Srikant – sáfrányos joghurtkrém

A srikant India egyik legnemesebb édessége.

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 dl joghurt
  • 1,5 dl cukor
  • egy csipetnyi sáfrány

Vegyünk egy ritka szövésű anyagot. Terítsük egy edényre, majd kanalazzuk bele a joghurtot. A joghurtot nem szabad előtte összekeverni. Fogjuk össze a szövet négy sarkát, és kössük össze, majd lógassuk fel, hogy kicsöpögjön a savó. Egy egész napon át hagyjuk így.

A cukrot oldjuk fel a lehető legkevesebb vízben, tegyük bele a sáfrányt, és addig főzzük, míg teljesen át nem színeződik. A lecsöpögött joghurthoz adjuk hozzá a cukros sáfrányt, és alaposan keverjük össze. Hidegen, pohárban tálaljuk.

 

Szezámmagos újburgonya

Hozzávalók:

  • fél kg bébi-burgonya
  • 3-4 evőskanálnyi olaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • egy marék szezámmag
  • 1 evőkanál mák
  • 2-3 zöld csili
  • 1 teáskanál korianderpor
  • 1 csupor joghurt
  • 1 evőskanál citromlé

A burgonyát félig főzzük meg. Wokban melegítsük fel az olajat, majd pirítsuk meg benne a római köményt. Amikor barnulni kezd, adjuk hozzá a szezámmagot és a mákot. Néhány másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a zöld csilit és a korianderport. Ha megpirult, fokozatosan és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a joghurtot, különben kicsapódhat a joghurt. Főzzük lassú tűzön, amíg az olaj ki nem ül a tetejére. Tegyük bele a krumplit, öntsünk hozzá kevés vizet és lefödve főzzük néhány percig, hogy a krumpli megpuhuljon. A végén sózzuk ízlés szerint, csorgassuk rá egy citrom levét és díszítsük korianderlevéllel. Gabonával és savanyúsággal tálaljuk.

 

Parata

A legtöbb India rajongónak a parata a kedvenc kenyérféléje. Én is közéjük tartozom. Aki kipróbálja a lenti receptet, megtudhatja, hogy miért...

  • liszt
  • víz
  • olaj

Gyúrjunk közepes keménységű tésztát, olyat, mintha levestésztát készítenénk. Gyúrjunk a tésztából 4-5 cm átmérőjű gombócokat. Nyújtsuk kb. 2-3 mm vastagságú kerekre. Olajozzuk meg a tetejét és hajtsuk ketté, hogy félhold alakú legyen. Újra olajozzuk meg a tetejét (bőven), és ismét hajtsuk ketté. Az így kapott negyed körcikk alakú tésztát most nyújtsuk tovább, hogy max. fél cm vastag legyen. A serpenyőbe tegyünk 3-4 evőkanálnyi olajat, majd közepes erősségű lángon süssük a paratát. Megfordításkor tegyünk alá még egy kis olajat. Akkor jó, ha nem ég meg, ugyanakkor keményre kell sütni. A lényeges trükk most jön! Ha kivettük a serpenyőből az enyhén „kopogós" paratát még forrón egyszerűen össze kell gyűrni (bátran, de azért érzéssel...). Nem baj, hogy letöredeznek belőle darabkák. Ettől a gyűréstől valami fantasztikus állagú lesz a finom parata: leveles, ropogós és laza szerkezetű.

Tipp: Hajtogatáskor tölthetünk bele főtt krumplit, kevés sajtot. A többi tölteléket a fantáziájukra bízom. A töltött paratát nem kell összegyűrni. Jó étvágyat hozzá!

 

SÜTŐTÖKÖS-BURGONYÁS SZABDZSI - 2010/11.

Az alábbi főétel köreteként javaslom kipróbálni a quinoát! Aquinoa egy Dél-Amerikában őshonos gabona, melyet az inkák aranyaként emlegetnek. Glutént nem tartalmaz, ezért a gluténre érzékenyek is fogyaszthatják. Bővelkedik viszont fehérjében, illetve jelentős a vas-, magnézium- és kalciumtartalma.

Elkészítése nagyon egyszerű, csupán arra ügyeljünk, hogy főzés előtt alaposan öblítsük le a magokat egy szűrő segítségével, hogy eltávolítsuk azok enyhén kesernyés külső rétegét.

