Vallásközi dialógus

A vallásközi dialógus egy olyan szerencsés párbeszéd, amikor látszólagos különbözőségeket fejtenek le a különböző vallásokról. A nagy világvallások tanítása abban teljes mértékben megegyezik, hogy Isten létezik, és mi Hozzá tartozunk. Attól függően, hogy a hívő milyen kapcsolatot szeretne kialakítani és ápolni az Úrral, az út sokféle lehet. A vallásszabadság ennek biztosít szabad teret. Természetesen semmilyen szélsőséges irányzat nem fér meg a hiteles vallások alaptanításával. Egy kicsit is érzékeny ember nem is akarja megingatni senki hitét, sőt örül, hogy a társa a lelki élet után vágyakozik.

 

Vallásközi dialógus

 

A Vallásközi dialógus szükségessége

A vallásközi dialógus a világ harmóniáját szolgálja és segíti. A tolerancia, az együttérzés elengedhetetlen feltétel a 21. század emberének jövőt építő terveihez. Szentírások és az azokat hitelesen képviselő, kimagasló személyiségek tanítása szintén rendelkezésünkre áll. A lelkiismereti szabadság minden ember szuverén joga kell, hogy legyen. A vallásközi párbeszéd a béke kulcsa.

 

 

 • India vallásai

  India a filozófia és a vallások szülőföldje. Ami különösen értékessé teszi, hogy mindez napjainkban is létező valóság. India vallásai meghatározóak a kontinensnyi ország életében. Lássuk a tényeket.

  India négy vallás szülőhazája, és a földrésznyi országban mindegyiknek van történelmi létjogosultsága. A három ókori vallás, a hinduizmus, a buddhizmus és a dzainizmus az indiai filozófia formálói, a szikh vallás kissé későbbi keletkezésű. A témával kapcsolatban érdemes belepillantani A vallások világnapja az egyetemesség ünnepe

  ...
 • Theresa May hindu templomba látogatása kapcsán

  Theresa May, brit miniszterelnök egy különös látogatást tett 2017. június 3-án, pénteken. Férjével együtt meglátogatta a London észak-nyugati területén fekvő Swaminarayan hindu templomot, melyet a legnagyobb Indián kívüli hindu templomként tartanak számon.

  hindu templom látogatása

  Leveles Zoltán írása

  A templomlátogatás aznap történt, amikor a legutóbbi londoni terrortámadást

  ...
 • Indiai köszönés vallások és területek szerint

  Az indiai köszönés többféle formájával találkozhatunk indiai utazásaink során. Némelyik üdvözlési forma mögöttes tartalommal, filozófiai utalással is rendelkezik. Köszönti a mindenkiben jelen levő isteni jelleget vagy az igazi ént. A lelki lényt, aki ura önmagának, és a valódi tudás birtokosa.

  indiai koszones

  Vegyük hát sorba, hogy milyen indiai köszönési formákkal találkozhatunk indiai utazás során.  

  Az indiai köszönés tájegységként és vallási

  ...
 • Kereszténység és jóga

  A jóga egy lépcső, melynek fokai egészen magasra vezetnek, de nem kötelező végigjárni. Több szinten is lehet kapcsolódni hozzá, hiszen semmilyen előfeltétel nem szükséges. Kortól, nemtől, felekezettől függetlenül, minden szinten segíti a kitartó gyakorlót. A hinduizmus nem ismeri az örök kárhozat fogalmát, helyette az örök javítási lehetőségre tanítja híveit. A lélekvándorláscélja sem a büntetés, hanem az újrakezdés. A helyes tettek megtanulása, melyben többek között a jóga is segítséget adhat. Lássuk, mi történik, ha egymás mellé helyezzünk a két meghatározó fogalmat. Ezt látjuk: keresztény jóga.

  keresztény jóga gyakorlás...

 • Bizonyíték Isten létezésére: nincs rá szükség dr. Huston szerint

  97 éves korában eltávozott Dr. Huston Smith, akit még életében a "világ vallásainak nagykövete" címmel tiszteltek meg. Életművének slusszpoénja az a végkövetkeztetése, hogy valami létezésének a bizonyíthatatlansága nem bizonyítja nem létezését. Mint mondta, nincs tárgyi bizonyíték Isten létezésére. Valóban tartalmas földi pályafutásának befejezése kapcsán, ismerkedjünk meg e különös tudós életével! Minden bizonnyal sokat tanulhatunk tőle.

  dr Huston Smithnek bizonyíték Isten létezésére nincs szüksége...

 • A vallások világnapja az egyetemesség ünnepe

  A vallások világnapja minden év januárjának harmadik vasárnapjára eső Jeles Nap. Egy 1949-es vallásközi eseményhez vezethető vissza. Egyfajta vallásközi dialógus eredményeképpen alakult.  Lássuk, mit is ünneplünk ezen a napon?

  Vallások világnapja

  Leveles Zoltán írása

  A vallások világnapja célja

  A vallások világnapja kikiáltásának célja a különböző vallások közötti közös nevező megtalálása. E kommunikáció elfogadja, hogy

  ...
 • Szenteste a Bharatában

  2016. december 24-én 17 órakor


  Amikor a szentestére gondolunk, akkor a karácsony jut eszünkbe. A karácsonyi ünnepekről pedig a család, meg a szeretet. Pedig hát minden este szent, sőt minden pillanat. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szenteste elvilágiasodott. Egyre kevésbé szól a lelki gyakorlásról, Krisztus kiemelkedő tanításáról – a vallásközi dialógus jegyében. Mert párbeszédre szükség van.

