A böjtölés hatása felbecsülhetetlen

Tudatos táplálkozás

Aki a tudatos táplálkozás híve, az jól tudja, hogy a böjtölés hatása felbecsülhetetlen. Február a farsangi időszak, mégis a népi kalendáriumban böjt előhava a hónap neve. Miért? Mert régebben a nagy mulatozást a húsvétig tartó nagyböjt 40 napja követte. Ez szinte életmentő szerepet töltött be. Ugyanis a nagy eszem-iszom után kóros teltségérzet miatt nyögdécselt a legtöbb jómódú ember. Érdemes hát megvizsgálni a varázslatos böjt csodáját testi és lelki értelemben is.

A böjtölés hatása Gandhi szerint

Rémisztő adat, hogy hazánkban a lakosság minimum 30-40%-a szenved valamilyen emésztési probléma miatt. Ugyanakkor mindenkinek van egy saját orvosa. Önnön szervezete, amely a megfelelő életmód mellett képes segíteni őt. Nem a gyorséttermek és a mikrohullámú sütő, vagy a hamarjában bekapott falatok és a túlfogyasztás jelenti ezt az életstílust. Ételeink nemcsak táplálékok, egyben gyógyszerek is lehetnek. Miként a böjt is az egyik legjobb orvosság.

A BÖJTÖLÉS HATÁSA A SZELLEMRE

A koplalás a gyógyulás és a lelki tisztulás része lehet, illetve azt eredményezheti. A böjtölés kedvező hatással van a szellemi tevékenységekre is. Nem véletlen, hogy minden vallás ismeri a böjt gyakorlatát. A hindu filozófia az upavasa böjtöt ajánlja. Miben különbözik ez nyugati társaitól? Abban, hogy míg a testtől megvonják az élelmiszert, a lelket táplálják. Ha nincs a szervezet az emésztéssel leterhelve, energia szabadul fel. Ezáltal a figyelem felerősödhet. Ezt az időt az óind hagyomány a lelki társulásra, szent helyek felkeresésére ajánlja. Ott a szentéletű emberektől kérdezni, tanulni lehet.

A BÖJTÖLÉS HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE

Nincs olyan pirula, mely annyi jó hatást fejtene ki, mint akár egy rövidebb böjt. Ráadásul ingyenesen. Javítja az inzulin érzékenységet, csökkenti a 2. típusú diabétesz, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kór kockázatait.

Böjt hatása

A „takarékos üzemmód” többek között jótékony hatással van a vérkeringésre, a magas vérnyomásra. Segíti a lúgosítás folyamatát. A legújabb kutatások szerint még a rákos betegségek megelőzésében is szerepet játszik. Kedvezően befolyásolja a hormonháztartást. Ez hasznosságának csak a néhány legfontosabb területe.

A BÖJTÖLÉS VESZÉLYEI
Jól ismert táplálkozási zavar az anorexia és a sokkal gyakoribb bulimia. Mindkettő a téves önkép és a még hiányosabb életfelfogás következménye. Ha valaki a külsejét tekinti a legnagyobb értéknek, akkor nem az egészség az elsődleges szempont. A böjtölés veszélyei leselkedhetnek rá. A külsőségek híve mindent megtesz, hogy testét az éppen aktuális divatirányzat szerint formálja. Itt nem számít az egészség. A stresszel és szorongással teli élet is gyakran okoz bulimiás „falásrohamokat”, amit a hashajtók és a hányás követ. Pedig józan pillanatunkban tudjuk, hogy a problémákból nem az evés a kiút.

A KOPLALÁS EGÉSZSÉGES IS LEHET

Elfogadott tény, hogy a rendszeres testmozgás segíti a normális testsúly kialakulását, és csökkenti az egészségügyi kockázatokat. A koplalás egészséges is lehet. A vegetáriánus ételek is egyértelmű előnyökkel járnak. Sőt a táplálkozás tekintetében más szempontok is érdekesek lehetnek. Megvizsgálva az indiai koldusokat, azt találták, hogy sokkal kisebb a fogszuvasodás mértéke, mint a legtöbb gazdag nyugati ország jól táplált embereinél. 160 koldus között csupán kettőnél észleltek szuvas fogakat. Egy általános egészségügyi vizsgálat során pedig az derült ki, hogy a koldusok testi állapota feltűnően hasonlít a kontroll csoport 80 orvostanhallgatójáéhoz. Klinikailag a két csoport fizikai állapota nem sokban tért el.

