Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás címszó alatt már sokan, sokféle módon megfogalmaztak, táblázatba gyűjtöttek, grafikonokkal ábrázoltak bizonyos adatokat. Koronként, divathullámokként is változhatott. Ebben a kérdéskörben a legfontosabb szempont az ember szervezete. Nem mindegy, milyen üzemanyaggal töltjük fel. A rövidtávú tünetmentesség még nem biztos, hogy évek múlva is megmarad.

 

egészséges táplálkozás

 

Az ember általában nem gondol arra a tényre, hogy a táplálkozás mentálisan kezdődik. Sejtjeinket ételeinkkel építjük, de ez csak a látható, fizikai szint. Amilyen a tudatállapotunk, olyan étrendet alakítunk ki, olyan körülmények között készítjük, tálaljuk és fogyasztjuk el.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges étel feladata nemcsak az életben tartás, a fizikai erőnlét megóvása és növelése, hanem az elme tisztítása is. Ezért az külön tudomány, hogy milyen étel, mit vált ki, mire jó, milyen hatása van rövid és hosszútávon. Miként a gyógynövényeknek is megvan a maga szerepe, de közöttük mérgezőek is találhatóak, úgy az étel is lehet kedvező vagy romboló hatással a szervezetre.

A több ezer éves Bhagavad-gítá rendkívül találóan csoportosította a különféle tudatszinten levő emberek táplálkozási szokásait:

„Az étel, amiből mindenki részesül, szintén háromféle az anyagi természet három kötőereje szerint.

A jóság minőségében levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad. Az ilyen tápláló étel édes, lédús, zsíros és ízes.

A túl keserű, túlságosan savanyú, sós, csípős, száraz és égető ételt a szenvedély kötőerejében élők kedvelik. Az ilyen étel fájdalmat, kedvetlenséget és betegséget okoz.

A tudatlanság kötőerejében élők a fogyasztás előtt három órával tovább főzött, íztelen, állott, bűzös, rothadó és tisztátalan ételt szeretik.” – ­ Bg. 17. 7-10.

A táplálkozás zavarai közül a legjelentősebb a szinte népbetegséggé vált túlsúly. A WHO Európai Régiójában a felnőttek 30-80%-a túlsúlyos, 145 millió ember. Az érem másik oldala a főleg fiatalok körében tapasztalható anorexia és bulimia. Főleg azokat a lányokat érinti, akik számára a test a legfőbb érték. A kóros koplalást a divat diktálta megfelelési kényszer irányítja.

Nagyban meghatározza életminőségünket, hogy mit, mennyit, mikor és hogyan fogyasztunk el. Mindez pedig kihat arra is, milyen ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Az egészséges táplálkozás egyben a másik élőlény tiszteletét, magának az életnek a tiszteletét, öko tudatosságot is jelent. A vegetáriánus táplálkozásról rengeteget lehet olvasni. Most csak a három legfontosabb vonását érdemes kiemelni: erőszakmentes, sokkal kisebb energia befektetést és földterületet igényel, mint az állattartás. Ráadásul szűkre szabott édesvíz készletünkből sem vesz el annyit, mint a húsipar.

Az egészséges táplálkozás alapelvét már az ókorban megfogalmazta Hippokratész, a nyugati orvostudomány atyja:

„Ételed legyen orvosságod, orvosságod ételed!”

 

 

  • Indiai sárgaborsó leves

    Az indiai sárgaborsó leves örök kedvenc az indiai levesek között. Ki ne evett volna finom dahl nevű levest indiai utazása során? Íme, a legfinomabb dahl receptje! Az itt közölt recept vegán. A dahlt eredetileg valamilyen lencseféléből főzik. A sárgaborsó tökéletes íz hatást generál az indiai leves fűszereivel. Nem bonyolult és mennyei. Vendégeid imádni fogják!

     

    Indiai sárgaborsó leves

     

     

    Leveles Zoltán receptje

    A sárgaborsó

    ...
  • A böjtölés hatása felbecsülhetetlen

    Aki a tudatos táplálkozás híve,  az jól tudja, hogy a böjtölés hatása felbecsülhetetlen. Február a farsangi időszak, mégis a népi kalendáriumban böjt előhava a hónap neve. Miért? Mert régebben a nagy mulatozást a húsvétig tartó nagyböjt 40 napja követte. Ez szinte életmentő szerepet töltött be. Ugyanis a nagy eszem-iszom után kóros teltségérzet miatt nyögdécselt a legtöbb jómódú ember. Érdemes hát megvizsgálni a varázslatos böjt csodáját testi és lelki értelemben is.

     

    A böjtölés hatása Gandhi szerint...

  • Olcsóbb életbiztosítás a vegetariánusoknak!

    A vegetariánusoknak olcsóbb életbiztosítást kell ajánlani, mert egészségesebbek, és kevésbé valószínű, hogy korán meghalnak. Ez közel 4 millió embert érinthet, ennyi vegatariánus ember él az Egyesült Királyságban. Az AFI (Animal Friends Insurance) biztosítási ügynökség dolgozta ki az alacsonyabb díjakkal rendelkező életbiztosítási rendszert, megjutalmazva azokat, akik nem esznek húst.

    Kiemelték, hogy a biztosító figyelembe veszi a dohányzás és alkoholfogyasztási szokásokat egy-egy szerződés megkötésekor, de ugyanilyen hangsúlyt kell kapnia annak is, ha valaki nem eszik húst, mert az növeli az egészséges élet esélyeit. Ők kisebb valószínűséggel szenvednek súlyos vagy krónikus betegségekben, melyek

    ...
  • Vegetáriánus étrend összeállítása

    Vegetáriánus étrend összeállítása a gyakorlatban sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Legyünk őszinték. Mennyi figyelmet szán egy vegyes táplálkozást folytató átlag magyar az egészséges étrend összeállítására? Tetszik, vagy nem tetszik, de a tény az, hogy sajnos nem sokat. Aztán mégis felnőnek a gyerekek. Ha táplálkozás szempontjából valami veszélyezteti az egészséget, akkor az sokkal inkább az egészségtelen ételek, nem pedig az étrend összeállítása.

    Nem mintha nem volna fontos a vegetáriánus vagy vegán értrend összeállítása, de nem kell túlaggódni a kérdést. Egyszerűen csak táplálkozzunk változatosan: tudatos

    ...
  • Bioszemlélet Indiában

    Furcsa is volna, ha a Rámájana, Mahábhárata és Gandhi elveken felnőtt országban nem volna helye a biogazdálkodásnak. Nem tudom, Gandhi mit szólna, ahhoz, hogy az a haza, amelyikért végül az életét adta, amelyikért többek között olyan elveket fektetett le, hogy soha senki ne vásároljon külföldi terméket, nos ez az ország népének jó része ma borzalmas identitásválsággal és a tudatosság hiányával küzd. Vagy mégsem?

     

    Bioszemlélet Indiában

    Foto: 

    ...