Elkészítése: Fél csésze quinoához adjunk egy csésze vizet és főzzük 10-15 percig.

Ha extrázni szeretnénk, akkor a lemosás után enyhén pirítsuk át olajon a magokat (hasonlóan, mint a hajdinánál), majd főzzük meg. Így sokkal ízletesebb lesz.

  • 1 kg sütőtök
  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg paradicsom
  • 2 ek ghí vagy olaj
  • 1 mk kurkuma
  • 1 mk őrölt koriander
  • ½ mk fekete mustármag
  • 1 db zöld erőspaprika
  • 2 dkg friss gyömbér (vagy ½ mk őrölt gyömbér)
  • 1 ek só
  • 5 dl víz
  • sütéshez: olaj vagy ghí (tisztított vaj)

A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A burgonyát bő, forró olajban vagy ghíben kisütjük és félretesszük.

Az olajon vagy a ghín kipattogtatjuk a fekete mustármagot, hozzáadjuk az erőspaprikát, a gyömbért, majd a sütőtököt és a paradicsomot. Pár perc után rászórjuk a kurkumát, a koriandert és ha por alakú gyömbért használunk, akkor azt is most tesszük bele. Sózzuk, felengedjük a vízzel és fedő alatt pároljuk.

Mikor a sütőtök megpuhult, hozzáadjuk a sült burgonyát, s még egy rövid ideig fedő nélkül főzzük.

Forrás: http://www.lettudatos.com/sutotokos-burgonyas-szabdzsi.html

 

SANDESH (túródesszert) - 2010/12.

Az alábbi édességről azt tartják, hogy még az ellenség szívét is meglágyítja. Könnyen meglehet, mivel puha és édes, fő alapanyagát a túró (chenna) alkotja.

Ha hozzáfogunk, akkor ne próbáljuk megspórolni az első szakaszt, azaz a chenna (túró) készítését, s boltban vásárolt kész túróval helyettesíteni, mert csalódni fogunk. Igyekezzünk inkább friss házi tejet beszerezni.

Az édesség további különlegessége, hogy háromszínű, de nem vegyi festéktől, hanem természetes színezéktől.

Chenna (túró) készítése:

  • 2,5 l friss házi tej
  • 6 tk citromlé (82 ml)
  • elkészítési idő: kb. 1 óra+préselés

A tejet egy vastag aljú lábasba vagy serpenyőbe öntjük és felforraljuk, közben ügyelünk arra, hogy oda nem égjen. A tejhez lassan hozzáöntjük a citromlevet, miközben folyamatosan keverjük.

A tetején rövidesen megjelenik, kicsapódik a túró. Óvatos kevergetés közben húzzuk le a tűzről, majd hagyjuk állni. Ha 1 perc múlva sem kezd összeállni, akkor egy kis időre tegyük vissza a tűzre és adjunk még hozzá egy kevés citromlevet. Lefedve 10 percig félretesszük.

Egy szűrőt sűrű szövésű pamutanyaggal kibélelünk, ráhelyezzük egy fazék tetejére és átöntjük rajta a folyadékot. Az így lecsepegő savót félretesszük és más ételbe téve felhasználhatjuk.

A túródarabkákat a szűrő segítségével kézmeleg vízben leöblítjük, majd hagyjuk lecsepegni.

20-45 percig préseljük a túrót.

Megjegyzés: A panir-t (házisajt) is így készítjük, de azt erősebben és hosszabb időn keresztül kell préselni.

 

Szivárvány-sandesh

  • ¼ tk sáfrány szál
  • ½ ek forró tej
  • 1 tk spenótmassza
  • 450 g chenna (túró) (2,5 l teljes tejből készült) (elkészítését lásd fenn)
  • 140 g porcukor
  • 35 g őrölt vagy apróra vágott pisztácia
  • 25 g őrölt vagy apróra vágott mandula vagy kesudió

Elkészítése:

A sáfrányt kicsit megpirítjuk, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a forró tejet.

A friss túrót összegyúrjuk a cukorral és 3 részre osztjuk.

Az egyik részbe belegyúrjuk a spenótmasszát és a durvára vágott pisztáciát.

