Leveles Zoltán

Leveles Zoltán a Bharata Kultúrtér alapítója, az India Klub Alapítvány elnöke, író, hindu tanító, blogger, indiai spirituális utak szervezője és vezetője. Az ókori India bölcsességét szeretné közkinccsé tenni, de az sem idegen tőle, hogy egy rendkívül finom vagy gyorsan elkészíthető vegetariánus receptet tesz közzé.

Leveles Zoltán az indiai Vrindavanban

Tevékenységei szerteágazóak: Földanya tiszteletére szervezett rendezvényen mutat be védikus tűzáldozatot, kultúrtörténeti előadásokat tart, kerekasztal-beszélgetésben vesz részt különböző vallások képviselőjével. Őnkéntes programokat szervez a tanyavilágban, és falat épít, vagy éppen kerítést fest, esetleg jógázik az érdeklődőkkel.

Szerteágazó tevékenységei közül kettő a legfontosabb: a rendszeres lelki programok, melyeken a vaisnava szemlélet tanítását adja át, a másik pedig az írás.

Leveles Zoltán 1988-ban találkozott a hinduizmussal. Az óind bölcsesség megszállott kutatójaként nyert beavatást a hindu vaisnava tradícióba. Számos szakmai cikk szerzője. Több könyv és film alkotásában is részt vett. Publikációiban a létkérdéseken túl szívesen foglalkozik napjaink társadalmi problémáival is. India rendszeres látogatója, ahol környezetvédelmi projektekben, valamint középkori kolostorok rekonstruálásán vesz részt.

 

 

 

 • Ráma korszakának meghatározása

  Egy korábbi őszi indiai utam végén adtam magamnak egy-két szabad napot a 12 milliós Delhiben. Bár az indiai nagyváros kevésbé tartozik célállomásaim közé, mégis jólesett beleszimatolni a XXI. század Indiájának a levegőjébe. Nem arra a levegőre gondolok, amiről Pekinggel versengve a szmogriadóval kapcsolatban emlegetnek.

  Ha már Delhi levegőjénél tartunk, egyre jobb a helyzet. Folyamatosan bővítik a szupermodern metrót, így valamivel csökkent a közúti forgalom. Ugyanakkor egyre több a jármű. Ami biztos, hogy a közlekedés a metró megnyitása óta sokkal szervezettebb. Persze európai agynak még korántsem rendeződött teljesen.

   

  Ramayana...

 • „Nézz az égre, hunyd le a szemed…”

   Leveles Zoltán írása

  Mindig nagy szerencsém van Indiában. Hetente találkozom világsztárokkal. Lehet, hogy nem is mázli ez, hanem oly sok van belőlük Indiában, hogy nem lehet őket elkerülni. 

  Így történt, hogy egy éven belül immár másodszor lehettem Kishori Amonkar koncertjén. Azoknak írom ezeket a sorokat, akik azt gondolják, hogy tömeghipnózis, vagy varázslat, hogy akár több ezren is eljöhetnek és sokuk lehunyt szemmel hallgatják végig a koncertet. Persze egy ilyen koncertre rendszerint a belépés díjtalan, ingyenes ételkóstolóval és teával. Mégsem arról van szó, hogy enni járnának oda az emberek. Sokkal

  ...
 • Jogos kételyek?

  Vajon a kételkedés építi vagy rombolja az emberi jellemet? Sok mindenben kételkedhetünk. Házastársban, Isten létében, végső soron önmagunkban. A kétely pedig segít a meggyőződés megerősítésében. Ha pedig egyszer a megyőződés jelen van, hogyan is férne hely a kétely számára? A szeretet alapú kapcsolatokban nincs helye kételynek. 