  Hindu Karácsony


  A Bharata Kultúrtér egy kiemelkedő vendég, Srila B.V Atulananda Maharaj társaságában ünnepli a szentestét, amikor is megemlékezünk Jézus születéséről is. Természetesen picit rendhagyó módon. Szó lesz a karácsony

  ...
 • Vallásközi párbeszéd: egyetértésben az öt világvallás

  Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű vallásközi párbeszédet tartottak a Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én. Az India Klub Alapítvány szervezésében megvalósuló eseményen a szépszámú közönségnek lehetősége nyílt bepillantást nyerni a különböző vallások tanításaiba, és kérdéseket feltenni a jelenlevő szaktekintélyeknek.

   

   Vallásközi párbeszéd volt a Bharata Kultúrtérben...

 • Levél Gandhihoz: Te mire szavazol az erőszakmentesség világnapján?

  Leveles Zoltán nyílt levele Gandhihoz

  Kedves és tiszteletreméltó Gandhi!

  Mindenekelőtt elnézést kérek, amiért levelemmel zavarok, de volna néhány fontos kérdésem. Ha lehetséges, akkor tegeződő formában írnék, hiszen olyan vagy Te, akár a nagyapánk. Az egész világ nagyapja. Október 2. van, ezért azzal kezdem soraimat, hogy boldog születésnapot kívánok! Bár van egy olyan érzésem, hogy hirtelen és tragikus eltávozásod óta már azt a dátumot tekinted szülinapodnak, amikor innen hazautaztál, odaátra.

  Gandhi beszédet tart Indiában, a későbbi erőszakmentesség világnapja inspirálóciójára...
 • A többi vallás a sajátjában erősíti

  Leveles Zoltán Indiában

  Őszinte és hiteles párbeszédre van szükség

  Nagypál Szabolcs

  Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Nagypál Szabolcs római katolikus teológust, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusát.  A Vallásközi Párbeszéd Társaságának társelnöke a sajátján kívüli vallásokban is felfedezi Isten működését. Elmondása szerint a vallásközi párbeszéd számára állandó kihívás és ámulat, ugyanakkor számtalan áldás forrása. Mint

  ...
 • Személyes kapcsolatban Istennel

  Galgóczi István muszlim hitoktató

  A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Galgóczi Istvánt, muszlim hitoktatót. Az arabista politológus szerint az iszlámnak is fontos helye és szerepe van a vallásközi dialógusban.

  INTERJÚ GALGÓCZI ISTVÁN ISZLÁM SZAKÉRTŐVEL

  Megértéssel kezdődik, elfogadással folytatódik

  ATolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Csong An Szunimot, aki beszámolt saját útkereséséről, kultúrák találkozásáról és a vallásközi dialógus pozitív hatásairól.

  Csong An Szunim az</p>...				</span>
															</li>
									<li class=

  Vallásközi dialógus toleranciáról és empátiáról

  2016.09.22-én 18 órakor a Bharata Kultúrtérben

  Öt világvallás szaktekintélye tart eszmecserét a toleranciáról és az empátiáról az India Klub Alapítvány szervezésében. A budapesti Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én 18 órakor megvalósuló kerekasztal-beszélgetés célja rámutatni a világvallások ide vonatkozó közös értékeire. A közönség előtt zajló kerekasztal résztvevői azt elemzik, hogy a

  ...
 • Ortodox kereszténység és a Védák világa

  tulasi_10.jpgA védikus kultúra része a szent növény, a Tulaszi imádata. Ételfelajánláskor a levele vagy a virága is az oltárra kerül, a szárából készült kis gyöngyökből pedig nyaklánc készül a beavatott gyakorlók számára.

  Sokan nem tudják azonban, hogy a Tulaszi fontos szerepet játszik az ortodox kereszténység (beleértve a görög, bolgár, szerb, macedón, román és ortodox egyházak) vallásos gyakorlatában is.

  Az ortodox hagyomány szerint, amikor a tanítványok elmentek Jézus sírjához, azt üresen találták, de az egész területet teljesen kivirult Tulaszi cserjék díszítették. A görögök Tulaszit „Holy Basil”-ként, szent növényként tisztelték, a görög szó „basileus” jelentése:
  ...
 • Reformáció keleten és nyugaton

  Magyarországon a protestáns felekezetek októbert a reformáció hónapjának tekintik. Október 31-én pedig világszerte arról emlékeznek meg, hogy 1517-ben Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártkápolna ajtajára.

  Csaitanja Maháprabhu

  31-e előtt Luther már többször is prédikált a búcsúcédulák árusítása ellen, a lelki üdvösséggel való kalmárkodást teljes mértékben elítélte. A hit áruba bocsátása már évek óta egyre erősösött, arányosan a római kúria és a püspökök

  ...
 • Vallásközi zarándoklat

  Varangal. - Ezrével tolongtak a zarándokok a dargah (síremlék) körül, még a szomszédos államokból is; senkit nem állítottak meg a vallások határai. Egykor egy szúfi szent, Szjed Sah élt itt, 12 évet töltött egy közeli barlangban. Mondják, hogy természetfeletti erői voltak, de mindenképpen az emberiséget szolgálta a haláláig, 1856-ig. Síremlékét minden évben fölkeresik a hinduk, muszlimok és a keresztények. Színes felvonulással zárul az ünnep.

Joomla SEF URLs by Artio