fbpx A vörös húsok rákkeltő hatása - Bharata Kultúrtér

A vörös húsok rákkeltő hatása

Tudatos táplálkozás


2015-ben óriási világszenzációként járta körbe a hírügynökségeket az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) egyik jelentése. Szinte sokkolta a világot, mert a vörös húsok rákkeltő hatásairól számolt be. Egy 2015-ös tanulmány után újra reflektorfénybe került a hús káros hatása. Mi az igazság?

Időnként megjelennek hasonló figyelmeztetések. Nemrégiben a hvg.hu is közölt egy cikket. Brit tudósok vizsgálatára hivatkozik, miszerint a rendszeres húsfogyasztás több betegség kialakulásához vezethet. Többek között:

  • iszkémiás szívbetegség,
  • tüdőgyulladás,
  • bélpolip
  • cukorbetegség

A hazai rákstatisztikák félelmetesek: Évente 7-8 ezer új betegről számolnak be, és több mint 5 ezren ezek miatt a betegségek miatt halnak meg.


Inpirációt keresel a hús elhagyására? Leveles Zoltán írása segíthet>> Hogyan legyünk vegetáriánusok?


Emésztés és az anyagcsere problémák a vörös húsok fogyasztásakor

A vörös húsok rákkeltő hatásairól 2019-ben is adtak ki tanulmányt. A kutatók szerint a zsíros húsételek fogyasztásakor egy TMAO nevű, az emésztés és az anyagcsere során keletkező anyag jelenik meg a belekben. Ez az egyik kimutatható ok, ami fokozza a szívinfarktus és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a 2-es típusú diabéteszt.

A trimetil-amin-N-oxidnak vagy TMAO összefüggésbe került nemcsak a szívelégtelenség és a krónikus vesebetegség kialakulásával, hanem a korai halálozás magasabb kockázatával is. A vörös húsok fogyasztásakor termelődő magas TMAO-szint esetén akár megnő a szívinfarktus, az agyvérzés vagy más súlyos kardiovaszkuláris problémák kockázata.

Több országban is készültek tanulmányok

Az Egyesült Államoktól Norvégiáig több országban is készültek a vörös húsok rákkeltő hatásaival kapcsolatos tanulmányok. Ezért is érthetetlen, hogy nem történik jelentős változás. Ennyire nem érdekelné az embereket az egészségük, és a lehetséges egészségügyi kockázatok?

A vastagbélrák a világon a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés. Újabb tanulmányok ismételten megerősítik, hogy a marhahús fogyasztása elősegíti a vastagbélrák kialakulását. A jelenlegi kutatások azt is kimutatják, hogy a vörös húsban vannak bizonyos vegyi anyagok, amelyek rákkeltő hatásúak.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) több mint 800 tanulmányt értékelt, amelyek a rák összefüggését vizsgálták a feldolgozott hús vagy vörös hús fogyasztásával kapcsolatban. A feldolgozott hús az 1. csoportba került, ez azt jelenti, hogy elegendő bizonyíték van a rákkeltő hatásra. Rákkeltő az emberre, és ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a dohány és az alkohol. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség szerint a vörös húsnak bizonyítható kapcsolata van a vastagbél-, prosztata- és hasnyálmirigyrákkal.

Összefoglalás

A kapcsolat bizonyos húsfajták és a rák egyes formái, különösen a vastagbélrák között nem új keletű. Évtizedek óta jelennek meg tudományos bizonyítékok arról, hogy a vastagbélrák gyakoribb azok körében, akik rendszeresen vörös húst és feldolgozott húst fogyasztanak.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*