Sonnenwirth Peter irasa:

Az ájurvéda fontosnak tartja a fűszerek használatát. Nem csak íz fokozás céljából kell használnunk fűszereket.

Használatuk támogatja az emésztést, jobbá teszi az ételek átalakítását, illetve a tápanyagok kiválasztását.

A főzés során, fűszerek nélkül nehéz természetűvé válnának az ételek, és elzárnák a test csatornáit, ami mérgek felhalmozódásához vezetne.

Másfelől a megfelelő fűszerezés tisztítja a testet, és gyógyhatásainál fogva mint kiegészítő terápia alkalmazható a különböző diétákban.

Koriander

Keserű-csípős ízű,hűtő hatású fűszer.A koriandermag főzés során segíti a többi gyógynövény és fűszer asszimilálódását. Egyensúlyban tartja a

testet és az elmét. Fontos az emésztésben, a légzőrendszerben, és a vizeletkiválasztó rendszerben előforduló betegségek kezelésénél.

Gyömbér

Az univerzális gyógyszer.Csípős-édes ízű, melegítő hatású. Növeli az emésztés erejét, nyálkaoldó, gyulladás csökkentő.

Elkülönítve fogyasztva pl. teaként segíti megfázás, és köhögés gyógyítását.

Kömény

Csípős-keserű ízű,hűtő hatású. Magas aroma tartalmú. Alkalmas emésztési zavarok kezelésére, szélhajtó, antiszeptikus.

Javítja a máj, és a hasnyálmirigy működését.

Lepkeszegmag

Keserű-csípős-édes ízű,melegítő.Számtalan gyógyhatással bíró növény.Segít az emésztő, légző, idegrendszeri betegségek gyógyításában.

Csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet.

Kurkuma

Csípős-keserű-fanyar ízű, melegítő.Az indiai sáfrány. Sok terápiás hatása van. Antioxidáns, gyulladás csökkentő, fertőzés csökkentő.

Újabb kutatások szerint csökkenti a rákos daganatok kialakulását, illetve segíti a daganatos megbetegedések gyógyítását.

A gyógyhatások felsorolása nem teljes. Terápiás felhasználásuk komolyabb vizsgálatot igényel, de egészségünk megőrzésére, bátran használhatjuk őket a konyhában.

kurkuma

Joomla SEF URLs by Artio