fbpx Hogyan legyünk vegetáriánusok? - Bharata Kultúrtér

Hogyan legyünk vegetáriánusok?

Impressziók Tudatos táplálkozás


A megszokás ereje néha legyőzhetetlennek tűnik. Hogyan legyünk vegetáriánusok, ha már megértettük, hogy a vega táplálkozás a helyes út, de mégsem tudjuk megtenni a lépést? Szüleink vagy éppen a kedvesünk ellenállásába ütközünk, vagy csak egyszerűen felületességből és lustaságból képtelenek vagyunk meghozni a döntést.

Ilyen problémák esetére szánom spirituális doppingnak ezt a cikket.

Több mint 30 éves vegetáriánus múlt tapasztalatával összefoglalom neked a legfontosabb tudnivalókat.

Remélem, hogy segítségedre lesznek életed egyik legfontosabb döntésében!

Hogyan legyünk vegetáriánusok? – Leveles Zoltán válaszol

Kezdjük az alapoknál: miért legyek vegetáriánus?

Ha ezt a cikket olvasod, nyilvánvalóan eldöntötted, hogy vegetáriánus szeretnél lenni. Vagy már az vagy! Millió gratula! Üdv a sokmillió vegetáriánus körében! Mi nemcsak beszélünk, hanem teszünk is annak érdekében, hogy a világ élhető hely legyen. Majdani unokáink számára is.

Az egyszerűség kedvéért ebben a videóban elmondom, hogy miért lettem vegetáriánus.

A Gangesz partján sétálgatva sorakoztatom fel röviden és tömören az érveimet, hogy miért vagyok vegetáriánus.

Középiskolásként hogyan legyünk vegetáriánusok?

Köszönöm, hogy már középiskolásként azon gondolkodsz, hogy miként hagyj fel az ártatlanul leölt állatok tetemének fogyasztásával.

Ha megértetted, hogy a haszonállattartás a kis jószág születésétől kezdve, egészen addig a pontig, míg elvágják a torkát, egyszerűen nem fair, akkor hamar vegetáriánussá válsz.

Ha megvan a belső meggyőződés, akkor eljutsz addig a döntésig, hogy vállalod a világnézeted:

„Ha van akarat, van út.”

A legnehezebb dolog ebben az, ha a szüleid, nagyszüleid vagy a párod visszautasításként élik meg ezt a döntést. A fontos és szívből jövő meggyőződésedet, hogy nem szeretnél részt venni az állatmészárlásban.

Úgy gondolják, hogy

„ha eddig jó volt a főztöm, akkor most miért nem jó?”

Érthető a megrökönyödésük. De ilyen az élet. A megszült gyermek egyszer csak saját világképe szerinti önálló döntéseket hoz. Hidd el, ha kitartasz, akkor előbb-utóbb tiszteletben tartják eltökéltséged.

Később pedig becsülni fognak érte. Végül te tanítod őket főzni. A legvégén pedig ők is vegetáriánusok lesznek.

Összefoglalva: sosincs túl korán vegetáriánusnak lenni. Ismerek olyanokat, akik már általános iskolás korukban vegák lettek.

Indiában évezredek óta generációról generációra vegetáriánusok. Vagyis, a nők úgy hordják ki gyermeküket, hogy egy falat húst sem esznek. Szoptatás közben is vegetáriánusok, majd a gyermek soha életébe nem eszik húst. És elélnek száz évig is.

Persze tudod mit mondanak erre majd azok, akik nem akarják, hogy megtedd életed egyik legfontosabb lépését?

Valami ilyesmit: Na, jó, de hát az India. Ők genetikailag mások.

Erre nyugodtan mondhatod, hogy nincs különbség. Minden embertípus számára sokkal előnyösebb, ha vegetáriánus lesz. És ez nem csak mese. Aki nem hiszi, járjon utána.

Apropó mese. Írtam egy mesét. Szerintem ideillik. Nem hosszú. Érdemes elolvasni a Vega underground-ot.

Egyetemistaként hogyan legyünk vegetáriánusok?

A képlet nagyjából ugyanaz. Könnyen lehetséges, hogy egyetemistaként is meg kell küzdened a környezeteddel. A kedveseddel, barátaiddal, szülőkkel, rokonokkal.

Egy ideig problémát jelentesz a bulikon vagy egy rokoni ünnepségen. Viszont, ha nem kommunikálod a meggyőződésed, akkor mindenkinek rosszabb lesz.

Ha tudják rólad, hogy vegetáriánus lettél, akkor külön gondolnak majd rád is. Pláne, ha látják, hogy inkább éhen maradsz, mintsem hogy a húsleves levét leszürcsölnéd, miután kihalászták belőle a csirke szárnyát vagy hasonlók.

Így lehetsz vegetáriánus tudományos alapokon

Írtunk egy cikket arról, hogyan lehetsz vegetáriánus tudományos alapokon.

A Vegetáriánus étrend összeállítása c. írásunakat mindenképp vedd komolyan. Nyilvánvalóan húsevőként is oda kellene figyelni a táplálkozásra.

Egyáltalán nem táplálkozik egészségesebben az, aki húst eszik, közben még a táplálkozás minőségére sem figyel oda. Ez igaz ránk, vegetáriánusokra is.

„Ételed legyen az orvosságod, és az orvosságod legyen az ételed!”

