fbpx Tanuljunk optimizmust! 2011/7. - Bharata Kultúrtér

Tanuljunk optimizmust! 2011/7.

Tanulmányok

Határainkon belül és túl egyaránt sokan állítják: a magyar nép pesszimistább, mint a többi. Néhány évvel ezelőtti Standard Eurobarometer vizsgálata szerint az Európai Unióban a magyarok a legpesszimistábbak.

Olvashattuk a Szonda Ipsos felmérésének eredményét is, miszerint a magyarok több mint 40 százaléka nagyon nehéz évre számított. 2010 nyarán a lakosság több mint 90 százaléka szerint rossz vagy nagyon rossz a jelenlegi gazdasági helyzet, és mindössze 8 százalék gondolta azt jónak, miközben a nemzetközi átlagban az emberek 39 százaléka elégedett volt.

A többi ország eredményeiből kiderül: Indiában a legelégedettebbek az emberek a gazdaság állapotával, ott a megkérdezettek 85 százaléka értékelte azt jónak. Talán nem kell hangsúlyozni, hogy nem egy Magyarországnyi népességről van szó, és egy olyan országról, melyet nemcsak kiváló gazdasága, de a nyugati országokhoz viszonyítva tömeges szegénység is jellemez.

A pozitív látásmód

A pozitív látásmód témájában ma már könyvtárnyi irodalom jelent meg. Megszámlálhatatlan tanfolyam próbált segíteni a jelentkezőknek.

Minden lelki tanítás hangsúlyozza: a belső béke és boldogság soha nem a körülmények függvénye, kizárólag a saját hozzáállásunké, gondolataink és cselekedeteink eredménye.

A XX. század utolsó három évtizedében a pszichológiai szaklapok hozzávetőlegesen 46 000 cikket közöltek a depresszióról és mindössze 400-at az örömről. Ez azt jelentené, hogy a pesszimisták túlsúlyban vannak? De épp a depressziókutatás mutatott rá néhány nagyon érdekes összefüggésre. Az emberi természetről klinikai úton bizonyítható, hogy születésénél fogva, alapvetően minden ember „született optimista”. Csak a negatív tudati kondicionálás teszi depresszívvé és hosszú távon pesszimistává!

Vajon miért Indiában a legelégedettebbek az emberek? Ha valaki járt már ebben a varázslatos országban, saját tapasztalatai szerint is bizonyíthatja: több és őszintébb mosollyal találkozhatunk ott, mint szép hazánkban. Talán ott lelhető fel leginkább Gárdonyi Géza embere, aki a Földre néző szem, égre néző lélek képviselője? Lehet. S talán mert India olyan hagyományokat mondhat mindmáig magáénak, melyek igazi célt és nemcsak rövid távra szóló értelmet adnak az embernek.

Az igazi optimista

Az óind szentírások felhívják figyelmünket, hogy amíg nem teszünk szert pesszimista felfogásra az anyagi léttel kapcsolatban, addig nincs, ami előrelendítene bennünket a lelki élet fejlődésének útján. Vagyis ha kizárólag az anyagi lehetőségek révén (jó házasság, vagyon, siker, hatalom stb.) valaki tartós örömre számít, az valójában nem optimista, csak egyfajta illuzió hatása alatt él.

Az igazi optimista azonban tudja, hogy minden élethelyzet csupán egyfajta tanulási célt szolgál. Ha elég bölcs, akkor azt sem felejti el, hogy bármely negatív élethelyzet csupán az előző tettek éppen beért gyümölcse. Így képes mindenkor megkeresni, meglátni a dolgok jó oldalát, s van ereje a pozitív változtatásra is.

Végezetül egy kis humor

Milyenek is vagyunk:

  • Nincs érzékem a pesszimizmushoz. Úgysem sikerülne.
  • A pesszimista egy tapasztalattal rendelkező optimista.
  • Az optimista egyszerűen csak egy alulinformált pesszimista.
  • Az optimisták feltalálták a repülőgépet, a pesszimisták az ejtőernyőt.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*