Sóskafőzelék készítése

Tudatos táplálkozás

A sóskafőzelék készítése egyik legegyszerűbb konyhai feladat. Gyorsan elkészül, ízletes és egészséges. Mi többre volna szüksége a háziasszonynak.

Sóskafőzelék elkészítése egysserűen

Egész évben szerepelhet a konyhai menüben, hiszen fagyasztva is kapható. Télen mindenkinek jól esik valamilyen zöld színű étel. Egyértelmű, hogy a tudatos táplálkozás szellemiségében érdemes visszaszokni az alábecsült, annál értékesebb sóskafőzelékre. Gyöngyszem a vegetáriánus ételek között. Vagy inkább spenót elkészítése érdekelne? íme, a kedvenc spenót recept.

A SÓSKA HATÁSA
Ma már kevésbé használt növény a konyhán, pedig finom, és a sóska hatása kedvező. Íze kellemesen savanykás. Őshonos európai növény, ezért is érdemes rá odafigyelni. Magas C-vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően immunerősítő.

A sóska hatása az egészségre

Emellet, a tápióka pudinghoz hasonlóan vizhajtó, vértisztító hatású is. A népi gyógyászat lázcsillapításra is használta. A sóska hatása nyersen intenzívebb, így főzés nélkül, frissen is fogyasztható.

SÓSKAFŐZELÉK KÉSZÍTÉSE

A sóskafőzelék elkészítése közben ügyeljünk arra, hogy a sóska nagyjából tömegének felét elveszíti, ami azt jelenti, hogy egy kisebb családnak legalább 1 kg sóskalevélből kell elkészítenie a sóskafőzeléket. A sóskafőzelék elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe. Nagyon hálás étel. Egyszerű és fennkölt.
Szezonban vásároljunk friss, fényes leveleket. Kerüljük a fonynadt sóskaleveleket. Télen pedig nyugodtan használjunk fagyasztott sóskát, mert a mélyhűtött sóskapüré jól megőrzi tápanyagtartalmát.

KEDVENC SÓSKAFŐZELÉK RECEPT

Tej helyett növényi tejszínnel készült az alábbi sóskamártás.

HOZZÁVALÓK
25 dkg sóska (ha nincs friss, akkor a fagyasztott sóska is tökéletes)
2 ek. kókuszvaj vagy olívaolaj
2 dl víz
pici só
cukor, méz
késhegynyi szerecsendió
csipetnyi bors
1 kk pirospaprika
1 kk. lepkeszegmag (kihagyható)
csicseriborsóliszt (helyettesíthető sima búzaliszttel vagy rizsliszttel)

A SÓSKAFŐZELÉK ELKÉSZÍTÉSE
A sóskalevelekről lecsípem a szárukat. Alaposan, többszörös vízben megmosom, hogy lekerüljön róluk a föld és a por.

A kókuszvajat felmelegítem. Hozzátészem a csicseribórsó lisztet, mjad kevergetés mellett pirítom közepes lángon.

2 perc pirítás után hozzáteszem a lepkeszegmagot és a pirospaprikát. Max. egy perccel később hozzáadom a sóskalevelet vagy a felolvasztott fagyasztott sóskapürét.

Kevergetve további egy percig pirítom, majd hozzáadom a szerecsendiót és a borsot. Miután elkevertem, hozzáöntöm a 2 dl vizet, és újra elkeverem.

Miután fellfort, el is készült a sóskafőzelék. A végén tetszés szerint ízesíthető cukorral, mézzel. Ízlés szerint botmixerrel turmixolva, vagy darabosan is tálalható

Sóskafőzelék készítése

Extra tippek:

tehetsz hozzá a vízzel együtt egy kis bazsalikomot.
ha hígabbra főzöd, azaz több vizet adsz hozzá, akkor átnevezheted sóskalevesnek 🙂
ha főtt krumplit is teszel hozzá és összeturmixolod, azzal nagyon felturbózhatod
szórhatsz a tetejére összevagdalt hagyma zöldjét, vagy más friss zöldet
szolgálj fel mellé gyömbérteát!
Tálalás: Szórhatsz a sóskafőzelék tetejére pirított kenyérkockákat.

Javasolt feltét: vega bundás kenyér, rántott zöldségek (rántott karfiol stb.), pakora…

Jó étvágyat hozzá!

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*