Sóskafőzelék készítése

Tudatos táplálkozás

A sóskafőzelék készítése az egyik legegyszerűbb konyhai feladat. Gyorsan elkészül, ízletes és egészséges. Mi többre volna szüksége a háziasszonynak.

Sóskafőzelék elkészítése egyszerűen

Egész évben szerepelhet a konyhai menüben, hiszen fagyasztva is kapható. Télen mindenkinek jól esik valamilyen zöld színű étel. Egyértelmű, hogy a tudatos táplálkozás szellemiségében érdemes visszaszokni az alábecsült, de annál értékesebb sóskafőzelékre. Gyöngyszem a vegetáriánus ételek között. Vagy inkább a spenót elkészítése érdekelne? íme, a kedvenc spenót recept.

A sóska hatása

Ma már kevésbé használt növény a konyhán, pedig finom, és a sóska hatása kedvező. Íze kellemesen savanykás. Őshonos európai növény, ezért is érdemes rá odafigyelni. Magas C-vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően immunerősítő.

A sóska hatása az egészségre

Emellett a tápióka pudinghoz hasonlóan vízhajtó, vértisztító hatású is. A népi gyógyászat lázcsillapításra is használta. A sóska hatása nyersen intenzívebb, így főzés nélkül, frissen is fogyasztható.

Sóskafőzelék készítése

A sóskafőzelék elkészítésekor ügyeljünk arra, hogy a sóska nagyjából tömegének felét elveszíti. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb család számára legalább 1 kg sóskalevél szükséges. A sóskafőzelék elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe. Nagyon hálás étel. Egyszerű és fennkölt.

Szezonban vásároljunk friss, fényes leveleket. Kerüljük a fonnyadt sóskaleveleket. Télen pedig nyugodtan használjunk fagyasztott sóskát, mert a mélyhűtött sóskapüré jól megőrzi tápanyagtartalmát.

Kedvenc sóskafőzelék recept

Tej helyett növényi tejszínnel készült az alábbi sóskamártás.

Hozzávalók

  • 25 dkg sóska (ha nincs friss, akkor a fagyasztott sóska is tökéletes)
  • 2 ek kókuszvaj vagy olívaolaj
  • 2 dl víz
  • pici só
  • cukor, méz
  • késhegynyi szerecsendió
  • csipetnyi bors
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 kk lepkeszegmag (kihagyható)
  • csicseriborsóliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel vagy rizsliszttel)

A sóskafőzelék elkészítése

A sóskalevelekről lecsípem a szárukat. Alaposan, többszörös vízben megmosom, hogy lekerüljön róluk a föld és a por.

A kókuszvajat felmelegítem. Hozzáteszem a csicseribórsó lisztet, majd kevergetés mellett pirítom közepes lángon.

2 perc pirítás után hozzáteszem a lepkeszegmagot és a pirospaprikát. Max. egy perccel később hozzáadom a sóskalevelet vagy a felolvasztott fagyasztott sóskapürét.

Kevergetve további egy percig pirítom, majd hozzáadom a szerecsendiót és a borsot. Miután elkevertem, hozzáöntöm a 2 dl vizet, és újra elkeverem.

Miután fellfort, el is készült a sóskafőzelék. A végén tetszés szerint ízesíthető cukorral, mézzel. Ízlés szerint botmixerrel turmixolva vagy darabosan is tálalható.

Extra tippek:

Tehetsz hozzá a vízzel együtt egy kis bazsalikomot.
Ha hígabbra főzöd, azaz több vizet adsz hozzá, akkor átnevezheted sóskalevesnek 🙂
Ha főtt krumplit is teszel hozzá és összeturmixolod, azzal nagyon felturbózhatod.
A tetejére összevagdalt hagyma zöldjét is szórhatod, vagy más friss zöldet.
Szolgálj fel mellé gyömbérteát!
Tálalás: szórhatsz a sóskafőzelék tetejére pirított kenyérkockákat.

Javasolt feltét: vega bundás kenyér, rántott zöldségek (rántott karfiol stb.), pakora.

Jó étvágyat hozzá!

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*