A második részbe a sáfrányos tej kerül, a harmadikba pedig az őrölt mandula vagy kesudió.

Tenyerünk segítségével mindegyik részt 35 cm hosszú hengerré sodrunk.

Minden hengert ujjaink segítségével nagyjából 2,5 cm széles és 35 cm hosszú téglalappá nyújtunk. A sárga téglalapot ráhelyezzük azöldre, a mandulásat (fehéret) pedig a sárga tetejére.

Spatula segítségével lelapítjuk a tetejét, díszítésként pedig éles késsel barázdákat húzhatunk.

Hűtve 4 napig eltartható.

 

Sandesh-variációk:

A hagyományos cukor helyettesítésére használhatunk juharszirupot, datolyacukrot vagy akár aszalványokból készült pépet is;

Ha aszalt gyümölcsöt (papaya, mango, ananász, sárgabarack, datolya vagy füge) használunk, akkor 2 teáskanálnyi mennyiség szükséges 300 gramm túróhoz;

Egyszínű sandesh is készülhet pusztán túróból és cukorból, mely rózsavízzel ízesíthető;

Különféle dombormintájú formákba tehetjük;

Tetejét magvakkal (pisztácia, mandula, kesudió stb.) vagy aszalványokkal díszíthetjük.

http://www.lettudatos.com/hazituro-chenna-vagy-csana.html

http://www.lettudatos.com/sandesh-turodesszert.html

 

PALAK PANÍR – Spenót sült sajtkockával – 2011/2.

  • 1 kg spenót száráról leszedve és megmosva
  • 5 ek ghí (tisztított vaj)
  • 1-2 csípős zöld chili, kimagozva és felvágva
  • 4 cm-es gyömbérgyökér megtisztítva és apróra vágva
  • 2 szegfűszeg összetörve
  • ¼ tk édeskömény, fekete mustármag és római kömény összetörve
  • 1 tk só
  • 35 g nyers kesudió
  • ½ tk garam masala
  • citrom- vagy limelé
  • 20 dkg panír (házi sajt)
  • a panír sütéséhez ghí vagy olaj

A spenótot sós forró vízbe tesszük és 8 percig forraljuk. Szűrőn lecsepegtetjük, majd kanál hátuljával kinyomjuk belőle a vizet.

Összevágjuk.

Felolvasztunk 2 és ½ ek ghí-t vagy vajat egy vastag aljú serpenyőben. Beletesszük a zöld chilit, a gyömbért, a szegfűszeget és a fűszermagokat, majd 1 percig pirítjuk.

A maradék 2 és ½ ek ghít alacsony lángon felolvasztjuk. Megpirítjuk benne a kesudiót, folyamatosan kevergetve sütjük, amíg színt kap.

Levesszük a tűzről a serpenyőt, hozzákeverjük a garam masalát és hozzáöntjük a spenóthoz.

Megsózzuk és átforraljuk.

Ízlés szerint kiegészíthetjük citrom- vagy limelével.

A sült panírhoz: A panírt kis kockákra vágjuk és bő, forró ghíben kisütjük. A spenóttal együtt tálaljuk.

A panír készítése: http://www.lettudatos.com/hazi-sajt-paneer-vagy-panir.html

 

Sak sült burgonyakockával

  • 50 dkg spenótmassza
  • 25 dkg burgonya
  • 1 kávéskanál lepkeszegmag
  • ½ kávéskanál ánizs
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál koriander
  • 1 teáskanál só
  • víz
  • olaj a sütéshez

A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. Forró olajban kisütjük.

2 evőkanál olajon megpirítjuk az ánizst, a római köményt, a koriandert és a lepkeszegmagot. A lepkeszegmag után rögtön beletesszük a kiolvasztott spenótot és felengedjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a sót. Fedő alatt főzzük addig, amíg egyenletes állagú nem lesz.

Tálaláskor hozzáadjuk a sült burgonyát.

http://www.lettudatos.com/fuszeres-spenot-sak-sult-burgonyakockaval.html

 

Malpura (fánk gyümölcsös joghurtmártásban) - 2011/5.

