fbpx Miért ajánlja David Attenborough a vegetáriánus táplálkozást? - Bharata Kultúrtér

Miért ajánlja David Attenborough a vegetáriánus táplálkozást?

Tudatos táplálkozás

Történelmi pillanatokat éltünk meg 2020 őszén. David Attenborough a vegetáriánus táplálkozás mellett kampányolt. Mindez az után történt, hogy David Attenborough Instagram fiókja néhány óra alatt elérte az egy milliós követőtábort. E cikk megjelenésekor 5,8 millió Insta kivetője van. Ha kíváncsi vagy, most hány követőnél tart, itt megnézheted. Mutatjuk, miért érdemes rá odafigyelni.

Mit indított el David Attenborough vegetáriánus propagandája?

Ez az átütő erejű és felrázó történelmi kijelentés, miszerint

„Változtatnunk kell az étrendünkön. Bolygónk képtelen több milliárd húsevőt táplálni.”

erősen felborzolta a kedélyeket.

Az egyik vélemény – és merem remélni, hogy nem a többség véleménye – David Attenborough vegetáriánus kijelentése kapcsán a következő:

„Nagyanyáinknak és ükapáinknak jó volt a hús, akkor nehogymár nekünk a magyar kultúrától elfordulva vegetáriánussá kelljen válnunk.”

Mások pedig, és a Bharata csapata is ezt a nézetet vallja, megkönnyebbülve veszi:

„Végre kimondta David Attenborough is azt, amit mindig, de legalábbis hosszú évtizedek óta így gondoltunk.”

Van egy harmadik csoport, akik elhessegetik a témát, egyszerűen nem vesznek róla tudomást. Vagy tisztában vannak az igazságtartalmával, de nem képesek megreformálni az életüket, és így gondolkodnak:

„Egyetértek azzal, hogy bolygónk drasztikus változtatást igényel egyéni szinten is. de mit tegyek, ha képtelen vagyok lemondani a húsról?”

Cikkünkkel szeretnénk mindenkiben erősíteni a vegetáriánus étkezés iránti elkötelezettséget és szükségességének belátását.

A vegetáriánus étrendre való átállással igenis rengeteget tehetsz az élhető világért. Ebben David Attenborough filmje is segíthet.

Ugyanakkor sokszor ellehetetlenülve kezded a napi rutinod és azon gondolkodsz, ► hogyan legyünk vegetáriánusok, ha már megértettük, hogy a vega táplálkozás a helyes út.

Miért érdemes odafigyelni David Attenborough szavaira?

Világszerte bemutatták David Attenborough nagydokumentumfilmjét. Líra és dráma egyben. Sir Attenborough Egy élet a bolygónkon c. filmje tanúvallomás.

Az a vágy élteti, hogy megvédje a Földet a következő generációk számára. Ezért érdemes odafigyelni David Attenborough szavaira.

A 2020-as David Attenborough film világpremierje

A COVID-19 járvány miatt David Attenborough filmje a tervezett év eleji premier helyett most került a közönség elé. Szavai kellő súlyt kapnak, ha belegondolunk, hogy ez egy 94 éves ember figyelmeztetése.

Attenborough olyan elkötelezett természetvédő, aki meglátogatta a földkerekség minden földrészét. Bemutatta az élővilágot, a lélegző, lüktető csodát.

Számtalan filmje és könyve jelent már meg, mégis csak felvázolni tudta a természet fantasztikus változatosságát.

David Attenborough érthetően megindokolja, hogy táplálkozásunkban drasztikus változásra van szükség. Ezért is érdemes odafigyelni szavaira!

„A bolygó nem tudja támogatni a húsevők milliárdjait. Amennyiben mindannyian csak növényeket fogyasztanánk, akkor csak a jelenleg használt föld felére lenne szükségünk.”

A vegetáriánus étrend megmentheti a bolygót

A ► vegetáriánus étrend a természetvédelem, az ökoszisztéma elősegítője, és a klímaváltozás egyik megakadályozója lehetne. Erről a jövőért felelősséget érző közgazdászok, politikusok, művészek már épp eleget beszéltek. Elég a beszédből, itt a cselekvés ideje!

Már korábban is jelentek meg vegetáriánus, vegán témájú filmek. Gondoljunk csak James Cameron The Game Changers c. alkotására. Ebben vegán étrendet követő hírességek és élsportolók nyilatkoznak.

Kiderült, csupán megcsontosodott tévhit az az állítás, miszerint az egészség fenntartásához állati eredetű ételek is szükségesek. A filmben a világ egyik legerősebb embere, a testépítő, ► vegán Patrik Baboumian is szerepelt.

Az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio ugyancsak a vegán étkezés elkötelezettje. A környezetvédelem terén kifejtett munkássága is közismert. A szintén vegán Joaquin Phoenix 2020-ban megnyerte a Joker c. film legjobb férfi főszereplőjének járó Oscart.

A díjátadón az állatvédelemmel kapcsolatos, szenvedélyes beszédet mondott. Phoenix állatvédő aktivista, gyerekkorától vegán, aki még hús- vagy tejtermékek reklámjait sem vállalta.

David Attenborough élete: Egy élet a bolygónkon

Az Egy élet a bolygónkon c. filmben David Attenborough, a híres természettudós feltérképezte munkásságát. Látta, hogy élete során a bolygó biológiai sokfélesége milyen fokozott mértékben csökkent.

Félreérthetetlenül kijelentette, hogy a természet megmentése érdekében igenis változtatnunk kell étkezési szokásainkon. Szükséges a vegetáriánus, még jobb a vegán életmód.

Sir David Attenborough korábban egy BBC riportban elmondta, hogy nem is emlékszik mikor fogyasztott utoljára vörös húst.

A Radio Times-nak adott interjújában is beszélt a hús fogyasztás hátrányairól. Ezért is érdemes odafigyelni David Attenborough szavaira!

A film súlyos gondokról számol be, de a remény üzenete is a jövő generáció számára. Colin Butfield, a film producerének véleménye megszívlelendő.

„David évtizedeken keresztül elhozta a természet világát az otthonokba, de saját történetét és reflexióit csak most osztotta meg. Megrázó üzenet ez napjaink leginspirálóbb és legünnepeltebb természettudósától.”

Az Amazonas erdőirtásának az egyik elsődleges oka a marhahús-termelés. Drámai fotókat láthattunk az amazonasi erdőtüzekről is. A fő ok a marhatenyésztők földéhsége.

Ezért is érdemes odafigyelni David Attenborough szavaira! Így segítünk neked vegetáriánusnak lenni.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*