fbpx Natya sastra, a tánc és dráma egyik legősibb tankönyve - Bharata Kultúrtér

Natya sastra, a tánc és dráma egyik legősibb tankönyve

Tanulmányok

A Natya sastra (Nátjasásztra) a tánc ősi tankönyve. 36 fejezetből álló, 6000 verset tartalmazó mű, mely a világtörténelem első tánc és dráma tankönyveként ismeretes. Az előadóművészet páratlan kincse, mely a tánc és dráma előadásához szükséges instrukciókat tartalmaz.

Túri Virág Réka odisszi táncművész írása

A Nátjasásztra eredete és tartalma

A Nátjasásztra keletkezése kétezer évvel ezelőttre tehető, Krisztus előtt 200 és Krisztus után 200 közé. A legenda szerint, amikor aranykorból az ezüstkorba léptünk, az emberek elkezdtek az érzéki örömökhöz jobban vonzódni.

Indra, a félistenek vezetőjeként felkereste Brahmát, az anyagi világ teremtőjét azzal a kéréssel, hogy szeretnék megállítani a romlást a Földön, hallhatóvá és láthatóvá szeretnének válni. Mivel a már létező Védákat a súdrák nem hallgatják, így arra kérték, hogy hozzon létre egy ötödik könyvet, ami az előző négy Véda eszenciáját tartalmazza.

Brahmá meditációba mélyedt, és megalkotta a Nátjavédát és az itihásákat, a Mahábháratat és Rámajánát. Brahmá elmondta, hogy ezek az írások útmutatások az emberek számára, megtalálható bennük minden szentírás, minden művészet lényege.

Natya sastra

A Nátjavéda a négy Védából tevődik össze, a recitálás a Rig-védából, a dallamok a Száma-védából, az történetek a Jadzsur-védából, az érzelmek az Atharva-védából.

Brahmá Indrának:

“A történeteket én írtam meg, és neked az istenekkel el kell játszanod.”

Indra válasza:

“Az Istenek nem képesek sem átvenni, sem megérteni, sem használni ezeket.”

A szentek, akik megtartják a fogadalmakat, ismerik a Védák misztériumait, képesek a Nátjavédát megérteni és gyakorlatba ültetni. Brahmá ekkor úgy döntött, hogy Bharatának, a bölcsnek adja a Nátjavédát, és arra kérte a bölcset, hogy száz fiával együtt ültessék át a gyakorlatba. Bharata nyomban el is kezdte a munkát, a tánc és dráma tudományának terjesztését. Ily módon a Nátjasásztra nem is tankönyvnek, hanem szent könyvnek tekinthető, amelynek tartalma öröktől fogva létezett.

Tudósok szerint az egyes slókákat, verseket szájról szájra adták tovább az írott mű keletkezéséig. (Dr. Manomohan Ghosh 1995.)

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*