Az indiai sárgaborsó leves örök kedvenc az indiai levesek között. Ki ne evett volna finom dahl nevű levest indiai utazása során? Íme, a legfinomabb dahl receptje! Az itt közölt recept vegán. A dahlt eredetileg valamilyen lencseféléből főzik. A sárgaborsó tökéletes íz hatást generál az indiai leves fűszereivel. Nem bonyolult és mennyei. Vendégeid imádni fogják!

 

Indiai sárgaborsó leves

 

 

Leveles Zoltán receptje

A sárgaborsó leves majdhogy nem gyógyszer

A sárgaborsó nem más, mint a zöldborsó éretlen formában szüretelve. Létfontosságú alapanyagokat kedvező arányban tartalmaz. A sárgaborsó a vegetáriánus étrend elengedhetetlen élelmiszere, mert fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat az emberi szervezet számára tökéletes arányban tartalmaz.

Indiai sárgaborsó leves alapanyaga


Immunerősítésben is fontos szerepet játszik. Vérnyomáscsökkentő hatású, és segít megelőzni a krónikus vesebetegségeket, ezért az egészséges táplálkozás egyik alappillére.

Az indiai sárgaborsó leves jellemzője

Az indiai sárgaborsó leves rendkívül egzotikus ízű. Ízvilágát könnyen olaszosra vagy magyarosra hangolhatjuk. Főzhető sűrűbbre is, amikor szinte főzelék jelleget adunk a levesnek. Ha egészen hígra főzzük, akkor viszont észrevétlenül eteti magát. Intenzív íz világa miatt étvágygerjesztő. A sok fűszernek köszönhetően jól emésztető,

Íme, a kedvenc indiai sárgaborsó leves recept

A leves elkészítési ideje nagyjából fél óra. Attól is függ, hogy mennyire szeretnénk szétfőzni a sárgaborsót. 20 perc alatt teljesen szétfő. Mindkét variáció tökéletes.

A sokféle fűszertől nem kell megijedni. Gyakorlatilag bármelyikük kihagyható. Ha a sárgaborsón és azöldségeken kívül csak sót és borsot teszünk hozzá, már attól is nagyon finom lesz. A lenti recept egy rendkívül intenzívre szabott indiai ízvilágot elevenít meg.

Hozzávalók 4-6 személyre

  • 25dkg sárgaborsó
  • 1 db friss paprika
  • 1 db közepes méretű sárgarépa
  • Zeller vagy fehérrépa (két maréknyi felvagdalva)
  • 2 púpozott ek. növényi zsiradék vagy olaj (pl kókuszvaj vagy extra szűz olívaolaj)
  • 1 kk aszafoetida (vöröshagymával helyettesíthető, vagy kihagyható)
  • Fél kk őrölt koriander
  • 1ek reszelt friss gyömbér
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek lepkeszegmag
  • Fél kk ánizs
  • Késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • pirospaprika, bors, chili, só ízlés szerint
  • 2 ek paradicsompüré
  • csipetnyi barnacukor
  • fél citrom leve
  • 1- 1,5 l forró víz
  • korianderlevél, petrezselyem, tárkony, kakukkfű bazsalikom ízlés szerint

Indiai sárgaborsó leves elkészítése

  1. A megmosott sárgaborsót főzzük közepes lángon 15 percig, bő vízben. Ne födjük le, mert könnyen kifut.Habját 2-3 alkalommal lapos tálalókanállal merjük le. Sárgaborsó helyett használhatunk más indiai felesborsó féléket, mung babot vagy vörös lencsét.
  2. Amíg fő a sárgaborsó, tisztítsuk meg a sárgarépát és a zellert. Daraboljuk ízlésünk szerint. Valaki kockázni szeret, mások karikázni. Én az ujjperecnyi méretű négyelt alakot kedvelem legjobban.
    A felvagdalt zöldséget adjuk hozzá a forrásban levő sárgaborsóhoz.
  3. A paprikát felezzük meg. Egyik felét felkockázva adjuk hozzá a forrásban levő, már majdnem kész indiai sárgaborsó leveshez, miután a zöldségekkel együtt is felforrt. Vegyük takarékra a lángot, és fedjük le.
  4. Most következik az egzotikum hozzáadása. Egy másik kis edényben olvasszuk fel a növényi zsiradékot. Tegyük bele a nagyra reszelt friss gyömbért. Kb fél perccel később az összekockázott friss paprikát. Keverjük el, majd minden fűszer hozzáadása után is keverjünk egyet. Kb fél perc múlva az őrölt római köményt és a koriandert. Kb egy perccel később adjuk hozzá a lepkeszegmagot. Keverjük el, majd azonnal adjuk hozzá az aszafoetidát, kurkumát, pirospaprikát, majd vegyük le a tűzről. A lepkeszegmaggal, a kurkumával és az aszafoetidával vigyázni kell, mert hamar megkeserednek. A lepkeszegmag nem pirulhat tovább 20 másodpercnél.
  5. Újra keverjük el és óvatosan öntsük a leveshez. Ezután engedjünk egy ujjnyi vizet a még forró fűszeres edénybe. Lötyköljük el a vizet az edény alján, majd ezt is öntsük a leveshez – ne vesszen kárba az edény aljára ragadt finom fűszer!
  6. Adjunk hozzá az indiai sárgaborsó leveshez babérlevelet, szerecsendiót, ánizst, szegfűszeget kókuszreszeléket és zöldfűszereket ízlés szerint. Szerecsendióból ehhez a mennyiséghez egy késhegynyi kell, szegfúszegből 4-5 szem, ánizsból egy mokkáskanálnyi. 
    A legvégén adjunk hozzá paradicsom pürét vagy paradicsomlavet. Facsarjunk bele fél citromot, majd sózzuk meg. Lehetőleg fekete sóval. Ha az nincs akkor bármilyen minőségi sóval.

Az indiai sárgaborsó leves tálalása

Az elkészült levest forrón tálaljuk. A leveses tálat ne szedjük tele csurig. Tálaláskor szórjunk a tetejére friss zöldfűszert. Az indiai sárgaborsó leves mellé a friss gyömbér tea és pirítós jó ötlet. Vendégeid imádni fogják!

 

 

Joomla SEF URLs by Artio