  Leveles Zoltán írása

  Komoly kételyekkel és előítéletekkel kell szembenéznünk az eltűnt civilizációkkal kapcsolatban is. A történelem súlya akaratlanul rátelepszik a lelkiismeretünkre, akár egy nehezék. A múltban ugyanakkor sok évezredes élettapasztalat bölcsessége is jelen

  ...
 • Világegyetem keletkezése a hindu vallásban

  A világegyetem keletkezése komplex témakör. A hindu teremtés érdekessége és azóind teremtéselmélet jellemzője, hogy a lelkeket az időkerék mindkét irányában örökkévalónak tekinti: „mindig létező, halhatatlan és ősi, nem teremtetett" (Bhagavad-gítá). A védák tehát a teremtést csakis az anyagi világra értik. A teremtésben Isten közvetlenül nem vesz részt, ahogyan a király sem vesz részt közvetlenül országának különféle projektjeiben, hanem azokat meghatalmazottjai által hajtja végre. Isten

  ...
 • Halálbüntetés

  Legutóbbi indiai utamon a napi sajtó egyik fő témája a 2001-ben India parlamentje előtt elkövetett terrortámadás fő vádlottjának közelgő ítélete volt. Ti. a gépfegyveres lövöldözésben egy biztonsági ember életét vesztette, s ilyen, halálesettel járó állam elleni bűntettért Indiában kötél általi halál jár.

  A szegedi Közéleti Kávéházban tartott előadásomon valahogyan szóba került a halálbüntetés. Vizsgáljuk meg hát a kérdést az óind nézőpontból.

  Először is szögezzük le, hogy az erőszakmentességről és a mindenki iránt érzett együttérzéséről híres hindu világkép gyilkossági

  ...
 • Valami megmagyarázhatatlan

  Minden nép találhat magának okot a panaszkodásra. India esetében ott az évezrednyi muzulmán hódítás, amit az angol gyarmatosítás melegváltásban vett át, hogy két évszázadon át „vezesse a felvilágosodás felé" a világosság népét. Aztán, az angolok kivonulása után, minden előnyével, de nem kevés hátrányával, jött a XX. századi demokrácia...

  Leveles Zoltán írása

  majom szemuveg vrindavan

  Robbanásszerű a fejlődés. India ma dobogós a világgazdaság iparágainak jó részében. Egyre nőnek a nyugati típusú, (a Magyarországon

  ...
 • Egy csupor tej

  Radzsasztán, hűvös februári pirkadat. A dombos sivatagi tájból oázisként emelkedik ki egy-egy tanyacsoport. Lajos ki sem száll az autóból, mert azt mondtam, nem lesz hideg... pedig hát a leheletet is látni lehetett, ahogyan átvilágította a homokbucka mögül leselkedő nap.

  Tej Indiában

   

  Leveles Zoltán írása

   

  Így történt, hogy körülnéztünk a néhány görbe kunyhóból álló

  ...
 • Hindu erotika - Síva lingam

  A hindu erotikáról szóló sorozatunkban most a Síva-kultusz fontos jelképével, a Siva lingammal foglalkozunk, s végül összegezzük a hindu erotikával kapcsolatos cikksorozat lényegét.

   

  Siva lingam hindu imádat

   

   Leveles Zoltán írása

  A laikus szemlélő indiai kultúrával kapcsolatos ismeretei között nagy valószínűséggel szerepel a Sivát phallosz formában történő imádata. S

  ...
 • Krsna alászállása

  Krsna-dzsajanti, így nevezik Indiában a hinduk nagy ünnepét, Krsna születését. A dzsajanti szanszkrt szó arra a szerencsés bolygóállásra utal, ami Krsna születése pillanatában állt fenn. A dzsajanti szót tévesen kiemelkedő emberek születésével kapcsolatban is használják. A holdnaptár szerint 2018- ban szeptember 3-ra esik az ünnep, amiről világszerte megemlékeztek: Skandináviától Dél-Afrikáig, Japántól az Amerikáig. Az ünneplésből persze Magyarország sem marad ki.

