jóga

A jóga világszerte egyre népszerűbb. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy India ősi örökségéről van szó, mely nemcsak a testi, hanem a lelki egészséget is fontosnak tartja.

A jóga alapvető tudománya a helyes lélegzetvétel vagy a rugalmasság megőrzése, de magas szintű tanítást is ad, spirituális és meditatív fegyelemre oktat.

Megközelíthető az egészség és a relaxáció felől, de az elme szabályozása és a tudat felemelkedése a végső célja.

 Jóga, az élet tudománya


Az itt olvasható cikkek a jóga filozófiájához kapcsolódnak. 

Szeretnéd kipróbálni a jógát? Jóga tanfolyam kezdőknek Budapesten: 1074 Budapest, 7. kerület, Tivadar u. 3. Tel.: +36704088108

 

Írások Jóga témában

 

 

 • Ayurvéda tanfolyam - az élet tudománya indiai módon

   

  Átfogó ismereteket adó ayurvéda tanfolyam indul a budapesti Bharata Kultúrtérben. A képzés segítségével a résztvevő képessé válik saját életének és környezetének életminőségét jelentősen javítani. Az öngyógyítás ősi indiai módszere a betegségmegelőzésre fekteti a hangsúlyt.

  A helytelen életmódból kialakult betegségek kezelésében is hatékony segítség.

   

  Ayurvéda tanfolyam Budapesten

  ...
 • Jógatábor 2018 | teljes megújulás Nandafalván

  Jógaiskolánk meghirdeti a jógatábor 2018-as időpontjait. Kétnapos intenzív jógatábort szervezünk a teljes megújulásért a nandafalvi jóga asramban. Gyakoroljuk az ászanákat és légzőgyakorlatokat, relaxálunk, meditálunk, ősi mantrákat recitálunk, valamint a jóga
  ...
 • Jóga tanfolyam Budapesten

  Amit ígérünk: a jóga tanfolyam alatt minden porcikád megtanulod átmozgatni, megtanulsz hatékony stresszkezelés technikákat, egy óriási lépéssel közelebb került önmagadhoz azönmegvalósítás belső ösvényén, elmúlik a hátfájásod és még sok minden történik veled, benned.

  Jóga tanfolyam

  Intenzív esti jógatanfolyam hetente kétszer. 

  • Az időpont hamarosan publikálásra kerül | 10X2 órás kezdő jóga tanfolyam Budapesten kedd,
  ...
 • A spirituális fejlődés felsőbbrendű íze

  Ki ne vágyódna egy felsőbbrendű ízre, hogy megtapasztaljon a spirituális fejlődés során?Egy spirituális élmény azonban nem feltétlenül könnyedén átadja magát.Lássuk, milyen választ adni az ősiBhagavad-gítá-nak a felsőbbrendű íz érzésére?

  Egy spirituális fejlődés spirituális élménye...

 • Spirituális India az akácfák árnyékában

  India est a nandafalvi hindu templomban 2018. augusztus 4-én 16 órától

  Spirituális feltöltődésre vágyóknak jelent ígéretes programot a nandafalvi hindu templom hétvégi rendezvénye. A rendezvény augusztus 4-én, szombaton 16 órától kerül megszervezésre.

   

  nandafalva hindu templom

  Az est díszvendége B.A. Paramadvaiti Szvámí vasinava tanítómester. A házigazda Leveles Zoltán Haridzsan. Az eseményre hat indiai szvámi érkezik, továbbá a világ számos országából várunk vendégeket és előadókat.

  Párhuzamos programok, mantraőrület, jóga -

  ...
 • Indiai köszönés vallások és területek szerint

  Az indiai köszönés többféle formájával találkozhatunk indiai utazásaink során. Némelyik üdvözlési forma mögöttes tartalommal, filozófiai utalással is rendelkezik. Köszönti a mindenkiben jelen levő isteni jelleget vagy az igazi ént. A lelki lényt, aki ura önmagának, és a valódi tudás birtokosa. Mutatjuk pontosan, hogy többekközött mi a Haribol, a Hari Om és a Namaste jelentése.Ezeken kívül még megtudhatod közel húsz indiai köszönési forma jelentését. 

  indiai koszones

  Vegyük hát sorba, hogy milyen indiai köszönési formákkal találkozhatunk

  ...
 • Keresztény jóga?

