egészséges ételek

Egy kutatás szerint az alacsony zsír- és magas rosttartalmú vegetárius étkezés, a jóga és a meditáció nagyszerű ellenszere a stressznek.

Új-Delhi Az alacsony zsír- és magas rosttartalmú vegetáriánus étkezés és napi egy órás séta, stressz-kezelő jóga meditációval kísérve nemcsak visszafordítja a szívkoszorúér betegséget, hanem csökkenti az anginás fájdalmat, azt mellkasi fájdalmat, amely akkor lép fel, amikor a szív nem kap elég vért.

Egy kilenc évig tartó kutatási projekt – az Abu Healthy Heart Trial (AHHT) – azt vizsgálta, hogy az életmódváltás miképpen szoríthatja vissza a szívkoszorúér betegséget. A Defence Research Development szervezet és a Mont Abu Global Hospital Research központ kutatása is azt mutatta ki, hogy e gyakorlatok 11,82%-kal javították a szívkoszorúér betegség gyógyulását, több mint 30%-kal növelték az aorta friss vérrel való ellátottságát, és 24%-os koleszterin csökkenést eredményztek.

Ugyancsak jelentős mértékben csökkent a stressz-hormonok termelése (epinefrin, norepinefrin, kortizol), miközben emelkefett az öröm-hormonok szintje (serotonin, béta endorfinok).

A kutatást, amelyet az indiai Egészségügyi Minisztérium „Központi tanács a jóga és természetgyógyászat kutatásáért" programja finanszírozott, Abdul Kalam indiai államfő kezdeményezte 1998-ban. Abdul Kalam, aki a védelmi miniszter tudományos tanácsadója és a DRDO titkára volt, kilenc éven keresztül felügyelte a kutatást, és ötször látogatt el a kutatás helyszínére, Mont Abura, legutóbb már elnökként.

W. Selvamurthy, a DRDO vezetője és a projekt koordinátora elmondta, hogy a kutatás 516, két csoportba osztott beteg életét követte. Az egyik csoport hagyományos kezelésben részesült, (szívkoszorúér műtét és angioplasztika), a másik csoport pedig életmódváltást hajtott végre. „Az életmód változtatása jelentős klinikai, biokémiai, elektro-kardiográfiai és angiográfiai javulást hozott a szívkoszorúér betegségnél. A káros koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoprotein 31%-al csökkent, a trigliceridek 32%-al."

A hasznos koleszterin 16%-al emelkedett. A többi szívkoszorúér betegtől eltérőén, akik nagyon gyorsan fáradnak, az életmódváltó betegcsoport fizikai aktivitása növekedését jegyezte fel. Növekedett a magas sűrűségű lipoproteinek szintje, amely csökkenti a koleszterint az ateromákban, az artériákban, és visszajuttatja a májba, hogy kiürüljön. Ugyancsak növekedett az alfahullám aktivitás az agyban, mentális nyugalomra utalva. A paraszimpatikus aktivitás is fokozódott, a teljes test lazulását mutatva.

A közelmúltban Radzsasztánban zajlott 2006-os Klinikai és Megelőző Kardiológiai Világkongresszuson mutatta be Abdul Kalam államfő a kutatás eredményeit. Elmondta, hogy a kutatás „egészséges szív életmód" modul programja felhasználó-barát, biztonságos, költséghatékony, és az embereknek a szívkoszorúér betegség megelőzésére kellene használniuk, csökkentve a fájdalmakat és a halálozást.

„Ily módon a betegek elkerülhetik a szívkoszorúér műtétet. Az egészséges szív életmód már gyermekkortól az egyetlen remény, hogy megzabolázzuk a szívkoszorúér megbetegedések emelkedő fenyegetését Indiában" – mondta Abdul Kalam. 2006-11-03. /

Forrás: Hindustan Times. Fordította: Madarász Tünde