India mezőgazdasága

India mezőgazdasága fontos szerepet játszik az indiai gazdaságban. A vidéki háztartások több mint 58 százalékában a mezőgazdaság a megélhetés legfontosabb eszköze. A vidéki, a mezőgazdasági és a kapcsolódó ágazatok teljes összege a 2017-18-as időszakban 24 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az ország exportjának 10 százalékát a mezőgazdasági termékek adják. Ez egyben a negyedik legnagyobb export árucikkfajtát is jelenti.

 India mezőgazdasága

 

India vezető mezőgazdasági ágazatai


A vidéki háztartások több mint 58 százalékában a mezőgazdaság a megélhetés legfontosabb eszköze. A mezőgazdaság, valamint a halászat és az erdőgazdálkodás a bruttó hazai termék (GDP) egyik legnagyobb elősegítője. Itt olvasható a legújabb indiai statisztika India mezőgazdasága GDP részesedéséről.

A tea termesztésében India első a világon. Éppene ezért lehet oly híres az indiai masala tea, a chai is, melynek recepjét az indiai masala tea oldalon közöltük.

Rizs- és cukornádtermesztésben második, gyapottermesztésben harmadik a világon. 

 

Ezen az egyperces videón a cukornád italkészítés látható, Valahol Indiában - Leveles Zoltán filmetűdje. A cukornádból frissen préselt itat mennyeien finom.

A búza, a köles és a földimogyoró termesztése is jelentős. Állattenyésztése nem fejlett, kivételt képez a szarvasmarha állománya, mely a világon a legnagyobb. Ebben közrejátszik az indiai szent tehén szerepe is.

Bár India eredetileg a vegetáriánus táplálkozásról is híres, a nyugati hatás miatt napjainkban már ez a tény nem általános. Ugyanakkor a Húsfogyasztás a világon című cikkünkben szó van arról is, hogy India az éves húsfogyasztás terén a nemzetek húsfogyasztását követő lista legvégén, a 177. helyen szerepel.

India a világ második legnagyobb gyümölcstermelője, az ország gyümölcsgazdálkodása gyorsabban fejlődött, mint a zöldségtermelése. Az agrárágazat Indiában több alszegmensre oszlik: a konzerv, tejtermék, feldolgozott és fagyasztott élelmiszerek, valamint a halászat, a hús, a baromfi és a gabonafélék választékaira. A rizs kiemelt szerepet kap.

India mezőgazdaságának királynője: basmati rizs


A basmati rizs a rizsek királya. Érdemes külön megemlékezni róla. Az indiai vegetáriánus ételek elengedhetetlen alapanyaga. Nemcsak íze, de illata miatt is közkedvelt Indiában és más országokban is. A Himalája lábainál termesztették, ma már hatalmas rizsföldek vannak délen is. A Glikémiás indexe a basmati rizsnek a legalacsonyabb, vagyis a szénhidráttartalma lassabban szívódik fel a véráramba.

Ezért nagyon jó a diétás étrendben is. Könnyű megfőzni, a hosszúkás szemek nem ragadnak össze. Indiában is sokkal drágább a fehér rizsnél. India basmati évi rizs exportja 3,42-3,49 milliárd amerikai dollár körül van.

Indiai fűszerek szerepe az indiai mezőgazdaságban


Az indiai fűszerek már a középkorban is keresettek voltak. Mire a karavánutakon keresztül eljutottak Európába, ugyancsak megnőtt az áruk. Ma már ismerjük az indiai fűszerek jórészét, és többet használunk közülük. A legkeresettebb a curry, kurkuma, lepkeszegmag, római kömény, asafoetida, gyömbér, fekete mustármag, valamint a fahéj. Ezek illatukkal is vonzóvá teszik az ételt, de ízviláguk mellett emésztést elősegítő hatásuk miatt közkedveltek.

 

India mezőgazdasága idézet


Napjainkban India a fűszerek és fűszer termékek legnagyobb gyártója, fogyasztója és exportőre. Az Indiából származó fűszerek exportja 9 százalékkal emelkedett az elmúlt években.
Az indiai hagyományok szerint a főzés meditáció. A fűszereket nem csupán ízük, hanem gyógyító tulajdonságaik miatt használják. Ezek közül az egyik legfontosabb a kurkuma, India arany fűszere.

