fbpx Tudatos táplálkozás - Oldal 2 a 5-ből - Bharata Kultúrtér

A vegetárius főzés örömeiről

Tudatos táplálkozás

Amikor még Magyarországon a vegetárizmusnak nem volt hagyománya, a ’70-es évek közepén már komoly vegetárius mozgalmak szerveződtek. Egy ilyen szerveződés eredményeképpen látott napvilágot a Vegetárius főzés örömei címmel az első magyar indiai vegetárius szakácskönyv. A könyv hangulata igen sejtelmes. Az Átrium-Hyatt-ban szervezett könyvbemutatón jelen volt az országos sajtó, hiszen a könyv ajánlását maga Lukács István, […]

indiai spenót burgonyával

Indiai spenót recept burgonyával

Tudatos táplálkozás

Az indiai spenót receptek egészen másként kezelik a spenótot, mint a magyar konyha. Aki szereti az egzotikus ízeket, mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt au indiai spenót receptet. Elkszítése egyszerű, menyeien finom és szinte gyógyszernek számít. A spenót indiai neve shák. A paraj kifejezés a spenót szinonimája. Most az indiai spentót burgonyával kerül bemutatásra. Vagy inkább sóskát […]

Sütőtök puding

Sütőtök puding recept

Tudatos táplálkozás

Ha gyors, vitaminokban gazdag egzotikus édességgel szeretnéd meglepni családod vagy vendégeid, akkor feltétlenül ismerd meg a sütőtök pudingot! Azok is szeretik, akik egyébként viszolyognak a sütőtöktől. Gyors, vitamindús téli édesség. A másik kedvenc sütőtök recept sütőtök puding mellett a sütőtök krémleves. Tipp: igyál hozzá masala teát. Leveles Zoltán receptje Sütőtök puding elkészítése A sütőtök puding […]

masala tea

Masala tea recept, biztos siker!

Tudatos táplálkozás

A masala tea, a masala chai tulajdonképpen indiai fűszeres tea tejjel. Mennyei! Összeállítottuk a számunkra legjobb receptet. Néhány perc alatt elkészül. Ha valóban valami emlékezetes itallal szeretnéd megkínálni vendégeidet, akkor a masala teára van szükséged! Mindenképpen érdemes először saját részre készíteni egy adagot, hogy érezd a lényeget. Leveles Zoltán írása A masala tea a világ […]

Indiai sárgaborsó leves

Tudatos táplálkozás

Az indiai sárgaborsó leves örök kedvenc az indiai ételek között. Ki ne evett volna finom dahl nevű levest indiai utazása során? Íme, a legfinomabb dahl receptje! Az itt közölt recept vegán. A dahlt eredetileg valamilyen lencseféléből főzik. A sárgaborsó tökéletes íz hatást generál az indiai leves fűszereivel. Nem bonyolult és mennyei. Vendégeid imádni fogják! A […]

A böjtölés hatása felbecsülhetetlen

A böjtölés hatása felbecsülhetetlen

Tudatos táplálkozás

Aki a tudatos táplálkozás híve, az jól tudja, hogy a böjtölés hatása felbecsülhetetlen. Február a farsangi időszak, mégis a népi kalendáriumban böjt előhava a hónap neve. Miért? Mert régebben a nagy mulatozást a húsvétig tartó nagyböjt 40 napja követte. Ez szinte életmentő szerepet töltött be. Ugyanis a nagy eszem-iszom után kóros teltségérzet miatt nyögdécselt a […]

Vegetáriánus táplálkozás melletti érvek

Tudatos táplálkozás

A kaliforniai Santa Barbarában a következő kérdést tették fel a szakemberek: Mi okból mond le valaki a húsevésről? Miért dönt valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett? Tipp: Vegetáriánus étrend összeállítása c. cikkünk is érdekelhet. Miért dönt valaki a vegetáriánus táplálkozás mellett A hiánypótló kutatás szerint a válasz hasonló Minneapolisban és Mumbaiban is. A vegetáriánusok Indiában és […]

Tápióka puding

Tápióka puding recept

Tudatos táplálkozás

Az itt leírt tápióka puding recept elkészítése nem igényel semmilyen ördöngösséget. Minimális munka, mennyei íz. A tápióka puding nagy előnye, hogy lisztérzékenyek, gluténmentes vagy paleo étrenden levők is fogyaszthatják. Lúgosító ételek közé sorolják. Különösen ajánlott azoknak a tudatos táplálkozás híveinek, akik mindig valami újat keresnek és nem riadnak meg az egzotikus ízektől. Tipp: szolgálj fel […]

Gyömbér tea készítése

Gyömbér tea készítése: recept és hatásai

Tudatos táplálkozás

A finom házi gyömbér tea készítése valóban egyszerű, íze pedig mennyei. Az emberek megőrülnek érte. A jóga tanfolyam órái után a Bharata Kultúrtérben négyféle teából válogathatnak a vendégek: sima gyömbértea, gyömbér tea tejjel és más fűszerekkel, ginseng és kasvirág tea. Statisztikánk az, hogy az emberek 80%-a a gyömbért választja. Imádják − és igazuk van! Így […]

Kinek kell tartani az ételmérgezéstől?

Tudatos táplálkozás

Annak ellenére, hogy számos élelmiszer-biztonsági intézkedés létezik, a fenyegető élelmiszer eredetű betegségek (különösen a hús termékekkel kapcsolatban) egyre nőnek. A Centers for Disease Control szerint körülbelül 48 millió ember kap valamilyen ételmérgezést minden évben. Vezető helyen áll a Salmonella és a Campylobacter. Ez utóbbi az élő csirkéket támadja, és megfertőzi a húst vágás közben. Néha […]