  Vajon jógázhat-e valaki, aki nem hindu? A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy vajon használhat-e arab számokat a keresztény? További kérdés merülhet fel. Vajon játszhat-e Bach prelúdiumot egy muszlim vagy hindu vallású zenész? Alkalmazhatja-e a Pithagorasz tételt egy nem görög tudós? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a jóga és kereszténység viszonya kapcsán. Lássuk hát, jógázhat-e a keresztény vallású? Van-e keresztény jóga? Sokféle szempont és véleméyn: jóga kersztény szemmel.

    A jóga egy lépcső, melynek fokai egészen magasra vezetnek, de nem kötelező végigjárni. Több szinten is lehet kapcsolódni hozzá, hiszen semmilyen előfeltétel nem szükséges. Kortól, nemtől, felekezettől függetlenül, minden

  ...
 • Amit a Hare Krisna maha mantra zengéséről tudni érdemes

  Sokat hallottunk már a Hare Krisna mantráról. A mantrák hatalmáról már írtunk korábban. A mantra-világ egy időben olyannyira foglalkoztatta a társadalmat, hogy a Hare Krisna mantra megjelent a Hair c. filmben és az amerikai mainstream rockéletben. A woodstock korszak egyik velejárója.

  Az angol rockzenészek sem maradtak tétlenek. A Beatles-fiúk is énekelték Krisna neveit, találkoztak Prabhupáddal. George Harrison elkötelezett gyakorló volt.

  ...

 • Jóga, egészség: az élet tudománya

  A jóga egészség tekintetében figyelemreméltó életforma. Szabó Szilvia összefoglalta gondolatait a jóga és egészség összefüggéséeiről. 

  „Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a jóga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni." Bhagavad-Gítá 6.17.

  Az első jógik alapvető kérdése az volt: „Hogyan győzhetem le a halált?" Mostanában az emberiség rohan, ideges, nincs ideje magával foglalkozni és a stresszt, feszültséget, ami nap mint nap éri nem tudja ellenőrzése alatt tartani.

  Tipp: keresd intenzív jóga tanfolyaminkat>>

  A jóga életmód nem fatalizmus

  A jóga életmód nem újkeletű életforma. Ezúttal egy különös jógi életútját imerhetjük meg. Csakravarti Radzsagopálacsári (1878-1972), ismertebb nevén Radzsadzsí, egy indiai ügyvéd, függetlenségi aktivista, politikus, író és államférfi volt. A világbéke és a leszerelés támogatójaként hevesen ellenezte a nukleáris fegyverek használatát.

  Jóga életmód Krisna szerint

  Gandhi kiváló harcostársa volt, harminc éves munkatársi és baráti kapcsolat fűzte őket össze. Radzsadzsi rövid életrajzát korábbi cikkünkben adtuk közzé. Álljon itt Radzsadzsi egyik fontos írása, a

  ...
 • Indiai mozgáskultúrában elmerülő olimpikonok

  A riói olimpia páros teniszversenyében a dobogó második fokán Rajeev Ram és Venus Williams állt. A hindu-amerikai Rajeev egy riportban elmondta, hálás szüleinek, akik megtanították neki a hindu vallási értékeket, és a jóga előnyeit, melyek a teniszpályán is segítették. Korábban más indiai-amerikai olimpikon is kifejtette már a véleményét a jóga sporteredményekre gyakorolt pozitív hatásairól, és az sem meglepő, hogy a Rióban Indiának érmet szerzett két hölgy is jógázik.

  Sindhu Venkata indiai tollaslabdázó

  Sárosi Laura Rióban első meccsén kikapott ellenfelétől, Sindhu Venkata Pusarlától, az indiai

  ...
 • A spirituális önismeret fogalma

  A spirituális önismeret fogalma emberemlékezet óta foglalkoztatja a világot. A jóga a teljes élet, olyan eszköz, mellyel az ember a személyiségét tökéletesítheti. Az önmegvalósítás tökéletes gyakorlati módszere, a helyes életvitel művészete. Cikkünkben körbejárjuk a spirituális önismeret útját, ezúttal a jóga nemes ösvényén.

