fbpx Olimpiatörténet és vegetáriánizmus - Bharata Kultúrtér

Olimpiatörténet és vegetáriánizmus

Tudatos táplálkozás

Az 1908-as olimpia helyszíne eredetileg Róma volt, azonban az előkészületek idején kitört a Vezúv és olyan óriási károkat okozott, hogy a helyreállítási költségek miatt az olasz kormány lemondott a rendezésről. Így vált London a negyedik újkori olimpia házigazdájává.

Mi is büszkék lehetünk, több magyar aranyérem is született. Például Fuchs Jenőnek köszönhetően kardvívásban, és a csapatversenyen is a magyarok győztek.

„Anglia sohasem látott még a magyarok gyönyörű kardvívásához hasonlót, még a francia bajnokot, Falaise grófját is szinte leiskolázták az egyéni versenyek döntőjében”

– olvasható a Nemzetközi Olimpiai Bizottság beszámolójában.

De az 1908-as olimpia igazán kimagasló eredménye az 5 mérföldes (8045 méter) síkfutásban jelentkezett. Emil Voigt, a brit versenyző ideje: 25 perc 11,2 másodperc, ez ma is az olimpiai rekord. Voigt később kijelentette: az ő győzelme elsősorban annak köszönhető, hogy vegetariánus, antialkoholista és nem dohányzik.

Voigt öt nyelven beszélt, több bajnokságot is megnyert. 1909 januárjában egy banketten kifejtette, hogy mennyire fontos lenne mindenkinek egyszerűen és egészségesen táplálkozni.
Szerinte mások is ugyanazt az eredményt elérhetnék így, főleg ha még „az egyéb káros dolgokat, mint a tea, kávé” is kerülnék. Saját speciális vegetariánus étrendet dolgozott ki, és
könyvet írt a masszázs jótékony hatásáról.

1911-ben Ausztráliában telepedett le, ő volt az egyik legelső úttörője a korai rádiózásnak, megalapította saját rádióállomását. Később gépészmérnökként újra Angliában dolgozott, majd visszatért Sydney-be. Ő volt az igazgatója számos rádió-állomásnak és egyesületnek, 12 évig az ausztrál Műsorszóró Szövetség elnöke lett. Életrajzírója „nyughatatlan idealista”-ként jellemezte, humanista volt, aki sokat tett a munkakörülmények javítása érdekében, és segítette
az esélytelenebbeket. Később Új-Zélandra költözött, ahol folytatta különböző üzleti tevékenységeit. Magas kort ért
meg, 90 évesen hunyt el.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*