A flódni a magyar zsidó konyhaművészet legismertebb süteménye. Élesztővel készült édes, töltött sütemény. Az eredeti flódni recept elkészítése rendkívüli gondosságot igényel. Lássuk hát, hogyan készül a flódni: reflektorfényben a flódni készítése. Ne egy gyorsan összedobható sütire számítsunk. Ugyanakkor nem is olyan bonyolult. Végülis hamar megvan. A vendégek pedig megbecsülik, hálásak a finom flódniért. Érdemes néha egy kicsit jobban odatenni magunkat. Jöjjön akkor a flódni recept! Tipp: igyál mellé gyömbérteát!

 

Flódni készítése egyszerűen. Íme, a flódni recept!

 

Kálmán Renáta receptje

Az igazi flódni négyrétegű. Töltelékei külön-külön almából, dióból, mákból és házi szilvalekvárból készülnekt. Ezeket a tölteléket külön kell megfőzni, majd egybe megsütni. Az eredeti flódni recept nem igazán van köszönőviszonyban a mai cukrászdában árulnak.

Éppen ezért most egy jól működő flódni receptet mutatunk be.

Mielőtt azonban a flódni elkészítésébe vágnánk, összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat a flódniról. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a vendégeink belekérdeznek a feltálalt étel kulturális hátterébe, mi pedig csak nagyokat pislogunk.

Flódni eredete

A flódni kifejezés német eredetű. Ennek oka, hogy a jiddish nyelv a germán nyelvek nyugati ágába tartozik.
Visszatérve a flódni eredetéhez, a német Fladen szó jelentése lepény, lepénykenyér.

A flódni tipikusan a magyar zsidóság legelterjedtebb édessége.

A flódni története

A flódni elóször a XIX–XX. század magyarország szakácskönyveiben jelenik meg először.
A korai flódni, vagy más néven askenázi sajtos flódni már a középkori Franciaországban megjelenik.

Jöjjön hát a flódni recept!

A flódni recept elolvasása előtt azért vegyél egy mély levegőt, de semmiképp se ijedj meg! Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Hidd el, érdemes megcsinálni!

Tészta hozzávalói

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 20 dkg kókuszzsír
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5-2 dl tej vagy növényi tej
  • 3 evőkanál nádcukor

A flódni töltelékek hozzávalói

A flódnitésztáját külön el kell készíteni. Íme a hozzávalók: 

Diós töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • 1 (bio) narancs reszelt héja
  • 5 dkg mazsola
  • 1 ek nádcukor

Mákos töltelék

  • 15 dkg darált mák
  • 1 (bio) citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 2 alma reszelve

Almás töltelék

  • 3 evőkanál szilvalekvár
  • 4 alma reszelve

Flódni elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral elkevert 1 dl tejben. Hozzáadjuk a sóval és a maradék cukorral elkevert lisztet, a felolvasztott kókuszzsírt és a szükséges további folyadékmennyiséget.

Tésztává gyúrjuk, majd 4 részre osztva egyenként kinyújtjuk. Az első tésztaréteg tetejére diós töltelék kerül, az erre helyezett második lapot megkenjük szilvalekvárral, és ráterítjük a reszelt almát, a harmadikra mákos tölteléket teszünk. A legfelső tésztalapot villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.

A flódni töltelékek elkészítése

  1. Diós töltelék: a darált dióhoz hozzáadjuk az előzetesen megmosott és beáztatott mazsolát, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy állaga kenhető, de ne híg legyen.
  2. Mákos töltelék: a darált mákhoz hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy állaga kenhető, de ne híg legyen.
  3. Almás: az almát megtisztítjuk és lereszeljük.

A flódni tálalása

A flódnit felszeletelve tálaljuk. Semmit ne tegyél már hozzá. Maximum egy finom gyömbérteát. Jó étvágyat hozzá!  Vendégeid imádni fogják. Értékelik majd, hogy nem futamodtál meg a flódni elkészítése elől. Készülj fel arra is, hogy kérni fogják tőlet a flódni receptjét is. 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio