fbpx Kumbh mela, a világtörténelem ma is élő fesztiválja - Bharata Kultúrtér

Kumbh mela, a világtörténelem ma is élő fesztiválja

Tanulmányok

A Kumbh mela egy nagy hagyománnyal bíró vallási megmozdulás. Január közepétől április végéig rendezik meg, időpontját az asztrológusok számítják ki.

A Kumbh mela olyan tömeges hindu zarándoklat, amely több millió embert érint. A helyszíne négy szent folyópart, melyeknek misztikus erőt tulajdonítanak. A Kumbh melát az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségeként tekinti, és felvette reprezentatív listájára.

A kumbh mela jelentése

A kumbh szó szerint nektárt jelent. A mela találkozót. A szó két változatban is él: kumbha mela szanszkritul, kumbh mela hindiül. Mindkettő helyes.

A kumbh mela története

A puránikus irodalomban olvashatunk az okról, amely a négy szent helyet létrehozta. Az örök jó és rossz küzdelméről. A félistenek és démonok harca közben a halhatatlanság értékes nektárját tartalmazó korsóból egy pici kiömlött. A Föld négy különböző pontján csöppent le.

A Kumbha-méla első írásos bizonyítéka megtalálható a 7. században élt kínai utazó, Xuanzang (vagy Hjuen-Tsang) beszámolójában. Hiteles személynek tekinthetjük. Tudós és fordító is volt, aki több idegen nyelvet, többek között szanszkritot is tanult. Feljegyzéseiben számtalan kolostorról és szerzetesről számolt be, sőt eljutott a híres egyetemre, Takshilába is. (Bővebben itt: Takshila: a világ első egyeteme) A Kumbha-mélát a 13-14. századi hindu írások is megemlítik, és részletesen olvashatunk róla a 16. századi muzulmán feljegyzésekben.

Mikor van a kumbh mela?

Az ünnep napjait előre kiszámítják a Nap, a Hold és a Jupiter állását veszik figyelembe. Az indiai asztrológia szerint a Jupiter Brihaszpatinak, a félistenek gurujának a bolygója. A melát minden harmadik évben rendezik meg. A maha, vagyis nagy Kumbh melára pedig 12 évente kerül sor. Erre az ünnepre Allahabad a legkedvezőbb hely. Ismert még az Ardh Kumbh mela, ezt Haridvárban és Prajágnál hat évente ünneplik.

A kumbh mela helyszínei

A Kumbh mela zarándokai a következő négy szent helyre látogathatnak el: Prajág, vagyis Allahabad, a Gangesz, a Jamuna és a misztikus Szaraszvati folyó találkozásánál, Haridvár a Gangesz folyó mellett, Udzsain a Ksipra partján, és Násik a Godávari folyónál.

Mi történik a kumbh melán?

A Kumbh melán több millió ember megfordul. Természetesen nem egyszerre, minden nap érkeznek és távoznak a résztvevők. Mindenki rituális fürdőt vesz a szent folyóban. Az árati fenséges ceremóniáján a hívők is ajánlhatnak fel virágot. A szertartást végző brahmanák hatalmas ghílámpákat tartanak a folyó felé. Tisztelettel köröznek vele.

A ghí tisztított vaj, abba mártják a vattaszerű anyagot, így készül a ghílámpa sok-sok kis mécsese. Közben szólnak a hangszerek, a csengettyű és a gyönyörű énekek. Csodálatos, egyben megindító élmény. A zarándokok számára a Gangesz-Anya tisztelete különösen fontos.

A hívek a rituális fürdő mellett imákat ajánlanak fel. Bejárják a sátorvárost, és hallgatják a lelki tanítómesterek tanítását. Az egész megmozdulás egy óriási ökomenikus találkozó is egyben, hiszen számtalan irányzat képviselői vannak jelen. Napközben a különböző missziók vallási összejöveteleket, filozófiai előadásokat tartanak. A Kumbh melát szentek, szerzetesek ezrei látogatják.

Hányan látogatják a kumbh melát?

Nem ritka, hogy 18-20 millió ember látogat ide. A 2013-as nagy találkozón több mint 100 millió ember fordult meg az 55 nap alatt.

1895-ben maga Mark Twain is részt vett az akkori Kumbh mela fesztiválon. Ezt írta:

„Csodálatos a hit ereje, ahogy idősek és gyengék, törékenyek és fiatalok mérhetetlen tömegei habozás és panasz nélkül nekivágnak ennek a hihetetlen és viszontagságos útnak. Szeretetből vagy félelemből? Nem tudom. Mindegy, hogy mi az indíték, a tett, ami születik belőle, minden képzeletet felülmúl, és lenyűgözi a hideg fehérembert, amilyenek mi vagyunk.”

A titokzatos aszkéták

E csoport tagjait nága-bábáknak nevezik. Ezek a jógik évente csak egyszer, a Kumbh mela idején jelennek meg az emberek között. Ők azok, akik elsőként mehetnek be a szent Gangesz vizébe rituális fürdőt venni. A nága-bábák a Himalája távoli vidékein élnek, keveset tudunk róluk, mert rendkívül elzárkózott, lemondott életet élnek.

Összefoglalás

A Kumbh mela ma már világszerte ismert, hindu vallási találkozó. Az UNESCO által már hivatalosan is az emberiség kulturális örökségének része. A zarándokút végállomásain, India négy különleges városában sokmilliónyi jógi, hívő, hindu szent ember jön össze. Imádkoznak, és megmártóznak a szent folyók habjaiban, hogy a víz ne csak kívülről tisztítson, hanem elmoshassa a bűnöket is.

A kumbh mela fotók

Néhány emlékezetes pillanat Leveles Zoltán Kumbha mélán készült fotóiból.

Kumbh mela életkép

Pudzsa a folyónak

Kumbh mela puja

Kumbh mela fürdés

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*