Kellár Márta

Kellár Márta íróKellár Márta írásai mindig elgondolkodtatóak. Akármiről is ír, témájában biztosan megtalálja a spiritualitást.

Az ELTE magyar-könyvtár szakán tanult, majd újságírói és lektori tevékenységet folytatott. 30 éve hindu szerzetesnőként él, a Visnupríja női rend tagja. Publikációiban az egyetemes kultúra kincseit dolgozza fel. Szerzői hitvallása:

„Minden jó írás csak üzenet, az író a tolmács.”

Nevéhez fűződik A.Cs. Bhaktivédánta Szvámí "Eredeti Bhagavad-gítá" fordításának nyelvi lektorálása. Regénye, a Mr. Peare 2015-ben látott napvilágot.

Az India Hangja és a Bharata Kultúrtér rendszeres blogírója.

 

 • Szanszkrit nyelv: tények és érdekességek a legősibb nyelvről

  A szanszkrit kifejezés jelentése: „előkészített, tiszta, kifinomult vagy elöljáró”. A gazdag szanszkrit irodalom a tudás kimeríthetetlen tárháza. A művészeteken és a tudományokon át a filozófiáig minden témával kapcsolatban csodálatos művek születtek szanszkrit nyelven.

  Az ősi szanszkrit nyelv

   

  Tipp: Keresd programjainkat, melyeken szanszrit verseket is recitálunk

  >>

  ...
 • India történelme

  India történelme során az események és az időpontok is másképp keresendők, mint Európában. A történetírás nem az általunk ismert időrendi sorrendet követi, és más műfajban jött létre, nem a nyugati krónikák mintájára alakult. A Védák lényeglátása és a klasszikus védikus kultúra alkotásai jelentik az alapot.

   

  India történelme: Karnataka Dél-India

  Fotó: Leveles

  ...
 • Ramanuja ezeréves

  Ramanujacharya középkori hindu filozófus és lelki tanítómester 1000 éve született. Éppen ezért pontos születésnapja, 2017. április 30-a világraszóló ünnep Dél-Indiában. Sokszor Ramanuja néven említik. Magyar átírással Rámánudzsa vagy Rámánudzsácsárja. A Ramanuja ma is közhasználatban levő név. Jelentése: Ráma követője. Ramanuja nem összetévesztendő Srinivasa Ramanujan híres indiai matematikussal. 

   

  Ramanujacharya...

 • Legszebb indiai versek

  Nehéz kijelenteni, hogy ez vagy az a legszebb indiai vers. Főleg akkor, ha hatalmas, évezredeken átívelő bőségszaruból válogathatunk. A teljesség igénye nélkül mutatjuk be néhány csodálatos alkotás részletét, illetve néhány verset. A versek mellett rövid leírás olvasható a költőkről is.

  Bővebb leírásért olvasd el a 7 leghíresebb hindu költő c. cikkünket. Kipling ugyan nem indiai irodalmár, de néhány műve mégis ide tartozik. Róla a Költészet és filozófia c. írásunkban olvashatsz. Ide tartozik 

  Kőrösi Csoma Sándor élete

  „...ólmot keresett, és aranyat talált, és ami még ennél is több, nagyon jól felismerte a nemesfém értékét – így nyilatkozott Arthur Schopenhauer a nagy magyar polihisztorról. Kőrösi Csoma Sándor élete a tudósé. Nem magánember volt, aki saját vágyait követte volna. Egyetlen cél hajtotta, megtalálni a magyarok őshazáját. E küzdelmes években vált világhírű orientalistává. Lelkesítő üzenetet hagyott ránk:

  Kőrösi Csoma Sánor Élete egy mondatban

   

  „Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására,

  ...
 • A depresszió leküzdése az egészség világnapja kapcsán

  A depresszió nem csak egyszerűen szomorúság, hanem betegség. Kialakulásáért elsősorban modern világunk stresszel teli életét teszik felelőssé. Kevesen értik meg, hogy minden gondolkodásunk, világképünk következménye. Vajon hogyan lehetséges a depresszió leküzdése? Az egészség nem csupán betegségtől való tünetmentességet, hanem egy pozitív létállapotot is jelent. Az egészséges életmód mellett ritkán alakul ki a depresszió.