India időjárása és éghajlata hatása a mezőgazdaságra


India lakossága a legszélsőségesebb éghajlati körülményeket éli meg. Egy földrésznyi országról van szó, így időjárása is eltérő. Más a Himalájában, az észak-indiai alföldön vagy délen, a Dekán-fennsíkon. Általánosságban elmondható, hogy India időjárását a monszun határozza meg. A tavaszi monszun négy hónapos ideje alatt megtelnek folyók és a víztározók.


Indiában a sok napsütésnek köszönhetően akár háromszor is tudnak aratni. Ma már különös gondot fordítanak a fenntartható fejlődésre, ezért a napelemek száma nemcsak ipari méretekben növekszik. Lásd: India a világ legnagyobb zöldenergia gyártója lesz

Az indiai mezőgazdaság piaci mérete


India mezőgazdaság GDP-je 2017-ben meghaladja a 4,1 százalékos emelkedést, 1,640 milliárd dollárt. A másik előzetes becslés szerint India élelmiszeripari gabona termelése várhatóan 271,98 MT lesz. Az ország búza-termelése, földimogyoró exportja egyenletesen emelkedik.
Néhány nagyobb mezőgazdasági beruházás és fejlesztés: India és Brazília kétoldalú beruházási megállapodást írt alá, amelynek célja az országok közötti együttműködés előmozdítása a mezőgazdaság, a hajóépítés, a gyógyszeripar, a védelmi felkészülés és az olaj- és gázipar területén. A Mahindra & Mahindra Ltd 60 százalékos részesedést szerzett egy holland gyümölcsfeldolgozó cégnél. Egyben hozzáférést biztosít az indiai szőlőfajták európai és kínai piacához.

Kormányzati kezdeményezések az indiai mezőgazdaságban


A mezőgazdasági ágazat jelentőségét figyelembe véve India kormánya a 2017-18-os költségvetésben számos lépést tervezett a mezőgazdasággal kapcsolatos fenntartható fejlődés érdekében. A Nemzeti Agrár- és Vidékfejlesztési Bank létrehoz egy mikro-öntözési alapot, 750 millió amerikai dollár értékben. A kormány azt tervezi, hogy három éven belül létrehoz egy tejtermék-feldolgozási alapot is.

 

India mezőgazdasága: cikkek és tanulmányok:

 • Gondot okoz? Irtsuk ki!

  A BBS News friss hírei között olvashattuk, hogy a nyugat-indiai Goa állam hadat üzent a páváknak, kártékonnyá akarják nyilvánítani. Felmerül a kérdés: Itt tartunk?

  páva

   Ez a problémamegoldó képessége az embernek a 21. században? A

  ...
 • Mai rabszolgák öngyilkossága

  Furcsa cím a 21. században, de bárhogy is próbálja a média eltusolni, a híranyag sajnos valós tényeken alapul. Történelmi ismereteink szerint 1865-ben megszűnt a rabszolgaság, de a globalizációt elemző írók többször is figyelmeztetnek a rabszolgasorban dolgozó munkások helyzetére.

  indiai vetőmag

  Napjaink emberiség elleni bűntette az a tragikus profithajsza is, melyben a genetikailag módosított (GM) növények vetőmagjait kényszerítik a mezőgazdaságra, különösen a fejlődő harmadik világban.

  Azok közül, akiknek nemcsak a nyugati világ populációjának jövője számít, sokan kijelentik, hogy a

  ...
 • Elfogy a Gangesz

  A Gangesz csökkenő vízszintje miatt aggódnak a hívek, ti. az uttarancsali Tehri vízerőmű építése miatt felére apadt a szent Gangesz vize.

  Gangesz

  Az ország különböző részeiről érkező hívők nehézségekbe ütköznek amikor a baiszakhi alkalmából szent fürdőt kívánnak venni.

  „Lehetetlen itt szent fürdőt venni. Össze kell gyűjteni a vizet, ahelyett, hogy belemerülhetnénk. Így alkalmatlan a célra és egyáltalán nem tölt el minket jó érzéssel."

 • Vaisnava ökológia

  Sríla Paramadvaiti Mahárádzs a Vrindavan Act Now projekt alapítójaként küzd Vrindávan, a Jamuna folyó, illetve a Föld ölológiai jólétéért.

  Hindu-Vaisnava ökológia és környezetvédelem

   

  A Jamuna folyó ökölógiai helyzetéről elolvashatj egy alapos tanulmányt angol nyelven: 

  ...
Joomla SEF URLs by Artio