fbpx A monsanto génmanipulált kukoricájának engedélyezése 45 000 civil tiltakozását váltotta ki - Bharata Kultúrtér

A monsanto génmanipulált kukoricájának engedélyezése 45 000 civil tiltakozását váltotta ki

Tudatos táplálkozás

Miközben az emberek jól megérdemelt pihenésüket töltötték az ünnepek alatt, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma bejelentette, hogy engedélyezi a Monsanto genetikailag módosított szárazságtűrő kukoricáját.

A Monsanto-nak adott zöld út nem ütközött nehézségbe az Obama adminisztrációban, noha 45 000 ellenzéki és csupán 23 támogatói hozzászólást kapott, mióta megnyitották a kommentelési lehetőséget.

Készüljünk fel arra, hogy ez az új genetikailag módosított kukorica rövid időn belül bekerül a környezetbe és az amerikai élelemellátásba.

A Monsanto az erős szembenállás ellenére is folytatja a terjeszkedést

A hírek azután kaptak szárnyra, hogy öt afrikai államban kísérleteket folytattak, melyeket a Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozott.

A Monsanto szárazságtűrő kukoricamagjait afrikai farmereknek adták, hogy a hagyományos és fenntartható gazdálkodásban alkalmazott típusokat erre a szárazságot jól viselő fajtára cseréljék le.

Maga Bill Gates 500,000 részvényt vett 2010 augusztus 10-én a Monsanto-nál, de más szempontból is erős kötelékek fűzik a vállalathoz, mint ahogy a genetikailag módosított szúnyogokhoz is, melyeket jövőre bocsátanak ki Floridában.

Ez utóbbi célja valószínűleg az, hogy a kibocsátott steril szúnyogoknak a hagyományos egyedekkel képzett utódai szintén szaporodásképtelenek legyenek, s ily módon a szúnyogfaj eltűnjön a Föld kerekségéről.

„Obama elnök és Vilsack mezőgazdasági miniszter világos üzenetben közölte az amerikai közvéleménnyel, hogy nem foglalkoznak a genetikailag módosított élelmiszerekkel, a megkérdőjelezhető biztonsággal, az ellentétes környezeti hatásokkal, sem a farmereket érintő hátrányos eredményekkel, főleg nem a biogazdákéval” – mondja a nezőgazdasági politika elemző szakembere.

Vajon hogyan tudott a Monsanto sikeresen megerősödni és ezeket az új genetikailag módosított magokat kibocsátani, amikor ilyen nyilvánvalóan növekszik a velük szembeni ellenállás?

A Monsanto nem csak egy egyszerű társaság, aki genetikailag módosított termékek eladásával foglalkozik, hanem ez a hatalmas részvénytársaság erősen érintett olyan szabályoknak az elfogadásában és meghozatalában is, amik a genetikai összetevőkre vonatkoznak.

Azt gondolhatnánk, hogy a GMO engedélyezését lehetővé tevő emberek törekvése az, hogy jó hatást gyakoroljanak az egészségre, de a riasztó valóság az, hogy az emberiség és a bolygónk jövője foglalkoztatja őket a legkevésbé.

Ami a legtöbb állami törvényhozót illeti, a Monsanto növekedése az egekig folytatódhat, mindaddig, amíg bizonyos pénzügyi érdekeket figyelembe vesz.


Bill Gates alapítvány 500 000 részvényt vásárol a Monsanto-tól

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 500,000 részvényt vásárolt a Monsanto-tól.

Monsanto a világ legnagyobb genetikailag módosított élelmiszertermelője, melyet számos egészségügyi problémával hoznak kapcsolatba, mint például a sterilitás és a csecsemőhalandóság.

Az AGRA Watch által kiadott sajtóközlemény:

Monsanto már negatív hatást gyakorolt az afrikai országok mezőgazdaságára. Dél-Afrikában 2009-ben a Monsanto genetikailag módosított kukoricája nem hozott termést és több száz farmer tönkrement. Mariam Mayet környezetvédelmi ügyvéd, az Afrikai Biobiztonsági Központ alapítója és igazgatója Johannesburgban, elmondta, hogy néhány farmer 80 százalékos kárt szenvedett.

A Monsanto kártérítést nyújtott azoknak a nagytermelő gazdáknak, akiknek közvetlenül adta el a hibás terméket, azok a kistermelők viszont, akik ingyen vetőmag tasakot kaptak, nem kaptak semmit.

Ha a Gates-féle gazdasági erő párosul a Monsanto felelőtlenségével, az nem éppen kecsegtető kilátás az afrikai kisgazdák számára – mondta Mayet.

A Monsanto agresszív szabadalmazási gyakorlatai a magok fölött monopolizált irányítást hoztak létre oly módon, hogy a gazdáktól megtagadták az ellenőrzést saját termésük fölött, és egészen odáig is elmentek, hogy beperlik a tönkrement farmereket a szabadalom megsértéséért.

A 2009-es Forbes magazin a Monsantót az év vállalatának választotta annak ellenére, hogy visszaéléseket követett el a mezőgazdaságban

A Monsantót azzal is vádolják, hogy lakott területeken rakott ki mérgező hulladékot, ami számos egészségügyi problémát eredményezett.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*