utazás

Többféle utazás létezik. Nemcsak egy másik helyre történő látogatás, vagy a messzi Indiába való utazás. Bár ez utóbbi mindenképpen lelki töltéssel is bír, ha megfelelő személy a vezetőnk. De lehet belső utazásról is beszélni, amikor önmagunk jobbítása a cél. Nagyon érdekes a reinkarnációs utazás is, amikor előző életek élményeiről számol be valaki. Ma már komoly kutatás folyik ebben a témakörben, erről is talál itt cikket a kereső.

Utazás Indiába

Ha pedig a varázslatos India vonzza, akkor is a legjobb helyen kutakodik, hiszen nemcsak a látnivalókról és azok mögöttes tartalmáról kap hiteles információt. A járulékos, de fontos apróságokról is, mint amilyen például az oltások szükségessége vagy a viselkedésbeli fontos figyelmeztetések.

Aztán ott van egy könyvben való elmélyedés vagy önmagunk felfedezésének útja. Talán ez utóbbi az egyik legfontosabb, amikor nem elégszünk meg testi valónkkal, hanem azt keressük, kik is vagyunk valójában. Minderről olvashat különféle cikkeinkben, tanulmányainkban.

 • Az indiai turbán

  Nyugaton ha felmerül az indiai turbán kérdése sokan nem tudják hirtelen melyikre kell gondolni. Éppen ezért összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az indiai turbánokról. Megnéztük azt is honnan ered egyáltalán a turbán. Többek között azt is megtudtuk mit jelent ha valaki rózsaszín vagy éppen piros turbánt visel. Így egy esetleges indiai utazásnál biztosan képben leszel :)

  Írta: Bató Mária Magdolna

   

  Indiai turbán Rádzsasztán államban

  Az indiai turbán saját tájegységén belül is nagy változatossággal bír. Különbözőek színben, méretben és

  ...
 • A mosoly értéke

  A dolgok nem biztos, hogy úgy alakulnak, ahogyan szeretnénk. Kellemetlenségre egészen biztosan nem vágyunk. Mit sem szólva a természeti csapásokról? Így vannak ezzel az indiaiak is, akiknek életébe az árvíz gyakran beleszól. Hol a Gangesz, máskor a Jamuná árasztja el a környéken élőket. No de mi köze az áradásnak a mosoly értékéhez?

  Elmeséli: Leveles Zoltán

  Tipp: Spirituális programok és előadások

  Árvíz Indiában: a mosoly értéke felbecsülhetetlen

  Rádzsasztáni est

  Fergeteges évadnyitó előadás a Bharatában Haáz Eszter rádzsasztáni táncával és Leveles Zoltán rádzsasztáni útibeszámolójával - gyönyörű fotókkal és történetekkel. Kövesd a szavazást és regisztrálj az est Facebook esemény oldalán!

  2017. szeptember 4-én 18 órakor a Bharata Kultúrtérben (1074 Bp, Tivadar u. 3)

  Belépőjegy 1200 Ft.

  Tipp: Interjú Haáz Eszter rádzsasztáni táncossal>> A rádzsasztáni tánc felszabadító ereje

  HAÁZ ESZTER

  ...

 • Ramanuja ezeréves

  Ramanujacharya középkori hindu filozófus és lelki tanítómester 1000 éve született. Éppen ezért pontos születésnapja, 2017. április 30-a világraszóló ünnep Dél-Indiában. Sokszor Ramanuja néven említik. Magyar átírással Rámánudzsa vagy Rámánudzsácsárja. A Ramanuja ma is közhasználatban levő név. Jelentése: Ráma követője. Ramanuja nem összetévesztendő Srinivasa Ramanujan híres indiai matematikussal. 

   

  Ramanujacharya...

