fbpx Rejtélyes történelmi leletek - Bharata Kultúrtér

Rejtélyes történelmi leletek

Tanulmányok

Nemcsak az európai kultúra bölcsője India, de a tudományé is. Az arab számok, a nulla értéke, a kettes és a tízes számrendszer, a Pí értékének meghatározása csak néhány az indiai tudomány örökségének listájáról.

Egy orosz régészeti feltárás kapcsán ezúttal a micro elektronika, az ősi nanotechnológia indiai gyökereit kutatjuk.

Kellár Márta írása

Micro elektronika, ősi nanotechnológia

A szanszkrit és az orosz nyelv közti feltűnő hasonlóság a korai történelem közös kapcsolatait jelezi. Mi magyarázza a hasonlóságot? Az orosz az egyetlen európai nyelv, melynek erős közös nyelvtani bázisa van a szanszkrittal. Egyes kutatások kimutatták, hogy a védikus hindu civilizáció sokkal nagyobb területet foglalt magába, mint azt korábban gondolták. A közép-ázsiai Siva és Visnu szobrok felfedezése a hindu kultúrának az indiai hátországon sokkal távolabbi terjedésére mutat rá. Miért volt a nagy elhallgatás? Politikai érdekek – történelmi félrevezetés, az előzményekből elég csak egy jellemző esetet kiemelni.

Politikai érdekek – történelmi félrevezetés

1927-ben egy geológus különítmény megtalálta az Urál legmagasabb pontját, melyet helyi lakosság Narada néven hívott. Az ősi indiai eposz többször is említi Naradá-t a nagy bölcset, és az azonos nevű ősi folyamot. Ezen a néven Oroszországban ma is létezik egy kistestvére, az Ural hegység közelében levő folyócska.

Mivel az Ural hegycsúcsának „felfedezése” az októberi forradalom 10-edik évfordulóján történt, a geológusok úgy döntöttek, hogy Narodnajának nevezik át a hegycsúcsot. Az összes földrajzi utalásban és minden térképen így szerepel.

Apropó, Narada! Néhány évtizeddel ezelőtt az Urál hegység keleti oldalán, a Narada folyónál kutató aranyásók rendkívüli leleteket találtak. Méretük: a legnagyobb 3 cm-es, és bármilyen hihetetlen, a legkisebb 0,003 mm. (Az ábra több ezerszeres nagyításban illusztrálja.)

A spirál formájú tárgyak anyaga különböző fém: a nagyobbaké réz, a kicsiké a ritka fémek: volfrám és molibdén. A volfrám olvadáspontja 3410 Celsius fok, melyet napjainkban a különleges acélfajták megszilárdítására használják, illetve ötvözetlen formában az izzószálak anyaga. A molibdén olvadáspontja 2623 Celsius fok, elsősorban nagy igénybevételnek kitett alkatrészek, fegyverek és járműpáncélok készítésekor alkalmazzák.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a tárgyak minimum 20000 évesek. A volfrám-nikkel-vas és volfrám-molibdén kombinációt pedig napjainkban a rakétákkal és atomenergia alkalmazással kapcsolatban vizsgálják.

Több orosz és finn tudományos intézet is vizsgálta ezeket a mikroszkopikus, apró tárgyakat, s megdöbbenve tapasztalták, hogy az elektronikus mikroszkóp pontos mérései szerint a spirálok méretei az úgynevezett „phi arány”-t követik, vagyis az aranymetszés szerint készültek. Milyen eszközökre és magasan fejlett technológiára volt szükség ehhez az özönvíz előtti mérnöki bravúrhoz? Megint csak az ősi Indiába érkezünk.

Folytatása következik: 2. rész
(Llásd még: Nanotechnológia a középkori Indiában c. korábbi cikkünket)

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*