  Spirituális önismeret fogalma a jógában

  Tipp: Élőben is hallgatnál spirituális tanításokat? Spirituális programok

   

  Szabó

  ...
 • A jóga hatásai: a tüdő megbetegedéseinek kezelésében is hatékony

  A jóga hatásai közül ezúttal a gyulladásos tüdőbetegség esetében is javíthatja a betegek életminőségét, állítja az indiai Orvostudományi Intézet (AIIMS) egy tanulmánya. A jóga hatásai valóban lenyűgözőek.

  A tanulmány bemutatta a tüdő működését, a légszomj kiváltotta és a gyulladásos betegségeket, s hogy minlyen jelentős javulás mutatkozott a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél, miután befejezték a 12 hetes jóga tréninget. A COPD kiváltó oka leggyakrabban a dohányzás, a beteg tüdő megnehezíti az új, egészséges levegő felvételét. Bár nincs teljes gyógymód a COPD esetében, a beteg életminősége javítható a tünetek, mint például a

  ...
 • A gyógyító jóga

  A jóga egy egyszerű és olcsó módszer a gyógyulásra. A gyógyító jóga a gyulladásos tüdőbetegség esetében is javíthatja a betegek életminőségét, állítja az indiai Orvostudományi Intézet (AIIMS) egy tanulmánya.

  joga vilagnapja

  A gyógyító jóga

  A tanulmány bemutatta a tüdő működését, a légszomj kiváltotta és a gyulladásos betegségeket, s hogy minlyen jelentős javulás mutatkozott a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél, miután befejezték a 12 hetes jóga tréninget. A COPD kiváltó oka leggyakrabban a dohányzás, a beteg tüdő megnehezíti az új, egészséges levegő felvételét. Bár nincs teljes gyógymód a COPD esetében, a beteg életminősége javítható a tünetek,

  ...
 • A bíró véleménye: a jóga nem destruktív

  John Meyer álláspontja az, hogy a jóga "jellegzetes amerikai kulturális jelenségként" fogható fel az Egyesült Államokban. Ez a bíró válasza a keresztény csoport által indítványozott ügyre.

  yoga-school 2431538b

  Egy bíró nem volt hajlandó, arra hogy megakadályozza a jógatanítást egy kaliforniai kerületi iskolában. Elutasította a szülők egy kis csoportjának követelését, akik azt szeretnék, hogy ne tanítsanak a gyerekeiknek jógát az iskolában. Úgy gondolják, a jóga a hinduizmust népszerűsíti.

  A

  ...
 • Támogasd India lelki örökségét az SZJA 1 százalékával!

  SZJA 1% India Klub Alapítvány, adószám 19561383-2-43


  1 Szja India Jóga BudapestIndia békés bölcsessége és vidámsága a 21. század élhető mindennapjaihoz - ezt szeretnénk továbbra is elérhetővé tenni Nektek a Bharata Kultúrtérben. Támogass minket 1 %-oddal és azzal, hogy kampányolsz értünk. Szívből köszönjük!
   

  A

  ...
 • Baktay Ervin India bűvöletében

  Baktay Ervin több területen is kiváló munkát végzett. Egy személyben író, orientalista, festőművész és egyetemi tanár is volt. Kelet-kutatóként nem csak tudós volt, hanem olyan ember, aki felismerte a Védák dicsőségét. Könyvei között a Bhagavad-gítá az „örök útitársak” között foglalt helyet. 1957-ben az indiai kormány meghívta Delhibe, a Buddha születésének 2500. évfordulójára rendezett kongresszusra. Méltó elismerés volt, hiszen a 17 nem buddhista személy közül ő volt az egyik. Halálának 55. évfordulóján rá emlékezünk.

  Baktay Ervin élete

  ...
Joomla SEF URLs by Artio