buddhizmus

 • India vallásai

  India a filozófia és a vallások szülőföldje. Ami különösen értékessé teszi, hogy mindez napjainkban is létező valóság. India vallásai meghatározóak a kontinensnyi ország életében. Lássuk a tényeket.

  India négy vallás szülőhazája, és a földrésznyi országban mindegyiknek van történelmi létjogosultsága. A három ókori vallás, a hinduizmus, a buddhizmus és a dzainizmus az indiai filozófia formálói, a szikh vallás kissé későbbi keletkezésű. A témával kapcsolatban érdemes belepillantani A vallások világnapja az egyetemesség ünnepe

  ...
 • Indiai köszönés vallások és területek szerint

  Az indiai köszönés többféle formájával találkozhatunk indiai utazásaink során. Némelyik üdvözlési forma mögöttes tartalommal, filozófiai utalással is rendelkezik. Köszönti a mindenkiben jelen levő isteni jelleget vagy az igazi ént. A lelki lényt, aki ura önmagának, és a valódi tudás birtokosa. Mutatjuk pontosan, hogy többekközött mi a Haribol, a Hari Om és a Namaste jelentése.Ezeken kívül még megtudhatod közel húsz indiai köszönési forma jelentését. 

  indiai koszones

  Vegyük hát sorba, hogy milyen indiai köszönési formákkal találkozhatunk

  ...
 • Bizonyíték Isten létezésére: nincs rá szükség dr. Huston szerint

  97 éves korában eltávozott Dr. Huston Smith, akit még életében a "világ vallásainak nagykövete" címmel tiszteltek meg. Életművének slusszpoénja az a végkövetkeztetése, hogy valami létezésének a bizonyíthatatlansága nem bizonyítja nem létezését. Mint mondta, nincs tárgyi bizonyíték Isten létezésére. Valóban tartalmas földi pályafutásának befejezése kapcsán, ismerkedjünk meg e különös tudós életével! Minden bizonnyal sokat tanulhatunk tőle.

  dr Huston Smithnek bizonyíték Isten létezésére nincs szüksége...

 • A japán történelem erőszakmentes arca

  A japán történelem tanulmányozása során sok meglepő adatra bukkanunk. Az ősi hagyomány a japán vallást, vagyis a shinto vallást és Buddha tanításait követte. Ezért a japán kultúra szerves része volt az erőszakmentesség.

  A japán történelem etikája

  Így a vegetáriánus étkezés kultúrája olyan mélyen gyökerezett, hogy kitaszította azokat, akik ezt megszegték. Így került a burakumin osztály a

  ...
 • Egyetértésben az öt világvallás

  Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű vallásközi párbeszédet tartottak a Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én. Az India Klub Alapítvány szervezésében megvalósuló eseményen a szépszámú közönségnek lehetősége nyílt bepillantást nyerni a különböző vallások tanításaiba, és kérdéseket feltenni a jelenlevő szaktekintélyeknek.

   

   Vallásközi párbeszéd volt a Bharata Kultúrtérben...

 • Megértéssel kezdődik, elfogadással folytatódik

  ATolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Csong An Szunimot, aki beszámolt saját útkereséséről, kultúrák találkozásáról és a vallásközi dialógus pozitív hatásairól.

  Csong An Szunim az</p>...				</span>
															</li>
									<li class=

  Toleranciáról és empátia: vallásközi kerekasztal

  2016.09.22-én 18 órakor a Bharata Kultúrtérben

  Öt világvallás szaktekintélye tart eszmecserét a toleranciáról és az empátiáról az India Klub Alapítvány szervezésében. A budapesti Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én 18 órakor megvalósuló kerekasztal-beszélgetés célja rámutatni a világvallások ide vonatkozó közös értékeire. A közönség előtt zajló kerekasztal résztvevői azt elemzik, hogy a

