fbpx Alkohol és cigaretta - Bharata Kultúrtér

Alkohol és cigaretta

Tudatos táplálkozás

Évente több mint 5 millió ember hal meg világszerte az alkoholfogyasztás miatt, mutatják a 2010-es évek statisztikái. A vezető kockázati tényezők még az érrendszeri megbetegedések, melyek legfőbb oka a húsevés, valamint a dohányzás, beleértve a passzív dohányzást is: évente 6,6 millió a halálos áldozatok száma. Az elemzések a dohányzás, a táplálkozás, az alkohol kockázati tényezői mellett még számos más egészségügyi tényezőre is kitérnek. A világ legnagyobb adatbázisa világszerte 187 országot foglal magába.

Magyarországon közel fél millió nyilvántartott alkoholista van. Sajnos az alkoholfogyasztás tekintetében az élvonalba tartozunk. Az erőszakos cselekedetek nagy részében is az alkohol játszik főszerepet. Rengeteg közlekedési baleset történik ittas vezetők folytán. Sok gyermek él az alkoholfüggőség miatt hátrányos helyzetű családban.

Hazai vonatkozásban az elemzések azt mutatják, hogy 19 percenként 1, naponta 77, évente pedig 28 000 honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

Dohányzás és alkoholfogyasztás Indiában

Indiában is súlyos közegészségügyi problémát jelent a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy míg a fejlett országokban a férfiak 42%-a, a nőknek pedig 24%-a dohányzik, addig a fejlődő országokban ez az arány sokkal jobban kettéválik: a férfiak 48%-os adatához képest a nők csupán 7%-a hódol ennek a káros szenvedélynek. Ugyanez érvényes az alkoholfogyasztással kapcsolatban is. A vizsgálat során kiderült, hogy a férfiak 16,3%-a, a nőknek pedig 0,8%-a fogyasztott rendszeresen alkoholt. E különbségeknek szociális okai vannak, az ősi kultúráját még ma is őrző Indiában az alkohol és a dohányzás nem elfogadott, a nők számára pedig társadalmilag sem az.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*