  Ünnepeld velünk Krsina születésnapját! A budapesti Bharatában 2018. szeptember 2-án délután ünnepeljük>> Krisna janmastami

  Millió zarándok

  Másnap reggel körmenetre indulunk. Kissé tartok a nagy tömegtől. A személyesebb, átlátható társaságnak vagyok a híve. Hajnalban fenntartásokkal érkezem a megbeszélt találkozóhelyre. Vajon oda lehet-e figyelni a lelkiségre ilyen hatalmas tömegben? Nem azzal telik-e majd a mai nap, hogy mindig várni kell valakire, vagy mindenféle ügyes-bajos dolgokkal foglalkozunk?

  Leveles Zoltan indiai foto folyo aldozat

  Vrindávan, Vrindávan, újra Vrindávan…

  Leveles Zoltán írása

  Hmmm. Őrült vagyok, India-őrült. Nem is értem, hogy lehetek már megint Indiában, ráadásul a mézédes Vrindávanban, a bhakti jóga szülőföldjén.
  Vrindavan a bhakti joga eredeteAzt sem értem, hogy lehetek ennyire belebolondulva ebbe a feje tetejére állt világba. De miért is kellene mindent érteni vagy tudni? Egy parányi lélek úgysem értheti meg az Abszolútat. Egy indiai mondás szerint a szeretet ott kezdődik, ahol a tudás véget ér. A tudás egy gát, melyen a hit és

  ...
 • A szent tehén miért szent Indiában?

  Az Indiát megjártak közül ki ne botlott volna bele utcai szent tehén gulyába? Olykor a leglehetetlenebb helyeken kószáló tehén, vagy a sokmilliós Delhi forgatag egyik útkereszteződésének kellős közepén jóízűen kérődző jószág mosolyogtatja meg a nyugati utazót. Máskor pedig, letisztult tekintettel, a nem kis mennyiségű benzingőzt kipöfögő járműveket szemléli a szent tehén. Nézzük, mi a helyzet ma a szent tehenekkel Indiában?

  Leveles Zoltán írása

   

  Indiai szent tehén

  Mi újság Indiában?

  Leveles Zoltán írása

  Indiából jelentkezem. Néhány perccel ezelőtt jöttem el a hrisikési Ganga-púdzsáról. Aki járt már Hrisikésben, az tudja, miről beszélek. Az év mind a 365 napján este fél hétkor több száz, olykor több ezer ember jön össze Hrisikésben, a Paramarth Niketan ásram lépcsőin, hogy a Himalája szelével együtt alázúgó szent Gangeszt ünnepelje.

  A Gangeszt milliók dicsőítik nap mint nap, a forrástól egészen a Bengáli-öbölig. Ezt teszik a fiatalok, a szülők és a nagyszülők is, így imádjak a szent folyót évezredek óta. Meg kell, hogy mondjam, számomra egész Indiában Vrindávan és a hrisikési Gangesz imádat mutat leglényegretörőbben az évezredek mögé, ez a két hely

  ...
 • Nesze neked, Európa!

  Leveles Zoltán írása

  Kevesen élnek nálamnál nagyobb lelkiismeret furdalásban. Valahogyan, a Sors kegyes elrendezése folytán rendszeresen járok-kelek, utazom Indiában. Tudom, hogy mennyi és mennyi ember vágyódik ebbe a csodavilágba. Naponta komolyan gyakorolják lelki életüket, zengik a szent mantrákat, olvasnak India kultúrájáról, a Védákról. Ilyen emberek, ha csak egy napra is, nagy rajongással látogatnának el Krsna és Ráma szent földjére. Kötelezettségeik vagy életkörülményeik miatt ez mégsem adatik nekik meg. 

  hanuman...

