fbpx A kurkuma hatása - Bharata Kultúrtér

A kurkuma hatása

Tudatos táplálkozás

A kurkuma hatása szerteágazó. Kétséget kizáróan nagyon hatékony gyógynövényről beszélünk. Az indiai konyha nélkülözhetetlen eleme, a sárga kurkuma por a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény. A gyökeret és a szárat megszárítják, majd porrá őrlik. Fő összetevői közül az egyik, a kurkumin adja szép sárga színét. Ez a trópusi növény külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító.

A kurkuma hatása szerteágazó

Az ajurvéda, az ősi indiai gyógyászati rendszer szerint a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, enyhíti az ízületi fájdalmat. A tetemes napi kurkumafogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór.

A kurkuma India arany fűszere

Az indiai gyógyászatban nemcsak emésztésre ható és vértisztító jelentősége ismert, de szinte univerzális gyógyszer: a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk alig ismert a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése. A fejlett Európában tizennyolcszor gyakrabban fordul elő béldaganat, mint Indiában. Természetesen ez összefügg a vegetárius táplálkozással is.

A kurkuma sokáig ismeretlen volt Európában, csak a 13. században, az arab kereskedők által került nyugatra az „indiai sáfrány”. Ma már a nyugai orvoslás is egyre többet foglalkozik a kurkuma hatásának kutatásával.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*