Indiai találmányok

Milyen indiai találmányok teszik az emberiség életét élhetőbbé? Nehéz erre válaszolni annak tudatában, hogy évezredek óta milyen óriási lelki kincset örökített át. Így eltörpülnek mindennapi életünk apró dolgai, melyeket naponta használunk, de nem is foglalkozunk azzal, hogy Indiától kaptuk, mint pl. a gomb, a sampon vagy a vonalzó. Ugyanakkor mégis felkapjuk fejünket, ha arról olvasunk, hogy 5000 évvel ezelőtt már pamutot szőttek.

 

Indiai találmányok

 

Ez a rovatunk – a teljesség igénye nélkül – csokorba gyűjti azokat a dolgokat, amiről érdemes megemlékeznünk India anya nagylelkűségével kapcsolatban. Például a sakk vagy a tollaslabda. De új ismeretekre is szert tehetünk, amikor olyan ritka, esetleg még magyar nyelven nem is publikált információkat kapunk, mint pl. a lélekvándorlást tanító társasjáték. Természetesen vicces indiai találmányok is léteznek a nagyvilágban. Azokból sem restellünk bemutatni néhányat.

 

 

 • Navigáció

  A navigáció, a hajózástan művészete is ősi indiai gyökerekre vezethető vissza. (A navigáció szó eredete a szanszkrit navgatih.) 6000 évvel ezelőttt a Szindu folyó partján alakult ki. 

  vimana

  A védikus időszakot hatalmas gazdagság és jólét jellemezte. A tudás elsődleges forrását a Védák jelentették. Ez egy együttműködő társadalom volt, melyhez anyagi jólét is tartozott. Az arany (szanszkrit hiranya) nemcsak értékes, hanem bőven előforduló kincs volt ebben a korban. A Szarasvati és a Indus folyók medréből nagyon sok aranyat vontak ki. A

  Vimana - Ősi űrhajók

  Az ősi hindu írásokban, a Védákban olvashatunk olyan repülő közlekedési eszközökről, mint a vimana. Ezeket az ősi űrhajókat használóik képesek voltak a levegőben irányítani. Olyan, számunkra felfoghatatlan információt is tartalmaznak ezek a védikus írások, mely szerint ezeket a légi járműveket képesek voltak mantrákkal irányítani, sőt bolygóközi utakat is megtettek. 

  A vimana a hindu szakirodalomban szereplő ősi égi jármű. Az űrhajót elmével, nap- és szélenergia, valamint mantrák segítségével irányították.

  Vimana ősi indiai űrhajó

  Nanotechnológia a középkori Indiában

  damaszkuszAz Agastya Samhita ősi szövegében leírja az elektromos akkumulátor készítésének módját, valamint azt, hogy a vizet oxigénre és hidrogénre lehet bontani. Amikor mi a gravitációról beszélünk, Newtonra gondolunk, bár a Surya Sidhanthában már olvashatunk róla.
  Ezek után talán nem meglepő, hogy a tudós világot manapság ugyancsak foglalkoztató nanotechnológiát Indiában már a 16. században használták – igaz, tudtukon kívül. Azt az anyagot, amit „damaszkuszi acélnak" hívunk, először itt kell keresni.
   

  Az elemi szén közreműködése a nano tudományban és technológiában című megbeszélésen a Nobel-díjas dr. Robert F. Curl azt mondta,

  ...
 • Indiából származó játék

  snakes and laddersHogy hogyan tanítottak az ókori Indiában? Többek között játékkal. A mai Snakes & Ladders (Kígyók és létrák), a közismert angol kockadobásos számjáték is onnét származik.

  A társasjáték megalkotását egyes kutatók a szent életű költő, Gyandev nevéhez kötik, de i.e. a 2. században már játszották Mokshapat néven. Eredetileg a gyerekek erkölcsi oktatására használták. Idővel a játék több módosításon is átment, de a jelentése megmaradt. Vagyis: az embernek jó tetteket kell véghezvinni, hogy lelkileg feljebb emelkedjen, míg a bűn a mélybe húzza. A kígyók képviselték a gonoszságot, a létrák az erényeket. Olyan állomások szerepeltek, mint például a hit, nagylelkűség,

  ...
 • Srinivasa Ramanujan, az indiai matematikai zseni

  Srinivasa Ramanujan Srinivasa Ramanujan (ejtsd: Srínivásza Rámánudzsan, 1887–1920) 20. századi indiai matematikus. Magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában. Zseninek tartották, aki főleg a matematikai analízis és kombinatórikus számelmélet területén alkotott.

  Nagyon

  ...
 • Hindusztán, a sakk szülőföldje

  A világbajnoki cím visszatért Indiába, abba az országba, ahonnan a sakk ered. A jelenlegi világbajnok, Visvanathan Anand miután legyőzte Kramnyikot a világbajnoki döntőn, repülőre ült, s nem kisebb helyre utazott, mint a szép zalai dombvidék városába Nagykanizsára.

  sakk hindusztan india figurakNagykanizsán óriási hagyományai vannak a sakknak: csaknem húsz éve NBI-es a városi egyesület. A klub a legjobb női játékos, Polgár Judit mellé szerződtette a legjobb férfi sakkozót. Évente átlagban kétszer látjuk majd kanizsai színekben versenyezni az indiai nagymestert,

  ...
 • Aryabhatta, a csillagászat és a matematika mestere

  A 476-ban, az indiai Bihar államban fekvő Kusumpurban született Aryabhatta meghatározó nyomokat hagyott hátra a csillagászat és a matematika világában. 23 évesen állította össze korszakalkotó művét, az Aryabhatiyamot.

  Aryabhatta

  Kidolgozta a bolygók mozgásának sebességszámításának módszerét, amivel pontosan meg tudta állapítani a nap- és holdfogyatkozások időpontjait. Kopernikusz előtt 1000 évvel beszélt arról, hogy a Föld gömbölyű és meghatározott pályán kering a Nap körül. A pí szám négy tizedes (3,1416) meghatározása is az ő nevéhez fűződik. Évszázadokkal később Mohammed Ibna Musa arab matematikus 825-ben nyilatkozik

  ...
 • Kapila, a kozmológia atyja

  A továbböröklődött leírások szerint Kapila 5000 évvel ezelőtt született Kardama muni és Dévahuti házasságából. A sankhya (analitikus) filozófia magalkotója hidat képezve a teista vedánta és a materialista lokayata iskola között. Megkülönbözteti a lelket és az eredendő anyagot. A létet (a teremtést) az anyag és a lélek kölcsönhatásában látja. Azzal a megfigyelésével, hogy az anyagi természet (Prakrti) az eredendő energia hatására (Prakriti) tér életre, új fejezetet nyitott a kozmológia tudományában.

Joomla SEF URLs by Artio