fbpx Szvámí B.A. Paramadvaiti nyílt levele Vrindávan Mathurához csatolásáról - Bharata Kultúrtér

Szvámí B.A. Paramadvaiti nyílt levele Vrindávan Mathurához csatolásáról

Tanulmányok

Kedves Olvasó!

A vrindávani Vrinda Kundzsa templomból írom soraim. Ezt a templomot több mint 200 évvel ezelőtt építtette Manipur állam néhai királynője. Az itt imádott Istenség neve Srí Srí Rádhá Vradzsa Móhan.

Örülünk az Uttar Pradés szövetségi állam rendelkezése ellen szervezett tüntetésnek, aminek keretében egyre több vrindávani templom bezárja kapuit a nyilvánosság előtt. A felsőbb döntés értelmében Vrindávant hozzácsatolják Mathura város közigazgatási területéhez. (Vrindávan 5000 éves múltra visszatekintő hindu szent város Delhitől 150 km-re – a fordító megjegyszése)

Sewak Charan Dzsi és mások 40 éve fáradoznak Vrindávan környezetének megóvásán: zöldövezet kialakításában, a zajártalmak megoldásában, valamint a talaj és víz minőségének megóvásában is kérték a kormányzat közreműködését. Évről évre egyre nagyobb zarándokáradat nehezíti a térség amúgy is labilis környezetvédelmi helyzetét.

Egyszer sem tapasztaltunk együttműködést az állam részéről. A mostani egybecsatolási tervvel pedig valóságos támadást intéztek az egyébként is túlérzékeny helyzetben. A térség sorsát jelentősen befolyásoló kardinális kérdésben az állam nem kérte ki a helyi templomok véleményét. Több helyi misszió is, mint az ISKCON, Akshaya Patra, Prem Mandir vagy a varsanai Sriji Mandir meghatározó anyagi hátterükkel akár önállóan is képesek lettek volna megoldani a helyzetet. A helyett azonban, hogy a helyi közösségekkel együttműködtek volna, a Mathura-Vrindavan Development Authority (MVDA) és a Lucknow-i irányítás alapvető tervek megléte nélkül hozott döntést.

A vrindávani hid

Hasonló volt a Jamuná folyó közepére tervezett félhold alakú híd építésének ötlete is, mely szerencsére nem valósult meg. A megkezdett munkálatokra viszont sok milliót költöttek, és súlyos környezetvédelmi katasztrófát hagytak maguk után. A felépült hídlábakkal visszavonhatatlanul megcsúfították Vrindávan képét. Több millió facebook felhasználó látta az interneten köröző siralmas képeket, melyekkel az államapparátus intézési módjára szerették volna felhívni a világ figyelmét.

Szégyelljék magukat azok a bürokraták! Nem hisznek a helyiek tradíciójában, sem Krisnában, sem a Bhagavad-gítában, sem a helyiek lelki gyakorlataiban, sem a híres vrindávani körmenetben. Csak fohászkodni tudunk, hogy Narendre Modi indiai miniszterelnök védelmezze a védikus tradíció legszentebb helyét. Az Uttar Pradesh-i szervekhez beadott kérelmeink egyikét sem vették figyelembe.

Hrisikés és Haridvár gyönyörű szent helyekké fejlődtek és nagyon jól kezelik a zarándokok tömegáradatát. Ezzel szemben pedig Vrindávan és környéke nem kapott figyelmet, sőt visszaélésekkel rontottak a helyzeten. Kérjük, Hema Malini Ji tegyen valamit az ügy érdekében!

Isteni elrendezés során a gonosz Kamsza király be sem léphetett Vrindávan szent földjére, így még csak lehetősége sem lett volna Vrindávan identitását megszüntetni. A hitetlen politikusnak nincs helye Vrindávanban és nem is hozhatnak döntést egy szent hely fölött. Foglalkozzanak világi témával és Karl Marx tanításával, ha már azt fontosabbnak tartják a védikus bölcsek tanításánál.

A hindu kultúra kincsei

A hindu kultúra legnagyobb kincse a Bhagavad-gítá. India kulturális öröksége, legyen az építészet, zene, bhávák, rágák vagy talák és táncok gyökerei találhatók meg Krsna vrindávani kedvteléseiben. A „bharata” kifejezés is innen származtatható. A “Bharata Ma” kifejezés egyik értelmezése: „aki szívében hordozza Krnsa transcendentális cselekedeteit”, s ezt a Mahábhárata is megerősíti.

