fbpx Vegetáriánus táplálkozás melletti érvek - Bharata Kultúrtér

Vegetáriánus táplálkozás melletti érvek

Tudatos táplálkozás

A kaliforniai Santa Barbarában a következő kérdést tették fel a szakemberek: Mi okból mond le valaki a húsevésről? Miért dönt valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett?

Tipp: Vegetáriánus étrend összeállítása c. cikkünk is érdekelhet.

Miért dönt valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett

A hiánypótló kutatás szerint a válasz hasonló Minneapolisban és Mumbaiban is. A vegetáriánusok Indiában és Nyugaton egyaránt mélyen átérzett etikai megfontolások alapján döntenek így. De a morális kód sok szempontból gyökeresen más.

Állatbarát érzelmek a vegetáriánus táplálkozás mellett

A vegetáriánus étrend mellett voksolók esetében mindenképpen meghatározó az állatbarát hozzáállás. A vegetáriánus életmód követői között legtöbb esetben erőszakmentesség és állatbarát hozzáállás párosul.

“A vegetarianizmussal kapcsolatos pszichológiai társulások árnyaltabbak, mint a korábbi elméletek. Bár a nyugati és az indiai vegetariánus ugyanazt a morális viselkedést követi, a motivációk alapján mégis különböző erkölcsi elveket képviselnek. A vegetariánusok, szemben a húsevőkkel jobban törődnek a napi élelmiszerek megválasztásával, aggódnak azok az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása miatt, az állatok jólétéért, érdekli őket az állatvédelem.”

Mondta a University of British Columbia kutatócsoportját vezető Matthew Ruby.

Ugyanakkor Ruby és csapata a Nyugat vegetarianizmusát összefüggésbe hozta a „nagyjából liberális világnézet”-tel. Érdekes módon Indiában ugyanazokat a kérdéseket tették fel, mégsem volt lényeges különbség a vegetariánus és nem vegetariánus válaszadók között abban a tekintetben, hogy liberális vagy jobboldali elveket vallanak-e. Az a feltételezés, hogy a vegetárizmus nagyobb valószínűséggel társadalmilag liberális hozzáállás csak Nyugaton igaz.

A vegetáriánus táplálkozás finomítja az erkölcsi tisztaságot

A második tanulmány megállapította, hogy az indiai vegetariánusok jobban hisznek abban, hogy a húsevés szennyezi az ember személyiségét és szellemét.

A vegetáriánus ételek fogyasztói életüket sokkal teljesebbnek vélik, miután a húsmentes táplálkozásra áttértek. Különösen a globális környezet iránti érzékenység területén figyelhető meg pozitív változás.

Vegetáriánus táplálkozás hatása az erkölcsi tisztaságra: Peta Kampány

A PETA állatbarát és etikai kampányai mélyen elgondolkodtatóak. Ráébresztik az embert, hogy az ártatlanul meggyilkolt állatok testrészei ugyanúgy egy élőlény testrészei, melyeket jogtalan leölésük árán szerezhetünk csak meg.

A kutatásban részvevő indiai és a nyugati válaszadók közti felmérés egy másik különbsége is feltűnő. Az indiai vegetariánusok nagyobb valószínűséggel hangsúlyozzák az erkölcsi értékekkel kapcsolatos tisztaságot, valamint a tiszteletre méltó személyek megbecsülését és a csoport hűséget, mint a húsevő társaik. Ez nem volt igaz a nyugatiak között, az amerikai vegetariánus kevesebb értéket tulajdonít a hagyományos tekintélynek. Független megfigyelők megjegyzik, hogy ez annak köszönhető, hogy Indiában már eleve egy nagyon magas etikai szintű, évezredes hagyomány létezik, s öröklődik mind a mai napig.

A legtöbb vegetariánus Nyugaton élete egy bizonyos pontján döntött úgy, hogy abbahagyja a közvetett állatmészárlást. Ezzel szemben Indiában évszázadok óta élnek így, s ez természetes a családokban. Az eredmények arra emlékeztetnek, hogy a különböző kultúrák viselkedésbeli hasonlósága nem feltétlenül tükrözi a hasonló gondolkodást.

A vegetáriánus életmód környezetvédelmi kérdés is

A kutatással majdnem egyidőben zajlott Kuala Lumpurban a hatodik ázsiai találkozó. A nyitóelőadásban kifejtették, hogy a világ népességének a vegetariánus étrend felé fordulva csökkentenie kell a globális felmelegedés okait.

Dato Sri Vijay Eswaran kiemelkedő ázsiai vállalkozó beszédében kifejtette, hogy az állattenyésztési ágazat helyi és globális szinten is igen jelentős mértékben járul hozzá a környezeti problémákhoz. A listán vezető helyen áll többek között az elsivatagosodás, az éghajlatváltozás és a légszennyezés, a vízhiány és a biológiai sokféleség csökkenése egyaránt.

Vijay ügyvezető elnöke az immár 15 éve működö QI Groupnak, amely több mint 1000 embert foglalkoztat mintegy 30 különböző országból. Ez egy teljesen vegetariánus társaság. Elsődleges szempontjuk a vegetariánus táplálkozás négy fő pillére, azaz a környezetvédelem, az egészség, a biológiai és erkölcsi értékek.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*