interjú

Olyan emberekkel történt beszélgetések gyűjteménye olvasható itt, akikre valamilyen okból biztosan kíváncsi lenne, ha találkozna velük. Megszólal az indiai táncművész, az író, különféle zenészek, a jazzgitáros vagy a fuvolaművész, és a különféle vallások képviselője egyaránt.

Lelki tanítómesterek vallomásait olvashatjuk, jógaoktató segít eligazodni a gyakorlatokban, és elmondja, mi is a jóga valódi jelentése.

Ezek a beszélgetések egy része a Bharatában zajlott, de vannak olyanok is, melyek lehet, hogy éppen Indiában kerültek rögzítésre.

 • A vína hangja megnyugtat

  Thompson Évát a vína öblös hangja kerítette hatalmába. Arra kértük mutassa be röviden ezt a különleges indiai hangszert.

  Arról is beszámolt, hogy a zene mikor válik segítségére. Azt is megtudtuk tőle, hogy szeret Burns Katival zenélni. 

  Thompson Éva koncertje a Bharatában

   

  Tipp: Thompson Éva következő fellépése a Bharata Kultúrtérben 2018. május 19-én 19 órakor kerül megszervezésre>> Kalkuttai fények

  Érdemes: Interjú

  ...
 • "Alkotni szeretnék..."

  Interjú Burns Kati énekesnővel

  Burns Kati énekesnő élete nem mindennapi. Énekel, regényt írt, s mindemellett otthonosan mozog például Pakisztánban.  A Bharata kultúrtérben szerveződő estje kapcsán faggattuk zenétől, kultúrák találkozásáról.

  Burns Kati interjúBurns Kati következő fellépése a Bharata Kultúrtérben 2018. május 19-én 19 órakor kerül megszervezésre>> Kalkuttai fények

   

  Az interjút Bartalis Orsolya és Bató Mária Magdolna készítette

  ...

 • A rádzsasztáni tánc felszabadító ereje

  Interjú Haáz Eszter rádzsasztáni táncossal | Az Almássy téren találkoztunk Eszterrel, aki főállású édesanya és közel 13 éve sajátította el illetve gyakorolja a rádzsasztáni táncokat. A Bharata Kultúrtérben szerveződő fellépése előtt (Rádzsasztáni est) arról kérdeztük hogyan került kapcsolatba a kígyóbűvölők táncával és hogyan vált ez a mindennapjai részévé. Megtudtuk, hogy a kalbelya temperamentuma és változatossága igazán egyedinek számít a rádzsasztáni táncok világában.

  Tipp: a Bharata Kultúrtér aktuális programajánlója>> ...

 • Nagy idők tanúja

  Interjú Farkas József György nyugalmazott újságíróval.

  Farkas József György – aki látni szeretné visszafelé nyugodni le a napot...

  Interjúalanyunk nyugdíjas újságíró, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) kül- és biztonságpolitikai szakosztályának örökös tiszteletbeli elnöke. Vele beszélgetve már tudtuk: Jóska bácsit a hindi nyelv ismerete segítette abban, hogy közelebb kerüljön Indiához. Óbudán találkoztunk, és arra kértük, meséljen élményeiről, tapasztalatairól, munkásságáról. Ennek során némi betekintést nyerhettünk India hétköznapjaiba, gyásznapjaiba és a magyar-indiai kapcsolatokba is. Farkas József György indiai útibeszámolója itt olvasható>>

  Az odisszi tánc kiválasztottja a táncban találta meg Istent

  Interjú Rahul Acharya odisszi táncmesterrel

  Rahul Acharya indiai klasszikus táncmester Indiából érkezett hazánkba Túri Virág Réka táncművész meghívására. Magyarországi útja kapcsán faggattuk táncról, spiritualitásról, kultúrák találkozásáról.
  Rahul Acharya fellépése a Bharata Kultúrtérben 2017. szeptember 10-én kerül megszervezésre>> Tánc az égből

  Az interjút Bartalis Orsolya és Bató Mária Magdolna készítette

  Indiai klasszikus táncművészként adna néhány támpontot a nyugati közönségnek, hogyan közelítse meg az

  ...
 • Az időtlenséget szerető orientalista odisszi táncos

  Szegedi Anita odisszi táncos meglátta India időtlenségét és az elfogadást. Mint meséli, az idő, mintha Indiában nem is létezne. Ezért vagy másért, de a különféle mozgáskultúrákban is jártas táncos végül az odisszinél landolt. 

  Szegedi Anita odisszi táncos

  Nem rég tért vissza Indiából, ahol a Túri Virág Réka által fémjelzett Parvati táncegyüttessel töltött emlékezetes napokat. Természetesen elsősorban odisszi tánctanulással foglalkozott. Hamarosan a Bharatában lep fel a

  ...
 • Hastánctól a török néptáncon át az odissziig

  Egy odisszi táncos, aki szerint meg kell élni a megjelenítendő érzéseket ahhoz, hogy a nézőknek is át lehessen adni azokat.

  Kelló Krisztina odisszi indiai tánc

  Fontosnak tartja a folyamatos megújulást és változást, ebben többek közt az indiai mester, Rahul Acharya mutatta neki az utat. Kelló Krisztinának ezúttal tanára, Túri Virág Réka nélkül kell bizonyítania a Bharata Kultúrtér színpadán. Ennek kapcsán faggattuk őt.

   

  Interjú Kelló Krisztina odisszi táncosnővel

   

  Megfogta India spiritualitása

  Interjú Túri Virág Réka odissi táncművésszel. Virág újra Indiában tanul. Ki tudja hanyadjára, miután végzett a Táncművészeti Főiskolán. Sok érdekeset mesél indiai napjairól, táncról és még sok mindenről. Érdemes rá odafigyelni.