  1948. április 7-én az ENSZ megalapította az egészségügyi világszervezetet, a WHO-t (World Health Organization). Azóta ez a nap az egészségügyi világnap évfordulója. A WHO minden évben más és más témára fókuszál. Az idei év programja a depresszió elleni küzdelem. A statisztika szerint a depresszió világszerte egyre

  ...
 • Kereszténység és jóga

  A jóga egy lépcső, melynek fokai egészen magasra vezetnek, de nem kötelező végigjárni. Több szinten is lehet kapcsolódni hozzá, hiszen semmilyen előfeltétel nem szükséges. Kortól, nemtől, felekezettől függetlenül, minden szinten segíti a kitartó gyakorlót. A hinduizmus nem ismeri az örök kárhozat fogalmát, helyette az örök javítási lehetőségre tanítja híveit. A lélekvándorláscélja sem a büntetés, hanem az újrakezdés. A helyes tettek megtanulása, melyben többek között a jóga is segítséget adhat. Lássuk, mi történik, ha egymás mellé helyezzünk a két meghatározó fogalmat. Ezt látjuk: keresztény jóga.

  keresztény jóga gyakorlás...

 • Abortusz etika a magzatgyermek világnapja alkalmából

  Áldott állapotban van, várandós, állapotos, terhes... A szavak is éreztetik, milyen mást jelent így ugyanaz a fogalom. Az abortusz etika egyben filozófiai, erkölcsi és társadalmi kérdés. Március 25-e a magzatgyermek világnapja. Viszgájuk hát meg a magzat és abortuszkérdést a védikus bölcsesség szemüvegén keresztül!

  abortusz etika


  Ha nehéz számukra valami, igyekszünk a lehető legrövidebb úton megszabadulni a kellemetlen helyzettől. No, de ha terhes valaki, akkor abortálja „terhét”, hiszen az csupán egy állapot? Ez lenne a helyes megoldás? Vajon ha a társadalom jogilag megenged

  ...
 • Bizonyíték Isten létezésére: nincs rá szükség dr. Huston szerint

  97 éves korában eltávozott Dr. Huston Smith, akit még életében a "világ vallásainak nagykövete" címmel tiszteltek meg. Életművének slusszpoénja az a végkövetkeztetése, hogy valami létezésének a bizonyíthatatlansága nem bizonyítja nem létezését. Mint mondta, nincs tárgyi bizonyíték Isten létezésére. Valóban tartalmas földi pályafutásának befejezése kapcsán, ismerkedjünk meg e különös tudós életével! Minden bizonnyal sokat tanulhatunk tőle.

  dr Huston Smithnek bizonyíték Isten létezésére nincs szüksége...

 • A japán történelem erőszakmentes arca

  A japán történelem tanulmányozása során sok meglepő adatra bukkanunk. Az ősi hagyomány a japán vallást, vagyis a shinto vallást és Buddha tanításait követte. Ezért a japán kultúra szerves része volt az erőszakmentesség.

  A japán történelem etikája

  Így a vegetáriánus étkezés kultúrája olyan mélyen gyökerezett, hogy kitaszította azokat, akik ezt megszegték. Így került a burakumin osztály a

  ...
 • Isteni örömök a hindu művészetben

  A hindu művészet kétségkívül páratlan örökséget hagyott hátra. A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum a világ egyik legnagyobb kulturális gyűjteménye, több mint kétmillió műalkotásból áll. A civilizáció 5000 éves hagyományán ível át, az őskortól napjainkig. A közelmúltban zárult az „Isteni örömök” címmel rendezett kiállítás, mely a hindu hitvilág különböző alakjait mutatta be. A Metropolitan Múzeumban található Rámájaná részletét bemutató festmény az Indiai tündöklő selyem című írásunkban látható.

   

  ...

 • Költészet és filozófia

  Rudyard KiplingA Nobel-díjas Rudyard Kipling 1895-ben így fogalmazta meg költői módon azt, amire a Bhagavad-gítá több versben is rámutat.

  A nagy „Ha”, amely mindnyájunk életében lépten-nyomon felbukkan: Mi lenne, ha így tennénk, s nem mindig más utat választanánk…

  Ráadásul a Bhagavad-gítá nagyobb eredményt ígér, az emberi élethez méltóbb cél megvalósítását.

  Nemcsak a Föld, de az égiek elérését, s nemcsak emberi tökéletességet, hanem múlhatatlan lelki boldogságot is.

   

   


  ...

