Leveles Zoltán

Leveles Zoltán a Bharata Kultúrtér alapítója, az India Klub Alapítvány elnöke, író, hindu tanító, blogger, indiai spirituális utak szervezője és vezetője. Az ókori India bölcsességét szeretné közkinccsé tenni, de az sem idegen tőle, hogy egy rendkívül finom vagy gyorsan elkészíthető vegetariánus receptet tesz közzé.

Leveles Zoltán az indiai Vrindavanban

Tevékenységei szerteágazóak: Földanya tiszteletére szervezett rendezvényen mutat be védikus tűzáldozatot, kultúrtörténeti előadásokat tart, kerekasztal-beszélgetésben vesz részt különböző vallások képviselőjével. Őnkéntes programokat szervez a tanyavilágban, és falat épít, vagy éppen kerítést fest, esetleg jógázik az érdeklődőkkel.

Szerteágazó tevékenységei közül kettő a legfontosabb: a rendszeres lelki programok, melyeken a vaisnava szemlélet tanítását adja át, a másik pedig az írás.

Leveles Zoltán 1988-ban találkozott a hinduizmussal. Az óind bölcsesség megszállott kutatójaként nyert beavatást a hindu vaisnava tradícióba. Számos szakmai cikk szerzője. Több könyv és film alkotásában is részt vett. Publikációiban a létkérdéseken túl szívesen foglalkozik napjaink társadalmi problémáival is. India rendszeres látogatója, ahol környezetvédelmi projektekben, valamint középkori kolostorok rekonstruálásán vesz részt.

 

 

 

 • Hogyan főzzünk vízforralóval mennyei ételeket néhány perc alatt?

  Leveles Zoltán indiai útinaplója

  Sosem gondoltam volna, hogy éppen Indiában történik majd meg velem, hogy egy városban nem találok egyetlen vegetáriánus éttermet sem. Teljesen mindegy, hogy melyik indiai államban. Valahol Indiában. Egy indiai kisvárosban. Egy egész napot bolyongtam valami jobb étterem után kutatva, de csak amolyan útszéli fekete kalyibákat találtam. A feketés alaphangot a pókháló, az felszálló por, a legyek, és a szenes tűzhelyből származó korom adta meg. Próbáltam elcsámcsogni az ilyen-olyan kotyvalékokat, melyek hol hal ízűek voltak, máskor pedig beazonosíthatatlan mellékízt éreztem rajtuk. Különben egyáltalán nem vagyok finnyás, de most ez nem ment le. Amikor már a harmadik zacskó csipszen nyamnyogtam, eldöntöttem, hogy az elkövetkező napokban én főzök

  ...
 • Menekültválság Indiából nézve

  Leveles Zoltán írása

  Megszoktam már, hogy ha az indiai sajtóban megjelenik Magyarország, vagy valamelyik magyar politikus neve, akkor valószínűsíthetően nagy balhé van otthon. A korábbi indiai magyar vonatkozású sajtóhírek, hogy magyar politikus Indiába látogat, tévészékház ostrom, táncoló miniszterelnök, és hasonló hírek azonban nem maradnak meg különösebben az indiai köztudatban. Nem úgy, mint a menekültválság. Ha kiderül rólam magyar származásom, akkor az egyöntetű reagálás valami ilyesmi: „Hungary problem…” Vizsgáljuk hát meg ezt az egész menekültválságot az indiai bölcsek szemszögéből, a belső béke szemüvegén keresztül.

  Az érmének mindig két oldala van. A menekültkérdés futótűzként terjedő

  ...
 • Belső béke a világ egyik legmegrázóbb kórházában

  A kórház a legutolsó hely, ahová kívánkozik az ember. Remélhetőleg másként vannak ezzel az orvosok. És remélhetőleg Indiában is. Húsz év Indiába utazgatás után magam is megfordultam jó néhányszor indiai kórházakban. Természetesen nem jó kedvemben, még csak nem is kíváncsiságból. Szerencsére általában nem magam miatt. Most legutóbb egy kolostor 80 éves szerzetesét kísértem, azaz vittem egy vidéki kisváros állami kórházába. Ezt a kórházi élményemet szeretném most megosztani.


