Az itt leírt tápióka puding recept elkészítése nem igényel semmilyen ördöngösséget. Minimális munka, mennyei íz. A tápióka puding nagy előnye, hogy lisztérzékenyek, gluténmentes vagy paleo étrenden levők is fogyaszthatják. Lúgosító ételek közé sorolják. Különösen ajánlott azoknak a tudatos táplálkozás híveinek, akik mindig valami újat keresnek és nem riadnak meg az egzotikus ízektől.

Tipp: szolgálj fel mellé gyömbérteát!

 

Tápióka puding recept

 

Leveles Zoltán receptje


Tápióka puding eredete


A pudingot, mint étességet Angliából származtatják. A tápióka ugyanakkor a dél-amerikai őslakosok étele volt. Puding pedig az ősi Indiában is létezett már. A tápióka puding tápókagyöngyből készül. Nevezik sago pudingnak is. Különösen közkedvelt édesség a hindu étkezésen élők számára is, mert a tápióka puding tökéletes édesség ékádasí alkalmával (telihold és újhold utáni 11. Nap), amikor nem fogyasztanak gabonát és hűvelyest.

 

Tápióka puding recept


Íme a tápióka puding recept hozzávalói:

 

  • 1 l tej, vagy vegán tejital vagy gyümölcslé
  • 0,5 dl tápiókagyöngy
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db banán
  • Perkelt dió, mandula vagy törökmogyoró
  • 10 dkg Nyírfacukor vagy barnacukor
  • Vanília, sáfrány vagy fahé a tápióka puding ízesítéséhez


A tápióka puding elkészítése


Felforraljuk a tejet vagy a gyümölcslevet, majd kevergetés közben beleszórjuk a tápióka gyöngyöt. Válasszunk vastag falú edényt, olyant amibe a tej nem kap oda.


Alacsony lángon főzzük 10-12 percig. Olyan érzésünk lehet, hogy kevés a hozzáadott tápiókagyöngy, de ne hagyjuk magunkat becsapódni. Várjuk ki a végét. A tápióka gyöngyszemek szép lassan áttetszővé válnak.


Mikor már csak egy kis fehér pötty marad a gyöngyszemek közepén, adjuk hozzá a mazsolát, a perkelt magvakat és a felvagdalt banánt, illetve ha szeretnénk hozzátenni vaníliarudat, sáfrányt vagy fahéjat, akkor azt is most érdemes hozzátenni, hogy legyen ideje az ízeknek beérni.


Főzzük további 2-3 percig most már állandó kevergetés mellett, mert a besűrűsödő puding hamar odaég az edény aljához.


Miután levettük az edényt a tűzről, édesítsük ízlés szerint, valamint adjunk hozzá egy késhegynyi sót is.


Tálaljuk úgy, mint ahogyan a pudingot szoktuk. A tetejét díszíthetjük eperrel, megszórhatjuk pirított szezámaggal, vagy egyéb perkelt magvakkal

 

A tápióka puding hatása


Gyakorlatilag a tápióka keményító. A tápióka puding különösen ajánlott azok számára, akik néhány kilót fel szeretnének szedni magukra. Akik pedig nem szeretnének, azok legyenek óvatosak...
Enyhén vízhajtó hatású. Lúgosító ételek kedvelő nagy előszeretettel fogyasztják.


Tápiókagyöngy ára


Tápiókagyöngy árTöbbféle kiszerelésben árusítják. Ma már nem csak bioboltokban juthatunk hozzá, de azért nem találjuk meg minden ABC-ben.

 

Nagyobb áruházakban azonban nagy valószínűséggel már kapható. Az egzotikus vagy indiai boltokban, mint amilyen pl. a Szép Kis India vagy a Kohinoor, egész biztosan kapható.


300, 400, 500 grammos csomagolásban is előfordul. A tápiókagyöngy ára kilónként 1000-1500 ft között mozog. Létezik apróbb szemű és nagyobb szemű tápiókagyöngy is. A pudinghoz mindkettő tökéletesen alkalmas.

 

Tápióka növény, kasszáva, manióka ugyanaz

 

A tápióka trópusokban terem. India utazásaink során csak Dél-Indiában találkozhatunk vele. Egy ilyen dél-indiai úton készítettű ezt a kis filmetűdöt, amelyen jól látható a tápióka növény és annak feldolgozása

  

 

A tápióka puding recept lényege

 

A tápióka puding könnyen elkészíthető, finom és egzotikus. Jó étvágyat hozzá. Fogyni akarók legyenek vele óvatosak.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio