fbpx Egészséges szív - Bharata Kultúrtér

Egészséges szív

Tudatos táplálkozás

Egy kutatás szerint az alacsony zsír- és magas rosttartalmú vegetárius étkezés, a jóga és a meditáció nagyszerű ellenszere a stressznek.

Mindenkinek ajánlott az alacsony zsír- és magas rosttartalmú vegetáriánus étkezés. Jó, ha kiegészíti napi egy órás séta, stressz-kezelő jóga meditációval kísérve. Mindez nemcsak visszafordítja a szívkoszorúér betegséget, hanem csökkenti az anginás fájdalmat. Azt a mellkasi fájdalmat, amely akkor lép fel, amikor a szív nem kap elég vért.

Egy kilenc évig tartó kutatási projekt

Az Abu Healthy Heart Trial (AHHT) azt vizsgálta, hogy az életmódváltás miképpen szoríthatja vissza a szívkoszorúér betegséget. A Defence Research Development szervezet és a Mont Abu Global Hospital Research központ kutatása is azt mutatta ki, hogy e gyakorlatok:

– 11,82%-kal javították a szívkoszorúér betegség gyógyulását

– több mint 30%-kal növelték az aorta friss vérrel való ellátottságát,

– és 24%-os koleszterin csökkenést eredményeztek.

Ugyancsak jelentős mértékben csökkent a stressz-hormonok termelése (epinefrin, norepinefrin, kortizol) Miközben emelkedett az öröm-hormonok szintje (serotonin, béta endorfinok).

A kutatást, amelyet az indiai Egészségügyi Minisztérium „Központi tanács a jóga és természetgyógyászat kutatásáért” programja finanszírozott, Abdul Kalam indiai államfő kezdeményezte 1998-ban. Abdul Kalam, aki a védelmi miniszter tudományos tanácsadója és a DRDO titkára volt, kilenc éven keresztül felügyelte a kutatást. Ötször látogatott el a kutatás helyszínére, Mont Abura, legutóbb már elnökként.

Életmód változtatás

W. Selvamurthy, a DRDO vezetője és a projekt koordinátora elmondta, hogy a kutatás 516, két csoportba osztott beteg életét követte. Az egyik csoport hagyományos kezelésben részesült, (szívkoszorúér műtét és angioplasztika), a másik csoport pedig életmódváltást hajtott végre.

„Az életmód változtatása jelentős klinikai, biokémiai, elektro-kardiográfiai és angiográfiai javulást hozott a szívkoszorúér betegségnél. A káros koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoprotein 31%-al csökkent, a trigliceridek 32%-al.”

A hasznos koleszterin 16%-al emelkedett. A többi szívkoszorúér betegtől eltérőén, akik nagyon gyorsan fáradnak, az életmódváltó betegcsoport fizikai aktivitása növekedését jegyezték fel.

Növekedett a magas sűrűségű lipoproteinek szintje, amely csökkenti a koleszterint az ateromákban, az artériákban, és visszajuttatja a májba, hogy kiürüljön. Ugyancsak növekedett az alfahullám aktivitás az agyban, mentális nyugalomra utalva. A paraszimpatikus aktivitás is fokozódott, a teljes test lazulását mutatva.

A Radzsasztánban zajlott 2006-os Klinikai és Megelőző Kardiológiai Világkongresszuson mutatta be Abdul Kalam államfő a kutatás eredményeit. Elmondta, hogy a kutatás „egészséges szív életmód” modul programja felhasználó-barát, biztonságos, költséghatékony. Ezt az embereknek a szívkoszorúér betegség megelőzésére kellene használniuk, csökkentve a fájdalmakat és a halálozást.

„Ily módon a betegek elkerülhetik a szívkoszorúér műtétet. Az egészséges szív életmód már gyermekkortól az egyetlen remény, hogy megzabolázzuk a szívkoszorúér megbetegedések emelkedő fenyegetését Indiában” – mondta Abdul Kalam. (2006-11-03.)

Forrás: Hindustan Times. Fordította: Madarász Tünde

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*