Azt hihetnénk, hogy az instant ételek a modern kor találmányai. Nem így van. Azt az ősi, kedvelt táplálékot, mely az ásványi anyagok és vitaminok bő forrása is. 1999-ben, a kargili csatában ez az étel nagy szerepet játszott az indiai katonák győzelmében. Mutatjuk a sattu és a litti történetét és receptjét

sattu: instant ételek az ősi Indiában

 

Több száz éves indiai instant ételek

A sattu pörkölt csicseriborsólisztből készül. Nincs lejárati ideje, a borsó sem zsizsikesedik. A csicseriborsó Biharban és Orisszában népszerű, a pörkölt árpa alapú sattu pedig ma is az egyik hagyományos reggeli Punjabban.

A campa Észak-Indiában közkedvelt, Tibet egyes vidékein ma is nemzeti étel, de az arab kereskedők is ismerték. A megpörkölt, lisztté őrölt árpát vízzel, növényi olajokkal keverik össze, és kis golyókat gyúrnak belőle. Ismerős a campa szó? Tibeti tartózkodása idején ezt fogyasztotta Kőrösi Csoma Sándor, és jakvajas teát ivott hozzá. Kőrösi Csomáról írva Baktay Ervin is megemlíti az „árpadercét”, mely „laktató és tápláló eledel”.

Ősi instant ételek kontra modern instant porok

A legegyszerűbb instant ételek alapanyaga a csicseriborsó és az árpa. Egyik sem kíván tápdús talajt. A csicseriborsót megpirítják, és lisztté őrlik. Az előfőzött árpaszemeket megszárítják, pörkölik, ettől kellemes zamatot nyer. Lisztté őrlik, és többféleképpen is tálalják. A legegyszerűbb, ha forró vizet öntenek rá, és megsózzák, de friss tejjel, joghurttal is kínálhatják, vagy sajtot tesznek mellé. Az édes változata melasszal készül.

A modern instant ételek sajnos nem ilyen minőségűek. A felgyorsult élet egyik káros mellékhatása az étkezési szokásokban is jelentkezik. A zacskós, instant élelmiszerek népszerűek, mert nem igényelnek időt, sőt semmilyen főzési tudományt. Ugyanakkor komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

Szinte valamennyi instant leves mono-nátrium-glutamáttal készül. Az ételízesítők is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt. Nemcsak egészségtelen, de függőséget is okoz. Az instant levesek, instant ételek tasakjai sem egészségesek. Az instant ételek összetevője között édesítőszerek, ízfokozók, mesterséges aromák és só található. Az üdítőital-por is csupán aroma, cukor és színezék keveréke, mégis népszerű.

Eszik is, isszák is, mi az? Indiai instant étel: Sattu

Az ősi indiai instant táplálék a mai éttermekben és otthonokban egyaránt fellelhető. A népszerű sattu az instant ételek leggazdagabb tápanyaga. Étel is, ital is: lehet hűsítő innivalót és péksüteményféléket is készíteni belőle. A nyár derekán frissítő italként utcai árusok kínálják, mert azonnal lehűti a testet.

Delhiben az orvosok megállapították, hogy a sattu ideális a cukorbetegek számára is, mert alacsony az úgynevezett glikémiás indexe. A glikémiás index azt méri, hogy mennyi a vércukorszint emelkedése 2-3 órával az étkezés után. Ha valamely élelmiszernek kevesebb a szénhidrát és magasabb a fehérje és a zsír tartalma, akkor az előnyös a cukorbetegeknek. A sattu pedig rendelkezik a megfelelő kombinációval.

Eltekintve a sattu egészen egyedi összetevőitől, az is előnyére szolgál, hogy a száraz pörkölés sem ront a tápértékén. Hosszú ideig tárolható. A magas rost tartalma miatt jó a beleknek. Jó arányban található benne a vas, a mangán, és a magnézium, a nátrium pedig kis mennyiségben. Így a nem kívánt testsúly vagy az emésztési problémák esetén egy pohár sattu vagy egy roti, lepényke jó döntés az egészség helyreállítása érdekében. A sattu ital zseniális módon méregteleníteni a szervezetet a zsíros ételek után. Ugyancsak hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez. Indiában ezért azt tanácsolják, hogy a gyerekek kapjanak naponta két teáskanál sattut.

Az indiai instant étel története

Tény, hogy már az ősi Kusán Birodalomban ismerték a sattu elkészítését. A dél-indiai Kalinga matrózok ezt a táplálékot vitték magukkal a hosszú tengeri utazásokra. India történelmének Maurja korszakában a sattu a katonák fizetésének része volt. India történelme c. cikkben is írtunk a Maurja dinasztiáról. A 17. században Shivaji maharádzs a mogulokkal vívott több csatát. A harcok idején is ezt a tápanyagokban gazdag, értékes keveréket osztatta szét csapatai között, mivel nem kellett főzni.