  Leveles Zoltán indiai útinaplója


  Nagyjából egy tucat indiai kórházban jártam az évek során. Volt már lábtörés, szívkatéterezés, Dengue-láz, különféle ízületi sérülés, mankóvásárlás, végelgyengülésnek tűnő gyengélkedéssel járó gyomorrontás. Viszont meg kell jegyeznem, soha sem fordult

  ...
 • Hindu halálkép


  Hindu halálképA szomorú halál nem a vég, csupán kapu: átjáró két világ, két születés között. A lélek elvándorol, hátrahagyva használhatatlanná vált anyagi testét. Ez a lélekvándorlás. Az emberi élet a meghalás művészete. Az életet becsületesen végigküzdő halála a hátramaradóknak keserédes diadal. Fájdalmas, mert hiányát semmi sem pótolhatja. Győzedelmes, mert harcban elesett hősé.

  „A test ruha: ha elszakad, újat osztanak a világ-magazinból." (

  ...
 • „Aha..."

  Leveles Zoltán írása a Gangesz partjáról, a Himalájából

  Gangesz IndiaIlyen egyszerű a dolog: egy homlokra csapás. Milyen bonyolult is volt egy-egy matematikai egyenlet hajdan a suliban. S láss csodát, egyszer csak eljutottunk addig a pontig, ahonnan már csak egy homlokra csapás választott el bennünket a nagy „aha" élménytől, amikor is fejcsóválva, szinte értetlenkedve értettük meg a dolgok egyszerűségét. Mint mondják az indiai bölcsek, a bonyolultaknak bonyolult, az egyszerűeknek egyszerű.

 • A tolvaj álma 2. rész

  Az ellopott mobiltelefonom indiai története

  Leveles Zoltán: Tolvaj álma 1. rész <<Előző rész

  Leveles Zoltán IndiábanA tolvaj lázasan telefonálgatni kezdett. Nem tudtam eldönteni, hogy csak időt húz, vagy valóban intézkedik a telefonom visszaszerzésének ügyében. Kezdtem hozzászokni, hogy ebben a felállásban a rendőr csak egy díszlet, aki a törvényt jelképezi, de nekem kell kézben tartanom az ügyet. Nem úgy tűnt, mintha idegesítettem volna a rendőrt az európai környezetben önbíráskodásnak ítélhető hozzáállásommal. Fokozatosan sodródtam bele ebbe a szerepbe. Először csak

  ...
 • A tolvaj álma 1. rész

  India olyan, akár az anyagi világ, csak éppen egy picit tömörebben. Minden veszély és lehetőség, öröm és bánat, pokol és üdvözülés lehetősége benne rejlik, s a legváratlanabb pillanatokban nyilvánítja meg egy-egy arcát. Így váltja ki az emberből az újbóli rácsodálkozást, megrökönyödést, megkönnyebbülést s talán egy napon a megváltást. Nagy Tanító vagy, Te, drága Indiám.

  iphone jailIndiai utolsó napom mindig különbözik a többitől. Ébredés után egyfajta számotvetéssel rendszerezem a gondolataimat, mit is kaptam ezen az úton, mennyi csillogó szemet, mosolyt és természetességet...? Mennyi, mennyi tanítást hallottam? Tudtam-e adni bárkinek is bármit,

  ...
 • „Az utolsó napom..."

  16

  Leveles Zoltán írása

  Újabb gyanútlan érkezés Vrindávanba. A februári dél-indiai hőség után micsoda felüdülés a március eleji, vrindávani tavasz! Éppen három évvel ezelőtt forgattuk ezeken az utcákon a Guru c. filmet. Mennyi sok szép emlék! Már csak a forgatáson is. Kamerákkal való kivonulás a reggeli ködben, kapkodás, szervezkedés, máskor értelmetlennek tűnő várakozás. Vajon milyen lesz majd a film? Közel két hónapig dolgoztunk rajta. Sok apró részleten órákig, napokig. S ahogyan a mesterszakács ételeket és ízek kavalkádját látja a zöldségekben és a fűszerekben, a rendező is előre látja a filmet. A stáb többi tagja a rendező útmutatásai szerint cselekszik, és csak sejti, hogy

  ...
 • Bhagavad-gítá 7.14. - Vers az anyagi energia legyőzéséről

  Az anyagi energiát legyőzni nem egyszerű feladat. Kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e? Éppen ezzel kapcsolatban Ardzsuna is kérdez a Bhagavad-gítában. 
   
  daivi hjesá gunamají
  mama májá duratjajá
  mám eva je prapadjante
  májám etám taranti te

  „Az anyagi természet három kötőerejéből álló isteni energiámat nagyon nehéz legyőzni. De akik átadták magukat nekem, azok könnyedén túllépnek rajta." Bhagavad-gítá 7.14.

