fbpx A szent tehén miért szent Indiában? - Bharata Kultúrtér

A szent tehén miért szent Indiában?

Tanulmányok

Az Indiát megjártak közül ki ne botlott volna bele utcai szent tehén gulyába? Olykor a leglehetetlenebb helyeken kószáló tehén, vagy a sokmilliós Delhi forgatag egyik útkereszteződésének kellős közepén jóízűen kérődző jószág mosolyogtatja meg a nyugati utazót. Máskor pedig, letisztult tekintettel, a nem kis mennyiségű benzingőzt kipöfögő járműveket szemléli a szent tehén. Nézzük, mi a helyzet ma a szent tehenekkel Indiában?

Leveles Zoltán írása

Miért szent a tehén Indiában?

A hindu gondolkodásban minden élet szent. Ilyen értelemben a tehén is egy ugyanolyan szent élőlény, mint minden másik. Ami miatt megkülönböztetett figyelmet kap, az az, hogy az emberiség egyik anyjának tekintik. A tehén a tejet adó anya. Bár ma már egyre többen kampányolnak a tej fogyasztása ellen egyrészt állatvédelmi, másrészt egészségügyi szempontból. A tejtermék mégis sokak kedvenc tápláléka, sőt orvossága. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a tehén Krisna kedvenc állata. Bár királyi család sarjaként jelent meg, gyermekkorában Ő maga is tehénpásztorként játszadozott.

A tradicionális Indiában a tehén szabad állat és ha tejéből elveszünk valamennyit, akkor senkinek sem esik bántódása. Az egészséges körülmények között élő tehén termékei pedig gyógyhatásúak, az ájurvéda is használja.

A tehén egyébként évezredek óta kiemelt helyet foglal el sok kultúrában, Egyiptomtól, Dél-Amerikán át egészen Skandináviáig. Maradjunk azonban a magyar kultúránál. Nem családtagnak számított-e a tehén a magyar családban? Erre egy jó példa Gárdonyi “Riska” c. novellája.

Hogy aztán hogyan került a tehén a vágóhidakra, ráadásul nagyipari vágóhidakra, ahol tehenek százezreit mészárolják le, az már egy más kérdés.

A szent tehén termékei

Tej

Esténként egy pohár forró tej rendkívül jól hat az agyműködésre. A hideg tej, vagy a napi egy pohárnál több tej fogyasztása felnőtt ember számára nem ajánlott.

Joghurt

Egyértelmű tény, hogy a természetes joghurt baktériumkultúrái milyen jó hatással vannak a bélflórára, illetve az immunrendszerre.

Ghí

A tisztított vaj a legfinomabb állati zsiradék. Lassú tűzön melegítik a vajat, majd a habját lefölözik. A visszamaradt aranysárga folyadék a ghí. Az indiai népgyógyászat és az ájurvéda gyógyszerek beviteléhez ajánlja hordozóanyagaként. Íze rendkívül nemes. Ételkészítéshez is ajánlott a használata.

Tehénvizelet

A tehénvizelet jótékony hatásai ősidők óta ismertek. Belsőleg és külsőleg is alkalmazzák. Immunerősítő, cukorszint szabályozására, emésztési rendellenességekre hatékony. Vízzel hígítva fogyasztják.

Tehéntrágya

A védikus tűzáldozatok elengedhetetlen kelléke. Indiában tehénlepényt gyúrva belőle kiszárítják, majd faszén gyanánt eltüzelik. Parazsa hatékonyan izzik, egyenletesen adja le a hőt, ezért a főzésnél szívesen használják. Frissen pelyvával, agyaggal és vízzel elkeverve döngölt padlót és falat kennek le vele. Régen hazánkban is, falun és kisvárosban egyaránt használtak tehéntrágyát a lakóház döngölt földes padlójához. Nincs szaga, antiszeptikus hatása közismert.

Szent tehenek India utcáin

Ma már India utcaképéhez hozzátartozik a szent tehén. Régen úgy volt, hogy a fölösleges jószágot egyszerűen kihajtották, így azok szabadon élhettek. A tehenek és más állatok sem kerültek mészárszékre. Mára a helyzet a tehenek számára sokkal bonyolultabb. Ha kihajtják őket, a gazdák bottal kergetik el a földjeikről. A lakott településre menekülő teheneket pedig a zöldségárusok kergetik el. Végül a kóbor tehenek mindenen elcsámcsognak az utcákon. Mindemellett éhező tehén nincs, hiszen mindenki konyhai maradékkal eteti őket. Olyan is van, hogy néhány lepényt készítenek a környéken kóborló tehénnek. Erre példa a Mit keres a tehén az étteremben? c. írás.

A kisebb-nagyobb szent helyek elengedhetetlen ékessége, templomokba bekukucskáló, a szent folyók partjára, a rituális fürdőzők közé, máskor pedig a vasúti sínekre lepihenő jószág, az Indiához tartozó szent tehén. Mostanában egyre kevesebb tehenet látni. A városokban és a szent helyeken is. Delhi belvárosi utcáiról önkormányzati rendelettel próbálják kiszorítani a teheneket. Azonban a hinduk „Jeruzsáleme”-ként ismert Vrindávanban is fogynak valahogyan a tehenek. Mi történt?

Lopják a szent teheneket

Némi utánajárással kiderült: „Marhatolvajok” jelentek meg, akik éjnek idején pótkocsis traktorral akár több tehenet is elhurcolnak. Akad olyan kereskedő is, aki egyszerű falusinak adja ki magát, s a gyanútlan tehéntulajdonosok nyugodt szívvel adják el szeretett jószágaik szaporulatát. Olyan helyekre viszik ezeket a teheneket, ahonnét többé nem térnek vissza. A hagyományaikhoz ragaszkodó hinduk, akik évezredekre visszanyúló múlttal húsmentesen táplálkoznak, hogy „a légynek se ártsanak”, el sem tudják képzelni, milyen borzalmak zajlanak azokon a sötét helyeken.

A szent tehén védelme nyugaton

Tolsztoj az „Első lépések” c. esszéjében ad szemléltető leírást a vágóhidak borzalmairól, de szülőföldünkön maradva, említhetnénk Huszárik Zoltán Elégia című filmjét is. A vrindávani teheneket, az évezredes óind kultúra egyik jelképét, az emberi kapzsiság némi anyagi haszon reményében illegális mészárszékre ítéli. Pedig még az oly gyakran megtámadott multinacionális gyorsétkezdék gomba módra szaporodó indiai leányvállalatai is tiszteletben tartják (egyelőre!) a tehénkultuszt: nem szolgálnak fel marhahússal készült ételeket.

Mi a végkövetkeztetés a szent tehenekkel kapcsolatban?

A megdöbbentő vrindávani rémtörténetek hatására civil szerveződések alakultak a szent tehén megmentésére. A Bharata Kultúrtér csapata is részt vesz a tehénvédelemben a Vrindavan Act Now! projekt keretén belül.

Nemcsak hinduk, de muszlimok is kampányolnak a tehenekért. A tehénvédelemmel foglalkozó civil szervezetek a tolvajokhoz hasonlóan, nagy járművekkel gyűjtik össze a kallódó teheneket, azzal a különbséggel, hogy útjuk nyomon követhető. Ezek a szerencsés állatok tehénmenhelyekre kerülnek, ahol akár életük végéig ápolják őket. A beteg teheneket betakarják, kézből etetik-itatják. Már csak az a kérdés, hogy mire gondoljunk, ha pótkocsis teherautón tehenet látunk Indiában?

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*