 • Bioszemlélet Indiában

  Furcsa is volna, ha a Rámájana, Mahábhárata és Gandhi elveken felnőtt országban nem volna helye a biogazdálkodásnak. Nem tudom, Gandhi mit szólna, ahhoz, hogy az a haza, amelyikért végül az életét adta, amelyikért többek között olyan elveket fektetett le, hogy soha senki ne vásároljon külföldi terméket, nos ez az ország népének jó része ma borzalmas identitásválsággal és a tudatosság hiányával küzd. Vagy mégsem?

   

  Bioszemlélet Indiában

  Foto: 

  ...
 • Rupa Goswami verse Vrindávanról

  Rupa Goswami (magyar átírással Rópa gószvámí) középkori vaishnava költő, író és filozófus. Chatianya Maháprabhu tanítványaként Bengáliából Vrindávanba költözött. Rupa goswami nevéhez kötődik Vrindávan helyreállítása. Ezúttal Rupa Goswami egy különös versével foglalkozunk. A vers kissé humorosan fejezi ki Vrindávan spirituális hangulatának ellenállhatatlan, beszippantó erejét.

  Rupa Goswami

   

  "Ha világi kapcsolatokra és

  ...
 • Az ellenség beazonosítása a lelki ösvényen

  A lelki ösvényre lépő gyakran tapasztalhatja, hogy egy láthatatlan erő visszahúzza, kedvét szegi. Hamar világossá válik, hogy nagy csatába vágtuk lelki életünk csatabárdját. Akármennyire is nem szeretnénk harcolni, mégis meg kell küzdeni az ellenséggel. A sikeres harc érdekében pedig fel kell ismerni, majd helyesen felmérni az ellenséget.

   Belső ellenség

  Nézzük hát, ki is az az ellenség, akivel meg kellene küzdenünk? Ehhez a Bhagavad-gítá 1. fejezetének 21-21. versét hívjuk segítségül. Úgy látszik, a mai problémák nem újkeletűek. 5000 évvel ezelőtt is

  ...
 • Felkerestük az Ádám hídja néven ismert Ráma setu hidat

  A visszajelzésekből ítélve nem csak szerkesztőségünkben keltett komoly felzúdulást, de az India Hangja olvasóinak a fantáziáját is beindította az előző számunkban közölt, Ádám hídja néven ismertté vált Ráma híd NASA-i felfedezésének híre. Kíváncsiságunk sem csillapult. Gondoltunk egyet, s utánajártunk az ügynek...

  Leveles Zoltán írása

   Ráma hídja

  Így kerültünk január 25-én Bombaybe, hogy aztán néhány nappal később a Bengáli-öböl déli fekvésénél lubickolhassunk a tenger

  ...
 • A boldogító elégedettség

  Aki elégedett, annak semmi sem hiányzik. Akinek semmi sem hiányzik, az a leggazdagabb. Mégis, hogyan válhat az ember teljesen elégedetté? Ráadásul a lenti Bhagavad-gítá vers önmagunkkal kapcsolatos elégedettségről beszél. Önmagunkkal kapcsolatban pedig szokatlan az elégedettségen meditálni. Tegyük hát rendbe ezt a kérdést. Lássuk a Bhagavat-gítá véleményét!

  elegedettseg a Bhagavad-gítá szerint

  Tipp: hallgasd élőben is a tanításokat>> Meditáció és spirituális tanítás

   

  Bhagavad-gítá 6.8. - vers az

  ...
 • A bénító ragaszkodás

  Miért is kellene megszabadulni a ragaszkodástól? Érthető, hogy a félelem és a harag nem kívánatos. De mi a baj a ragaszkodással? Lássuk a Bhagavad-gítá válaszát.

  Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> Meditáció és spirituális tanítás

  Ragaszkodás és szenvedés

   

  víta rága bhaja krodha
  man majá mám upásritáha
  bahavo gjána tapaszá
  pútá mad bhávam ágatáha

   

  "Megszabadulván a ragaszkodástól, a félelemtől és a haragtól, teljesen elmélyülvén

  ...