Az alábbi édességet kétféleképpen tálalhatjuk: az éppen kisült ropogós fánkokat leöntjük joghurttal és azonnal fogyasztjuk vagy már jóval tálalás előtt joghurtba áztatjuk, hogy magukba szívják a gyümölcsös-édes ízt. Utóbbi esetben a fánkok veszítenek ropogós jellegükből és kissé puhává, szivacsossá válnak.

Fánkokhoz:

  • 2 csésze liszt
  • 1 mk sütőpor
  • 2 ek barna cukor
  • 1 csésze hideg víz
  • ghee vagy olaj a sütéshez

Joghurtmártáshoz:

  • 4 dl natúr joghurt
  • 4 ek cukor
  • 20 dkg bogyós gyümölcs+díszítéshez

A fánkokhoz keverjük össze a lisztet a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a vizet.

Alaposan keverjük össze és pihentessük 10 percig.

Egy magas falú serpenyőben melegítsük fel az olajat és egy kanál segítségével szaggassuk bele a fánkokat. Sülés közben kissé megnőnek.

Forgassuk meg, hogy mindkét oldala jól átsüljön.

A kisült fánkokat tegyük papírtörlőre, hogy lecsepegjen róluk a maradék zsiradék.

A joghurtmártáshoz:

A cukrot és a gyümölcsöket adjuk hozzá a joghurthoz.

Megjegyzés:

Az olaj ne legyen hideg, de túl forró sem. Ha túl hideg, akkor túlságosan magába szívja a tészta az olajat, ha viszont túl forró, akkor a fánkok külseje megég, de a belsejük nyers marad.

http://www.lettudatos.com/malpura-fank-joghurtban.html

 

KABLI CHANA PALAK SALAAD - 2011/7.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • 1/4 kávéskanál cayenne bors
  • 1/2 kávéskanál asafoetida (hing)
  • 1 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál natúr paradicsomsűrítmény
  • 1 nagy paradicsom
  • 1 kis uborka
  • ½ sárga paprika
  • 20 dkg spenót

Az előző este beáztatott csicseriborsót friss vízbe téve megfőzzük. Főzési ideje min. 2-3 óra.

Mozsárban összetörjük vagy megőröljük a fekete mustármagot. Salátástálba tesszük az olajjal, citromlével, cayenne borssal, asafoetidával, paradicsomsűrítménnyel, mézzel vagy juharsziruppal, sóval együtt és alaposan összekeverjük.

Hozzáadjuk a csicseriborsót, a kockára vágott paradicsomot, a legyalult uborkát és a felvágott paprikát. Alaposan összekeverjük és lefedve 2-4 órán keresztül érleljük.

Tálalás előtt hozzáadjuk az összevágott spenótot.

 

Indiai spenót:sak

Hozzávalók 10 személyre:

  • 1 kg spenót
  • 1/2 burgonya
  • ghí a sütéshez
  • 1 zöld erős paprika
  • 2 kiskanál lepkeszegmag
  • 1 kiskanál ánizs
  • 1 kiskanál római kömény
  • 3 kiskanál koriander
  • 2 evőkanál ghí

Mossuk meg a spenótot, felvágni nem szükséges, csak a szárát távolítsuk el. Vágjuk 2 cm-es kockákra a megtisztított burgonyát. Tegyük a lábosba a ghít, és pirítsuk meg benne a köményt, az ánizst és végül a lepkeszegmagot. A lepkeszegmag után röviddel tegyük hozzá a spenótot, fedjük le, és főzzük tíz percig. Közben többször keverjük meg. Bő, forró ghíben süssük ki a burgonyát. Keverjük hozzá a kisült burgonyát a spenóthoz, és tegyük bele a felaprított zöld erős paprikát, az őrölt koriandert és a sót. Fedő alatt főzzük öt percig.

 

Krumpli káposztával és zöldborsóval

  • 1 káposzta, vékonyra szeletelve
  • 3 nagy krumpli, kockákra vágva
  • 250 g zöldborsó
  • 4 evőkanál ghí vagy vaj
  • 1 finomra vágott, hegyes, erős zöldpaprika
  • 1 evőkanál fekete mustármag
  • 1 evőkanál római kömény
  • egy fél teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál korianderpor
  • 1 teáskanál só
  • citrom

Pirítsa ghín vagy vajon a római köményt 20 másodpercig, adja hozzá a fekete mustármagot és a paprikát: Pirítsa, míg el nem kezd pattogni, ekkor adja hozzá a zöldségeket és a kurkumát. Negyedóráig párolja, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adja hozzá a sót és a korianderport, ízesítse citromlével. Jellegzetes, egzotikus ízek. Főzhetjük hígabbra is. Rizzsel és csapatival ajánljuk.