Koplalás hatása az egészségre

Egy másik vizsgálatban a kutatók nemcsak azt a kérdést tették fel, hogy mit ettek a nehéz táplálkozási körülmények között, hanem azt: mit nem ettek? Milyen keveset ettek? Ez a tanulmány kimutatta, hogy a koldusok kevesebbet ettek ugyan, de nem voltak alultápláltak. Ezzel szemben az orvostanhallgatók túltápláltak, ugyanakkor a sok cukor és feldolgozott élelmiszer következtében alultápláltak voltak. A tanulmány szerint a koldusoknak jobb bélflórájuk volt, sokkal kevesebb vagy szinte semmi antibiotikumot nem kaptak. Nem úgy, mint a „megfelelő módon” ellátott diákok.

A BÖJTÖLÉS SZABÁLYAI

Régebben böjtös ételnek nevezték a pénteki ebédet, mert nem tartalmazott húst. Óriási tévedés, ha azt gondoljuk, hogy a húst nem tartalmazó ebéd egyben böjtös étkezés is. Akinek számít az egészsége, az eleve vegetáriánus. Ez az alapja az erőszakmentes táplálkozásnak, mely szintén a lelki felemelkedést szolgálja.
A böjtölés szabályai nagyon egyszerűek. A legfontosabb, hogy a saját fizikai állapotunkhoz igazítsuk. Ha tisztító kúrát végzünk, utána soha ne nehezen emészthető ételekkel folytassuk.
Éhezéssel nem lehet fogyókúrázni, és az éhség nem is azonos a koplalással. Ugyanis az első esetben mihelyt élelmiszerhez jut az ember, rögtön befalja. Tudatos koplaláskor pedig lassan pótolja a táplálékhiányt. Csak a tartós, illetve rendszeres böjt fog fokozatos súlyvesztést eredményezni. A böjtnek több fajtája is van, így aki komolyan szeretné egészségét megőrizni, válogathat a különféle lehetőségek közül. Van hosszabb-rövidebb időtartamú teljes böjt, és van csak folyadékon vagy gyümölcsökön alapuló is.

VÉLEMÉNYEK A BÖJTRŐL

Kedvcsinálóként néhány idézet, az ókortól napjainkig:

Amit eszik, annak egynegyede saját magát, a háromnegyede pedig az orvost tartja életben. – Egyiptomi piramis felirata, i.e. 3800

Az ókorban a bölcsek, akik hosszú életet akartak élni, lelki tevékenységet végeztek. Önfegyelmet gyakoroltak, szent tanulmányokat folytattak, az upavasa böjtöt követték… (Charaka Samhita)

Az önkontroll gyakorlatát némi böjttel kezdjük. (Mahavira)

Mindenkinek önmagában van egy orvosa, nekünk csak segítenünk kell őt a munkájában. Ez a belső természetes gyógyító erő, az egészség kialakításának legnagyobb ereje… Betegség alatt enni csupán a betegség táplálását jelenti. – Hippokratész

A böjt többet tesz az emberért, mint amit a legjobb gyógyszerek vagy a legjobb orvosok tudnak. Nem egy diétáról beszélek, hanem teljes táplálékmegvonásról. Tapasztalatból mondom. – Mark Twain

A böjti időszakok részei a lényemnek. Éppoly kevéssé tudok lemondani róluk, mint a látásomról. Ami a látást jelenti a külvilág számára, az a böjt belső világunk számára. –Mahátma Gandhi

A Természet törvényeit soha senki nem szegheti meg büntetlenül. A ma embere azt hiszi, megsértheti ezeket. Utána pedig rohan az orvoshoz, hogy az játssza ki a szabályokat, és csodákat tegyen vele. – Paul C. Bragg: A böjt csodája

A böjt számomra a test és lélek pihentetése, regenerálása Isten közelségében. – Marie Helvin, divatmodell

ÖSSZEGZÉS

Az elfogyasztott élelmiszer megváltoztathatja a gondolkodásmódot, magát az életet. Az élelmiszer üzemanyag, mely nélkül nem tudnánk létezni. Nem mindegy hát, hogy milyen és mennyi táplálékot küldünk, rossz esetben tömünk a gyomrunkba. A táplálék „információt” és anyagokat ad testünknek, amelyek szükségesek a megfelelő működéshez. Ha testünk nem kap megfelelő tájékoztatást, az anyagcsere folyamat felborul, megbetegszünk. A táplálkozási szokások megváltoztatása nagyon nehéz, de megéri az erőfeszítést.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*