 • Indiai köszönés vallások és területek szerint

  Az indiai köszönés többféle formájával találkozhatunk indiai utazásaink során. Némelyik üdvözlési forma mögöttes tartalommal, filozófiai utalással is rendelkezik. Köszönti a mindenkiben jelen levő isteni jelleget vagy az igazi ént. A lelki lényt, aki ura önmagának, és a valódi tudás birtokosa.

  indiai koszones

  Vegyük hát sorba, hogy milyen indiai köszönési formákkal találkozhatunk indiai utazás során.  

  Az indiai köszönés tájegységként és vallási

  ...
 • Kőrösi Csoma Sándor élete

  „...ólmot keresett, és aranyat talált, és ami még ennél is több, nagyon jól felismerte a nemesfém értékét – így nyilatkozott Arthur Schopenhauer a nagy magyar polihisztorról. Kőrösi Csoma Sándor élete a tudósé. Nem magánember volt, aki saját vágyait követte volna. Egyetlen cél hajtotta, megtalálni a magyarok őshazáját. E küzdelmes években vált világhírű orientalistává. Lelkesítő üzenetet hagyott ránk:

  Kőrösi Csoma Sánor Élete egy mondatban

   

  „Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására,

  ...
 • Vrindávanban járt a néhai orosz cár indiai utazása során

  1891. január 4-én, pénteken a hinduk, akik a szent Jamuná folyóban fürödtek különös jelenet szemtanúi lehettek. Egy ismeretlen nyelven nevezett hajó közeledett a reggeli ködben. A Pamiat Azova, a császári orosz haditengerészet páncélos cirkálója. A hajóhídon tiszti kabátot viselő fiatal, világos bőrű férfit láttak, akit fegyveres katonák vettek körül, de partra szállva semmilyen támadó szándékot nem mutattak. Az idegen Miklós volt, az orosz trónörökös, a közeljövő utolsó orosz császára.

   

  Vrindavan...

 • Terrorveszély Indiából nézve

  Az utóbbi évtizedekben megszokhattuk, hogy a nyugati félteke a világ biztonságosabb oldala. Ebbe a komfortzónába hasított bele a szeptember 11-i merénylet. Akkor még nem sejtettük, hogy a mi Európánk is, a II. világháború után újra az aggodalom helyszínévé válhat. A párizsi és a brüsszeli merényletek új korszakot nyitottak Európában. A bizonytalan helyzet mindannyiunkat újraértékelésre késztet. Ahogyan a bajba jutott kisded mamájánál keres menedéket, cikkünkkel az európai kultúra bölcsőjében, az ókori India bölcsességében keresünk választ a sok megválaszolatlan kérdésre.

  Leveles Zoltán írása

  Terrorveszély...

 • Történetek a spirituális indiai étkezésről

  Leveles Zoltán indiai útinaplója

  Egy gyönyörű hetet töltöttem a remunai Khira Chora Gopináth templomban és annak kolostorában. Mindkét helyen nagyon jól éreztem magam. Emlékezetes marad, amilyen kedvességgel viseltettek irántam, amilyen finomakat kaptam enni. Nem mintha az evés volna a legfontosabb, de a szívhez vezető út mégiscsak a gyomron keresztül vezet. Nálam egész biztosan. Aztán, hogy milyen körítések közepette jut hozzá az ember az ételhez, az megint egy érdekes kérdés. Másként az egyházat jelentő templomban és másként az egyszerűséget magában hordozó kolostorban. Halld hát történetem arról, hogy miként ettem a templomban, és miként a kolostorban.


  Szembetűnő a különbség az egyházi és a kolostori élet között. Egy indiai guru egyszer feltette a kérdést,

  ...
 • Hogyan főzzünk vízforralóval mennyei ételeket néhány perc alatt?