 

Padlizsán, paradicsom és panír

Nagyon egzotikus ízű, jellegzetesen indiai ízű szabdzsi.

  • 5 nagy paradicsom, negyedelve
  • 1 csésze víz
  • 1 nagy padlizsán, kockákra vágva
  • ghí a sütéshez
  • 1 evőkanál friss reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • negyed teáskanál hing (hagymával helyettesíthető vagy kihagyható)
  • csipetnyi kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt koriander,
  • 1 teáskaná garam maszala,(ha nincs tehetünk helyette római köményt vagy hagyja ki) cukor
  • 2 l tej
  • só ízlés szerint (kb 2 evőkanálnyi)

Készítsen kemény túrót a tejből. Préselje 20 percig, vágja kis kockákra, és olajban vagy ghíben süsse aranybarnára.

Tegye a paradicsomot és a vizet egy lábosba, fedje le, és párolja 15 percig. Szűrje át szitán, dobja el a magokat és a héjat.

Melegítsen ghít egy wokban. Süsse aranybarnára a padlizsán kockákat. Csepegtesse le szitán, ezt a ghít fel lehet használni a fűszerek sütéséhez. Süsse a gyömbért, mustármagokat és hinget(a végén tegye bele, különben megkeseredik), míg a magvak pattogni kezdenek. Adja hozzá a paradicsompürét, a többi fűszert és a sült padlizsánt. Főzze lassú tűzön 8 percig. Adja hozzá a sült túrót, főzze még 2 percig. Tálalja forrón.

 

 

Sütőtök puding

Ha gyors, vitaminokban gazdag egzotikus édességgel szeretné meglepni családját vagy vendégeit, akkor feltétlenül ismerje meg a sütőtök pudingot. Azok is szeretik, akik egyébként viszolyognak a sütőtöktől.

Hozzávalók:

  • 2 kg sütőtök
  • 2-4 dl tejszín ízlés szerint
  • méz és vanília ízlés szerint

Lassú tűzön, fedő alatt 10 percig pároljuk félkeményre a fölvagdalt sütőtokot, annyira, hogy krumplinyomóval össze lehessen törni. Az edény aljára töltsünk fél ujjnyi vizet, hogy a sütőtök ne égjen oda. Minél keményebbre hagyjuk, annál nehezebb összetörni, de annál több értékes vitamin marad a sütőtökben. Hagyjuk kihűlni, majd ízesítsük vaníliával és mézzel. Tálalhatjuk hidegen és melegen egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

 

Méz és gyömbér kenyér

  • 500 g finomliszt
  • 500 g sokmagos liszt (napraforgó mag, lenmag, szója, zabpehely, kukoricadara, rozsliszt stb. keverék)
  • 450 ml víz
  • 10 g glutén
  • 5 g cukor
  • 30 g élesztő
  • 150 ml méz
  • 30 g cukrozott gyömbér

Keverje össze az élesztőt egy csipetnyi cukorral, adjon hozzá langyos vizet, tegye félre pár percre. Keverje össze a többi összetevőt, kivéve a vizet és a mézet egy mixerben, állandó sebességgel, aztán adjon hozzá 100 ml mézet, és annyi vizet, amennyit felvesz. Ha készen van a tészta, takarja le nedves ruhával, pihentesse 15-20 percig. Aztán formálja ovális cipóvá, tegye kivajazott tepsire. Ha kétszeresére nőtt, el lehet kezdeni a sütést. Csináljon a tetején 3 bevágást, süsse 230 fokon 30 percig, fényezze a tetejét a maradék mézzel.

 

Zöldfűszeres kenyér

  • 100 g finomliszt
  • 5 g élesztő
  • 3 g só
  • 10 g cukor
  • 60 ml víz
  • 5 g konyhafüvek (oregánó, kakukkfű, zsálya, stb.)
  • 15 g olajbogyó
  • 60 ml oliva olaj

Keverje össze az élesztőt egy csipetnyi cukorral, adjon hozzá langyos vizet, tegye félre pár percre. Keverje össze a lisztet, sót, a konyhafüvek és az olaj felét. Gyúrja a tésztát, legyen az állaga puha. Pihentesse 15-20 percig, vagy amíg a kétszeresére nő, egy nedves ruha alatt. Tegye a cipót kivajazott tepsire. Szeletelje fel az olajbogyókat, és nyomkodja bele a tésztába. Szórja a tetejére a többi füvet, pihentesse újabb 20 percig. Kenje a tetejére a többi olajat, tegye előmelegített sütő felső polcára. Süsse 225 fokon 15-20 percig.

 

Mung dhál (indiai leves)

  • 1 csésze mung bab (vagy sárgaborsó, zöld feles borsó)
  • 7 csésze víz
  • 1 csésze paradicsom kockák
  • 1 közepes cukkini, kockákra vágva
  • 5 evőkanál ghí
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 1 evőkanál köménymag
  • 1 evőkanál fekete mustármag
  • 1 hegyes, erős zöldpaprika összevágva
  • 1 teáskanál aszafoetida (vöröshagymával helyettesíthető)
  • 1 1 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál só
  • friss koriander levél a díszítéshez

Tegye egy serpenyőbe a 3 evőkanál ghít, kurkumát, aszafoetidát és babot. Süsse 30 mp-ig közepes lángon. Adja hozzá a zöldségeket, süsse még 1 percig. Adja hozzá a vizet, paprikát és gyömbért. Forralja fel, aztán takarja le, s főzze a dhált 1 óráig, vagy amíg a bab sűrű levessé puhul. Tegye félre.

Tegye egy kis serpenyője a maradék ghít, amikor forró, tegye bele a kömény- és mustármagokat. Amikor a magok pattogni kezdenek, öntse a keveréket a dhálba. Díszítse friss koriander levelekkel vagy petrezselyemmel.

 

Szamósza

  • 2 csésze karfiol, kockákra vágva
  • 1 csésze borsó
  • ghí a sütéshez
  • 1 csésze fehér liszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1/3 csésze + 3 evőkanál ghí
  • 1 hegyes erős zöldpaprika, összevágva
  • 1 1 teáskanál só
  • 1-1 teáskanál köménymag, fekete mustármag, kurkuma
  • 1 teáskanál aszafoetida
  • 1 evőkanál garam maszála
  • 1 teáskanál korianderpor

Párolja nagyon puhára a karfiolt és a borsót. Tegyen egy serpenyőbe 3 evőkanál ghít. Adja hozzá a zöldpaprikát, mustár- és köménymagot. Amikor pattogni kezd, adja hozzá a kurkumát és az aszafoetidát, majd a párolt zöldséget és a többi fűszert. Nyomja szét a zöldségeket, és főzze közepes lángon, míg sűrű pépet kap a töltelékhez. Ehhez kb. 20 perc kell.

Tészta

Gyúrja össze a liszteket 1/3 csésze ghível. Adjon hozzá annyi vizet, hogy a tésztát ki lehessen nyújtani (kb. 1 csésze). Készítsen 12 golyót, nyújtsa ki ezeket körlapokká. Tegyen mindegyikre 1 evőkanál tölteléket, és zárja le szorosan a széleket. Ha kissé benedvesíti a széleket könnyebben összeragadnak. Melegítsen ghít egy wokban. Süsse a szamószákat közepes lángon, alkalmilag forgassa meg.

Tálalja forrón. Süthető sütőben is. Ez a jellegzetes indiai csemege rizs, szabdzsi, dáhl összeállításnál is megállja helyét, de természetesen önmagában is kiadós étel.

 

Görögdinnyesörbet

Hűsít és felfrissít a forró napokon.

5 személyre:

  • 12 dl összetört görögdinnyebél
  • 1/2 citrom leve
  • 4 dl cukor
  • 4 dl tejszín

A görögdinnyét áttörjük, majd hozzákeverjük a citromlevet és a cukrot. Öntsük egy mély tálba, és tegyük hűtőszekrénybe.Tálalás előtt félórával vegyük ki a hűtőből. Öntsük a tejszínt a tetejére, és hagyjuk elkeveredni.

