Alkohol és cigaretta

Tudatos táplálkozás

Évente több mint 5 millió ember hal meg világszerte az alkoholfogyasztás miatt, mutatják a 2010-es évek statisztikái. A vezető kockázati tényezők még az érrendszeri megbetegedések, melyek legfőbb oka a húsevés, valamint a dohányzás, beleértve a passzív dohányzást is: évente 6,6 millió a halálos áldozatok száma. Az elemzések a dohányzás, a táplálkozás, az alkohol kockázati tényezői […]

Ókori görög ételek

Tudatos táplálkozás

Az ókori görög ételek után kutatva érdekes dolgokra derült fény. Érdekességek a feta sajt őséről és arról, hogy az ókori görögök édesszájúak voltak. Mindemellett jó egészségnek örvendtek. Mutatjuk, hogy mindez hogy jött össze nekik. Azt is megmutatjuk, hogy pontosan miket ettek. Kálmán Renáta írása A földművelés tisztelete Az ókori Görögországban a földrajzi adottságok miatt (hegyvidék, […]

Sütőtök krémlves recept

Sütőtök leves receptek

Tudatos táplálkozás

Leveles Zoltán receptje Egyszerű sütőtök krémleves felturbózva Az egyszerű sütőtök krémleves tulajdonképpen még ennél a receptnél is egyszerűbb. Kihagyható belőle a zeller és a burgonya. Akkor is nagyon finom lesz. Hozzávalók fél hosszúnyakú sütőtök – kb. 1 kg 3 db közepes méretű burgonya kis fej zeller 1 mokkáskanálnyi szerecsendió 1 mokkáskanálnyi kurkuma 1 mokkáskanálnyi bors […]

Ezüstérem a vegetárius kerékpárosnak

Tudatos táplálkozás

Lizzie Armitstead mindössze 10 éves volt, amikor azt mondta szüleinek: vegetariánus akar lenni. Megnyerte Londonban az olimpiai játékok ezüst érmét a fárasztó 87 mérföldes kerékpárversenyen. Az elmúlt években már jó pár dobogós helyet begyűjtött a hazai, európai és világbajnokságokon. Így nyilatkozott: „Rájöttem, hogy az egyik leggyakoribb tévhit, miszerint a vegetariánusok sápadt, szelíd teremtmények, akik meghátrálnak […]

Köleses zöldségtál

Köleses zöldségtál recept

Tudatos táplálkozás

40 dkg burgonya 4 zsenge sárgarépa 20 dkg zöldborsó 20 dkg köles 1 kávéskanál kurkuma 1 kávéskanál gyömbérpor 1 kávéskanál őrölt bors 1 teáskanál só 2 evőkanál olívaolaj Elkészítés Az olajon megpirítjuk a kurkumát, a gyömbérport, a borsot. Hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, a zöldborsót, a kölest, és a sót. Felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel, és […]

Olimpiatörténet és vegetáriánizmus

Tudatos táplálkozás

Az 1908-as olimpia helyszíne eredetileg Róma volt, azonban az előkészületek idején kitört a Vezúv és olyan óriási károkat okozott, hogy a helyreállítási költségek miatt az olasz kormány lemondott a rendezésről. Így vált London a negyedik újkori olimpia házigazdájává. Mi is büszkék lehetünk, több magyar aranyérem is született. Például Fuchs Jenőnek köszönhetően kardvívásban, és a csapatversenyen […]

Ókori egyiptomi ételek

Tudatos táplálkozás

Az ókori egyiptomi ételek konyhaművészetére és étkezési kultúrájára a templomok és sírok falán fellelhető ábrázolásokból, valamint száraz klímájának köszönhetően, a sírokban megőrződött ételekből tudunk következtetni. Ókori egyiptomi ételek Kálmán Renáta írása Nílus, az éltető folyó A történelemből jól ismert, hogy az egyiptomiak életét nagyban befolyásolta a Nílus áradása. A folyót istenként tisztelték, ajándékokkal látták el […]

Ókor növényi táplálkozása i.

Tudatos táplálkozás

MEZOPOTÁMIA Az első ismert civilizációt, a termékeny félhold övezetében, két folyó (a Tigris és az Eufrátesz) közé helyezi el a történetírás.Az ott élő sumér nép csatornarendszer kiépítésével hasznosította a folyók áradását, és termesztett gyümölcsöket, zöldségeket és gabonákat (árpát és tönkölybúzát). Agyagtáblák Étkezésükre vonatkozó hasznos információt nyújtanak azok a terrakotta agyagtáblák, melyek ötezer évvel ezelőtti időből […]

Az őskor növényi táplálkozása

Tudatos táplálkozás

Kálmán Renáta cikksorozata Az emberiség legősibb táplálékszerzési módja nagy valószínűséggel a gyűjtögetés volt, ebből következőleg legősibb élelme: növényi táplálék. A gyűjtögetés nem szűnt meg teljesen a későbbi korokban sem, hanem bizonyos formákban tovább élt (pl. gombaszedés, gyógynövénygyűjtés) Az őskor legkorábbi szakaszában -a pattintott (csiszolatlan) korban- a növényi táplálékok repertoárjában a következők szerepeltek: gabonák, gyümölcsök, zöldségek, […]

Méregtelenítés india ősi gyógyászatával

Tudatos táplálkozás

A tradícionális ayurvédikus méregtelenítés, a Panchakarma három fő részből áll. PURVAKARMA SNEHANA, ABHYANGA, SWEDANA Bevezető terápia. Snehana külső, belső olajozást jelent. Gyógynővényes olajokkal történik. Céja a mérgek fellazítása a szövetekben, ami megkönnyíti a távozásukat a bőrön vagy az emésztőrendszeren keresztül. A külső olajozást abhyanga-nak nevezik, ami egy komplett testmasszázst jelent. Ezt követi a swedana, az […]