  Leveles Zoltán indiai útinaplója

  Sosem gondoltam volna, hogy éppen Indiában történik majd meg velem, hogy egy városban nem találok egyetlen vegetáriánus éttermet sem. Teljesen mindegy, hogy melyik indiai államban. Valahol Indiában. Egy indiai kisvárosban. Egy egész napot bolyongtam valami jobb étterem után kutatva, de csak amolyan útszéli fekete kalyibákat találtam. A feketés alaphangot a pókháló, az felszálló por, a legyek, és a szenes tűzhelyből származó korom adta meg. Próbáltam elcsámcsogni az ilyen-olyan kotyvalékokat, melyek hol hal ízűek voltak, máskor pedig beazonosíthatatlan mellékízt éreztem rajtuk. Különben egyáltalán nem vagyok finnyás, de most ez nem ment le. Amikor már a harmadik zacskó csipszen nyamnyogtam, eldöntöttem, hogy az elkövetkező napokban én főzök

  ...
 • Belső béke a világ egyik legmegrázóbb kórházában

  A kórház a legutolsó hely, ahová kívánkozik az ember. Remélhetőleg másként vannak ezzel az orvosok. És remélhetőleg Indiában is. Húsz év Indiába utazgatás után magam is megfordultam jó néhányszor indiai kórházakban. Természetesen nem jó kedvemben, még csak nem is kíváncsiságból. Szerencsére általában nem magam miatt. Most legutóbb egy kolostor 80 éves szerzetesét kísértem, azaz vittem egy vidéki kisváros állami kórházába. Ezt a kórházi élményemet szeretném most megosztani.


  Leveles Zoltán indiai útinaplója


  Nagyjából egy tucat indiai kórházban jártam az évek során. Volt már lábtörés, szívkatéterezés, Dengue-láz, különféle ízületi sérülés, mankóvásárlás, végelgyengülésnek tűnő gyengélkedéssel járó gyomorrontás. Viszont meg kell jegyeznem, soha sem fordult

  ...
 • Indiai utak a spirituális Indiába

  Indiai kultúrtörténeti körutazásaink célja, hogy a résztvevő a belső nagy utazásában előrébb jusson és a megszámlálhatatlanul sok élmény hatására rengeteget gondolkodhasson az élet dolgain. Útjaink hozadéka India hiteles megismerése. Indiai családokat látogatunk, vidéki kolostorokban és nagyvárosi hotelben is lakunk, iskolákat látogatunk, néhány reggel jógázunk és meditálunk. A világhírű műemlékek megtekintése is része kultúrtörténeti tanulmányútjainknak. Ha majd hazaérsz, nem igazán tudod elmesélni, hogy mit is láttál. Csak annyit tudsz majd mondani: ezt látni kell és át kell élni, és azon kapod magad, hogy már a következő india utad szervezed...

   

  Indiai utak a boldogság</p>...				</span>
															</li>
									<li class=

  „Aha..."

  Leveles Zoltán írása a Gangesz partjáról, a Himalájából

  Gangesz IndiaIlyen egyszerű a dolog: egy homlokra csapás. Milyen bonyolult is volt egy-egy matematikai egyenlet hajdan a suliban. S láss csodát, egyszer csak eljutottunk addig a pontig, ahonnan már csak egy homlokra csapás választott el bennünket a nagy „aha" élménytől, amikor is fejcsóválva, szinte értetlenkedve értettük meg a dolgok egyszerűségét. Mint mondják az indiai bölcsek, a bonyolultaknak bonyolult, az egyszerűeknek egyszerű.

 • A tolvaj álma 1. rész

  India olyan, akár az anyagi világ, csak éppen egy picit tömörebben. Minden veszély és lehetőség, öröm és bánat, pokol és üdvözülés lehetősége benne rejlik, s a legváratlanabb pillanatokban nyilvánítja meg egy-egy arcát. Így váltja ki az emberből az újbóli rácsodálkozást, megrökönyödést, megkönnyebbülést s talán egy napon a megváltást. Nagy Tanító vagy, Te, drága Indiám.

  iphone jailIndiai utolsó napom mindig különbözik a többitől. Ébredés után egyfajta számotvetéssel rendszerezem a gondolataimat, mit is kaptam ezen az úton, mennyi csillogó szemet, mosolyt és természetességet...? Mennyi, mennyi tanítást hallottam? Tudtam-e adni bárkinek is bármit,

  ...
 • Tűz, tűz

  Leveles Zoltán írása

  A templomokban is tűzzel indul a nap. Jóval a napkelte előtt, amikor még alszik a város, a templomokban már nagy élet folyik. Akár ezerfős tömegek is tolonghatnak az oltár körül, hogy részt vegyenek a hajnali istentiszteleten. De mi szükség a szertartásra? Miért ne volna elég spontán módon leülni a folyóparton, lazán elmélyülni, s naphosszat elmélázgatni? Miért érezheti úgy a külső szemlélő, hogy elvész a lényeg a rituáléban?

