fbpx "...És tényleg nem hullott ki a hajad?" - Bharata Kultúrtér

“…És tényleg nem hullott ki a hajad?”

Tudatos táplálkozás

Kérdezte csodálkozván húsevő embertársa egy barátomtól, mikor kiderült róla, vegetáriánus.

A kollektív és egyéni vegetarianizmust a nyugati félteke Indiától kapta ajándékba. Az itt közölt cikksorozattal ahhoz kívánunk hozzájárulni, hogy korunkban minél jobban sáfárkodhassunk ezzel az ajándékkal.

Miközben a Nyugat-Európa egyes országaiban már a népesség több mint 10 %-a vegetáriánus, és a vegetáriánus étkezési mód elterjesztését a jelenlegi környezetvédelmi és élelmezési problémák megoldásában a politikai döntéshozók is szorgalmazzák már, és gyakran a nem vegetáriánusok étrendje is gyakorlatilag 80 % – ban vegetáriánus, addig Magyarországon még mindig nagyon keveset tudunk a vegetarianizmusról.

A húsmentes étrendről szóló ismeretek nem tartoznak az általános műveltség körébe.

Ezen a hiátuson szeretnénk valamelyest enyhíteni új rovatunkkal. Szólni fogunk a vegetarianizmus környezetvédelmi, világélelmezési, egészségvédelmi, táplálkozástani, gyógyászati, állatvédelmi előnyeiről; híres vegetáriánusokról; szólunk az etikai és politikai alapú vegetarianizmus különböző fajtáiról; “a nem ártás” elvének egyéni és gyakorlati alkalmazásairól; a világ különböző misztikus hagyományainak a vegetarianizmusról gyakorolt véleményéről; a vegetáriánus életmód a tudatosságra gyakorolt hatásáról. Megtudjuk miért előfeltétele a vegetarianizmus a spirituális gyakorlásnak, a gyakorlati erőszakmentesség és a vegetáriánusság összefüggéseiről – de olvashatunk majd a “társadalmi felelősségvállalás” és a vegetarianizmus kapcsolatáról is, és azt is megtudhatjuk, mi is például egy “felelős összejövetel”.

Elkövetkező cikksorozatunkat tehát röviden a vegetarianizmus értelmének szenteljük.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*