A flódni a magyar zsidó konyhaművészet legismertebb süteménye. Élesztővel készült édes, töltött sütemény. Az eredeti flódni recept elkészítése rendkívüli gondosságot igényel. Lássuk hát, hogyan készül a flódni: reflektorfényben a flódni készítése. Ne egy gyorsan összedobható sütire számítsunk. Ugyanakkor nem is olyan bonyolult. Végülis hamar megvan. A vendégek pedig megbecsülik, hálásak a finom flódniért. Érdemes néha egy kicsit jobban odatenni magunkat. Jöjjön akkor a flódni recept! Tipp: igyál mellé gyömbérteát!
Kálmán Renáta receptje
Az igazi flódni négyrétegű. Töltelékei külön-külön almából, dióból, mákból és házi szilvalekvárból készülnekt. Ezeket a tölteléket külön kell megfőzni, majd egybe megsütni. Az eredeti flódni recept nem igazán van köszönőviszonyban a mai cukrászdában árulnak.
Éppen ezért most egy jól működő flódni receptet mutatunk be.
Mielőtt azonban a flódni elkészítésébe vágnánk, összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a flódniról. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a vendégeink belekérdeznek a feltálalt étel kulturális hátterébe, mi pedig csak nagyokat pislogunk.
Flódni eredete
A flódni kifejezés német eredetű. Ennek oka, hogy a jiddish nyelv a germán nyelvek nyugati ágába tartozik.
Visszatérve a flódni eredetéhez, a német Fladen szó jelentése lepény, lepénykenyér.
A flódni tipikusan a magyar zsidóság legelterjedtebb édessége.
A flódni története
A flódni elóször a XIX–XX. század magyarország szakácskönyveiben jelenik meg először.
A korai flódni, vagy más néven askenázi sajtos flódni már a középkori Franciaországban megjelenik.
Jöjjön hát a flódni recept!
A flódni recept elolvasása előtt azért vegyél egy mély levegőt, de semmiképp se ijedj meg! Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Hidd el, érdemes megcsinálni!
Tészta hozzávalói
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 30 dkg finomliszt
- csipet só
- 20 dkg kókuszzsír
- 3 dkg élesztő
- 1,5-2 dl tej vagy növényi tej
- 3 evőkanál nádcukor
A flódni töltelékek hozzávalói
A flódnitésztáját külön el kell készíteni. Íme a hozzávalók:
Diós töltelék
- 20 dkg darált dió
- 1 (bio) narancs reszelt héja
- 5 dkg mazsola
- 1 ek nádcukor
Mákos töltelék
- 15 dkg darált mák
- 1 (bio) citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál nádcukor
- 2 alma reszelve
Almás töltelék
- 3 evőkanál szilvalekvár
- 4 alma reszelve
Flódni elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral elkevert 1 dl tejben. Hozzáadjuk a sóval és a maradék cukorral elkevert lisztet, a felolvasztott kókuszzsírt és a szükséges további folyadékmennyiséget.
Tésztává gyúrjuk, majd 4 részre osztva egyenként kinyújtjuk. Az első tésztaréteg tetejére diós töltelék kerül, az erre helyezett második lapot megkenjük szilvalekvárral, és ráterítjük a reszelt almát, a harmadikra mákos tölteléket teszünk. A legfelső tésztalapot villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
A flódni töltelékek elkészítése
- Diós töltelék: a darált dióhoz hozzáadjuk az előzetesen megmosott és beáztatott mazsolát, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy állaga kenhető, de ne híg legyen.
- Mákos töltelék: a darált mákhoz hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy állaga kenhető, de ne híg legyen.
- Almás: az almát megtisztítjuk és lereszeljük.
A flódni tálalása
A flódnit felszeletelve tálaljuk. Semmit ne tegyél már hozzá. Maximum egy finom gyömbérteát. Jó étvágyat hozzá! Vendégeid imádni fogják. Értékelik majd, hogy nem futamodtál meg a flódni elkészítése elől. Készülj fel arra is, hogy kérni fogják tőlet a flódni receptjét is.