  Túri Virág Réka odisszi táncművész - indiai tánc Indiában

   

  Túri Virág Réka legközelebbi fellépése a Bharata Kultúrtérben 2017. szeptember 10-én kerül megszervezésre>>...

 • Elmerülés a kirtan rezgéseiben

  A Bharata Kultúrtér indiai spirituális zenei sorozatának következő vendége az osztrák Govindas-Bhajan Band, akik klasszikus indiai Bhadzsan zenével érkeznek hozzánk. Alapítójuk, Raman Reti igazi élményt vár a közönséggel való találkozástól. 

  GOVINDAS BHAJAN BAND...

 • A többi vallás a sajátjában erősíti

  Leveles Zoltán Indiában

  Őszinte és hiteles párbeszédre van szükség

  Nagypál Szabolcs

  Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Nagypál Szabolcs római katolikus teológust, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusát.  A Vallásközi Párbeszéd Társaságának társelnöke a sajátján kívüli vallásokban is felfedezi Isten működését. Elmondása szerint a vallásközi párbeszéd számára állandó kihívás és ámulat, ugyanakkor számtalan áldás forrása. Mint

  ...
 • Személyes kapcsolatban Istennel

  Galgóczi István muszlim hitoktató

  A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Galgóczi Istvánt, muszlim hitoktatót. Az arabista politológus szerint az iszlámnak is fontos helye és szerepe van a vallásközi dialógusban.

  INTERJÚ GALGÓCZI ISTVÁN ISZLÁM SZAKÉRTŐVEL

  Megértéssel kezdődik, elfogadással folytatódik

  ATolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Csong An Szunimot, aki beszámolt saját útkereséséről, kultúrák találkozásáról és a vallásközi dialógus pozitív hatásairól.

  Csong An Szunim az</p>...				</span>
															</li>
									<li class=

  A zene éltető gyógyír

  Interjú Mathew Mithchel Jazzgitárossal

  Alapvetően jazzgitáros. Méghozzá Új-Zélandból. A Bharata Kultúrtérben tanítványát, az indiai mantrákat játszó Krasznai Gítát kíséri gitáron. Többek között erről a koncertről és egyéb dolgokról faggattuk Matthew Mitchellt.

  Matthew Mitchell

  Hogyan találkoztál a zenével? Hogyan lettél jazz zenész?

  Fiatalon, 17 évesen kezdtem jazz zenét hallgatni. Egy

  ...
 • Hegedűtől zongorán át a tabláig

  Interjú Mótyán Tibor tablással

  Egy zenész, aki kész volt áldozatokat hozni azért, hogy elmerülhessen egy egészen különös hangszer rejtelmeiben. Indiai mesterek képezték és sok felfedezetlen területen próbálja kamatoztatni tudását. Ennek az útnak egy fontos állomása az OM lemez, melyen Mótyán Tibor igazi szerelmének, a tradícionális indiai zenénekrendelhette alá szeretett hangszerét, a tablát.

  Mótyan Tibor

  Hogy kerültél egy ilyen különleges hangszer közelébe, mint a tabla?


  Gyerekkorom óta tanulok zenét. Hegedűvel kezdtem, aztán

  ...
 • Felszabadító indiai zene

  Interjú Kónya Kata fuvolistával

  Konya Kata

  Zeneovi, fuvola, cselló. Nagyjából ezek voltak azok a mérföldkövek, melyek elindították Kónya Kata zenei karrierjét. A komolyzenei műveken nevelkedett zenész életébe most valahogyan berobbant az OM mantraízű zenei világa. Úgy tűnik meg is babonázta. Hamarosan élőben is hallhatjuk a Bharata Kultúrtér színpadán Kónya Katát, de addig is feltettünk neki néhány kérdést. 

 • Indiából merít

  Interjú Krasznai Gíta énekessel

  Krasznai Gita

  Krasznai Gíta lemezbemutató koncertjére készül. Jelenleg egyetemista. A sztorija valahol itt kezdődik. Miután felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Képzőművészeti Szakán, mindjárt egy évet halasztott, hogy Indiába utazhasson. Fél évig eredeti környezetben, jógakolostorban, ásramban élt és tanult. Az OM című lemezről, a Bharata Kultúrtérben

  ...
 • A cselló jól alkalmazható az indiai zenében

  Hadobás Gergely

  Zenészcsaládból származó fiatalember, aki a zene szerelmeseként a folyamatos szakmai fejlődésben és megújulásban hisz. Talán éppen ennek a hosszú útnak az egyik állomása a Krasznai Gítával felvett OM-lemez.

  Hadobás Gergely, egy különös zenei formációba verbuválódott zenészcsapat csellistájaként a kirtan és a mantra világában csap a húrok közé. A Bharata kultúrtérben június 17-én megrendezésre kerülő...

 • Indiában a zene matematika és meditáció

  Interjú H. Magyar Kornéllal, a Triginta ütősegyüttes tagjával

  h. magyar kornl

  Említetted egy riportban, hogy nem a dél-amerikai vagy az afrikai ütősművészethez vonzódtatok, inkább az ázsiaihoz. Meg tudnád fogalmazni, miért? És miben lehetne megragadni a fő különbséget, az ázsiai ütősstílus jellegzetességét? Nekem ilyen szavak jutnak eszembe, mint „elmélyült, meditatív, időtlen"...

  H. Magyar Kornél: Ezek a szavak valamennyi tradicionális ritmuskultúrára érvényesek, égtájtól függetlenül. A különbség, a többlet talán az, hogy

  ...
Joomla SEF URLs by Artio