 • Vadászpilótából hindu szerzetes

  Vadászpilótából hindu szerzetesRonald Henry Nixon (1898-1965), későbbi nevén Krisna Prem, egykori brit vadászpilóta volt a hinduizmus vaisnava ágának egyik legelső európai képviselője. A 20. század elején Indiába ment, s a spirituális tanítóval Jasoda Mával együtt egy ásramot alapított Mirtola közelében, majd egész hátralévő életét a Gaudíja Vaisnava hit gyakorlásának és megismertetésének szentelte. Több könyvet publikált, számos indiai tanítványa is

  ...
 • A tudós kalandor

  Gerasim Lebegyev (1749-1817)

  L._memorial.jpg

  Emlékmű Kakuttában, melynek végén az olvasható: A szeretet a legjobb orvosság – annak a darabnak a címe, melyet Lebegyev mutatott be színházában.  Orosz zeneszerző, nyelvész, műfordító, költő, drámaíró és színházi rendező volt. Gerasim Lebegyev mindemellett az orosz indológia egyik alapítója, de életében, mint valami csavargót, álmodozót ismerték. Ő volt a bengáli színház kialakulásának egyik úttörője. Az oroszok közül sokan hittek abban, hogy India földje az emberiség bölcsője, a hely, ahol a civilizáció született.

  Lebegyev 1749-ben látta meg a napvilágot az orosz Jaroszlavl városban, ...
 • Könyvbemutató: Shakespeare előtt tiszteleg a Mr. Peare c. könyv

  Bharata Kultúrtér, 2015. június 5-én 19hKellar Marta Mr Peare borito


  Beszélgetés a könyv szerzőjével, ételkóstoló, kedvezményes vásárlás, dedikálás - minderre számíthat, aki eljön a sokat ígérő regény könyvbemutatójára. „Regényemmel nemcsak egy sztorit akartam közreadni, hanem olyan ismereteket is, melyek segítenek egy tágabb látókör kialakításában. Minden jó könyv csak üzenet, az író a tolmács."

  A Vándor Kiadó gondozásában megjelent Mr. Peare tisztelgés Shakespeare, a nagy drámaíró előtt. 2014-ben ünnepeltük születésének 450.
  ...
 • Egy lady Gandhi szolgálatában

  A brit arisztokrata nő, aki Gandhiért elhagyta otthonát

  Mira és GandhiMadeleine Slade (1892-1982), ez a különös egyéniségű hölgy gazdag arisztokrata családból származott. Mivel apja,

  ...
 • Az ihlet állandó állapota

  Egy misztikus görög az időszámításunk kezdetén - 1. rész

   

  apolloniusz india

   

   

   

   

   

   

   

  Tyanai Apolloniusz elsősorban neo-Püthagorasz elvű filozófus volt, aki megpróbálta megreformálni a kultikus gyakorlatokat a modern Görögországban, Törökországban és Szíriában. Számára a bölcselet az ihlet állandó állapota volt. Vándor filozófusként bejárta a világot, természetesen Indiába is eljutott. Tanult, hogy taníthasson.

  Nagy hírnévre tett szert, számtalan történet maradt fenn

  ...
 • Nelson Mandela és Gandhi

  95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, a korábbi Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök, az emberi jogok harcosa. A szabadságszeretet ikonjává vált, sokak számára az emberi méltóság példaképévé. A jelenlegi dél-afrikai elnök, Jacob Zuma fájdalmasan közölte:„A nemzet elvesztette legnagyobb fiát..."

   

  nelsonmandela

  Nelson Mandela a xhosza nép Madiba királyi dinasztiájának sarja, egy thembu törzsfőnök fia volt. A Nelson nevet a győztes admirális emlékére kapta, míg második neve, a Rolihlahla

  ...
 • A filozófus Gárdonyi

  A Gárdonyi-év kapcsán összeállította: Kellár Márta
   
  gardonyi geza_Mint ember ő Tanító volt. „A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát." – írta Gárdonyi A lámpás című kisregényében. Mint filozófus a lélek természetét kutatta: „A lelkem kérdőjele az égig nyullad!" Stílusa egyedi, gyönyörű magyarsága költészetté nemesítette a prózát is.
  Az egri remete méltán gondolkodtatja el az utókort. Regényei letehetetlen olvasmányok, novellái különleges gyöngyszemek. Hite nem a vallás formaságain nyugodott, hanem
  ...
 • Tisztelgés Weöres Sándor előtt

  Rongyszőnyeg (részlet)

  13

  Én is világot hódítani jöttem,
  s magamat meg nem hódíthatom,
   
  csak ostromolhatom nehéz kövekkel,
  vagy ámíthatom és becsaphatom.
   
  Valaha én is úr akartam lenni;
  ó bár jó szolga lehetnék!
   
  De jaj, szolga csak egy van: az Isten,
  s uraktól nyüzsög a végtelenség.
  weores-sandorA költő és az ember 
  Kellár Márta
  ...
Joomla SEF URLs by Artio