 

Sárgarépa krémleves

A neve talán sokakat elriaszt, de az ételnek nincs is igazán sárgarépa íze. Nagyon finom, kellemes állagú, érdemes kipróbálni. (3-4 személyre)

Hozzávalók:

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1/2 l zöldségleves (leveskockából is lehet)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál vaj
  • őrölt fehérbors
  • csipetnyi só
  • szeletelt mandula

A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, és durvára reszeljük. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és felforrósított vajon pár perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük a levessel. Fedő alatt nagy tűzön 10 percig főzzük. A mandulát közben zsiradék nélkül megpiríthatjuk, de pirítás nélkül is jó. A levest botmixerrel pépesítjük, átszűrjük teaszűrőn, hozzákeverjük a tejszínt, és ismét felforrósítjuk. A tányérra szedve szórjuk meg a tetejét a mandulával.

 

Szabdzsi

Szabdzsi zöldégfélét jelent Indiában, ezért a zöldségekből készült ételeket is így nevezik. A szabdzsi lehet lédús, száraz, paradicsomos, joghurtos, csípős vagy savanyú. A most leírt recept nem teljesen indiai ízvilágú: a magyar és az indiai fűszerek jól megférnek egymás mellett, összefonják a két kultúrát.

Hozzávalók:

  • 1kg karfiol
  • 1kg burgonya
  • 4 dl zöldborsó
  • 3-4 dl sűritett paradicsom
  • vaj ízlés szerint
  • Indiai fűszerek: gyömbér (lehetőleg friss), kurkuma, koriander, lepkeszegmag (gyógyszertárakban, bioboltokban kapható), aszafoetida (egyes bioboltban kapható, vöröshagymával helyettesíthető valamelyest illetve kihagyható)
  • Magyaros fűszerek: majoranna, friss paprika, őrölt paprika, bors

Az előkészített burgonyát kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Az edényben fölolvasztjuk a vajat (kb.10-20 dkg), majd elkészítjük az un. „csonsz"-ot, pirított fűszerkeveréket. A forró vajhoz a következő sorrendben adjuk hozzá a pirítani kívánt fűszereket: felaprózott friss paprika, egy perc múlva, egy kiskanál őrölt koriander (kávédarálóval őrölhetjük meg) és 1-2 evőkanál reszelt friss gyömbér, kb. fél perc múlva 1 púpozott kiskanál lepkeszegmag, fél perc múlva egy kiskanál aszafoetida por (ha gyantánk van, abból egy borsónyit), és kb negyed perc múlva 1 kiskanál kurkuma és őrölt pirospaprika. Minden fűszer hozzáadásakor értelemszerűen megkeverjük a fűszerkeveréket. A pirospaprika hozzáadása és elkeverése után azonnal hozzáadjuk az előkészített zöldségeket: burgonya, karfiol és zöldborsó. Jól elkeverjük, és lefödve szárazon pároljuk kb. öt percig, majd hozzáadunk annyi vizet, hogy az alján kb. egy ujjnyi víz legyen, hozzáadjunk egy kiskanál borsot és egy púpozott evőkanál majorannát, ismét elkeverjük és lefödve további 15 percig főzzük kis lángon, öt percenként megkeverjük. Nem baj, ha picit odakap az alja, annál finomabb lesz (nem odakozmálásról van szó). Összesen húsz perc főzés után hozzáadjuk a paradicsomot és a sót. Újra forralunk rajta egyet – és kész! Jó étvágyat! Várjuk a visszajelzéseket!

