Tudatos táplálkozás

A tudatos táplálkozás az emberi élet nagy kihívása. A mai korban olyannyira elfoglalja magát az ember mindenféle fontosnak vélt dologgal, mint amilyen az végeláthatatlan gürcölés árán megszerzett anyagiak előteremtése, takarékosság, anyagi ismeretek bővítése, szakmai kihívások és hasonlók. Közben az időhiányban szenvedő embernek, a mókuskerékben futkosó áldozatnak önmagára nem jut ideje.  Mikor lenne ideje feltenni magában a kérdést, hogy ki vagyok ésn? Mi az emberi élet értelme és célja? A tudatos táplálkozás pedig ezekkel a kérdésekkel kezdődik. Tipp: elmélkedésedhez igyál egy finom gyömbéres teát. Itt elolvashatod, milyen egyszerű a gyömbér tea készítése.

Tudatos táplálkozás

 

Ma már egyre többek számára egyértelmű, hogy a tudatos táplálkozás húsmentes. A vegetáriánusok többsége nem egészségügyi vagy egyéb okokból tér át húsmentes táplálkozásra, sokkal inkább etikai okokból vegetáriánus. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartják, hogy ártatlanul lemészárolt állítok tetemeit fogyasszák el. Még akkor sem, ha sportolók. Nagyon sok sportoló vegetáriánus. Miért is kéne támogatnunk a kegyetlen állatmészárlást, ha egy kis tudatossággal átalakíthatjuk táplálkozási szokásainkat. Hamar rájövünk, hogy egy újabb és élhetőbb táplálkozási világban találjuk magunkat a vegetáriánusok körében. 

Cikkekinkben segítségére szeretnénk lenni a tudatos táplálkozás útját választó olvasóknak. A vegetáriánus étkezés a gyakorlatban egyáltalán nem bonyolult. Sőt, egyszerűbb a vegyes táplálkozásnál. A vegetáriánus ételek mindamellett, hogy globálisan is összehasonlíthatatlanul működőképesebb, gyorsabban elkészíthetők, olcsóbbak, egészségesebbek is. És ha belegondolunk egy picit is, akkor egész biztosan megtesszük ezt az apró lépést magunk és az egész világ javára: a táplálkozás jógája elengedhetetlen a tudatos táplálkozás világában. Egy-egy vegetáriánus recept elolvasása mindig új távlatokat nyit Tartalmas időtöltést kívánunk cikkeink olvasásához és ami a jegfontosabb: jó étvágyat hozzá! No meg jó egészséget és lelkiismeretet!

 

 

A kurkuma hatása

A kurkuma hatása szerteágazó. Kétséget kizáróan nagyon hatékony gyógynövényről beszélünk. Az indiai konyha nélkülözhetetlen eleme, a sárga kurkuma por a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény. A gyökeret és a szárat megszárítják, majd porrá őrlik. Fő össz

Tovább a cikkhez>> A kurkuma hatása

Alkohol és cigaretta

Évente több mint 5 millió ember hal meg világszerte az alkoholfogyasztás miatt, mutatják a 2010-es évek statisztikái. A vezető kockázati tényezők még az érrendszeri megbetegedések, melyek legfőbb oka a húsevés, valamint a dohányzás (beleértve a passzív dohányzást is): i

Tovább a cikkhez>> Alkohol és cigaretta

Flódni készítése

A flódni a magyar zsidó konyhaművészet legismertebb süteménye. Élesztővel készült édes, töltött sütemény. Az eredeti flódni recept elkészítése rendkívüli gondosságot igényel. Lássuk hát, hogyan készül a flódni: reflektorfényben a flódni készítése. Ne egy gyorsan ös

Tovább a cikkhez>> Flódni készítése

Ókor növényi táplálkozása III. - görögök

Kálmán Renáta írása

Az ókori Görögországban -a földrajzi adottságok miatt (hegyvidék, erdők, sziklás részek)- kevés volt a művelhető földterület. Egyiptomtól eltérően itt nem volt folyó, ezért istenként a földművelést tisztelték. Déméter személyében magát a földet

Tovább a cikkhez>> Ókor növényi táplálkozása III. - görögök

Sütőtök leves receptek

Egyszerű sütőtök krémleves, mégis nagyszerű! Tényleg rendkívül egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek ezek a sütőtök leves receptek. A sütőtök az ősz legnagyobb ajándéka. Több fajtája is létezik. Legelterjettebb a hosszúnyakú sütőtök, népies nevén sonkatök, mely 2-4 kg mé

Tovább a cikkhez>> Sütőtök leves receptek

Ájurvéda és New Age táplálkozástan

Hétvégi képzés szeptember 15-én és 16-án a Bharatában

 

Jelentkezési határidő szeptember 13 éjfél! 

 


A résztvevő a hétvégén a mindennapokban használható ismeretanyaghoz jut, valamint átfogó képet kap az ájurvéda a mai világban betöltött szerepé

Tovább a cikkhez>> Ájurvéda és New Age táplálkozástan

Recept - Köleses zöldségtál
40 dkg burgonya
4 zsenge sárgarépa
20 dkg zöldborsó
20 dkg köles
½ kávéskanál kurkuma
¼ kávéskanál gyömbérpor
¼ kávéskanál őrölt bors
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
 
 

 

Elkészítés:

Az olajon megpirítjuk a kurkumát, a gyömbérport, a borsot.

Hozzáadjuk a burg

Tovább a cikkhez>> Recept - Köleses zöldségtál

Ókor növényi táplálkozása II. - EGYIPTOM

Kálmán Renáta írása

Az ókori Egyiptom konyhaművészetére és étkezési kultúrájára a templomok és sírok falán fellelhető ábrázolásokból, valamint száraz klímájának köszönhetően, a sírokban megőrződött ételekből tudunk következtetni.

 

Nílus, az éltető folyó

A történel

Tovább a cikkhez>> Ókor növényi táplálkozása II. - EGYIPTOM

Olimpiatörténet és vegetáriánizmus
Az 1908-as olimpia helyszíne eredetileg Róma volt, azonban az előkészületek idején kitört a Vezúv és olyan óriási károkat okozott, hogy a helyreállítási költségek miatt az olasz kormány lemondott a rendezésről. Így vált London a negyedik újkori olimpia házigaz

Tovább a cikkhez>> Olimpiatörténet és vegetáriánizmus

Ezüstérem a vegetárius kerékpárosnak
Lizzie Armitstead mindössze 10 éves volt, amikor azt mondta szüleinek: vegetariánus akar lenni. Nemrég megnyerte Londonban az olimpiai játékok ezüst érmét a fárasztó 87 mérföldes kerékpárversenyen. Az elmúlt években már jópár dobogós helyet begyűjtött a hazai,

Tovább a cikkhez>> Ezüstérem a vegetárius kerékpárosnak

Joomla SEF URLs by Artio