   

  Anyagi energia legyőzése...

 • Tűz, tűz

  Leveles Zoltán írása

  A templomokban is tűzzel indul a nap. Jóval a napkelte előtt, amikor még alszik a város, a templomokban már nagy élet folyik. Akár ezerfős tömegek is tolonghatnak az oltár körül, hogy részt vegyenek a hajnali istentiszteleten. De mi szükség a szertartásra? Miért ne volna elég spontán módon leülni a folyóparton, lazán elmélyülni, s naphosszat elmélázgatni? Miért érezheti úgy a külső szemlélő, hogy elvész a lényeg a rituáléban?

   

  Leveles Zoltán írása

  Lehull a lepel

  Leveles Zoltán írása

  A hajnali istentisztelet előtt húsz perccel léptünk be a már félig megtelt templomba. A hívek a földön ülve énekelték imáikat. Egyre csak dagadt a tömeg, s ahogy az oltár ajtaja megnyílt, mintha csak ezrek kiáltottak volna fel égnek emelt karokkal: Sri Bhagaván kí dzsáj! – dicsőség a Mindenhatónak! A templom közepéről figyeltem a történéseket. Ráláttam az oltárra. Hatalmas szemekkel nézett rám az imádott istenség. Néztem Őt én is. Mint egy pokrócba tekert, fázós gyermek, úgy állt az oltáron, csak a feje látszódott ki a színes kendők közül. A hívek éneke betöltötte a templomot. Azt nem tudom, hogyan, de rajtam kívül mindenki közelebb került az oltárhoz. Addig-addig furakodtak, míg csak a lehető legközelebb nem kerültek. Én pedig egyre hátrébb

  ...
 • Sütőtök leves receptek

  Egyszerű sütőtök krémleves, mégis nagyszerű! Tényleg rendkívül egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek ezek a sütőtök leves receptek. NéhányA sütőtök az ősz legnagyobb ajándéka. Több fajtája is létezik. Legelterjettebb a hosszúnyakú sütőtök, népies nevén sonkatök, mely 2-4 kg méretűre nő meg. Felhasználása sokrétű. Édességeket, sós zöldségköreteket és levest is készíthetünk belőle. Nézzük hát a sütőtök leves recepteket!

   

  Sütőtök leves receptek

   

  Leveles Zoltán receptje

   

  Egyszerű sütőtök krémleves

  ...
 • Bhagavad-gítá 6.47. - a tökéletes jógi

   „Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentális szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb."
   
   
  jóginám api szarvesám
  mad gatenántar átmaná
  sraddháván bhadzsate jó mám
  sza me juktatamó mataha
   
  Tökéletes jógi

  Tartom a hátam

  Meddig emlékezhetek még Vrindávanra? A gyönyörű Góvinda és Madan-mohan templomra, s a legkedvesebb Gopináth templomra, ahol abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy magam is részt vehettem a felújítási munkálatok előkészítésében, vakolhattam, középkori törmelékből színpadot építhettem.

  Leveles Zoltán írása

  Tartom a hátam Leveles Zoltán írása

  Tipp: 

  Lehet rutinból is?

  Bármennyire is felemelő az utazgatás, a megszokott helyek egy idő után már egyre kisebb kihívást jelentenek. Egész éjszakányi indiai vonatozgatás után leszállok, a akár lehunyt szemmel is elbotorkálok a peronok között. Emlékezetemben előjönnek a korábbi információk. Ha pl. Mumbai Central, akkor jobbra fordulva lesz a teázó, balra a tudakozó, egyenesen a taxiállomás. Mintha beleunna az ember, hogy egyfajta rutinból megy minden.