Legyen már ennek vége egyszer, s mindenkorra! Kerülhessen végre Vrindávan az UNESCO Világörökségi listájára, hogy a világ India koronaékszereként tekintsen Vrindávanra, s a szent hely szellemisége a világ felemelkedését szolgálhassa! Vrindávan bizonyos értelemben máris a világörökségi listán szerepel, hiszen az egész világon imádják és szeretik.

Világszerte több ezer helyet neveztek el Vrindávanról. Néhány ezek közül: Új-Vrindávan, Új-Varsana. Új-Gókula, Új-Raman Reti, Új-Nandagrám, Új-Sanket, Új-Prémszarovár. (A felsorolt helyiségnevek eredetije a vrindávani térség különböző szent helyei. A szeged környéki tanyavilágban található Nandafalva és a somogyvámosi Új-Vrajadhama is ide sorolható – a fordító megjegyzése)

Hány várost neveztek el a York nevű kis angol városról? Egyről biztosan tudunk: New York, de nem ezrekről. Nem sokan tudják, hogy egyáltalán hol található York városa. Nem értjük, mire gondolnak a döntéshozók. Nem veszik észre, mekkora tömegek érkeznek a világ számos országából, csak azért, hogy láthassák Vrindávant?

Tulsi Gabbard VrindavanTulsi Gabbard, az USA Kongresszusának képviselője Narendra Modi Ji meghívására tett látogatást Indiába a közelmúltban. Felkereste Radha Kundot, a Jamuná folyót, és az Imlitala templomot is, valamint Radha Vrindávan Csandrát.

Így hát cselekedni kell, mert a bojkottáló templomok bezárták kapuikat. A néhai királyok és szentek által épült templomok ma az Önök érzéketlen döntései ellen tiltakoznak.

Vrindávan kapjon megfelelő státuszt

Bármikor elkövetett esetleges hibáink ellenére könyörgünk Önökhöz Vrindávan megfelelő státuszának kikiáltásáért. Kérjük, csatlakozzanak a „Braj Vrindavan Act Now” kampányhoz! A dolgok alakulása a Vrindavan Today honlapján követhető.

A világ legnagyobb gyémántja is Indiából származik. Más indiai drágakövek sorsához hasonlóan, ez az indiai gyémántkülönlegesség azóta is európai koronát ékesít. India dicsőségét is elrabolták volna, a fizetett áltudósok által újraírt indiai őstörténettel. Valamint a világi oktatás bevezetésével, mely alapjaiban sem tartja tiszteletben a Védák ősi bölcseletét: a karma elfogadását, valamint a lélek és a lélekvándorlás létét. Ahhoz, hogy tudósainkat a világ szaktekintélynek fogadja el, részt kell venniük az európai oktatásban, mely nem a valós indiai történelmet tanítja.

Meg kell védenünk Vrindávan élő kultúráját! Itt most nem csupán régészeti leletek gyűjtéséről van szó, mint az ó-egyiptomi kultúra feltárásánál, amikor is az európaiak megint csak rengeteg értéket és templomi obeliszket elhordtak, hogy európai tereket és múzeumokat díszítsenek velük. A hindu kultúra él. Képes megérinteni akárki szívét, hiszen olyan értékeket foglal magába, mint: a jóga, a karma filozófiája, az ájúrvéda, az indiai ősi gyógyászat tudománya, valamint a világ legősibb hátrahagyott írott művei. Amikor Európában az ábécé még csak kialakulóban volt, Indiában pálmalevelekre másolgattak filozófiai műveket. Megjegyzem, az ábécé és a „nulla” fogalma is indiai örökség, mely nélkül az informatika sem jöhetett volna létre.

Vrindávan Ura, Krisna számára nem is ez a lényeg. Őt hívei szeretete érdekli igazán. Lelki felemelkedésünk útján tegyük azt, amit az Úr és kiemelkedő hívei a leghelyesebbnek látnak. Ha pedig megkérdezzük tőluk, minden bizonnyal elmondják véleményüket Vrindávan Mathurához csatolásáról és más Vrindávan lelki atmoszféráját zavaró helytelen döntésről. Összefogva képesek leszünk megvédeni Vrindávant, sőt régi ékszereit is helyreállítani.

Köszönöm levelem elolvasását!

Kelt: 2015. január 20-án, Vrindavanban

A szolgák szolgája: Szvámí B.A. Paramadvaiti

Fodította: Leveles Zoltán

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*