– mondta Hippocrates több, mint 2000 évvel ezelőtt, és ez ma is releváns.

Ha érted az angolt, akkor ez a cikk is segítségedre lesz, hogy hárítsd a környezetedből érkező támadásokat. Védd meg az erőszakmentes világnézeted azzal, hogy felsorolod néhány vegetáriánus ógörög tudós vagy filozófus nevét és idézed őket.

Hogyan legyünk vegetáriánusok a diákkonyhán?

Majdhogynem azt mondom, sehogy. Tisztelet a kivételnek. Vannak sulik és menzák, ahol már tisztességes vega ételt adnak. Ha huzamosabb ideig arra kényszerülsz, hogy leveszed a menüből a húst, annak nem lesz jó vége. Besokallsz, és kényszerből meg kibukásból újra elkezdesz húst enni. Ne hagyd magad!

Akár középsulis, akár egyetemista vagy, miután vegetáriánus lettél, az élet megköveteli tőled a nagyobb odafigyelést. Ez az egyik legnagyobb előnye annak, ha vegetáriánus leszel.

Az emberek többsége nem figyel oda a táplálkozására. Azt eszi meg, amit elébe tesznek. Gondolj csak bele, mekkora léptékű fejlődés a tudatosságban, ha már középsulisként vagy egyetemistaként tudatosan megválogatod az ételeid?

A legfontosabb jó tanács, ha nem tudod, hogyan legyél vegetáriánus:
Mindig gondolkodj előre, tervezd meg, hogy másnap mit fogsz enni. Ha csak úgy suliba menet bekapsz valamit, akkor annak nem lesz jó vége. Ugyanis időhiány miatt tejbegríz-chips-csoki-gyümölcsjoghurt-kifli vegetáriánus leszel.

Ezt a hibát úgy tudod kivédeni, ha valóban előre gondolkodsz. Ha kitaláltad, hogy mit eszel másnap, akkor előre be tudsz hozzá vásárolni.
És ne higgy annak a téveszmének, miszerint a vegetáriánus konyha drágább.

Viszont, ha odafigyelsz, akkor 100X változatosabban és egészségesebben táplálkozol az átlagembernél.

Amikor azzal jönnek, hogy jaj-jaj, miért nem táplálkozol egészségesen? Akkor bátran felsorolhatod, hogy te mindennap fogyasztasz nyers ételt, míg a társaid hetente 1-2 alkalommal. Ez pedig tény, nézz csak körül. A lényeg a változatosság és a tudatos tervezés.

Ne parázz, megmaradnak az izmaid: ne ülj fel a protein dumákra

Sokan neked szegezik majd a kérdést: mi lesz az izmaiddal, ha vegetáriánus leszel? Nyugi. Nem te vagy sem az első, sem az utolsó, aki egészen fiatalon vegetáriánus lesz.


Az elefánt is vegetáriánus. És szemmel láthatólag nincsenek proteinproblémái.
Az elefánt is vegetáriánus. Méghozzá születésétől fogva. És szemmel láthatólag nincsenek proteinproblémái. Orvosok és több száz millió vegetáriánus bizonyítja, hogy az emberi szervezet tökéletesen alkalmas a vegetáriánus étkezésre. A kételkedőket küldd el egy vegetáriánus orvoshoz, majd ő elmagyarázza nekik, hogyan legyünk vegetáriánusok!

Nézz csak körül a neten, meglátod, hány vegán vagy vegetáriánus sportoló van. Élsportoló és hobbi sportoló is.

Ha változatosan étkezel, és fogyasztasz heti rendszerességgel sárgaborsó levest vagy más hüvelyesből készült szendvicskrémet, pl. csicseriborsó krémet, akkor már garantáltan rendben lesz a fehérjeháztartásod.

Mutatok hozzá egy gyors receptet.

Ha még szójás ételekkel is nyomulsz, akkor szinte már túl is tolod a biciklit fehérjeileg.

Tanulj meg főzni! Élvezni fogod, ha dicsérik a főztöd

Ha elkezdesz sertepertélni a konyhában, az mindenkinek tetszeni fog. Gondold el, ha a következő bulira vega pástétomot készítesz, és saját sütésű kenyérrel tálalod? A haverok meg fognak érte őrülni!

A főzés az egyik legjobb dolog a világon. Kialakul majd a saját stílusod. Mindig törekedj a változatosságra! Nézd meg a receptjeimet, hogy lásd, milyen egyszerű vegetáriánussá válni.

Kezdj el csíráztatni!

Ha friss csírákat fogyasztasz, azzal totál feltunningolod az immunrendszered. És környezetedben élők is megőrülnek majd érte. Tipp: kezdd lucernacsírával vagy retekcsírával. Azt nem lehet elrontani.

Összegzés

Vállald önmagad! Ne félj felvállalni környezeted előtt azt, amiről az a meggyőződésed, hogy az egyetlen helyes út. Az állatok megölése semmilyen körülmények között sem indokolt.

Táplálkozz úgy, hogy másoknak is megjöjjön a kedve a vegetáriánus étkezéshez, miközben immunrendszered és erőnléted szárnyalni fog.

Ebben nagy segítségedre lesz, ha finomakat kezdesz főzni.

Ha bármilyen kérdésed van azzal kapcsolatban, hogyan legyél vegetáriánus, itt a poszt alatt tedd fel, és személyesen válaszolok.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*