  Leveles Zoltán írása

  Ezért is esik jól, ha új helyeket keresek fel. Irány Észak-Gudzsarat. Egy éjszakányi zötykölődés után begördül a vonatom. Ez van kiírva: Bhudzs. Leszállok a vonatról és végre, az a rég érzett birizgáló kíváncsiság, hogy most aztán merre

  ...
 • "Mindenki énekeljen...!"

  Leveles Zoltán írása

  Ismét Vrindávan. Gyanútlan kóborlás a poros utcákon. Itt még a pornak is íze van. Ha a nap rásüt, fényjáték lesz belőle, ha fűszerek illatával keveredik, belakik tőle az ember. Nem csoda, hiszen ezt az évezredes port az ideözönlő zarándokok lába veri fel. A belső út porán kutatják az Önvalót és a Legfelsőbbet. S ez a por bűvös felhővé lesz, melynek ködje mindenki látását elvarázsolja. Hogy merre megyek, teljesen mindegy. Vrindávan rejtett kincsei szabadon hevernek.

  Leveles Zoltán indiai fotója

  Ráma korszakának meghatározása

  Egy korábbi őszi indiai utam végén adtam magamnak egy-két szabad napot a 12 milliós Delhiben. Bár az indiai nagyváros kevésbé tartozik célállomásaim közé, mégis jólesett beleszimatolni a XXI. század Indiájának a levegőjébe. Nem arra a levegőre gondolok, amiről Pekinggel versengve a szmogriadóval kapcsolatban emlegetnek.

  Ha már Delhi levegőjénél tartunk, egyre jobb a helyzet. Folyamatosan bővítik a szupermodern metrót, így valamivel csökkent a közúti forgalom. Ugyanakkor egyre több a jármű. Ami biztos, hogy a közlekedés a metró megnyitása óta sokkal szervezettebb. Persze európai agynak még korántsem rendeződött teljesen.

   

  Ramayana...

 • „Nézz az égre, hunyd le a szemed…”

   Leveles Zoltán írása

  Mindig nagy szerencsém van Indiában. Hetente találkozom világsztárokkal. Lehet, hogy nem is mázli ez, hanem oly sok van belőlük Indiában, hogy nem lehet őket elkerülni. 

  Így történt, hogy egy éven belül immár másodszor lehettem Kishori Amonkar koncertjén. Azoknak írom ezeket a sorokat, akik azt gondolják, hogy tömeghipnózis, vagy varázslat, hogy akár több ezren is eljöhetnek és sokuk lehunyt szemmel hallgatják végig a koncertet. Persze egy ilyen koncertre rendszerint a belépés díjtalan, ingyenes ételkóstolóval és teával. Mégsem arról van szó, hogy enni járnának oda az emberek. Sokkal

  ...
 • Jogos kételyek?

  Vajon a kételkedés építi vagy rombolja az emberi jellemet? Sok mindenben kételkedhetünk. Házastársban, Isten létében, végső soron önmagunkban. A kétely pedig segít a meggyőződés megerősítésében. Ha pedig egyszer a megyőződés jelen van, hogyan is férne hely a kétely számára? A szeretet alapú kapcsolatokban nincs helye kételynek. 

  Leveles Zoltán írása

  Komoly kételyekkel és előítéletekkel kell szembenéznünk az eltűnt civilizációkkal kapcsolatban is. A történelem súlya akaratlanul rátelepszik a lelkiismeretünkre, akár egy nehezék. A múltban ugyanakkor sok évezredes élettapasztalat bölcsessége is jelen

  ...
 • Világegyetem keletkezése a hindu vallásban

  A világegyetem keletkezése komplex témakör. A hindu teremtés érdekessége és azóind teremtéselmélet jellemzője, hogy a lelkeket az időkerék mindkét irányában örökkévalónak tekinti: „mindig létező, halhatatlan és ősi, nem teremtetett" (Bhagavad-gítá). A védák tehát a teremtést csakis az anyagi világra értik. A teremtésben Isten közvetlenül nem vesz részt, ahogyan a király sem vesz részt közvetlenül országának különféle projektjeiben, hanem azokat meghatalmazottjai által hajtja végre. Isten

  ...