  ...
 • Vadászpilótából hindu szerzetes

  Vadászpilótából hindu szerzetesRonald Henry Nixon (1898-1965), későbbi nevén Krisna Prem, egykori brit vadászpilóta volt a hinduizmus vaisnava ágának egyik legelső európai képviselője. A 20. század elején Indiába ment, s a spirituális tanítóval Jasoda Mával együtt egy ásramot alapított Mirtola közelében, majd egész hátralévő életét a Gaudíja Vaisnava hit gyakorlásának és megismertetésének szentelte. Több könyvet publikált, számos indiai tanítványa is

  ...
 • Az UNESCO a matyó népművészetről és a ladhaki buddhista kántálásról

  ladhak chanting

   

   

   

   

   

   A matyó népművészet vagy az indiai Ladakh buddhista éneke is szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára jelölt hagyományok között. A kolostorokban az indiai buddhista papok, a lámák olyan szent szövegeket énekelnek, melyek Buddha tanításait, filozófiáját képviselik. A szerzetesek különböző hangszereket használnak miközben a nép szellemi és erkölcsi jólétéért imádkoznak. A vezetők szigorú felügyelete alatt tanulják és adják tovább e tudást.

 • Az indiai harcművészet a harcművészetek anyja

  Az indiai harcművészet fogalma nincs különösebben jelen a köztudatban. Ha bárki meghallja a harcművészet kifejezést, legyen az gyakorló, vagy hozzá nem értő, szinte minden esetben valamelyik kínai vagy japán, esetleg koreai eredetű harci stílus jut eszébe.

  Ez persze nem meglepő, hiszen a ma megismert harcművészetek ezekben az országokban fejlődtek ki. Ezek a stílusok a karate, kungfu, a tékvondo és még sok más irányzat. A kínai és a japán történelem egyértelműen élen jár a harművészetek területén. Nézzük, mi a helyzet Indiával?

   

  Indiai harművészet...

 • Halálbüntetés

  Legutóbbi indiai utamon a napi sajtó egyik fő témája a 2001-ben India parlamentje előtt elkövetett terrortámadás fő vádlottjának közelgő ítélete volt. Ti. a gépfegyveres lövöldözésben egy biztonsági ember életét vesztette, s ilyen, halálesettel járó állam elleni bűntettért Indiában kötél általi halál jár.

  A szegedi Közéleti Kávéházban tartott előadásomon valahogyan szóba került a halálbüntetés. Vizsgáljuk meg hát a kérdést az óind nézőpontból.

  Először is szögezzük le, hogy az erőszakmentességről és a mindenki iránt érzett együttérzéséről híres hindu világkép gyilkossági

  ...
 • A hihetetlen kontrasztok országa (befejező rész)

  Más a helyzet a nyugati végeken. Az üzleti élet és nem utolsó sorban a filmgyártás központja, a kozmopolita Mumbai lépten-nyomon a pénz hatalmát sugározza, a tengerpart festői karéjában magasodó felhőkarcolók tövében szinte eltörpülnek a legkülönbözőbb vallások templomai. A Tádzs Mahal szálló előtti mólótól a hindu műemlékeiről – és a világ legszemtelenebb majmairól – nevezetes Elefanta szigetig egyórányi a hajóút, a lélekvesztők fedélzetéről jól látni a szárazföldön emelkedő atomerőművet. India ugyanis nemcsak a múltjába mereng vissza, de erőteljesen igyekszik betenni a

  ...
 • Pakisztáni oktatási reform

  2007, Iszlámábád – A pakisztáni kormány úgy döntött, hogy a középiskolákban a történelem órákon tanítani fognak a vallásokról is, köztük a hinduizmusról, buddhizmusról és dzsainizmusról. A VI-VIII. osztályos tanulók megismerhetik Dél-Ázsia különböző kultúráit, kezdve az indusvölgyi civilizációval. Az oktatási minisztérium már megküldte az irányvonalakat a tankönyvek megírásához. A fő cél, hogy a gyerekek megismerjék, milyen ősi civilizációk alakultak ki az évszázadok során Dél-Ázsiában, különösen azokon a területeken, amelyek ma Pakisztánhoz tartoznak. A központi téma Mohendzso Daro és Harappa kultúrája és társadalmi vívmányai.

Joomla SEF URLs by Artio