban található fejlesztőközpontjai mára már a Redwood Shores-i főhadiszállás utáni legnagyobb kutatóhelyeknek számítanak, és nemsokára elkészül az új Hyderabadi Egyetem ezer autónak elegendő parkolóval, könyvtárral és konditeremmel. "Folyamatos bővülés és építés zajlik. Robbanásszerű a fejlődés" - nyilatkozta Murali Subramanian, az Oracle indiai e-üzletágért felelős alelnöke Hyderabadban.

Az Oracle bővítéseit a "Kövesd a Napot" tipusú szoftverfejlesztési modellje fűti. Ez azt jelenti, hogy a világ körül megduplázza fejlesztőközpontjait, így amikor Redwood Shoresban lemegy a nap, és az alkalmazottak befejezik a munkát, az elvégzett anyagot Indiába továbbítják, akik ott folytatják a munkát. Ennek eléréséhez az adatbázis-óriás átlagban naponta négy új programozót vesz fel Indiában.

Az Oracle nem egyedüli ezzel a folyamattal, más nagy technológiai cégek is hasonlóképp gondolkodnak.

Példaként az Intel, a Hewlett-Packard, az IBM és a Microsoft is folymatosan bővíti munkásainak körét.

Az amerikai vállalatok minden munkakörben felvesznek embereket, még a régen a Szilícium-völgyben védjegyének számító szoftvertervezésben is bedolgoznak.

India előnye a magasan képzett munkaerő roppant tömege és az internet nagyarányú fejlődése, ezek tették lehetővé ezt a szuperhatékony, futószalagszerű munkafolyamatszervezést. Amikor a nap lenyugszik Kaliforniában, akkor van reggel Indiában. Az Oracle Redwood Shoresban dolgozó műszaki emberei elektronikus levélen és konferenciahívásokon keresztül tartják a kapcsolatot indiai kollégáikkal, és míg amerikai kollégáik alszanak, ők elvégzik a következő munkafázist. Indiai idő szerint este kilenc órakor pedig visszaküldik az anyagot a Közel-Keleten és Anglián keresztül, az Atlanti-óceán alatt vissza Redwood Shoresba, és késő esti telefonhívásokon vagy azonnali üzenetküldő szoftvereket használva (pl. ICQ) egyeztetik az előrehaladást. Ezután az amerikaiak elvégzik a szükséges fejlesztéseket, minőségi teszteket, így feleannyi idő alatt elvégezhető a munka.

Az Oracle bizalma már egy évtizede nő az olcsón működtethető indai telephelyek iránt, ezért is vesznek át egyre több és több munkakört a Völgyből. Nemcsak a fejlesztés, hanem a marketing, a tanácsadói és a kereskedelmi részleg is idetelepül. "Egy ügyfél felhívhatja problémájával a céget az Államokban hajnali négykor, azt hozzánk továbbítják, és reggelre már vissza is küldjük nekik a megoldást" - mondta Krishnamurthy Seetharama, a szerverüzletág indiai igazgatónője. A gyors munka különösen fontos lehet az esetlegesen veszélyes biztonsági hibák orvoslása esetén.

Mára már szinte minden szilícium-völgyi vállalatnak vannak munkásai Indiában - akár a chipfejlesztés, akár a biotechnológia területén. Persze a világkörüli munkafolyamat kezdetben korántsem volt ilyen zökkenésmentes. A kultúrális különbségek és fordítási problémák régen számtalan problémát okoztak.

Máskor az egymástól távoli munkahelyekből természetszerűen adódó, az együttdolgozás szinkronizálásának hibái okoztak időleges lassulásokat. Egyéb, váratlan dolgok is felmerülhetnek, például májusban a Richter- skála szerinti 6,7-es erősségű algériai földrengés rongálta meg az Oracle országon átmenő, a kalifornai összekötettést biztosító dedikált internetkapcsolatát, ami két napra drasztikus termelésviszsaesést okozott Indiában. Azóta a vállalat redundánsá tette a vonalat az ellenkező irányban, egy másik vonalat lefektetve a Csendes-óceánon és Szingapúron keresztül.

A kulturális különbségek közötti egyensúlyozás sem egyszerű.

Az Oracle indiai részlege 1993-ban alakult, kezdetben még csak egyes projekteken dolgoztak. A cég négy éve döntött a "Kövesd a Napot" elv alkalmazása mellett, kihasználni szándékozva a hatalmas helyi emberi erőforrásban rejlő előnyöket és az olcsó munkaerőt. Egy indiai programozó átlagosan 15-20 dollárt keres óránként, míg egyesült államokbeli társa 120 dollárt is kaphat. Még az ingyen autó, egészségügyi biztosítás és nemzetközi utazások nyújtásával is felénél kevesebbe kerülnek az indiai mérnökök, mint az amerikaiak.

Az államokbeli technológiai cégek számára egyre fontosabbak a külföldi piacok. Az Oracle eladásainak már közel 60 %-a külföldről származik, és India a vállalat ötödik legnagyobb ázsiai piaca. Tehát a cég nemcsak a Napot, hanem a piacot is legalább annyira követi. Forrás: Alex

Joomla SEF URLs by Artio