 

Gulabdzsamon, túrógombócok rózsaszirupban

  • 18 dkg khodzsa (1 tubus cukrozatlan sűrített tej)
  • 35 dkg cséna (2 1/2 liter zsíros tejből készített túró)
  • 1 púpozott csésze liszt
  • 1 púpozott csésze porcukor
  • olaj v. ghí a sütéshez
  • 1 evőkanál pisztácia
  • +a szirup
  • 4 csésze cukor
  • 3 csésze víz
  • néhány csepp rózsa esszencia
  • 2 evőkanál tej (a szirup megtisztításához)

Készítsünk szirupot vízzel és cukorral. Ha piszkos a szirup, tisztítsuk meg egy kis tejjel. Szűrjük át és hagyjuk lehűlni. Kavargassuk a khodzsát és gyúrjuk a csénát (túrót) simára, míg a szemcsék eltűnnek belőlük. Keverjük össze, és az egészet együtt gyúrjuk még kb. 10 percig. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a porcukrot, ismét gyúrjuk át alaposan. Hagyjuk a tésztát 20 percig lefedve. Készítsünk kis golyókat, a közepükbe nyomjunk a porcukorból és őrölt pisztácia keverékből egy keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró olajban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. Ezután forraljuk fel a szirupot, míg a túrógombócok megpuhulnak. Adjunk hozzá rózsa esszenciát, és forrón szolgáljuk fel.

 

India kenyere: a csapati

A csapátit Indiában úgy fogyasztják az étel mellé, mint mi a kenyeret. Az elkészítése némi ügyességet kíván. A kisütéshez nyílt láng szükséges.

Kb. 25 db csapátihoz

  • 1/2 kg liszt, víz, vaj, só

Keverjük a liszthez a sót, és gyúrjunk a meleg vízzel lágy tésztát. A tésztát nagyon alaposan el kell dolgozni. Letakarva pihenni hagyjuk egy órán keresztül. Kicsípünk belőle akkora darabokat, hogy 3 cm átmérőjű golyókat gyúrhassunk. Tegyük a golyót a gyúródeszkára, és lapítsuk össze egy kicsit tenyérrel. Mindkét felét lisztezzük be. Nyújtsuk ki 15 cm átmérőjű, 1,5 mm vastag kerek lappá, vékony lepénnyé. Enyhén lisztezzük be a tetejét.

Gyújtsuk meg a tűzhely két egymás melletti lángját. Az egyikre helyezzünk egy serpenyőt, s helyezzünk bele egy tésztalapot. Fontos, hogy a serpenyő alatt közepes, de inkább kisebb láng égjen. Süssük meg egymás után mindkét oldalát. Akkor jó, amikor a tészta kezd elszíneződni (világosbarna, sárgás foltok jelennek meg, nem feketék.) és felhólyagosodni.

A félig kisült tésztát helyezzük egy rácsra, s tartsuk közvetlenül nagy lángba, s közben, mint a palacsintát dobálgatva forgassuk. Fel fog fújódni, mint egy labda. Ha nincs rácsunk, fogjuk meg egy tortafogó ollóval (vagy más megfelelő eszközzel), és tartsuk a nyílt lángba. Mikután kisült, kenjük be vajjal a tetejét. Az elkészült csapátikat lefedve és egymásra halmozva tartjuk.

Nem fúvódik fel a csapáti, ha

- túl kemény a tészta,

- túlhevült a serpenyő

- nagyon kiszárítottuk a sütéskor,

- valahol kiégettük,

- ha nyújtáskor ragad, vagy meggyűrődött

 

 

Cukormentes rétes

A cukormentes rétes elkészíthető rétestésztával, leveles tésztával, de természetesen nincs finomabb a saját készítésű tésztánál. Ha kész tésztával dolgozunk az előkészítésre összesen 10 percet kell szánnunk, a sütés további 20 perc, tehát rendkívül gyors, nem kell bele se cukor, se méz, mégis mézédes, valódi reform élelmiszer. A karácsonyi „édes-napok" közepette jól eső érzés cukormentes édességgel kedvezni a kristálycukortól megrészegült szervezetünknek.

Hozzávalók: 2-3 db alma, 2-3 db banán, 10 dkg mazsola, 20 dkg dió, kevés fahéj.

Az almát nem szükséges meghámozni. A felnégyelt almából eltávolítjuk a magházat, majd felkockázzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt banánt, a mazsolát, a diót és fahéjat ízlés szerint.

Jól összekeverjük, majd a kinyújtott tésztába öntjük a tölteléket. A tésztát föltekerve, vagy fölhajtva a sütőbe tesszük. A sütőtől függően 15-20 perc alatt kisül. A hatás nem marad el: vendégeink nem hiszik majd el, hogy cukormentes.

Joomla SEF URLs by Artio