Ez a szegény ember zabkásája, a 19. századi éhínségek idején sokakat megmentett az alultápláltságtól. A szűkölködők napi betevőfalatja mellett a felsőbb osztálybeli bráhmanák étkezését is megoldotta. Zarándokútjaik során, kis zsákban magukkal vihették, és csak vizet kellett tenniük hozzá. A szigorúan vegetáriánus szerzeteseknek így nem okozott gondot a prédikáló körút sem, hiszen nem étkeztek együtt alacsony születésű, húsevő emberekkel, sőt ételt sem fogadtak el tőlük.

A Hótigrisek az indiai hadsereg egyik gyalogezredének, egyben a legdíszesebb egységének a beceneve. Speciális, hegyi hadviselésre kiképzett harcosokból áll. 1999-ben a kargili csatában ez az étel nagy szerepet játszott abban, hogy a katonák kitartóan, éhezés nélkül küzdjenek, és győzelmet arassanak. A pakisztáni katonák indiai felségterületen katonai célpontokat támadtak meg. Az indiai katonák élelmiszer utánpótlását nehezen oldották volna meg, a sattu azonban teljesen kielégítőnek bizonyult.

Instant alapanyagú ételek indiai receptek alapján

Manish Mehrotra, a világhírű séf állítja, hogy a sattu mind főtt, mind nyers felhasználásával hihetetlen finomságot kapunk. A séf különleges sattu paratája, kis lepénykéje hagyományos és kímélő étel, dallal, zöldséges, fűszeres felesborsó-levessel felszolgálva pedig komplett ebéd. De a sattu egy hűsítő ital is lehet, amely segít átvészelni a forró indiai nyarakat. Egy csipetnyi sóval és citrommal ízesítik, így a legjobb hűtőközeg és emésztést segítő ital egy nehezebb étkezés után. Vagy – teszi hozzá Mehrotra –, mivel az összes szükség tápanyagot tartalmazza, ha kevés időnk van a főzésre, helyettesíthet egy jó ebédet.

Litti: instant ételek Indiában

A hagyományos, igen népszerű étel Biharban a litti. Olyan, mint egy töltött pogácsa, melyet sütőben vagy bő olajban lehet kisütni. A fűszerezett sattu a töltelék. Mustárolaj és víz tapasztja össze a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, melyet megtöltenek és kisütnek. Önmagában is finom, de különféle fogásokkal körítik. Burgonya, padlizsán és a paradicsom a fő alapanyag, keverve chilivel. Pirított köménymag, apróra vágott gyömbér, koriander, citromlé és fokhagyma egészíti ki. Egyes helyeken szárított mangó port is adnak hozzá.

Az ital egy sós változatában fekete só, bors, pirított, őrölt római kömény, citromlé és menta leveleit használják. Az apróra vágott menta- vagy korianderlevél és egy csipetnyi chili paprika extra italt varázsol belőle. Pikáns, nyári hűsítő és rendkívül egészséges ital a gyógynövényekkel és fűszerekkel készült típusa. Nádcukorral ízesített édes változata is népszerű.
Ha valaki nem aggódik a kalóriák miatt, gyorsan és könnyen ízletes snacket készíthet. Amire szükség van: csak egy kis méz és ghí, vagyis tisztított vaj. A sattu alapanyaggal összekeverve, kis golyókat formálva már kész is.

Jó étvágyat hozzá!

Egy ideig feledésbe merült ugyan, de a kulináris világ manapság újra felfedezte a sattut. Ez az egyszerű és tápláló instant élelmiszer ma kiegészülhet búza vagy lencse keverékével. Édes és édesítetlen fajtái is elérhetőek. Szemet gyönyörködtető tálakat varázsolnak a vendég elé. Az indiai instant ételek egyik finomsága a fűszeres csicseriborsóval töltött kis golyó, tetején padlizsános szósszal. De ellenállhatatlan kínálat a tálon a kis aranybarna pogácsaféle currys párolt zöldséggel körítve. Az édes ételekben a sattut gyümölcsszelettel, cukrozott tejjel, továbbá mézzel és magvakkal, például dióval vagy mandulával kombinálják.

Az instant ételek nem feltétlenül mesterséges porok. Egy különös fajtája a speciális keverék, mely 7 fajta hüvelyest, kölest, kukoricát és gabonaféléket tartalmaz. Különösen a vidéki gazdák kedvelik és azok, akik a forró napsütésben dolgoznak. Ez az egészséges mix egész Indiában elérhető a nagyobb szupermarketekben.