Flódni készítése

Tudatos táplálkozás

A flódni a magyar zsidó konyhaművészet legismertebb süteménye. Élesztővel készült édes, töltött sütemény. Az eredeti flódni recept elkészítése rendkívüli gondosságot igényel. Lássuk hát, hogyan készül a flódni: reflektorfényben a flódni készítése. Ne egy gyorsan összedobható sütire számítsunk. Ugyanakkor nem is olyan bonyolult. Végülis hamar megvan. A vendégek pedig megbecsülik, hálásak a finom flódniért. Érdemes néha egy kicsit jobban odatenni magunkat. Jöjjön akkor a flódni recept! Tipp: igyál mellé gyömbérteát!

Flódni készítése egyszerűen. Íme, a flódni recept!

Kálmán Renáta receptje

Az igazi flódni négyrétegű. Töltelékei külön-külön almából, dióból, mákból és házi szilvalekvárból készülnekt. Ezeket a tölteléket külön kell megfőzni, majd egybe megsütni. Az eredeti flódni recept nem igazán van köszönőviszonyban a mai cukrászdában árulnak.

Éppen ezért most egy jól működő flódni receptet mutatunk be.

Mielőtt azonban a flódni elkészítésébe vágnánk, összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a flódniról. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a vendégeink belekérdeznek a feltálalt étel kulturális hátterébe, mi pedig csak nagyokat pislogunk.

FLÓDNI EREDETE
A flódni kifejezés német eredetű. Ennek oka, hogy a jiddish nyelv a germán nyelvek nyugati ágába tartozik.
Visszatérve a flódni eredetéhez, a német Fladen szó jelentése lepény, lepénykenyér.

A flódni tipikusan a magyar zsidóság legelterjedtebb édessége.

A FLÓDNI TÖRTÉNETE
A flódni elóször a XIX–XX. század magyarország szakácskönyveiben jelenik meg először.
A korai flódni, vagy más néven askenázi sajtos flódni már a középkori Franciaországban megjelenik.

JÖJJÖN HÁT A FLÓDNI RECEPT!
A flódni recept elolvasása előtt azért vegyél egy mély levegőt, de semmiképp se ijedj meg! Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Hidd el, érdemes megcsinálni!

TÉSZTA HOZZÁVALÓI
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg kókuszzsír
3 dkg élesztő
1,5-2 dl tej vagy növényi tej
3 evőkanál nádcukor
A FLÓDNI TÖLTELÉKEK HOZZÁVALÓI
A flódnitésztáját külön el kell készíteni. Íme a hozzávalók:

DIÓS TÖLTELÉK
20 dkg darált dió
1 (bio) narancs reszelt héja
5 dkg mazsola
1 ek nádcukor
MÁKOS TÖLTELÉK
15 dkg darált mák
1 (bio) citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál nádcukor
2 alma reszelve
ALMÁS TÖLTELÉK
3 evőkanál szilvalekvár
4 alma reszelve
FLÓDNI ELKÉSZÍTÉSE
Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral elkevert 1 dl tejben. Hozzáadjuk a sóval és a maradék cukorral elkevert lisztet, a felolvasztott kókuszzsírt és a szükséges további folyadékmennyiséget.

Tésztává gyúrjuk, majd 4 részre osztva egyenként kinyújtjuk. Az első tésztaréteg tetejére diós töltelék kerül, az erre helyezett második lapot megkenjük szilvalekvárral, és ráterítjük a reszelt almát, a harmadikra mákos tölteléket teszünk. A legfelső tésztalapot villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.

A FLÓDNI TÖLTELÉKEK ELKÉSZÍTÉSE
Diós töltelék: a darált dióhoz hozzáadjuk az előzetesen megmosott és beáztatott mazsolát, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy állaga kenhető, de ne híg legyen.
Mákos töltelék: a darált mákhoz hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy állaga kenhető, de ne híg legyen.
Almás: az almát megtisztítjuk és lereszeljük.

A FLÓDNI TÁLALÁSA
A flódnit felszeletelve tálaljuk. Semmit ne tegyél már hozzá. Maximum egy finom gyömbérteát. Jó étvágyat hozzá! Vendégeid imádni fogják. Értékelik majd, hogy nem futamodtál meg a flódni elkészítése elől. Készülj fel arra is, hogy kérni fogják tőlet a flódni receptjét is.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*