   

  Leveles Zoltán írása

  Tartom a hátam

  Meddig emlékezhetek még Vrindávanra? A gyönyörű Góvinda és Madan-mohan templomra, s a legkedvesebb Gopináth templomra, ahol abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy magam is részt vehettem a felújítási munkálatok előkészítésében, vakolhattam, középkori törmelékből színpadot építhettem.

  Leveles Zoltán írása

  Tartom a hátam Leveles Zoltán írása

  Tipp: 

  Lehet rutinból is?

  Bármennyire is felemelő az utazgatás, a megszokott helyek egy idő után már egyre kisebb kihívást jelentenek. Egész éjszakányi indiai vonatozgatás után leszállok, a akár lehunyt szemmel is elbotorkálok a peronok között. Emlékezetemben előjönnek a korábbi információk. Ha pl. Mumbai Central, akkor jobbra fordulva lesz a teázó, balra a tudakozó, egyenesen a taxiállomás. Mintha beleunna az ember, hogy egyfajta rutinból megy minden.

  Leveles Zoltán írása

  Ezért is esik jól, ha új helyeket keresek fel. Irány Észak-Gudzsarat. Egy éjszakányi zötykölődés után begördül a vonatom. Ez van kiírva: Bhudzs. Leszállok a vonatról és végre, az a rég érzett birizgáló kíváncsiság, hogy most aztán merre

  ...
 • Indiai utazási tanácsok

  Indiai utazási tanácsok csomagoláshoz, és egyéb hasznos útmutatót foglaltunk itt össze, melyek segítségedre lehetnek indiai utad során. A legfontosabb tanács azonban, hogy ha az útleveled és a repülőjegyed nem felejted otthon, akkor már egész biztos, hogy jól fogod érezni magad... Tudtad, hogy velünk is utazhatsz Indiába?Indiai utak a spirituális Indiába.

  ...

 • "Mindenki énekeljen...!"

  Leveles Zoltán írása

  Ismét Vrindávan. Gyanútlan kóborlás a poros utcákon. Itt még a pornak is íze van. Ha a nap rásüt, fényjáték lesz belőle, ha fűszerek illatával keveredik, belakik tőle az ember. Nem csoda, hiszen ezt az évezredes port az ideözönlő zarándokok lába veri fel. A belső út porán kutatják az Önvalót és a Legfelsőbbet. S ez a por bűvös felhővé lesz, melynek ködje mindenki látását elvarázsolja. Hogy merre megyek, teljesen mindegy. Vrindávan rejtett kincsei szabadon hevernek.

  Leveles Zoltán indiai fotója

  „Nézz az égre, hunyd le a szemed…”

   Leveles Zoltán írása

  Mindig nagy szerencsém van Indiában. Hetente találkozom világsztárokkal. Lehet, hogy nem is mázli ez, hanem oly sok van belőlük Indiában, hogy nem lehet őket elkerülni. 

  Így történt, hogy egy éven belül immár másodszor lehettem Kishori Amonkar koncertjén. Azoknak írom ezeket a sorokat, akik azt gondolják, hogy tömeghipnózis, vagy varázslat, hogy akár több ezren is eljöhetnek és sokuk lehunyt szemmel hallgatják végig a koncertet. Persze egy ilyen koncertre rendszerint a belépés díjtalan, ingyenes ételkóstolóval és teával. Mégsem arról van szó, hogy enni járnának oda az emberek. Sokkal

  ...