Ősi instant ételek: sattu

Tudatos táplálkozás

Azt hihetnénk, hogy az instant ételek a modern kor találmányai. Nem így van. Azt az ősi, kedvelt táplálékot, mely az ásványi anyagok és vitaminok bő forrása is. 1999-ben, a kargili csatában ez az étel nagy szerepet játszott az indiai katonák győzelmében. Mutatjuk a sattu és a litti történetét és receptjét

sattu: instant ételek az ősi Indiában

TÖBB SZÁZ ÉVES INDIAI INSTANT ÉTELEK
A sattu pörkölt csicseriborsólisztből készül. Nincs lejárati ideje, a borsó sem zsizsikesedik. A csicseriborsó Biharban és Orisszában népszerű, a pörkölt árpa alapú sattu pedig ma is az egyik hagyományos reggeli Punjabban.

A campa Észak-Indiában közkedvelt, Tibet egyes vidékein ma is nemzeti étel, de az arab kereskedők is ismerték. A megpörkölt, lisztté őrölt árpát vízzel, növényi olajokkal keverik össze, és kis golyókat gyúrnak belőle. Ismerős a campa szó? Tibeti tartózkodása idején ezt fogyasztotta Kőrösi Csoma Sándor, és jakvajas teát ivott hozzá. Kőrösi Csomáról írva Baktay Ervin is megemlíti az „árpadercét”, mely „laktató és tápláló eledel”.

ŐSI INSTANT ÉTELEK KONTRA MODERN INSTANT POROK
A legegyszerűbb instant ételek alapanyaga a csicseriborsó és az árpa. Egyik sem kíván tápdús talajt. A csicseriborsót megpirítják, és lisztté őrlik. Az előfőzött árpaszemeket megszárítják, pörkölik, ettől kellemes zamatot nyer. Lisztté őrlik, és többféleképpen is tálalják. A legegyszerűbb, ha forró vizet öntenek rá, és megsózzák, de friss tejjel, joghurttal is kínálhatják, vagy sajtot tesznek mellé. Az édes változata melasszal készül.

A modern instant ételek sajnos nem ilyen minőségűek. A felgyorsult élet egyik káros mellékhatása az étkezési szokásokban is jelentkezik. A zacskós, instant élelmiszerek népszerűek, mert nem igényelnek időt, sőt semmilyen főzési tudományt. Ugyanakkor komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

Szinte valamennyi instant leves mono-nátrium-glutamáttal készül. Az ételízesítők is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt. Nemcsak egészségtelen, de függőséget is okoz. Az instant levesek, instant ételek tasakjai sem egészségesek. Az instant ételek összetevője között édesítőszerek, ízfokozók, mesterséges aromák és só található. Az üdítőital-por is csupán aroma, cukor és színezék keveréke, mégis népszerű.

ESZIK IS, ISSZÁK IS, MI AZ? INDIAI INSTANT ÉTEL: SATTU
Az ősi indiai instant táplálék a mai éttermekben és otthonokban egyaránt fellelhető. A népszerű sattu az instant ételek leggazdagabb tápanyaga. Étel is, ital is: lehet hűsítő innivalót és péksüteményféléket is készíteni belőle. A nyár derekán frissítő italként utcai árusok kínálják, mert azonnal lehűti a testet.

Delhiben az orvosok megállapították, hogy a sattu ideális a cukorbetegek számára is, mert alacsony az úgynevezett glikémiás indexe. A glikémiás index azt méri, hogy mennyi a vércukorszint emelkedése 2-3 órával az étkezés után. Ha valamely élelmiszernek kevesebb a szénhidrát és magasabb a fehérje és a zsír tartalma, akkor az előnyös a cukorbetegeknek. A sattu pedig rendelkezik a megfelelő kombinációval.

Eltekintve a sattu egészen egyedi összetevőitől, az is előnyére szolgál, hogy a száraz pörkölés sem ront a tápértékén. Hosszú ideig tárolható. A magas rost tartalma miatt jó a beleknek. Jó arányban található benne a vas, a mangán, és a magnézium, a nátrium pedig kis mennyiségben. Így a nem kívánt testsúly vagy az emésztési problémák esetén egy pohár sattu vagy egy roti, lepényke jó döntés az egészség helyreállítása érdekében. A sattu ital zseniális módon méregteleníteni a szervezetet a zsíros ételek után. Ugyancsak hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez. Indiában ezért azt tanácsolják, hogy a gyerekek kapjanak naponta két teáskanál sattut.

AZ INDIAI INSTANT ÉTEL TÖRTÉNETE
Tény, hogy már az ősi Kusán Birodalomban ismerték a sattu elkészítését. A dél-indiai Kalinga matrózok ezt a táplálékot vitték magukkal a hosszú tengeri utazásokra. India történelmének Maurja korszakában a sattu a katonák fizetésének része volt. India történelme c. cikkben is írtunk a Maurja dinasztiáról. A 17. században Shivaji maharádzs a mogulokkal vívott több csatát. A harcok idején is ezt a tápanyagokban gazdag, értékes keveréket osztatta szét csapatai között, mivel nem kellett főzni.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*